Milyen módszereket és technikákat használhat a gyerekek tanításakor?

A tartalom

A korunk jó emléke az egyik legfontosabb tényező, amely lehetővé teszi a karrier kiépítését és a siker elérését az élet bármely területén. Nem mindenkinek van tehetsége jó születésű emlékekkel, azonban mindent meg kell tennie azért, hogy javítsa az emlékezetképességét, és gyermekkorban kell kezdeni.

Vannak még speciális technikák a memória javítására, így részletesebben megvizsgáljuk, hogy mi a mnemonika.

Mi az?

A mnemonika, más néven mnemonika, olyan speciális módszerek és technikák halmaza, amelyek lehetővé teszik, hogy minden olyan információt átmásoljon, amelyet egy bizonyos asszociatív sorozatnak köszönhetően a memóriában tartósan tárolnak.

Ugyanezek az iskolai tanulságok a gyermekek számára általában nem nagy érdeklődéssel bírnak, mivel túl gyakran korlátozzák magukat a száraz tényekre; ha az oktatást lenyűgöző történetgé alakítja, élénk bemutatókkal vagy akár játékkal, az eredmény meghaladhatja az összes elképzelhető elvárást.

A mnemo segítségével biztosított memória általános fejlődése lehetővé teszi a különböző előnyök elérését. Ha fontos információkat közöl a nevek, nevek vagy telefonok formájában, és semmi sem írja le őket, a mnemonika gyakorlatának köszönhetően, valószínűleg legalábbis képes lesz arra, hogy emlékezzen rájuk, amíg el nem éri a megbízható információhordozót.

A diákok számára ez egy „aranybánya”, mert a versek elmentése vagy a vizsgákra való felkészülés sokkal gyorsabb lehet., és a csaló lapok igénye nagymértékben csökken.

Az a személy, aki a közönségnek egy papírt nem hallgat, mindig nagyobb tiszteletet és figyelmet kap, mint aki egyszerűen olvas a lapról, mert a beszélők és a tanárok számára ez is nagyon értékes technika.

Előnyök és hátrányok a gyermekek számára

A kezdők számára a mnemonika elsajátításának alapelvei minden korosztály számára megtalálhatóak, azonban általánosan elfogadott, hogy a legjobb, ha az iskola előtti tanulást kezdjük - akkor a gyermek elsajátíthatja az iskolai és egyetemi ismereteket, amelyek a későbbi életben sokkal intenzívebben hasznosak lesznek.

A mnemonika élénk példája a vadász és a fácán híres közmondása, amely lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy megtanulják a szivárvány színeinek sorrendjét. Ugyanakkor gyermekkorában ez a technika maximális lehetőségeket biztosít a gyermek diverzifikált fejlődéséhez:

 • minden szükséges információt külön erőfeszítés nélkül emlékeznek meg, és hosszú ideig tárolják;
 • az út mentén gyakorolja a vonatmemóriát, amely lehetővé teszi, hogy még a legemlékezetesebb formában is felkészüljön;
 • a metaforák és az asszociatív gondolkodás nagy száma miatt a gyermek szókincsét kibővítik, a kiejtés javul, a látókörök bővülnek;
 • a logika, a képzelet, a kreatív készségek és az intelligencia javul az idő múlásával, ami lehetővé teszi, hogy a tudást átadja a mnemotechnikai formának;
 • A legtöbb technika lehetővé teszi, hogy otthon is dolgozzon, és fogyatékos gyermekek számára is alkalmas.

Bármely más tanítási módszerhez hasonlóan, egy adott gyermek mnemonikája helytelenül felépülhet, ami miatt az eredmény nem éri el a várt szintet.

Gyakori hibák a program létrehozásakor:

 • Ha a tanulás nagyon korán kezdődött, emlékeznünk kell arra, hogy a baba szókincse és látóhatárai még mindig kicsiek, mert egyes egyesületek egyszerűen nem állnak rendelkezésére, és a túl bonyolult kérdések egyszerűen lassítják a fejlődést;
 • Az mnemonikus eszköz a meglehetősen bonyolult dolgok megemlékezésére szolgáló eszköz, nem szabad használni az elemi információk rögzítésére a memóriában, mivel a társulások túlzott felhalmozódása csak összezavar;
 • A mnemotechnika csak az egyik módja az információk tárolásának, nem használható semmilyen helyzetben, így nem szabad teljesen lemondania a tanulás mechanikai tanulásáról, mivel ez hasznos lesz az életben is.

Oktatás korcsoport szerint

A gyermekfejlesztést végző szakemberek többsége szerint Kezdheti az első mnemonikus osztályokat gyerekekkel körülbelül három évesen. Ebben a szakaszban a gyerek csak megtanul beszélni, hiszen a szókincs még mindig nem terjed ki a mindennapi fogalmak körén.

Most fontos, hogy egyszerűen bővítse szókincsét, és ehhez szükséges, hogy a vizsgált fogalmak a lehető legkevésbé elvontak legyenek.

Szóval, miután megtanultuk az "őszi" szót, egy három éves gyerek nem érti annak jelentését, és egy éven át elfelejti azt, de egy egyszerű kép (melyet mnemo négyzeteknek neveznek), sárga levél vagy egy sárgás koronájú fa lesz egyértelmű társulás a számára, ami javítja a memorizálást és nem teszi lehetővé, hogy tévedjen az év aktuális idejének meghatározásakor.

4-5 éves korig A gyermek agyát úgy fejlesztik ki, hogy továbblépjenek a pályákra - ugyanazok a képek, amelyek három vagy négy egymást követő képre vannak osztva, és a koncepciót különböző oldalról írják le. Szóval, a pálya következetesen egy sárgás fát, egy sárga levélet és egy madár repülését mutatja. Még ha mindez sematikusan látható, az ilyen nyomok lehetővé teszik a baba számára, hogy a mélységéből a tudatából tudjon, amit már tud, de elfelejtettem egy kicsit.

Az ősz homályos fogalma egyre jelentősebbé válik, a gyermek készen áll arra, hogy tipikusan gyermekszerű definíciót adjon a szezonnak, ami naivnak és nem teljesen pontosnak tűnik, azonban még mindig egyértelműen megérti, hogy mi történik.

körülbelül 6 éves kortól lehet adni a gyerekeknek a mnemotables tanulásához. Ezek ugyanazok a sávok, csak itt vannak több kép, két sorban tudnak menni, és gyakran nem csak egy fogalmat, hanem egy egész történetet is közvetítenek, bár egy kicsit. A tanárok feladata a fejlesztés ebben a szakaszában a történetmesélés tanítása, amikor a gyermek megismétli egy kedvenc gyermekkönyvét, vagy tanít egy verset. Ebben az esetben a memorizált információ mennyisége már meglehetősen jelentős, mivel a gyermeknek egy asszociatív tömböt kell csatlakoztatniahelyesen rögzítse a plotet. Ugyanakkor a beszéd módja és a prezentáció helyessége is képzett.

Az asszociatív gondolkodás javítása érdekében egy rebusot egy mnemo asztal formájában lehet kiszolgálni, és később a feladat jelentősen bonyolultabbá válhat, ha meghívja a gyermeket, hogy feltalálja saját történetét egy ilyen táblázat segítségével.

A jövőben az ilyen piktogramok akár az életbiztonságról vagy a különböző helyeken viselkedési jellemzőkről szóló kézikönyvként is szolgálhatnak. Egy példa a mnemonika fejlődésére és annak felnőttkorban való használatára ugyanazok a jelek, valamint egyes termékekre vonatkozó utasítások, amelyeket egyszerű képek formájában nyújtanak be.

Tulajdonképpen a mimikális négyzetek, a mimikus utak és a mnemotables a gyermekek tanításának fő módszerei - csak fontos, hogy a helyes sorrendben építsük őket.

Alkalmazási sajátosságok

A mnemonikához tisztességes eredményeket adott, néhány egyszerű szabályt kell követnie. Általánosságban elmondható, hogy logikusak, és maguk is gondolkodhatnak, de csak abban az esetben, ha rendszerezzük őket annak érdekében, hogy elkerüljük a nyilvánvaló hiányosságokat, amikor otthon tanulunk.

 • A gyakorlatok következetesek. könnyűről keményre. Szellemi és logikai képességek óvodás meglehetősen szerény, ezért nem szabad elvárnia, hogy elkezdje megragadni a repülésen alapuló tudást, és több szintre ugrik. Mindig el kell kezdeni a mnemokvadratov-szel, még akkor is, ha a gyermek egyértelműen elavul az életkorukban - csak azért, hogy megértsék, hogy a fejlődés szempontjából már magasabb. Nem szabad elfelejteni, hogy a mnemonikus négyzetek által adott fogalmak még a felnőttek számára is meglehetősen bonyolultak lehetnek, így a sietség nem megfelelő.
 • A mnemonika nagyon hasznos a memorizálás felgyorsításában, de képességei is bizonyos korlátokkal rendelkeznek. Egy óvodáskorúnak nehéz rögtön emlékezni sok információra ezért általánosan elfogadott, hogy a maximális napi támogatás két táblázat, amelyek mindegyike legfeljebb kilenc képet tartalmaz. Még akkor is, ha a baba érdeklődését fejezi ki a hangerő növelése iránt, nem érdemes - az információt egyszerűen lenyelik, de nem marad a memóriában.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy még ez a kötet egy kicsit túl sok a gyerekeknek, ezért ellenőrizze a tényleges eredményeket saját elvárásaival, és szükség esetén csökkentse a hangerőt a hatékonyság érdekében.

 • A mnemotechnika lényege, hogy kezdetben lenyűgöző, nem a legérdekesebb információkat készítsen. Az óvodások esetében ez a hatás élénk színek segítségével érhető el - akkor a gyerek maga is eléri a tudást, megpróbálja megragadni a jelentést, és „véletlenül” emlékszik rá. A jó eredmény érdekében kerülje a fekete-fehér vagy halvány képeket.
 • Ezért a gyerekek nem értik a „szükséges” szó jelentését a tanulásnak szórakoztatónak kell lennie számukra. A hatalmas szerep megemlékezésének folyamatában a memorizálás érdeke játszik, és a gyerekek hajlamosak arra, hogy blokkolják magukat mindentől, ami rettenetes vagy kellemetlen a tudatalatti szinten. Ebből kifolyólag a mnemonikus szövetségeknek a pozitív vagy legalább semleges tulajdonságokra kell összpontosítaniuk, anélkül, hogy a vizsgált fogalmak nyilvánvaló mínuszai lennének.
 • A fenti okból az iskoláskor előtti gyermek nem lehet kényszeríteni itt és mostanra tanulni, ha nem mutat érdeklődést ebből - csak rosszabbá teszi a dolgokat. Nézze meg a gyerekek reakcióját: a leckét folytatni kell, amíg érdekli őket. Ebben a korban maguk határozzák meg a maximális időtartamot, és ha a baba nyilvánvalóan elvesztette érdeklődését, vagy figyelmen kívül hagyva, ez egyértelmű jel, hogy még többet terveztek.
 • Az óvodások nem tudják, hogyan kell sokáig koncentrálni a figyelmet egy bizonyos témára, de érdeklődésük könnyen karbantartható, ha valami újat adnak. Éppen ezért, ha azt tervezi, hogy ugyanazokat a mnemotables két naponta adja meg, győződjön meg róla, hogy alapvetően különböző témákban vannak. Ha úgy dönt, hogy túl mélyen belekeveredik az egyik ilyen témába, elveszíti a gyermekek érdeklődését, és arra kényszerül, hogy hagyja abba a leckét, amint azt fentebb leírtuk.

A következő videóban többféle mnemonikai technikát talál a gyermekek oktatására.

Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. A betegség első tüneteihez forduljon orvoshoz.

terhesség

fejlesztés

egészség