Amikor a gyermek elkezd gördülni a háttól a gyomorba, és mi a teendő késedelem esetén?

A tartalom

A szülők hajlamosak aggódni gyermekük miatt. A gyerekek fejlődésének bármely szakaszában sok kérdésük van a baba tényleges fejlődésének a szabványokkal és normákkal való megfelelésével kapcsolatban. Az egyik leggyakoribb kérdés a független puccsok kezdetének időzítése a vissza a gyomorba. Ebben a cikkben elmondjuk, hogy mikor kezdik el a gyerekek, hogy ilyen mozdulatokat hajtsanak végre, és mit tegyenek, ha a naptári határidők teltek el, és a kisgyermek nem siet, hogy elsajátítsa a test új pozícióját.

Feltételek és normák

Az interneten minden szakosodott fórumon egy fiatal anya biztosan megtalálja azokat a normákat és feltételeket, amelyek mellett a gyermeknek valamit kell tennie, vagy bizonyos készségeket kell elérnie. Általában világosan leírják, hogy hány hónapon belül kell a gyermeknek felemelnie és tartania a fejét, és mikor kell megfordulnia, ülni és járni. Ezek a normák miatt a szerencsétlen anya rettenetesnek érzi magát, mert a baba nem felel meg nekik.

Minden gyermek egyéniség. Erről beszélnek minden kiemelkedő gyermekorvos, köztük Jevgenyij Komarovszkij híres orvos. Ebből a szempontból a meglévő normák nem csupán egy közelítő iránymutatás, hanem az eltérések is lehetségesek és nagyon valószínűek. Ebben a kérdésben nem a szülők kívánsága összehasonlítani a gyermekeket más gyerekekkel és bizonyos átlagos normákkal, mivel a szülők arra törekednek, hogy mindent megtegyenek, és lehetetlenné tegyék a gyermek számára, hogy „felzárkózzon” a normákhoz.

A szülői cselekedetek károsíthatják a babát, de az anyák ritkán gondolnak rá. Sokkal fontosabb a bűnbánat és az alsóbbrendűség komplexum, amely egy szomszéd kijelentése után jelenik meg, hogy gyermeküket három hónapos korukban dobták vissza, majd azonnal elkezdtek ülni. Az anya a kerület gyermekorvosának támadó megjegyzéseit hallhatja, aki nem szokott figyelembe venni az egyes fiatal betegek fejlődésének sajátosságait, és ezért normákon alapuló táblázatokra is támaszkodik.

Ezek a hírhedt normák azt állítják, hogy a gyermek 4-5 hónap alatt elkezd visszafordulni a gyomorba. A valóságban a dolgok nem eléggé ilyenek, de a fiatal anyának meg kell szoknia ezt a gondolatot.

A gyermek, aki nem akarja áthúzni a hátán fekvő fekvését a gyomrában, ebben a korban nem ritka, és valószínűleg nem beteg, mondja Jevgenyij Komarovszkij. Ebben a helyzetben a páciensek rokonai lesznek, akik sok idegsejtet költenek egy nem létező problémára, valamint azokat, akik erősen tanácsolják őket, hogy kezeljék a gyermeket.

Szóval, mikor kezdődik a baba elfordulni? Ha nem veszi figyelembe a fentiekben említett normákat, a baba négy hónapnál rövidebb, de sokkal később, mint 5 hónapon belül megteheti az első puccsot. Gyakran 6 hónap elteltével a baba önállóan, de egyáltalán nem fordul elő a pocakon, de csak a fejlődés egyedi jellemzői miatt.

Számítsuk ki az immunizálási ütemtervet
Adja meg a gyermek születésének dátumát

Mitől függ?

A hátról a hasig tartó kupák attól függnek, hogy a hát, a has és az oldalsó ferde izmok izmai készek-e ilyen munkára. Egy újszülöttnél ezek az izomcsoportok meglehetősen gyengék, mivel a prenatális fejlődés során nem volt szükség ilyen mozgásokra. De a baba elkezdi „kiképezni” őket a világban való tartózkodásuk első napjaiból.

Milyen gyorsan megtanulja a gyermek megtörni az izom fejlődésének mértékét és a gyermek vágyát. Ha a baba egy „elefánt” temperamentumával született, ha lassú, lusta, álmos, akkor sokkal később, mint kíváncsiabb társaival, elsajátítja a puccsokat.

Ha a gyermek nagy lett volna, majd súlyt szerzett a normánál, akkor nehéz lesz rádobni és megfordítani, és a forradalmat is visszafogja a hasába. A legtöbb "késő" általában olyan gyerek, aki nem csak lusta, mert temperamentuma, hanem túlsúlyos is.

Meglehetősen nehéz lesz elsajátítani az ütemtervet olyan gyerekeknek, akik a tervezett idő előtt születtek. A koraszülötteknél az izomszövet lassabban fejlődik. Szintén nehézségekbe ütközik a puccsok a veleszületett betegségekben, gyenge és gyakran beteg gyermekeknél. Ha csak ilyen morzsája van, akkor nem lehet meglepődni, hogy nem tud 5-6 hónapig fogni a gyomrát.

Vékony és rugalmas gyerekek születnek időben és szomatikusan egészségesek, a csecsemők fokozott idegrendszeri izgatottsága, valamint a nyugtalan és kíváncsi csecsemők általában új mozdulatokat tanulnak, és aktívan használják őket a világ felfedezésére.

akciók szülők

Ha a gyermek már 5 hónapos, és nem akar átmenni, ez nem ok arra, hogy aggódjon és aggódjon. Hasznosabb lesz a baba számára, ha egy mentálisan kiegyensúlyozott nőt hoz fel. Ezért először is az anyáknak össze kell vonniuk magukat, meg kell szüntetniük az átlagos statisztikai normákra való figyelmet, meg kell hallgatniuk a barátokat és a szomszédokat. Ha le kell állítania a tematikus női fórumok olvasását az interneten, kétségtelenül tegye meg.

Nincsenek okok a tapasztalatokra és a gyermek nagy orvosi vizsgálatára, ha nincs más panasz. Ha egy gyermek jól eszik, normálisan alszik, örül az anyának, tudja, hogyan fejezheti ki az érzelmeit, megpróbálja dörzsölni, reagál a hangra a fej forgatásával, újjáéled egy játék látványában, semmi aggódni. Egy ilyen csecsemő izomrendszere egyszerűen nem elég erős.

Néha elég elég várni, és a baba minden bizonnyal elkezdi boldogítani a szülőket az első puccsokkal.

Ha a puccsok hiányával kapcsolatos panaszok nem az egyetlenek, és az anya észreveszi, hogy a gyermek letargikus, apatikus, nem válaszol a játékokra vagy a hangos hangokra, ha bőségesen köpködik, gyakran sírás nélkül, nem mosolyog, nem hagyja abba, győződjön meg róla, hogy megmutatja a gyermekorvosnak és a neurológusnak . Nem sérül meg egy ortopéd látogatása is. Ha ezek a szakemberek nem találnak olyan patológiákat, amelyek akadályozhatják a normális fejlődést, akkor a szülőknek is be kell tartaniuk a várakozási taktikát. Ha patológiákat észlelnek, megfelelő kezelést kell adni.

A nyugalom kedvéért meg kell jegyezni, hogy nagyon kevés olyan betegség van, amely megakadályozza a babának a gördülését és a teljes fejlődést. Mindezek a betegségek súlyosnak tekinthetők, legtöbbjük veleszületett. A szülők beszélnek róluk az anyasági kórházban vagy az első vizsgálat során, amely 3 hónapon belül zajlik.

Az Ön gyermeke már több mint öt hónapos, a központi idegrendszer teljes elváltozásának jelei, a bénulás még nem található meg - ez azt jelenti, hogy önálló puccsok hiányában nem érdemes fájdalmas okokat keresni.

A szülőknek csak akkor kell cselekedniük, ha már nem rendelkeznek türelemmel, hogy megnézzék a babát, aki hazudik és nem fog megfordulni. Az orvosok figyelmeztetik az anyákat és apukákat a túlzott aktivitás ellen, ami károsíthatja őt. De a feszes masszázs és a könnyű torna előnyös lesz, erősíti a hát, a nyak, a mellkas, a karok és a lábak izmait. A gyermek kézzelfogható előnyökkel jár, ha természetesen a masszázs helyesen történik, és a szülők sokkal nyugodtabbak lesznek, mert nem lesznek passzív megfigyelők, hanem aktív résztvevők a kiegészítő folyamatban.

Dr. Komarovszkij véleménye

A szülők nem taníthatják meg a gyereket, hogy megforduljanak, mert a párduc még csak akkor kezd kezdeni új mozdulatokat magára, ha elér egy bizonyos érettséget, azaz időben. De az anya és az apa hozzá tudnak járulni ehhez a folyamathoz, ha nem éri el a szélsőségeket.

A vertikálási eszközöket - jumpereket és járókelőket Evgeny Komarovszkij veszélyes szélsőségének tartják. Ezek az eszközök, amelyek valamilyen okból fejlődnek, gyakran hátrányos szerepet játszanak a hát, a gerinc, a testtartás patológiáinak kialakulásában.

Az öt hónapos csecsemőkben felfüggesztett csecsemő nem kezd visszafordulni a hátán fekvő helyzetből, de a lábak, a lábak és a gerinc görbületének valószínűsége jelentősen megnő.

Komarovszkij nemcsak az ilyen eszközök használatáról figyelmezteti a szülőket, hanem egy másik fajta túlságosan aktív cselekedeteit is - túl agresszív masszázs, kísérlet arra, hogy a gyermeket üljön, erőteljes kísérleteket, amelyeknek a szülők szerint kényszeríteniük kell a gyermeket, hogy megforduljanak. mindaddig, amíg a csecsemő és izmos készüléke készen áll arra, hogy ezeket a műveleteket felnőtt segítség nélkül önállóan hajtsa végre. És amikor készen állnak, a gyerek maga kezd mindent megtenni, és valójában nem lesz szükség kiegészítő osztályokra.

Az anyák és apák fő feladata, hogy olyan feltételeket teremtsenek a gyermek számára, amelyek kedvezőek lennének a testének megerősítésére. Minden más önmagában fog folyni, a természet törvényei szerint, amely nem tolerálja a legkisebb beavatkozást a gyermeked egyedi fejlesztési programjába, amit tervezett.

masszázs

Ha az anya aggódik a problémáról, a gyermekorvoshoz fordul, nagyon jó esély van arra, hogy az orvos diagnosztizálja a szülőket megrémítő hipertóniumot, és a masszázst küldi. A megnövekedett izomtónus minden újszülött számára különösebben fiziológiai okokból fakad, és fél évvel, amikor a riasztást általában a független puccsok hiányáról kezdik, a hang általában nem megy el.

A masszázs költséges eljárás. De ha a professzionális masszázsban megnövekedett izomtónus van, nincs szükség rá, elég lesz ahhoz, hogy szülei otthon játsszanak.

Nem nehéz elsajátítani a tonikus masszázs technikákat. Nem sok időt vesz igénybe, de sok pénzt takarít meg. És még egy nagyon fontos pont - az egy éven aluli gyermek számára fontos a tapintható érintkezés az anyával, ezért jobban érzi magát. Ez az oka annak, hogy sok gyerek olyan erősen sikoltozik, amikor a profi masszőrök masszírozzák őket. Otthoni masszázzsal el lehet kerülni a gyermek ideges reakcióit.

A puccsok folyamatában részt vevő összes izom erősítésére szolgáló masszázs technika nagyon egyszerű. A klasszikus masszázs elemeit tartalmazza. Ezek három gyakori mozgásforma: dörzsölés, dagasztás, bizsergés (rezgés).

Íme néhány hatékony és hatékony gyakorlat a hasizmok erősítésére:

 • „Kerék”. A gyereket hátra kell helyezni, az anya kezd a körmök köré húzni a kezét a hüvelykujjával, először kicsi, majd szélesebb átmérőjével. Amikor a hüvelykujj megérinti a tengerparti íveket, a körök átmérőjét újra kell csökkenteni, amíg egy kis kört nem írnak le a köldök körül.
 • "Sun". Ez a technika magában foglal két anya hüvelykujját.A recepció jobb, ha az előző után jelentkezik. Az anya ujjaival az ív alakú mozdulatokat a köldöktől a bordákig, az oldalakig, az ágyékig irányítja. Úgy néz ki, mint a nap sugarai, ha elképzeled, hogy a nap közepe a köldök.
 • - Macska hasa. Ezt a feladatot úgy hívják, mert az anyának olyan mozdulatokat kell végrehajtania, mint amilyeneket ő végez, simogatva a macska hasát. A teljes tenyerét nyomás és erő nélkül először körkörös mozdulatokban kell végezni az elülső hasfal mentén, majd félkörben, mint egy kefe egy autóban (jobbra balra).

A hátsó és az oldalsó izmok erősítése érdekében az anya teljes klasszikus technikát alkalmazhat. Tedd a gyermére a babát egy sűrű felületre, amely nem esik alá, és folytassa. Íme néhány hatékony technika, amely segít a kisgyermek hátsó részének gyorsabbá tételében.

 • „Angel Wing”. Meleg kezekkel, erős nyomás nélkül, az anya óvatosan a hátsó részét a gerincoszlopról oldalra rázza, hasonlóan a szárnyak növekedéséhez. 15-20 stroke után feltételezhetjük, hogy a hátsó keresztirányú izmok jól felmelegednek, és a következő felvételre léphet.
 • "Sínpántok". Ez a technika mindenki számára ismert a gyermeknevéből. A tenyér szélével az anya először többször vezeti a gerincoszlopot, majd a tenyér szélével a gerinc mindkét oldalán elkezd masszírozni, a bordák felé pedig könnyű vibrációs mozgásokkal.
 • - Liba lábak. Ez a technika általában nagyon népszerű a gyermekek körében. Könnyű bizsergés a hát hátterében. Ez a gyakorlat segít javítani az izmok vérellátását.
 • „Féreg”. Ez a gyakorlat az oldalsó izmok stimulálására irányul, amelynek végül a gyermeknek képesnek kell lennie arra, hogy az oldalán és a hason átforduljon. Vegye ki a hason fekvő baba fogantyúit, és húzza őket előre, míg a baba a fejét a masszázs felületére helyezi. A kezektől az oldalról a papokig az oldalról lefelé vezető löket.

Az otthoni csecsemők masszázsának általános szabályai bizonyos ajánlások betartását jelentik:

 • csak akkor kezdjen masszázni, ha a hátsó és a hasi állapotot csak akkor tudja erősíteni, ha a baba meg tudja tartani a fejét;
 • ne masszírozza meg, ha a gyermek rosszul érzi magát, ha rossz hangulatban van;
 • próbáljon meg egy masszázspecifikus játékot csinálni, ha egy bizonyos szakaszban a morzsolás sírni kezd, és megtorpant, állítsa le a tevékenységet;
 • masszázs meleg kezekkel;
 • masszázs termékek alkalmazása (olaj, baba krém);
 • a kezdeti szakaszban az egyik munkamenet időtartama nem haladhatja meg az 5 percet, fokozatosan 10-15 percre emelkedik;
 • masszázs tanfolyam - 10 nap, amely után egy hét szünetet kell tartania.

torna

A torna hasznos minden csecsemőnek, kivétel nélkül, különösen a lassan mozgó és lusta embereknek, akik egyébként általában nem akarnak visszahúzódni a háttól a gyomorba. Győződjön meg róla, hogy a gimnasztika naponta kötelező rituálé, a baba nagyon gyorsan szeretni fogja, és örömmel fog csinálni.

A legkisebb gyakorlatok meglehetősen hagyományosak - ez a karok, a lábak, a végtagok körkörös mozgásának meghajlítása és meghosszabbítása. Annak érdekében, hogy a baba megtanuljon megfordulni, add hozzá a szokásos gimnasztikai gyakorlatokat.

Egyszerűen elkészülnek - a gyermeket a gyomra helyezik. Hozd a jobb lábat, és a hátsó morzsát támogatva fordulj balra. A bal láb bezárásakor a fordulat jobbra lesz. Győződjön meg róla, hogy a bal és a jobb lábak ugyanolyan intenzitással és gyakorisággal vannak összegezve, hogy az oldalirányú izmok mindkét oldalon egyformán jól fejlődjenek. Ellenkező esetben a baba megtanulja megfordulni, de csak az egyik oldalon. Ha ez már megtörtént, segíthet a gyermeknek, ha a lábakat az ellenkező oldalra vezeti.

A játék egy nagy ösztönzője a gyerekeknek az oldalsó izmok képzésében. Jobb, ha valami új, korábban ismeretlen.A játék egy kis gyermek előtt fekszik a hasában egy kicsit az oldalra, amikor megpróbálja elérni, a baba elengedi a lábát, és megfordul az oldalán, majd a hátán. Ha egy ilyen edzés már elsajátult, akkor a játékot a hátsó oldalán fekvő baba előtt helyezheti el, ez arra ösztönzi őt, hogy fordulatot készítsen az oldalán, majd a gyomrát fordítsa.

A gyermeknek a fitball órákon át kell haladnia, és a tanfolyamok után. Az edzőteremben végzett edzés előtt győződjön meg róla, hogy konzultáljon a gyermekorvossal.

Az úszás is hasznos lesz, tökéletesen fejleszti az összes izmot, köztük a hasi, a hát és a ferde oldalirányú. Taníthatsz egy gyermeknek, hogy egy nagy fürdőben úszni önállóan, például egy speciális ortopéd kört úszáshoz, vagy feliratkozhatsz a medencével a medencében, ahol speciális csoportok vannak a csecsemőknek szánt fiatal anyáknak. Az ilyen tevékenységek előnyösek az anyámnak: a szülés után hamar jó fizikai formába kerül.

Vélemények

Az 5 hónapos puccsok hiányának problémáját nagyon aktívan tárgyalják. Sok nőnek van fia és leánya, akik nem sietnek, hogy kérjenek anyukákat. Sokan fizetett masszázs tanfolyamokon vettek részt, néhány orvos ajánlott vitaminokat, de végül mindenkinek sikerült megbirkóznia a problémával. A fiatal anyukának sokkal több problémája nem akkor jelenik meg, amikor a gyermek nem akar átfordulni, de amikor megtanulja, hogy ilyen puccsokat készítsen, mert ettől a pillanattól kezdve a gyermek nem maradhat felügyelet nélkül egy percig: a hátsó és a gyomor közötti önkötések tele vannak esésekkel és sérülésekkel.

Nagyon érzékeny és érzékeny gyerekek, akik megtanulják a gördülést, rosszabbul alszanak. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy az alvásban fordulnak, és nem tudnak megnyugodni a testhelyzet megváltoztatása után. Ha a gyermek ehhez tartozik, akkor könnyedén rögzítheti testhelyzetét lefekvés előtt egy kis párnával és egy tekercskel. Mindkét oldalra helyezve, nem engedik, hogy a gyermek megdobja és túlságosan elforduljon, és féljen a saját tevékenységüktől.

Sok olyan nő, aki a neurológusok gyermekcseréjének hiányával foglalkozik, azzal a választással szembesülnek, hogy vajon az orvosa által előírt gyógyszereket adják-e a gyermeknek. Nem titok, hogy ilyen esetekben a nootrop szereket gyakran felírják.

A WHO általi használata és az ésszerű gyermekorvosok nem tartják szükségesnek, de a döntés a szülőkre vonatkozik. A gyógyszereknek lehetnek mellékhatásai, ne felejtsük el róla.

    Dr. Komarovsky nem támogatja a kábítószer-kezelést a független puccsok hiányában. Javasolja a gyermek edzését, nem túlzott táplálkozást, torna és masszázst, a baba fürdését -, akkor nem lesz többlet kilogrammja, akkor lesz tevékenység és egy bizonyos mennyiségű kíváncsiság. Mindez együtt szükségszerűen ahhoz a tényhez vezet, hogy a gyermek megfordul, mert egy új szögből a világ teljesen másképp látható.

    Lásd alább, hogyan segíthet a gyermeknek, hogy megtanulja a gyomrát gördíteni.

    Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. A betegség első tüneteihez forduljon orvoshoz.

    terhesség

    fejlesztés

    egészség