Glenn Doman technika

A tartalom

A mai világban sok szülő úgy gondolja, hogy minél hamarabb kezdenek fejleszteni a gyermekkel kapcsolatos tevékenységeket, annál jobb. Gondolkodva arra, hogyan lehetne jobban csinálni, megfelelő technikát keresnek. Az egyik leghíresebb a Glen Doman technika. Vizsgáljuk meg részletesebben, hogy mi a jellemzői ennek a technikának és hogyan működik.

Glenn Doman életéből

1919-ben Glen Doman az USA egyik legrégebbi városában született - Philadelphia. Miután 1940-ben végzett a Pennsylvaniai Egyetemen, a kórházban fiziofizioterapeuta karrierjét kezdte. Itt kezdődik, hogy tanulmányozza a gyermekek agyának fejlődését. A háború kezdete azonban megszakítja azt. 1941-ben Doman önkéntesként megy a hadseregbe, gyalogos tisztviselői képzésben. A szolgálat a gyalogsági társaság parancsnokának címével fejeződik be, amely díjat kapott a Kiemelkedő érdemekért.

Visszatérve a háború után a gyógyászathoz, Glen Doman együtt munkatársaival elkezd segíteni a különböző agyi sérülésekkel és az idegrendszer súlyos károsodásával járó gyermekek helyreállításában. 1955-ben megalapította az emberi potenciál fejlesztésére szolgáló nonprofit intézetet. Az Intézet elméleti és gyakorlati alapja a Doman módszer volt.

Doman és hasonló gondolkodású kollégái több mint 20 éve, folyamatosan dolgoznak, számos tanulmányt, kísérletet, kísérletet folytatnak, következtetéseket levonva, következtetésekre jutva, olyan módszereket és lehetőségeket kerestek az ilyen gyermekek gyógyítására (teljes vagy részleges bénulással) erős fejlődési késleltetés, amely nem képes érzékelni a világot és kommunikálni). Fontosnak tartották a gyökér okának - az agynak -, nem pedig a sérülések következményeinek kezelését. a test.

1960-ban Doman közzéteszi az Amerikai Orvostudományi Egyesület folyóiratában egy cikket az agykárosodásban szenvedő gyermekek módszertani munkájáról és kezeléséről, valamint a rehabilitáció eredményeiről. Akkor nagyon sokan tanultak róla. Munkája "lágy tudományos forradalmat" tett.

Ettől az időszaktól kezdve Doman munkatársaival együtt aktívan folytatta munkáját, fejlesztette és fejlesztette a gyermekek egészségének javítására irányuló új programokat és módszereket. A sikerhez számos díjat kapott.

A "A gyermek harmonikus fejlődése" című könyvében részletesebb leírást talál a módszeréről.

Mikor indíthatok osztályokat?

Megfigyeléseinek eredményeként Doman arra a következtetésre jutott, hogy a gyermekek az egész életük során nem tanulnak annyira, amennyire az információ az első 6 életévben tanulhat. Szinte a születéstől kezdve a gyermek készen áll a világ megértésére, érdekli mindazt, ami a környezetében van. Ebben a korban nem kell tovább motiválnia a gyermeket. Az osztályokat szórakoztató játék formájában kell tartani.

Véleménye szerint 3 hónap után kezdheti el a gyermekek tanításátmert ebben a korban a morzsa reagál a tárgyakra.. Az oktatási folyamat a kártyák rövid időre történő bemutatásával kezdődik (szó szerint néhány másodpercenként kártyánként). Szükséges, hogy a kártyákon valódi tárgyakat képviseljenek: zöldségek, gyümölcsök, állatok, bútorok, szállítás, geometriai ábrák stb.

A G. Doman módszerével végzett oktatás 3 hónap múlva kezdődhet

Doman technikája

Doman sok éven át különböző tanulmányokat folytatott, amelyek középpontjában a fejlődésben lemaradt gyerekekkel való együttműködés áll. Ugyanakkor azt vizsgálva, hogy a testvéreik, akik teljesen egészségesek voltak, nagy érdeklődéssel csatlakoztak az osztályokhoz, és nagy sikereket értek el, létrehozott egy olyan módszertant, amelyet az érdekeik és igényeik figyelembevételével fejlesztettek ki.

A módszertan alapjául szolgáló főbb rendelkezések:

 • Az emberi agy növekszik és fejlődik, és csak folyamatosan dolgozik.
 • Ahhoz, hogy nagy sikereket érjünk el a baba intellektusának fejlesztésében, az agyának aktívan kell dolgoznia a születéstől 3 évig.
 • A fizikai fejlődés fontos szerepet játszik az agy és a motoros intelligencia érésében.
 • Amíg a gyermek 5 éves, az agyát új ismeretekre szánják, nincs szükség arra, hogy ezt egy gyermekre is ösztönözze.

Doman tanulásának alapelvei

 • A tanulási folyamatot a lehető leghamarabb meg kell kezdeni, mert minél fiatalabb a gyermek, annál könnyebb lesz tanulni.
 • Ne felejtsd el dicsérni a gyereket, és őszintén örüljetek a sikerének.
 • A gyermek is egyén, akinek tiszteletet és bizalmat kell mutatnia.
 • A képzést örömmel kell végezni.
 • A képzést megfelelő környezetben kell végezni.
 • A lecke véget ér, mielőtt a gyermek unatkozik vagy unatkozik.
 • A képzésre vonatkozó új információkat nagyon gyakran kell biztosítani.
 • Az osztályok rendszeressége, következetessége és szervezése nagyon fontos.
 • Nincs szükség arra, hogy ellenőrizze, hogyan tanulta meg a baba.
 • Óvatos előkészítést igényel az osztályok számára, mindent előzetesen meg kell tenni.
 • Azonnal lezárja a leckét, ha hirtelen a baba, vagy unatkozik.
A tanulási folyamatnak mindig játékban, türelmesen és kényszer nélkül kell történnie.

Fizikai fejlődés

A fizikai fejlődés, amit Glen Doman nagy figyelmet fordít a rendszerében. Biztos benne, hogy közvetlenül kapcsolódik egymáshoz a gyermek intelligenciájának fejlesztése. Ezért kell figyelmet fordítania a jó fizikai fejlődésre a születés óta.

A gyermek igényeit úszás, gyaloglás, csúszás, megragadás után a természet adta. A gyermek megjelenésének pillanatától a világ felé kell hagynia a fejlődésük jóváhagyását, hogy a gyermek teljes mozgásszabadságot biztosítson. A szülők segítenek abban, hogy a gyermek születésétől kezdve aktívan aktívan fejlessze intellektuálisan sokkal gyorsabban, mint társaival.

A gyermek fizikai tevékenységének megfelelő feltételeket kell kialakítania.

Ez segíthet egy speciális pályán a feltérképezésben. Szükséges, hogy a morzsát az oldalai között helyezzék el, majdnem megérintette alkarjukat és combjukat. A pálya egy kis lejtőn van elhelyezve. A legjobb, ha felületei simaak, nincsenek takarók vagy matracok. Ahhoz, hogy a babát viselje, ott bejárjon, minimálisra kell állnia.

A nap folyamán a babának legalább 3-4 órát kell töltenie. Ilyen pályán a gyermek meglehetősen nagy távolságot tud feltérképezni, és 4 hónap múlva, ha megfelelően szerveződik, már aktívan elkezd feltérképezni. Ennek köszönhetően tovább folytatódik a gyermek, az agy aktív szellemi fejlődése és az új érzékelés lehetőségei.

A pálya segítségével a veleszületett reflexek stimulálása, az intrauterin teret szimulálva, amikor a morzsát emlékszik az első reflexére, amelynek segítségével született.

Tanítsd meg a babádat, hogy legyőzze az akadályokat a különböző görgőkkel és létrákkal. Fordítsuk és fordítsuk meg a lehető leggyakrabban, ez hozzájárul az egyensúlyérzet kialakulásához. Segítsen és ösztönözze a gyermeket abban, hogy megpróbálja járni, futni, úszni.

Az újszülöttek számára Glen Doman létrehozta saját egyensúlyi programját - dinamikus torna, amelyet sikeresen használhat otthon.

Doman módszerének lényege

Az aktív fizikai fejlődéssel egyidejűleg elkezdhetjük a szellemi gyakorlatokat.Ebből a célból nagy igazi képekkel rendelkező kártyákat és aláírásokat használnak. Segítségükkel a baba könnyebb megtanulni az új információkat, megkapja a szükséges terhelést az agy fejlődéséhez.

Kész kártyákat vásárolhat, megtalálhatja az interneten, és színes nyomtatóra nyomtathat, vagy saját maga készítheti el őket. Minden kártyának fehér háttérrel kell rendelkeznie, mindegyiknél csak egy kép. A felirat alulról nagy piros betűkkel íródik. A lehető leggyakrabban ajánljon gyermekének egy új, érdekes információt. Ha ez nem történik meg, akkor a gyermek nagyon gyorsan ezeket a tevékenységeket nem érdekli.

Az osztályok elején 5 kártyát kell igénybe venni egy tematikus sorból. Minden kártyát 5-10 másodpercig mutatnak be a baba számára, az alatta lévő név világosan és hangosan olvasható. Körülbelül három óra után elkezdheti cserélni a kártyákat az egyik készletben. Mutassa meg a gyermeknek, hogy csak egy órát állítson be óránként. Naponta legalább 3-szor kell tennie. Naponta legalább 15 kártya találat lesz.

Mit tanított volna a gyermeknek, ne várjon azonnali eredményeket. Látni fogja az eredményeket, ha a gyermek készen áll arra, hogy megmutassa neked. Győződjön meg róla, hogy a morzsás mindent meghall, és emlékszik rá, hogy ezzel együtt nem töltötte az időt hiába.

Hogyan taníthatok olvasást a Doman rendszeren

Az írott szavakra nézve a gyermek nem ismeri a jelentését. Ha a szó megadásával együtt a mechanikus memorizálás együtt fog működni, a baba agya megérti a kapott információt, ha összekapcsolja azt. Ilyen módon a baba elkezdi megérteni az olvasási törvényeket, ahogyan azt a szóbeli beszéd fejlesztése is.

Glen Doman biztos benne, hogy már egy féléves morzsának is meg kell kezdeni tanulni az olvasást.

A munka megköveteli a szavakból álló kártyát. Méretük 10 * 50 cm legyen, a szöveg élénkvörös, a betűtípus vastagsága 1,5 cm, és minden betűnek 7,5 cm magasnak kell lennie. Próbáld meg megtalálni azokat a szavakat, amelyeket a gyermek jól ismeri (anya, apa, nagyapja, a kedvenc ételeket, ruhákat, háziállatokat).

Próbáljon meg betartani a következő képzési rendszert:

 • A szókészlet egy öt szóból álló csoport, amelyet egy téma egyesít.
 • Naponta háromszor kell tennie.
 • Az első nap. Mutassa meg a gyermeknek egy szavakat. Beszéljen szavakkal tiszta, egyenletes hangon. Minden szóhoz legfeljebb 15 másodpercet kell eltöltenie. Kiderül, hogy 3 óra egy szavakkal.
 • A második nap. A már bemutatott szavakhoz adjon hozzá egy újabb szót. Naponta 6 órát fogunk kapni (3 a korábban megismert szavakkal, 3 egy újabb) és két szavakkal.
 • Harmadik nap. Három szavak és kilenc óra.
 • Negyedik nap. Négy szavak és 12 óra.
 • Ötödik nap. Öt szavak és 15 óra a nap folyamán.
 • A hatodik nap. Egy másik szavakat adsz hozzá, de ugyanakkor kizárod az egyik szót az öt előző halmazból.

Ennek a rendszernek a betartásával folyamatosan szavak cseréje történik, minden alkalommal hozzáadva egy újat. Először mutassa be a szavakat, majd mondatokat, majd megpróbálhatja bemutatni az egész mondatot.

Hogyan kell tanítani számolni

A felnőttek, akik hallották a "két" szót, elképzelnek egy figurát, és a gyerekek a tényekre gondolnak. Két pontot, két cukorkát, két almát fognak bemutatni, de nem fogják kitalálni, hogy a „kettő” szót társítják a szám képéhez. Doman erre a gyermekspecifikus vonásra támaszkodott a módszertan létrehozásakor. Lehetővé teszi, hogy gyermeke konkrét tényekre lépjen kapcsolatba, nem pedig elvont fogalmakkal, és nagyszerű esélye lesz arra, hogy megtanulja a fiókot, anélkül, hogy elmondaná, meghatározza, hogy hány dolgot ábrázol, megtanulják az alapvető matematikai műveleteket.

A fiókok kiképzéséhez 100 db 27 * 27 cm méretű lapra lesz szüksége, a kártyák piros pontjai 1-től 100-ig terjednek. Átmérőjük nem haladhatja meg a 2 cm-t.Az osztályteremben a gyermek kezdetben elsajátítja a „mennyiség” fogalmát, majd a „egyenlet” fogalmát. Ezután elkezdheti tanulni a problémák megoldását. Csak ekkor Doman készíthet a gyerekeket a számok grafikus ábrázolásával, a „figura” fogalmával. Az utolsó dolog a digitális egyenletek megoldása.

A matematika tanulásának elve hasonló az olvasáshoz való tanuláshoz. Csak az osztályok elején kell elég figyelmet fordítani az 1 és 5 közötti és 5-10 közötti kártyákra.

Ismerje meg az alapvető műveleteket a pontok segítségével is. Például, ha megtanuljuk, hogy a 3-at kivonjuk a 3-ból, egy cselekvés kimondása (három mínusz kettő egyenlő egy), mutassuk meg a megfelelő kártyákat három ponttal, egy mínuszjelet, két pontot, egy egyenlő jelet, egy pontot.

Még fél percig sokat tanulhat

Az emberi agyhoz képest Glen Doman a legfejlettebb számítógépet helyezi el, amely a tények alapján összegzi. Úgy véli, hogy abszolút haszontalan, hogy hosszú ideig megmagyarázza valamit a gyermeknek, és várjon az okos gondolatokra és a helyes döntésekre, amiket azután követ. A gyermeket pontos, hozzáférhető és egyértelmű információkkal kell ellátni. Ennek magyarázata érdekében a következő példát adja.

A kutyát nézve a gyermek érdekli őt. Mit tehet:

 • utasítsa el őt a következő szavakkal: „Hagyj engem egyedül, nincs időm”;
 • mondd morzsákat: "Ez a woof-woof";
 • rövid válasz: "Ez egy kutya";
 • mondd: "Ez egy Szent Bernard kutya";
 • kutyák képeinek megjelenítése;
 • mutasd meg a képeket különböző kutyafajtákkal, és mondd: „Nézd, vannak olyan állatok, amelyeket kutyáknak hívnak, de lehetnek különbözőek. Van egy uszkár, egy német juhász, egy Doberman, egy chow-chow, egy tacskó, stb.

Az utolsó válaszból a gyerek képes lesz egy kis felfedezést készíteni magának, miután megértette, hogy minden kutyának közös vonása van - ez a mancsok száma, a farok, a gyapjú jelenléte, de ugyanakkor színe, mérete, a haj hossza, a farok, a fül formája és Ily módon, csak fél perc múlva a gyermek hatalmas szellemi munkát tud majd megvalósítani és felgyorsítja az agyi tevékenységet.

Próbáljon részletesebb válaszokat adni gyermekének, könnyen érthető és tényekre alapozva.

Enciklopédikus ismeretek megszerzése

Ha követed Domanot, akkor meg kell értened, hogy az emberi élet célja, hogy többoldalú ismereteket szerezzen a világról. A gyermekek magyarázatai és magyarázatai nem hoznak hasznot, az agyuk csak tényekre képes.

Annak érdekében, hogy a kártyákkal való tanulás valóban enciklopédikus tudást adjon a gyermeknek, szükséges, hogy:

 • a kártyák összes adata jól látható volt;
 • mindegyik kártyán csak egy elem volt;
 • minden ábrázolt elemnek neve volt;
 • ez az objektum korábban ismeretlen volt a gyermek számára;
 • a kártyák meglehetősen nagyok voltak (28 * 28 cm);
 • a kártyák tiszták voltak.

A kártyákat átlagosan 30 másodpercig kell kezelni.

Negatív pontok

Úgy tűnik, hogy minden a Doman-módszerben világos, hozzáférhető, világos és logikus. Bármely más módszerhez hasonlóan azonban negatív szempontjai vannak.

 • Nem elég, ha egy gyermek ismeri a tényeket, képesnek kell lennie arra, hogy alkalmazza őket az életben, használja őket. Ellenkező esetben az általa kapott összes információ csak szemét lesz a fejében.
 • A baba agyának nagy terhelése negatív következményekkel járhat. mentális zavarok, hangulatváltozások, étvágytalanság, kommunikációs problémák, fokozott szorongás, sebezhetőség, érzékenység.
 • Szükséges, hogy a képzés megfeleljen a gyermek életkorának. Ha egy gyerek lát egy kutyát, akkor a képet a „kutya” szóval fogja társítani, Doman szerint ez a szó társulni fog a kártyával. Például, ha egy zsiráfot vagy egy elefántot lát a valóságban, a morzsát egyszerűen nem ismeri fel.
 • A gyermek passzivitása, a kreatív és kreatív pillanatok hiánya a tanulásban. A gyermek nem tanul önállóan információt találni, a kíváncsiság eltűnik.
 • A gyereknek szinte nincs ideje beszélgetni barátaival, játszani. Figyelmet nem fordítanak az esztétikai, érzelmi, erkölcsi fejlődésre. A szülők sok időt töltenek az órák előkészítésében: kártyákat készítenek, rendezik, kiválasztják a megfelelőket stb.
 • Nem minden érzék van benne. Nincs tapintható fejlődés, nincs szaglás vagy ízlelőbimbó.
 • A szavak mechanikus memorizálása az olvasás során. Ha a gyermek a szövegben ismeretlen szavakkal találkozik, akkor nem fogja tudni olvasni és megérteni az olvasás jelentését.
 • A módszer szerint az olvasható szöveget a képek megjelenítésével kell kísérni. A jövőben nehéz lesz egy gyermek számára, hogy illusztrációk nélkül tanuljon szövegeket olvasni, alig fogja érteni, amit olvas. Mindez a vágy hiányához vezethet, mert nem érdekes vagy rossz a munkahelyén.
 • Az aktív játék tevékenységek hiánya, ahol a gyermek számára a legegyszerűbb az új információk megismerése.

következtetés

Glenn Doman technikája nagymértékben segíthet a szülőknek a gyermekeik fejlesztésében és még a zseniálisok és a geeksek növekedésében is. viszont Szükséges figyelembe venni a baba életkori képességeit, helyesen megközelíteni az osztályt, figyelemmel kíséri a gyermek egészségét, vegye figyelembe az egyéni képességeit. Nem kényszerítheti a gyermeket arra, hogy vegyen részt. A legjobb, ha átfogó gyakorlatokat játszunk játékosan, és ne felejtsük el dicsérni és ösztönözni minden egyes, még egy kis eredmény elérését is.

Nézze meg a következő videókat a Glen Doman módszer jellemzőiről.

Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. A betegség első tüneteihez forduljon orvoshoz.

terhesség

fejlesztés

egészség