3 hónap 5 hónap

4 hónapos gyermekfejlődés

A tartalom

Négy hónapos baba figyelmesebb, aktívabb és vidámabbá válik. Fizikailag és érzelmileg megváltozik, örömmel fogadja a szülőket új készségekkel és eredményekkel. Mit tanult a baba 4 hónapos korában, és hogyan lehet segíteni az ilyen korú kisgyermek fejlődésében?

4 hónapos átállás
Ennek a kornak az egyik legnagyobb öröme megfordul

Fiziológiai változások

 • A 4 hónapos csecsemő jelentősen erősíti a hátsó izmokat és javítja azok összehangolását, aminek következtében a gyermek megtanulja a gördülést. A baba azonban nem tud ülni, ezért nem ajánlott párnák formájában támaszkodni.
 • Sok újszülöttre jellemző reflex már eltűnt, vagy elkezdett elhalványulni, például a feltérképező és a Moro reflexek. A karok hypertonusa már teljesen eltűnt, és a lábakban még mindig megmarad.
 • A gyermek nyakmirigyei elkezdik munkájukat, ezért sírva a baba már könnyekkel rendelkezik.
 • A baba látása egyre több színt érzékel. Morzsák, mint a sárga, piros, kék és zöld tiszta tónusok. Ha a gyermek a szemizmák gyengesége miatt a szülés után négy hónap múlva szétnyílt, akkor a szemizmák erősödésének meg kell haladnia.
 • A gyermek meghallgatása is aktívan fejlődik. Hallgatva a hangokat, a morzsolás az irányba fordul. A gyerek már tudja, hogyan kell megkülönböztetni a szeretteit hangjait az idegenek hangjától. A zenét hallgatva a kis hornet megrázza a fejét a verte felé. A morzsák olyan ritmikus dallamok, mint az alacsony hangok, mint a magas hangok.
 • A csecsemő emésztőrendszere már javult és stabilabbá vált, a legtöbb csecsemőnek már van kolikája.
 • Egyes csecsemőknél nő a nyálképződés, de ez nem az első fogak megjelenése, hanem a csecsemő szájában lévő kéz és különböző tárgyak állandó felfedezése, amit így tanulmányoz.
 • A bébi haj és a körmök nagyon gyorsan 4 hónapig nőnek.

Emocionális értelemben az életkor morzsája fejlettebb és rosszabbra van szüksége a felnőttekkel való kommunikációhoz. Az összes ember közül a baba különösen megkülönbözteti az anyát és reagál a hangulatára. Ha az anyu szomorú, a baba érezni fogja, és az anyja mosolya minden bizonnyal saját bájos mosollyal fog válaszolni.

4 hónapos baba mosolygós anya
A gyermek mosolya elnyeri a szülőket

Fizikai fejlődés

Mivel a 4 hónapos csecsemő motoros aktivitása még mindig alacsony, a súlygyarapodás ebben a korban meglehetősen nagy és körülbelül 750 gramm. A morzsák növekedése 2,5 cm-rel nagyobb lesz, és a fej és a mellkas kerülete ebben az életkorban ugyanaz lesz (az ötödik hónapig a mellkas a fejvég felé fordul).

Bár minden gyermek különböző módon fejlődik, az e korú csecsemők átlagos mutatói és a normák korlátai segítenek meghatározni, hogy a csecsemő normálisan nő-e, és hogy a gyermekorvos nem figyelhet-e meg a fizikai fejlődés bármely paraméterének túllépésére vagy csökkentésére. A táblázatban bemutattuk a 4 hónapos csecsemőkre vonatkozó normákat:

indikátor

4 hónapos átlag

Fiúk 4-5 hónapon belül

Lányok 4-5 hónap

súly

6400-7000 g

5600-8700 g

5000-8200 g

növekedés

62,1-63,9 cm

59,7-68 cm

57,8-66,4 cm

Fej kerülete

40,6-41,6 cm

39,2-44 cm

38,1-43,1 cm

Mellkas kerülete

41-41,6 cm

38,6-44,6 cm

38,9-43 cm

Mi a baba?

 • A gyomra fekvő morzsa magabiztosan tartja a fejét, és mindent körülnéz.Továbbá, a baba már felemelheti a test teljes felső részét a fejével, és pihenhet a tenyéren.
 • Négy hónap múlva a baba a hátán lévő pozícióból elsajátította a pocakját. Néhány gyerek megtanulta, hogy visszahúzódjon, és megpróbálta feltérképezni a gyomrát, segítve magát a lábával.
 • A hátán fekvő baba megtanulta, hogyan emelje a fejét a vállövével. Ez az első kísérlet, hogy a baba leüljön.
 • A kis ember már jól kezeli a saját kezeit. A takarmányozási idő alatt a gyermek keze gyakran magába foglalja az anya mellét, vagy becsukja az üveget. Míg a kiságyban, a morzsa már magabiztosan megragadja a rajta lógó tárgyakat (mobil játékok).
 • Játékok alatt a gyermek gyakran mosolyog és nevet. A 4 hónapos gyermek nagyon érzelmi, örülhet, vagy megrázkódhat, vagy sértő lehet.
 • Négy hónapos baba gyaloglás elég hosszú. A "a", "o", "b", "p" és "m" hangjait hallja a baba. Néhány csecsemő még azt is megtanulta, hogy szótagokat kössön.
A baba 4 hónapja húz egy játékot
A bemutatott normák csak iránymutatásként szolgálnak.

Ne feledje, hogy minden baba saját ütemben fejlődik, és a kisgyermek bizonyos készségei előfordulhatnak, és mások - egy kicsit később, mint a társaik. Vannak azonban olyan készségek, amelyek hiánya 4 hónapos korban figyelmezteti a szülőket. Ha a baba: \ t

 • Nincs elég elem, és egy ideig nem tartja őket a fogantyúban.
 • A gyomrán fekvő kezekből nem támaszkodik.
 • Nem tanulta meg a gyomrába.
 • A függőleges helyzetben (amikor a szülő alátámasztja a karok alatt) nem áll a lábakon a felületen.
 • Amikor mindkét fogantyúval felemelkedik, a gyermek feje hátra billent.
 • Nem mutat érzéseket, és nem reagál az emberek közötti kommunikációra.

Ha aggodalomra ad okot, ha eltérnek a normától, lásd Dr. Komarovsky videóját.

Az a tény, hogy a szabályok szerint a gyermek 4 hónapos lehet, lásd Larisa Sviridova következő videóját.

Fejlesztési osztályok

 • Ragyogj fel fényes játékokat a gyermekedre úgy, hogy a morzsák fogantyúval megragadják őket. Nos, ha az ilyen játékoknak más szerkezetűek vagy hangok lesznek.
 • Tegyen különböző méretű és különböző formájú csörgőket a baba fogantyúiba. Kínáljon a babának, hogy ne csak a csörgőket érintse, hanem egy puha játékot, egy kis babát, egy zenei játékot, gombokkal, gumi hangjelzőt és egyéb tárgyakat.
 • Játssz el a babával. Elrejti arcodat egy zsebkendő mögé, majd nyisd ki az arcodat, és mondd el a "kakukk" -t. A saját kezével is becsukhatja a szemét, majd kezével zárja be a baba szemét. A morzsák minden bizonnyal hasonlítanak a játék minden változatára.
 • Játssz a babával a "varázslatos varjúban". Mivel a tenyéren olyan központok vannak, amelyek serkentik a bél munkáját, ez a játék nemcsak a kézizmok, hanem az emésztés számára is hasznos lesz.
 • Blow buborékok, és hagyja, hogy a morzsát nézni a lassú repülés.
 • Tegyél egy fényes színű zoknit egy baba lábára, hogy a kis tot megragadja. Egy csengőt is köthet a baba lábához. Ügyeljen arra, hogy dicsérje a morzsákat, amikor a gyermek egy zoknit vagy harangot kap.
 • A jobb fizikai fejlődés és koordináció képzéséhez tartsa a babát a fogantyúkkal, emelje fel, majd engedje le őket a test mentén. Ezután keresztezd át a karját a mellkasodra, és szétválasztja őket.
 • A gimnasztika, a masszázs és a gyermekeddel kapcsolatos egyéb dolgok alatt, énekelj és mondd el az óvodai rímeket, és miközben a babát lefekszed, énekelj egyet, vagy mesélj el egy mesét.
 • Építsd a „párbeszédeket” a babával, hogy a baba megtanulja beszédének utánzását. Beszélj különböző szavakat, hogy a baba láthassa az arckifejezéseket. Az is fontos, hogy megismételjük azokat a hangokat, amelyeket a gyerek a baba után mond.
Anya és a baba 4 hónap
A 4 hónapos csecsemőknek először szükségük van anyjuk gondozására és szeretetére.

Próbáld meg a gyerekkel együtt tölteni a "Worm" leckét, amit a Tatjana Lazareva mutatja a következő videóban.

gondoskodás

A négy hónapos csecsemő reggele, mint korábban, higiéniai eljárásokkal kezdődik.Mossa meg a baba arcát és törölje le a szemet, szükség esetén tisztítsa meg a füleket és az orrát. A körmök ebben a korban a szokásos, mivel gyorsan nőnek, és a baba folyamatosan kezeli a száját.

A 4 hónapos kisgyermekes sétának naponta kétszer kell lennie, az időjárási körülményekre összpontosítva. Nyáron a séták időtartama legfeljebb 6 óra lehet. Télen ajánlatos 1-2 órát sétálni. Tartózkodjon attól, hogy csak komoly fagy, eső vagy szeles szél legyen.

A gyermeket és a könnyű masszázst naponta kétszer ajánljuk a gyermeknek. Először, helyezze a morzsát a hátára, vegye a fogantyúkat, és tegye őket körkörös mozdulatokba. Ezután kapcsolja be a babát az egyik oldalon és a másik oldalon, majd vegye le a kisgyermek lábát, és mozgassa őket. Ezután a morzsákat be kell kapcsolni a gyomra, és ebben a helyzetben hajlítani és kiegyenesíteni a lábát.

A gyermek torna
A gimnasztika és a masszázs segít a gyermek fejlődésében

A masszázs során érdemes párnákat használni.

A 4 hónapos masszázs technikát részletesen bemutatja Nikolai Nikonov - a vezető videó és masszázs terapeuta Oroszországban a következő videóban.

Az alvás javítása érdekében létre kell hoznia egy bizonyos rituálékot, amely a csecsemőt egy éjszakai alváshoz fogja beállítani. Ez a szertartás magában foglalhatja a fürdést, a gyermek testének simogatását, a táplálkozást, az altatást vagy a mese. Ismételje meg ezt a szertartást naponta, anélkül, hogy hiányozna az elemei.

Ne feledje a biztonsági szabályokat, és ne hagyjon morzsolást, mert sok 4 hónapos csecsemő már megtanulta, hogy megforduljon, és azok, akik még nem sikerült, bármikor új készséggel vehetnek részt.

Az a tény, hogy először 4 hónap alatt szüksége lesz egy babare, lásd Larisa Sviridova videójában.

Napi rutin

A gyermek már 2 óránál is ébren van, és nagyon aktívan viselkedik ezekben az időszakokban.

Négy hónapos baba alszik naponta 15 óráig. Éjszakai alvás ebben a korban kb. 10 óra. A 4 hónapos gyermekek soknapi álma három, és teljes időtartama körülbelül 5 óra. Az éjszakai alváshoz való optimális idő 19-21 óra. Ha később elkezdesz lefektetni, nehézségekbe ütközhet a baba túlterhelése miatt.

A baba szoptatása továbbra is kizárólag anyatejet kap. Ugyanakkor a morzsát ritkábban kezdték alkalmazni a mellre. Ez általában elalszik, alvás közben, valamint az ébredés után azonnal. Ennek eredményeként a gyermeknek már elég pontos táplálkozási módja van.

Szoptatás 3 hónap alatt
4 hónapon belül elég könnyű beállítani az adagolásokat.

A csecsemő a palackot táplált étrend szigorúbb. Ez körülbelül egy bizonyos mennyiségű keveréket és 6 takarmányt biztosít naponta körülbelül 3,5 óra időközönként. A keverék mennyiségét, amelyet naponta egy mesterséges szántógép igényel, úgy határoznak meg, hogy a baba súlyát 7-el osztjuk. Ez a teljes mennyiség 6 adagolásra oszlik.

Átlagosan 4 hónapos csecsemők 900-1000 ml-t fogyasztanak naponta. Egy adagolásnál a baba átlagosan 150-170 ml-t kap. Ebben a korban is a keveréket kezelő csecsemők elkezdenek táplálni. Az első csali étel zöldséget vagy zabkását választja. A második táplálás során egy új terméket adunk, amely 100 g-ra növeli a mennyiségét.

Ne felejtsük el, hogy sokféle süteményt varázsoljon a napra. Az egyiket Tatyana Lazareva mutatja be a következő videóban.

Számolja ki az etetés diagramját
Adja meg a gyermek születésének dátumát és az etetés módját

Rendes nap

A 4 hónapos gyermekkel való kommunikáció napról napra érdekesebbé válik. Az egyes kisgyermekek napi módja egyéni, és különböző tényezőktől függ, de annak megértéséhez, hogy mit kell összpontosítanunk, elmondjuk, hogyan nézhet ki egy ilyen korú gyermek egy ilyen korú gyermekkel:

6: 30

Ébredés az első etetés, higiéniai eljárások esetén.

8: 00

Az alvás első napja.

10: 00

Ébredés a második etetés, ébrenléti időszak.

11: 30

Séta és második délutáni nap a friss levegőben.

13: 30

Hazatérve, felébredve a harmadik etetésre.

14: 00

Ébredési időszak, oktatási játékok.

15: 30

Séta és harmadik napos nap a friss levegőben.

17: 00

Hazatérve, felébredve a negyedik etetésre.

17: 30

Ébredés időszaka.

19: 30

Fürdés, ötödik etetés, éjszaka.

00: 00

A hatodik etetés ébredése és azonnal elalszik.

A baba fejlődése segíti a következő videó bemutatását O. Teplyakova - a szellemi fejlődés szakértőjének - módszere szerint.

Gyakori problémák

 1. Anya csípős mellét, miközben szoptatás. Ezzel az akcióval a baba elkezdi elkülönítését az anyától, és ellenőrzi a reakcióját. Ha ebben az pillanatban az anya sikoltozik, a gyermek megérti, hogy nem az anyának elválaszthatatlan része.
 2. Gyakori zavaró tényezők a takarmányozás során. Négy hónapos gyerekek gyakran ellenőrzik az anyjukat, és elvonják vagy elfordítják a mellét a takarmányozás során. Az ilyen esetekben nem kell eltávolítani a mellet. Az anya helyes viselkedése nyugodt lesz, amíg a morzsa visszatér az etetéshez.
3 hónap 5 hónap
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. A betegség első tüneteihez forduljon orvoshoz.

terhesség

fejlesztés

egészség