Hogyan tanítsunk egy gyermeknek a szám összetételét 10-re és azon túl?

A tartalom

A gyermek tanulása és tanulmányozása és a számolás megkezdése során a szám összetételének fogalmával szembesül. Sok szülő nem gondolja, és nem figyel oda erre, és részt vesz a szekvenciák tanulásában. A számok összetételének vizsgálata azonban felgyorsítja a memorizálást, valamint a gyermek megértését a számok kialakulásának elvéről.

Miért van szüksége erre?

A gyermek tanítása fontos a számok összetétele. Egy egyszerű 10-ből és a "tíz", "egységek" fogalmának bevezetésével könnyebbé válik a számok memorizálása. A gyermek logikusan megérti a számok 10-től kezdődő formáját. Ez egy plusz az aritmetikai műveletek elvégzéséhez, a számok összehasonlításához.

Az otthoni oktatás kezdete sikeres lesz a gyermek oktatásában. Nem fogja hangsúlyozni a példák és problémák megoldása során, és elmarad a témától. A modern oktatási színvonalon a szám összetételének felhasználásával a pontszámot helyezzük a pontszámra, nem pedig a számláló rudak és az ujjak használatára, így a képzés intenzívebb és hatékonyabb.

Optimális életkor

Az optimális kor fogalma viszonylagos, mert valaki a 4-5-ös évre vonzódik a pontszámhoz, és valakinek nehéz megtenni az iskolában. Egy fontos iskola előtti időszak azonban 5-6 év. Akkor fontos, hogy a gyermekben ápolják a tanulási és tanulási vágyat. Bónusz a tanulásért - a baba elme rugalmassága. Az előkészítő csoportban az osztályok hangsúlya pontosan a számlán történik. Az egyszerű képeket, életmódokat vagy ujjakat használó gyerekeket hozzáadják és kivonják.

A folyamat megkönnyítése érdekében fontos, hogy a gyerekeknek a számok összetételét tanítsuk. Az iskolában a számok összetételével való munka az első osztályban kezdődik. Ha az év első felében könnyű ütemben halad, akkor a tanulás sebessége tovább nő: a gyerekek számát legfeljebb száz tanítják.

Hogyan kell tanítani gyorsan?

A gyerekek 10-re való számlálásának legegyszerűbb módja. A folyamat folyamán a számok további megértése függ. Kezdj egy egyszerűvel: tanítsd a gyermekednek, hogy számoljon mindent, amit körül lát (lépcső, autó, óvoda felé vezető fák).

Ügyeljen arra, hogy a készülékre összpontosítson. Nem lehet egy „beszélő”, hanem egy matematikai „egy”. Ne felejtsük el az ürességet - nulla. Ezután kezdje el tanulni a könyvek számát, olvassa el a meséket a használatukkal. Ezután figyeljen a visszaszámlálásra (a rakéta repülése, bogyók csökkentése, édesség). A 10 ponton belüli pontszám tanulása a legegyszerűbb.

A számok rögzítése a házakban: két számot állíthat be, és a gyermeknek meg kell mondania, hogy köztük van, vagy mielőtt és után. Például 3 és 5. Közöttük a 4-es szám. Írjon egy számot a lapra, és kérje meg a szükséges számú tárgy (gyöngyök, szemek, borsó) megtalálását. Ügyeljen arra, hogy a láthatóságot használja: játékok, számok, mágneses táblák.

Minél gyakrabban veszik figyelembe a játékot, annál gyorsabban fog felszívódni az anyag. Ebben az esetben a legfontosabb nem a tanulás, hanem a számok és mennyiségek megértése.

Ismerje meg, hogyan kell helyesen számolni

A számok tanulmányozása után folytathatja a számlálási műveleteket. Mutassa meg gyermekének a „fókuszt”, mivel két szám egybe kerül, objektumok kombinálásával, vagy fordítva, a szétválasztással. Ezután mutassa meg, hogyan számíthat az ujjaira és különböző tárgyak segítségével. Számok összehasonlítása. Taníts meg, hogy két és több számot határozzon meg. Fontos, hogy tanulmányozzuk a műveletek jeleit és jelöljük meg a nevüket.

Amikor a tízes számról van szó, kezdje el az „egységek”, „tíz” fogalmak bevezetését.

Legyen a kétemeletes ház. Tanulmányozzuk a kompozíciót.Több tucat van a padlón, és az egységek apartmanok. Magyarázza el, hogy a második tíz számát két, tíz sorban elhelyezett játékokkal használjuk - 11-től 18-ig. Továbbá jegyezzük meg, hogy a 19. szám az utolsó a második tízben, ami azt jelenti, hogy az első számot 2-vel kell helyettesítenünk - 20. kapjuk. A tételek 0 és 9 között vannak.

Szükséges, hogy tanítsuk a gyermeket arra, hogy több kettőt egyszerűsítsen és hívja. Két számjegy és komplex szám kérése. Amikor az anyagot megtanulják, megtanulják az ellenkezőjét, hogy szétszereljék a számot egységekre és tízre. A képzésnek játék formájában kell történnie. Tehát a gyermek érdeke nem fog eltűnni, és a lecke lenyűgöző ismerős lesz a számokkal. Ha követi a szabályokat, egy szóbeli beszámolót könnyedén adnak meg.

Ne feledje, hogy nem az a sebesség, amely fontos, hanem a folyamat. Szükséges megérteni a számok kialakulását, és nem csak mechanikusan megjegyezni, hogy a gyermek mindig halláson van.

Szóbeli számla

A szóbeli számla lehetővé teszi a feladatok gyors végrehajtását. Ahhoz, hogy könnyebb legyen, meg kell magyaráznia a gyermeknek a numerikus összetételt. Ehhez a számokat 2-től 10-ig kell elrendezni. Minél nagyobb a szám, annál nagyobb figyelmet kell fordítani rá. Magyarázd el, hogy a tíz után számíthatsz a komponens számokra az elmédben. Például, 8 + 7. Kérdezd meg a babát, hogy hány 8-at kell a 10-hez.

Javasoljuk, hogy a 7-es számot egy deuce-val lebontja. Ezután a gyermek meg fogja érteni, hogy a válasz 5 lesz. És a hozzáadás ad nekünk 15. Először nem lesz könnyű, de ha a gyermek ezt a módszert kezeli, a szóbeli beszámoló módosul.

Ne vigyük túlzásba, a lecke nem haladhatja meg a 10 percet. Naponta többször is megteheti, vagy egynapos szünetet tarthat.

Ha a szóbeli beszámolóra költözik, korlátozza a gyermeket a számlálási anyagok használatával (ujjak, botok), mindez csak lassítja a tanulási folyamatot. Természetesen az anyagot nem szabad drasztikusan eltávolítani, ezt fokozatosan kell elvégezni.

Számolóanyagok

A számolóanyagok kiválasztása ma nagyon gazdag. A leghíresebb - számláló botok. A szülőket vonzza a könnyű használat és az elérhetőség. Az egyszerűség azonban nem biztosítja a nagy hatékonyságot. A gyermek a sablontól függ és nem tud átadni egy ilyen fiókot a szóbeli nyelvre.

Sok kártya van: "Számok összetétele", "Számházak", "Virág", "Domino". Mindegyik összetett számítható anyag változó jellemzőkkel rendelkezik. A gyermek megtanulja megtalálni az alkotóelemek számát, vagyis megtanulja, hogy tíz nem csak két 5, hanem 8 és 2, 7 és 3 áll.

A készletben lévő pálcikákkal számított számok és számjegyek fa- és műanyagszettjei is tökéletesen lehetővé teszik a vizuális memória kifejlesztését, a botok számának és a számnak a korrelálását. A klasszikus pontszámok, a másolással kapott pontszámok kiválóan alkalmasak a számok összetételének tanulmányozására. Itt van a számok felbontásának egy kifejezett módja, akár tízes hozzáadásával, a maradék pedig a válasz megszerzéséhez.

A tapasztaltabb gyermekek számára a számokkal és jelekkel ellátott digitális dobokat használják. Az elv egyszerű: a gyermek számokkal és jelekkel halad át a kerekeken, és egyértelmű példát kap a megoldáshoz. A legfiatalabb - piramisok és csapok. Az egyszerű számlálás és a váltás segít a számok emlékezetében.

Érdekesebb, ha a baba az anyjával hozza létre a számlálási anyagokat. Összegyűjtsük, hozzunk létre dobozokat figurákkal, és töltsük be őket gyöngyökkel, számoljunk filctollakat, ceruzákat, faragjuk a számot, és ennek megfelelően a borsót vagy fánkot. Ez azt jelenti, hogy különböző számítási módszereket és módszereket kombinálunk a jobb memorizáláshoz.

Népszerű technikák

A számok összetételének tanulmányozására szolgáló módszerek, sokat találnak, és a megfelelő választás a gyermek számára.

A didaktikai anyagok, könyvek, tanulás mindegyike a számok tanulmányozásának megkönnyítését, azok memorizálását és alkalmazását képezi.

  • „Csodálatos gyakornok”, szerző: Elena Bortnikova. A kézikönyv 4-6 éves gyermekek számára készült. Mind a matematikai készségek, mind a logika fejlesztése, amely a szóbeli beszámolóhoz szükséges.A költemények, rajzok, feladatok segítségével a gyermek könnyedén játsszon játékszerûen olyan összetett fogalmakkal, mint a szám, a szám, a szám és így tovább.
  • Módszertan Nikolay Zaitsev. Képzés "Stoch" kártyákkal. Összetételük legfeljebb 100. Minden egyes szám alatt a szükséges pontok száma, amely tíz és egységeknek felel meg. Ezt a technikát gyakran használják óvodákban.
  • "Matematikai lépések", Elena Kolesnikova. 3 éves és idősebb gyermekek számára. Egy egyszerű (geometriai alakzatokkal, játékokkal számolva és a játékformák számával való megismerkedéssel) kezdődik, a feladatok bonyolultabbak, az osztályok eredményeként a gyermek a „számösszetétel” fogalmát valósítja meg.
  • "Tanulom a szám összetételét." Didaktikus anyag sok kártyával. A kártya számokat, a számnak megfelelő elemek számát (dominó, kocka), valamint egy adott szám összetételét tartalmazza.

A gyerekek összetételének tanulmányozása nagyon fontos a gyerekek iskolai tanulásánál. Minél hamarabb elkezdi megismerni a babát számokkal, annál gyorsabban fogja megérteni a szám összetételét, és megtanulja a szóbeli pontszámot.

A következő videó, amelyet a gyermekszám összetételének képzésében használhat.

Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. A betegség első tüneteihez forduljon orvoshoz.

terhesség

fejlesztés

egészség