Hogyan fejleszthetünk egy emlékezetet a gyermekben?

A tartalom

„Egyik fülben repült be, a másik repült ki” - olyan gyakran beszélnek az emberek arról, hogy a gyerekek nem emlékszenek jól új információkra. És ezek a gyerekek - egy hatalmas mennyiség. Természetesen a szülők azon gondolkodnak, hogyan lehetne javítani a gyermek emlékezetét, mert nemcsak óvodában, hanem később is iskolában segít. Egyszerű módszerek és módszerek jönnek létre az anyák és apák támogatására, amelyek nemcsak a memorizálás folyamatát segítik, hanem pozitív hatással vannak a gyermek szellemi fejlődésére is.

Hogyan történik a memorizálás?

A memória, mint képesség, minden élőlénynek adódik, akiknek magasabb az idegessége. De azon kívül, hogy képesek vagyunk képeket, információkat tárolni, megtanulni a fejlett embereket. Azok a kutatók, akik tanulmányozták a memóriafolyamatokat, elismerik, hogy még mindig sok „fehér folt” van ebben a kérdésben, de még mindig többé-kevésbé nagy pontossággal reprodukálták a memóriamechanizmust:

 • tárolása;
 • mentése;
 • Szaporodás az elismeréskor;
 • A felejtés.

A gyermek kétféleképpen emlékezhet meg - önkényesen és akaratlanul. Az első esetben a költészet megemlékezéséről beszélünk, amelyet például az óvodában lévő médiumban kell olvasni. Az önkényes memorizálásban a motiváció hatalmas szerepet játszik. Ha a babának van, akkor a memorizálás gyorsabb és könnyebb lesz.

Az akaratlan memorizálás kiszámíthatatlan. A gyermek mindent emlékszik, amit lát, hall, és kapcsolatba kerül. Azonban egy információ hosszú ideig a memóriában marad, a másik gyorsan eltűnik, mint általában haszontalan, ha egy személy nem utal erre a memóriarészre, nem használja azt. A gyerek emlékszik arra a személyre, akit hosszú ideje látott a buszon, csak azért, mert kiderült, hogy hasonlít a kedvenc rajzfilmjéhez. És a magyarázatok arról, hogy a vízvezeték működik, ami a „miért” kérdés után következett be, elég gyorsan elfelejt, ha a kérdést „elhaladóan” kérdezték, és a gyermeknek nyújtott információ felesleges.

Amikor az információt memorizálják speciális "memóriacellák", a mechanizmusok - az agyi engramok, amelyeket "memória nyomkövetésnek" is neveznek.

A memorizálás után egy második folyamat történik - megőrzés. Dinamikus és statikus lehet. Az első esetben rövid távú memóriáról beszélünk (hallott, emlékezett, elfelejtett). A statikus megőrzés hosszú távú memóriagaranciát jelent (hallott-memorizált-mentett vissza mentett-feldolgozott-memorizált-vissza). Ez a mechanizmus fontos a tanulási folyamat számára, hiszen a gyermek, aki kezdetben emlékszel valami fontosra, újra és újra visszatérhet az információkhoz, amelyeket az engramok gondosan tárolnak, és az új bejövő információk hatására „korrigálják” az adatokat, módosítják, kiegészítik és bővítik . Ez lesz az a mechanizmus, amely az anyag sikeres asszimilációjának fontos asszimilációs mechanizmusát fogja képezni.

A harmadik fontos lépés a memória munkájában a korábban elmentett töredékek felismerése és reprodukálása. UzSokkal könnyebb elhelyezni a memóriában találhatóakat. A gyermeket ábrázolták az óvodában tanított rímre - a baba elkezdi emlékezni a versre. De ha az anya csak azt kéri, hogy elmondja verseit, hogy több mint hat hónapja tanult, nem lesz olyan könnyű reprodukálni a kisiratok információit.Egy másik memória trükk jön a segélyszervezeteihez, mind a memorizálás, mind a megőrzés mellett. Ha a gyermek saját szövetségeit reprodukálja, valószínűleg emlékszik a vers szövegére.

Az elfelejtés a felesleges információk tárolásának és felhasználásának folyamata. A neurális kapcsolatok megsemmisítésének folyamata nagyon fontos a gyermek pszichéjéhez, ami túlságosan túlterhelt, ha a baba nem felejt el valamit. A tudósok úgy vélik, hogy az agykéreg is részt vesz az információ „törlésében”, „beleértve” a gátlásban.

Mindezek a folyamatok fiziológiai, biokémiai, idegrendszeri szinten zajlanak, az agykéreg különböző részeit magában foglalja.

A memória típusai

A memória több típusra oszlik. A mentális folyamatok intenzitása szerint érzelmi, motoros, figuratív (vizuális), verbális-logikai lehet. A memorizálás típusa szerint - önkényes és mechanikus (akaratlan), az információtárolás időtartama - rövid távú, hosszú távú, működőképes.

Az első memória, amely egy újszülöttben kezd kialakulni, motor. A motor memorizálása lehetőséget ad a csecsemőnek arra, hogy megtanuljon ülni, sétálni, tartani egy játékot, egy kanál. Az érzelmi memória az élet elején reflex a természetben - az anya közel van, a baba nyugodt, az anya messze van - a baba magányos. Csak 6 hónapos korig az érzelmek memorizálása tudatosabbá válik, és a baba már könnyekbe is tört, ha megmutatják a játékot, amellyel az előző napon bántotta magát. Ebben a korszakban a morzsák nagyon jól ismerik családtagjait, és az érzelmi memória lehetővé teszi ezt az elismerést - látja az anyját és mosolyog, a kívülállóknak, akik nem mosolyognak.

Figyelmeztető emlékezet alakul ki a gyermekeknél, közel 1 év. Nemcsak az ízlés, a tapintható, a vizuális terv, hanem a hozzá kapcsolódó társulások megalkotása is. Ezen a memórián keresztül a gyermek alkotja elképzeléseit a világról. A verbális-logikai memória lehetővé teszi a gyermek számára, hogy megfogalmazza és reprodukálja gondolatait. Ez akkor lehetséges, ha a baba megtanul legalább 10-20 szót beszélni.

Minden egyes gyermek rövid távú memóriája rendelkezik saját kötetével, mert ez egy nagyon egyedi képesség, amit a természet ad, és az élet számára szinte változatlan marad. Lehetővé teszi, hogy új információkat észleljen, azonnal rendezze, és csak szükséges maradjon. Továbbá a hosszú távú memória. Gyermekeknél a hosszú távú memorizálás körülbelül egy éves korban alakul ki, valaki kicsit később. RAM szükséges az ideiglenes információk tárolásához, mivel ez akkor történik meg, amikor két számot adunk hozzá az elméhez (például a több tucat hozzáadását követően a közbenső eredményt „szem előtt tartjuk”).

Minden típusú memória nagyon szorosan kölcsönhatásba lép egymással, anélkül, hogy a többiek funkciói lehetetlenek vagy nagyon nehézkesek.

Jellemzők a gyermekek számára

Gyermekekben minden típusú memória fokozatosan fejlődik, és ez a szekvencia kiemelkedő fontosságú. Az újszülött motormemória szintjén tökéletesen emlékszik arra, hogyan lehet a szívómozgásokat. 5-6 hónap múlva az érzelmi memória „bekapcsolódik”, és az évig. Az évtől kezdve hosszú távú emlékezet kezdődik, és a baba már emlékszik arra, hogy hol és mikor tegnap menekültek. A hosszú távú memória nagyfokú fejlődése 2-2,5 évig terjed. A baba felépíti tudását a világról, akaratlanul információt kap a játék során.

5-6 éves korukban a gyerekek általában már eléggé fejlett önkényes memóriával rendelkeznek, és különösen emlékezhetnek valamire, például versekre vagy mesékre, ha motivációjuk van.

A gyermekek memóriája nagyon érdekes:

 • A vizuális memória a lányoknál jobban fejlett, mint a fiúknál.
 • A motor memóriája gyorsabban fejlődik a fiúkban.
 • A lányoknál használt hosszú távú memória, és elsősorban az érzelmi.
 • A fiúk könnyebben emlékeznek a számokra.

Hány éves a fejlődés?

A gyermek emlékét a születés után fejlesztheti. Először mozgalmak lesznek, majd érzelmek és szavak. A morzsa akaratlan memóriája (végül is nem próbál valamit megemlíteni, önmagában is) jobban képzett a játék formájában, így nő a valószínűség, hogy a legnagyobb mennyiségű információt rövid távú memóriával elemezzük.

Emellett fontos megjegyezni, hogy az ismétlés a tanulás anyja, ismétlés nélkül, a gyermek gyorsan elfelejti, amit tanított.

Az edzés módjai

A memória javítása nem megfelelő kifejezés a gyermekkel kapcsolatban. Az egészséges gyermekek rossz memóriája szinte soha nem történik meg, előfordulhat, hogy nem eléggé fejlett, és a szülőknek erre kell dolgozniuk.

A gyermek étrendjében feltétlenül be kell lépnie a vitaminokba, amelyek magukban foglalják az aminosavakat. Nagyon hasznos halolaj, amely telítetlen zsírsavat (Omega 3 és Omega 6) tartalmaz, ha nincs allergia, akkor diót adhat. A gyermeknek sokat kell járnia a friss levegőben, mivel az agyának elég oxigénre van szüksége.

Számos egyszerű módja van annak, hogy fejlesszék a baba emlékét, amely hasznos lesz a szülei számára is, mivel a memóriájukat is képezik:

 • Mit csináltál? Rendelje meg, hogy elmondja gyermekének, hogyan ment a nap, írja le az összes részletet, majd kérje meg gyermekét, hogy tegye meg ugyanezt.
 • A könyv a legjobb barát. Minden nap olvassa el a könyveket, még akkor is, ha időbeli korlátok miatt 1-2 oldal lesz, de az olvasás napi hagyomány lesz.
 • A játék segít. Minden nap szavakkal játssz a gyermekkel. Ez otthon, óvoda felé vezető úton történhet. Adj neki 10 szót, és kérje meg, hogy nevezze meg azokat, amelyeket körülötte láthat (utcák, lámpa, busz, emberek, bolt, kutya, pocsolya). A vizuális memória jól képzett képekkel. Helyezzen néhány képet, beszélje meg őket, írja le őket, majd távolítsa el a 2-3 képet, és kérje meg a gyermeket, hogy mondja el, hogy mi hiányzik vagy hiányzik. A testmozgás ugyanazokkal a képekkel segíti a munkát, amelyben különbségeket kell találni, és bármilyen korú interneten megtalálható.
 • Egyesületek létrehozása. Annak érdekében, hogy jobban emlékezzen a babára, segítsen neki találni egy olyan szövetséget, amely a szó vagy a jelenség számára világos. Gyorsan kezdi ezt a képességet.
 • Zene és idegen nyelvek. Nagyon jól képezzük a zenei hangszerek osztályait, énekelnek, és idegen nyelvet tanulunk.
 • Gadgets - küzdelem. Az internet, a számítógépes technológia fejlesztése már hátrányosan érinti az emberek memóriáját, gyorsan romlik, mert nincs szükség arra, hogy információt tároljon, ha mindig megtalálható a keresőmotorban. Ez nem egy felhívás, hogy hagyja abba a modulok használatát, de a szülők, akik gyermekük emlékezetét akarják képezni, minél kevesebbet kell adniuk ahhoz, hogy kommunikáljanak tabletta és számítógéppel, és amennyire csak lehetséges, személyesen kommunikálni vele.

Hatékony játékok és gyakorlatok

Bármilyen korban használhatja a különböző játékokat és memóriafejlesztési technikákat. Ők is fel tudják jönni a sajátjukkal, támaszkodva a növekvő baba érdeklődési területére. Íme néhány olyan játék, amely talán az Ön, egyéni alapja lehet:

 • Gyerekek 3 éves korig. Ebben a korban nagyon hasznosak a motormemóriát fejlesztő játékok. Gyűjtse össze a színes kockákat a gyermekével, és adja meg a színeket, piramisokat. A 2 év alatti gyerekek bízhatnak abban, hogy két objektumban vagy képben keresnek különbséget, amelyek első pillantásra hasonlóak. Két év elteltével fontos, hogy elkezdjük újra olvasni a meséket és verseket, kérdezd meg a babát annyi kérdésre, amennyit csak lehet, ez nem csak a memóriát, hanem a baba beszédét is kifejleszti. 1,5 éves korában elkezdheti játszani a mini-hide-keresést. Ehhez mutasson neki három játékot, hagyjon kettőt, és távolítsa el az egyiket. Meg kell neveznie, hogy melyik játék hiányzik.
 • Gyermekeknek 3-4 év. Ebben a korban különös figyelmet kell fordítani a figuratív és verbális logikai memória fejlesztésére. Gyakran kérje meg, hogy leírjon egy szót szavakkal, hogy egy mese vagy rajzfilmfigurát jellemezzen, hogy elmondja, mit csinál, mi lesz vele később. Hasznos megtanítani a gyermeknek, hogy álmodjon. Mutassa meg az állatok képeit, majd távolítsa el őket, és kérje meg őket, hogy képzeljék el, hogy körbejárja az állatkertet. Hívja fel azokat a állatokat, amelyeket a baba látott a képekben, de „felejtsd el”, hogy nevezzen egy vagy kettőt. Hagyja, hogy a baba válaszoljon az állatkertben hiányzó kérdésre. Minden nap növelni kell az állati képkártyák számát.

Ebben a korban a gyermeknek is létre kell hoznia egy kapcsolatot a különböző típusú memóriák között. Kérd meg, hogy mutasson be citromot. Hadd mondja el a kis ember, hogy milyen színű, milyen ízű. Ezután kérjen leírni egy almát, narancsot, körteet stb.

 • Óvodások számára. Ebben a korban fontos a rövid távú memóriát képező játékok gyakorlása. A logikai sorok erre nagyszerűek. Mutassa meg a gyermeknek egy sor több képet egy sorban, majd keverje össze a képeket, és kérje meg, hogy adja vissza a képeket eredeti helyzetükre. Nagyon jól, ha az óvodáskor megtanulja, hogy gyorsan gyűjtsön képeket részegységekben. Vegyünk egy egyszerű képet, és több részre vágjuk, hagyjuk, hogy a gyermek a lehető leghamarabb megpróbálja összeállítani ezeket a „rejtvényeket”.
 • A fiatalabb diákok számára. Ahhoz, hogy a gyermek sikeres legyen, a gyermeknek kellőképpen ki kell fejtenie a memóriát, mert az iskolában minden napra eső információ nagyszerű. Nem kell a tegnapi óvodától követelnie, hogy mindent emlékezzen meg, így a rövid távú memóriája kiképzésre kerül, de nem hosszú távú. Az osztályokat a legjobban játszó módon lehet végezni, még mindig a gyermek számára elfogadható. Ebben a korban már lehet rendelni egy gyereket a rejtvények és keresztrejtvények megoldásához, valamint logikai láncokba, például erdei stump-gomba-gomba-szedők-kosár-pitehez gombával.
 • 12 évesnél idősebb gyermekek számára. Ebben a korban a gyermek a legmagasabb tanulási képességgel rendelkezik. Még mindig könnyen megkapja az új információkat, de már tudja, hogyan kell felépíteni a logikai kapcsolatokat, létrehozni a képeket, rögzíteni őket a memóriában. Ezt arra kell használni, hogy lendületet adjon egy tinédzser új fejlődésének. Jó lesz, ha este elmondja részletesen, hogyan töltötte el a napot az iskolában, az osztályának kötelező leírásával (milyen színű a függönyök, milyen festés van rajtuk, milyen virágok nőnek az ablakokon. a lehető legtöbb részletet kért a megjelenésről és a ruhákról, az arcvonásokról, arról, hogy a tinédzser szerint mennyire jó, vagy sem (fejleszti az érzelmi-asszociatív memóriát).

Egy tinédzser emléke jobb lesz, ha sokat olvas, tanul idegen nyelvet és sportol. És a logikai képességek meglehetősen rövid időn belül növekedni fognak, ha a gyermek apa vagy anya fog játszani sakkDáma.

Melyek a legjobb módszerek a költészet elmentésére?

A modern iskola olyan megközelítéseket alkalmaz, amelyek a rövid távú memória-megtanult válaszok feledésbe merültek. Helyes vagy rossz, nem számunkra döntünk. A szülők feladata, hogy ellensúlyozzák az iskolarendszerben fennálló hiányosságokat, és segítsék a gyerekeknek megtanulni, hogyan tárolják és tárolják a lehető legrégebben megtanult információkat. Azok a módszerek, amelyek régóta ismertek számunkra, megmentésre kerülnek, mert a legtöbbjüket a nagymamáink róluk mondták:

 • Az éjszakát tanulmányozzuk. Ha szükség van a versek gyors megtanulására, akkor a legjobb, ha a többi leckét már megtanulták, vagy inkább 2-3 órával lefekvés előtt. A tudósok rájöttek, és a bölcs nagyszülők már tudták, hogy az agykéregben a memorizálás folyamata lefekvés előtt történik, és reggel, az ébredés után 2-3 órán belül a legaktívabbak. Ezért a verset este kell tanítani, majd megismételni reggelivel.
 • Az utolsó pillanatban részeken tanulunk. Ha a gyermek csak néhányszor előre olvas egy verset, a lehető legnagyobb mértékben elképzelve, hogy mi a belső kép, akkor néhány órával a lecke vagy vizsga előtt, amit meg kell jegyezni, újraolvasni és emlékezni, a valószínűsége annak, hogy emlékezzünk a teljes szövegre maximum. Az utolsó pillanatban egy erős motiváció bekapcsolódik, ezért az önkéntes memorizálás folyamata sokszor gyorsabb.
 • Ismerje meg a fülét. A felnőttek már régóta észrevették, hogy a gyerekek sokkal gyorsabban emlékeznek meg a dalszövegekre, mint a történetek vagy versek szövegei. Kapcsolja be a verset egy pályává, olvassa el egy diktafonon lévő kifejezéssel, majd naponta egyszer hallgasson a gyermeket - reggel, az iskolába járáskor és az éjszaka előtti este. Általában a memorizálás önkéntelenül, de viszonylag stabilan történik, már 2-3 napig. Ha a szülők megmutatják a lehető legnagyobb kreatív képességeiket, akkor képesek lesznek eltölteni a verseket a gyermekük kedvenc zenéjére. Tehát, a "Borodino" lehet egy dal a népszerű rap hit és a "Sail" - egy gyönyörű lírai dal - motívumán.
 • Ismerje meg a papírt. Lehet diktálni egy verset a gyermeknek, hogy fülön rögzítsék azt egy papírlapon. Ezután több részre szakítsa meg a munkát, jobb értelemben, és kérje meg a gyermeket, hogy emlékezzen az egyes részek első szavaira, ez segít neki abban, hogy emlékezzen arra, hogyan kezdődik a munka következő része. Ez a módszer a leghosszabb előkészületek ellenére a leggyorsabb és leghatékonyabb módja annak, hogy ne csak a költészetet, hanem a próza is emlékezzen.

Tippek a szülőknek

Az osztályokat nem lehet legjobban elvégezni minden nap, mivel ez a gyermek számára is lehet. A pszichológusok az optimális gyakoriságot hetente kétszer 20-30 percig tartják (a gyermek életkorától függően).

Nem kell megijesztenie a gyermeket, ha elfelejtett valamit, nem emlékszik. Ez a helyzet arra enged következtetni, hogy a memorizálási folyamat néhány szakaszát megsértették, vissza kell térni a kezdethez, és meg kell próbálnod újra.

Minden gyermeket egy (legfeljebb két) típusú memória dominál. Egy gyerek könnyebben emlékszik a képekre, a másiknak nehézségei vannak a képek emlékezetére, de jól fejlett tapintási és ízmemóriájával, valamint a szagok emlékezetével.. Keresse meg ezt a képességet, és végezze el a memóriát az alapvető képességeivel való emlékezés vagy „képzés” folyamatában - a versben lévő szavak „szaga”, színe lehet. Ha segít a gyermeknek, hogy gyorsabban emlékezzen rá, miért nem!

Ha az általános iskolás korú gyermeknek nehézségei vannak az emlékezésben, a tanárok panaszkodnak arra, hogy hiányzik, és nem tud koncentrálni, vizsgálja felül a gyermek napi rendjét.. Legyen tartós, kérje meg, hogy tisztítsa meg a dolgokat a számukra fenntartott helyeken, és szigorúan kövesse a napot.

Annak érdekében, hogy a gyermek a lehető leghamarabb elérje a hosszú távú memóriát, kérdezze meg, hogy mit tanult először, hetente egyszer, majd havonta egyszer.

Osztályai szórakoztatóak lehetnek mind a felnőttek, mind a gyermekek számára. Semmi sem szükséges "a szempillán". Ha a gyermek nem akar gyakorolni ebben az időben, ne ragaszkodjon hozzá. Amikor a gyermek megadja a helyes választ, győződjön meg róla, hogy bátorítja őt, mosolyogjon, őszintén örüljen a sikerének.

A gyermek memóriájának fejlesztése, lásd az alábbi videót.

Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. A betegség első tüneteihez forduljon orvoshoz.

terhesség

fejlesztés

egészség