4 hónap 6 hónap

5 hónapos gyermekfejlesztés

A tartalom

Az első évben a baba fejlődése nagyon gyors. A morzsák folyamatosan elégedettek az új készségekkel és a kis eredményekkel. Egy öt hónapos baba nagyon különbözik az újszülött kisgyermekektől. Mit tanult a baba 5 hónapos korában, és hogyan tudják a szülők 5 hónapon belül ösztönözni a morzsákat?

Lány 5 perces peremmel
Egy gyermek, aki érdeklődéssel feltárja a világot, érdekesebbé válik vele

Fiziológiai változások

 • A baba teste 5 hónap alatt arányosabbá válik, és az izmok jelentősen megerõsödnek.
 • A gyermek látása tovább fejlődik. A kicsi kinézetéből sem rögzített, sem gyorsan mozgó tárgyak nem menekülnek. Szintén a gyerek szeret nézni a képeket.
 • Az 5 hónapos gyermeknél a nyál eléggé bőségesen szabadul fel, ami nemcsak a közelgő fogzáshoz kapcsolódik, hanem segít a szájüreg tisztításában is, mert a baba szinte minden, a tollaiban fogott tárgyat a szájába húz.
 • Egy gyermek szülője, aki csak anyatejjel táplálkozik, gyakori (naponta 5-6 alkalommal) és ritka (2-5 napon belül). Azok a csecsemők, akiket keverékként táplálnak vagy kiegészítő táplálékot kapnak, naponta 1-2 alkalommal ürülnek ki, és székletük sűrűbb és erős szaga van.
 • A vizelet 5 hónapos korában általában napi 15-szeres.

Az újszülöttek hiperenzitivitása általában 5 hónapos korig teljes mértékben elhalad.

Fizikai fejlődés

Az ötödik hónapban a gyermek körülbelül 700 grammot ad, és magassága átlagosan 2 centiméterrel nő. A mellkas átmérője elkezdődik a fej kerülete felett.

Az 5 hónapos lány íjjal mosolyog
Kövesse a morzsák fejlődésének fizikai mutatóinak dinamikáját

Minden baba saját ütemben fejlődik, de a szakértők meghatározzák az adott korú gyermekek többségére jellemző átlagos mutatókat. Miután megtanulta őket, megtudhatja, hogy a gyermek normálisan növekszik-e, és hogy szükség van-e további orvosok konzultációjára.

Az alábbi táblázatban a normák határait és az 5 hónapos csecsemők átlagértékeit gyűjtöttük össze:

indikátor

Az átlagos 5 hónapos érték

Fiúk 5-6 hónapon belül

Lányok 5-6 hónap

súly

6900-7500 g

6000-9300 g

5400-8800 g

növekedés

64-65,9 cm

61,7-70,1 cm

59,6-68,5 cm

Fej kerülete

41,5-42,6 cm

40,1-45 cm

38,9-44 cm

Mellkas kerülete

42,4-42,9 cm

40,1-45,7 cm

40,3-44,5 cm

Mi a baba?

 • A baba a pocakját a hasán fekvő pozícióból elsajátította. Most a gyermek maga választja azt a pozíciót, amelyben a körülötte lévő világot tanulmányozza. Egyes babák elkezdtek feltérképezni. Miközben a gyomrán próbálnak mozogni, aktívan megfordulnak a lábakon, valamint a tekercsben.
 • A baba már ülhet, de csak támogatással (például egy magasszékben). Ugyanakkor a baba hátulja hajlított, így az orvosok nem javasolják, hogy az 5 hónapos csecsemőt hosszú ideig ülő helyzetben hagyják. Ha a babát a karja alatt tartja és szilárd felületre helyezi, akkor észreveszed, hogy a gyermek egyenesített lábakon áll.
 • A szűkösség szabadon szabályozza a tollat, és képes mindkét kezével hosszú ideig megragadni és tartani az objektumokat. Ajánlatot nyújtson a gyermeknek, hogy vegyen egy játékot, és nézze meg, hogyan ragadja meg a morzsát egy tollal. A baba gondosan megvizsgálja a tárgyat, és elszállíthatja, hogy 10-15 percet töltsön a játékkal.
 • A karapuz már ismeri az anyát és más embereket, akikkel gyakran kommunikál.Szorosan reagál a szeretteit figyelem megnyilvánulására, és megkülönbözteti a hangját, amellyel vele kommunikál. Az idegenek viszont teljesen más reakciót okoznak a gyermekben, többnyire éberek.
 • A baba beszéde aktív fejleszt és tartós hideg. Egy apró hang hangjaiban már meg lehet jegyezni egy bizonyos intonációt, amelyet a gyermek a szülőktől másol. Egyes gyerekek már nem egyéni hangot mondanak, hanem szótagokat.
 • Karapuzu igazán szereti az anyám szájából a dalokat és a poteshki-t, amit a viharos szórakozás nyilvánul meg. A gyermek ugyanolyan hevesen fejezheti ki a negatív érzelmeket, például, amikor egy játékot vitt, vagy egy kiságyba helyezte, és a gyermek még mindig az anyjával akart beszélni.
 • A gyerek felkeltette a felnőttek étkezését. Az anya és apa lemezeit nézi, és ha a szülők a pedagógiai táplálkozás eszméjére gondolnak, ez a viselkedés lehet az oka annak, hogy elkezdjük megismerni a babát az új étel első részével.

A következő videóban bemutatott gyakorlatokat O. N. Teplyakova, a szellemi fejlődés szakértője szerint végezheti el.

Fejlesztési osztályok

 • Vegyünk körülbelül 10 percet egy nap az edzőteremben. mert segít a csecsemőnek, hogy erősítse az izmokat (különösen fontos, hogy erősítsük a baba hátát), és megtanuljuk, hogyan kezelje a saját testét. Terjessze ki a baba karjait az oldalakra, és keresse át a mellkason, majd húzza a babát a fogantyúkkal, hogy ülő helyzetbe hozza. Ezután mozgassa a baba lábát, fordítsa a gyermeket a gyomra, és dolgozzon ki ebben a helyzetben.
 • A feltérképezés ösztönzéséhez helyezzen egy világos játékot a gyermek közelében. úgy, hogy a baba nem tudta elérni a kezét, és kénytelen volt egy kicsit feltérképezni. A kisgyermek lábai alatt cserélje ki a tenyerét, amiből a gyermek el tud tolni.
 • Az 5 hónapos masszázs egy kicsit bonyolultabb. A baba teste most már nem csak stroke és dörzsölés, hanem csipet, dagasztás és megrázkódás is lehet.
 • Tartsa a fitball órákat, mert nemcsak az izmok fejlődését és a gyermek vestibuláris készülékét segíti, hanem javítja az emésztési funkciót. Szintén nagy előnyökkel jár a baba fejlődése a vízben - a medencében vagy egy nagy fürdőben.
 • Ha új játékot vásárol a gyermekének, mutassa meg gyermekének, hogyan kell kezelni őket. Hagyja, hogy a csecsemő látja, hogy a golyó hengerelhető vagy eldobható, a piramis gyűrűk szétszóródhatnak vagy összehajtogathatók, és a plüss nyúlot meg kell szedni vagy átölelni. Ne feledkezzünk meg arról, hogy milyen biztonságot és tisztaságot nyújtanak a babának, mert a morzsát biztosan megkóstolja.
 • Miközben ébren vagy, mindig beszéljen a babával, úgy, hogy a gyermek új szavakat és intonációját hallotta. Gyakran hívják a kisgyermek nevét, és megmutatják a rokonok fotóit, és győződjön meg róla, hogy kiejtik a nevüket.
 • Beszél a földimogyoró hangjával, támaszkodjon a baba fülére, és beszéljen néhány szóval suttogva.
 • Kommunikáció a babával, hirtelen megáll és az arcod mozdulatlanul. A baba meg fog lepődni, majd próbálja meg újra beszélni vele.
 • Játssz egy gyerekkel egy olyan játékban, amelyet "fel és le" nevezhetsz. Emelje fel a babát, és mondja fel "fel", majd mondja "le" egy másik intonációval és engedje le a babát.
 • Gyere együtt a babával a nagy tükörbe, úgy, hogy a gyermek nemcsak a sajátját látja, hanem a gondolkodásodat is, és összehasonlíthatja őket. Még akkor is, ha a baba nem érti, hogy ez csak visszaverődés, ő szeretné látni magát és anyját a tükörben.
 • Ne hagyja ki a lehetőséget arra, hogy gyakorlatokat végezzen, hogy megtanuljon ülni és feltérképezni és úszni, végül is sokkal könnyebb a gyermeknek a vízben mozogni. Amikor a fürdő után törölte a babát, hívja fel a test testrészeit, amelyhez megérinti.
 • Játssz a ku-ku-val a kis változatot használó játékossal. A kezeivel lefedheti a szemét vagy a szemét, elrejtheti az arcát egy törülköző vagy pelenka alatt, elrejthet egy szekrény mögött, vagy akár takaró alatt elrejtheti a játékot. Nem kevésbé érdekes a baba és a "hölgyek" vagy a "varázslat" játék.
 • Javasoljuk a baba, hogy nézze meg az állatok képeit. és hívja az állatokat és utánozza a hangjukat.
 • Ha lehetséges, készítsen vagy vásároljon ruházati könyvet a baba számára, Azon oldalakon, amelyeken különböző alkalmazások lesznek, nyakkendők, gombok, tépőzáras. Egy ilyen dolog segít a gyermek érzékszervei fejlődésében.
 • Bemutathatja a kisgyermek ujjfestékekkel. Helyezze a baba fogantyúit tégelyekbe, élénk színekkel, és hagyjon nyomokat a papírra. Ez minden bizonnyal pozitív érzelmeket és morzsákat okoz, és te.
 • Séta és háztartási munkák során üljön a baba a hevedernek. Ebből a baba képes megfigyelni az összes cselekedetet és a körülötted lévő világot, miközben egyidejűleg érzi a melegségét és védelmét.
Baba a játékok eléréséhez
Mutassa meg a gyermeknek egy játékot távolról, ezáltal ösztönözve a babát, hogy elérje azt

A masszázs során jobb, ha a lábujjakat használjuk, így mind a te, mind a gyermek érdekesebb lesz.

Az 5 hónapos baba masszázsáról a Nikolai Nikonov, Oroszország vezető orvosa és masszázsterapeuta című videójánál tájékozódhat.

gondoskodás

Az 5 hónapos baba ébrenlétének első időszakában a gyermek számára ismert higiéniai eljárások végezhetők. A baba arcát mossuk, a szemet töröljük, és az orrát és a fülét szükség szerint tisztítjuk. Ezen túlmenően a babának rendszeresen le kell vágnia a körömvirágokat, ahogy gyorsan nőnek.

5 hónapos korban a gyermek továbbra is napi gimnasztikai gyakorlatokat és masszázst végez. Szükség van továbbá a baba fürdésére minden nap, különösen azért, mert a baba igazán szeret ilyen esti eljárásokat.

Napi rutin

Az öt hónapos csecsemő minden alvás után körülbelül 2 órát ébren ébren marad, naponta háromszor alszik, összesen 5 óráig és éjszaka körülbelül 10 óráig. Sok 5 hónapos csecsemő abbahagyja az ébredést a takarmányozáshoz.

Az ilyen korú gyermekkel való gyaloglás naponta kétszer ajánlott - reggel és délután. Gyakran előfordul, hogy az ilyen séták alatt a csecsemők már nem alszanak, hanem megnézik a körülötte lévő világot. A séták időtartamát az időjárástól függően határozzuk meg, például ha elég hűvös, vagy eső esik, csak 1-2 órán keresztül sétálhat a babával, és meleg nyári időjárás esetén a fák árnyékában akár 6 órát is eltölthet a gyermekével.

Ha egy 5 hónapos csecsemő kizárólag szoptatott, nincs szigorú etetés. A morzsás szar az álom lefektetésénél és az ébredés után is. Ebben a korban a táplálkozás sajátossága a gyakori megszakítások - minden csörgés vagy zaj elvonhatja a babát. A gyermekeknek 5 hónapos korban csak anyatejet kapó kiegészítő táplálékot még nem adták be, feltéve, hogy a baba egészséges, és az anyától származó tej mennyisége elegendő.

Anya és a baba 5 hónap
A baba számára a legjobb a szoptatás igény szerint.

A palackban táplált csecsemőnek szigorú étkezési rendje van, és 5 táplálékot biztosít 5 hónapos korban, és közöttük 3,5-4 órás szünet. A morzsa keverékének összmennyiségét a csecsemő súlya alapján számítják ki (ez 7-el van osztva). Ezután a napi táplálékmennyiség egyenlő mértékben oszlik meg a takarmányok számával. Átlagosan, egy 5 hónapos csecsemő naponta 900 és 1000 ml közötti keveréket kap, miközben egyszerre 160-200 ml ételt fogyaszt.

Termékek száma mesterségesen táplált csecsemők etetése és a csecsemők, akik elkezdték bevezetni a csalit a jelzések előtt, növekszik. A csecsemőket nem csak a zöldség és a kása adja, hanem a gyümölcspürét, valamint a növényi olajat.

Számolja ki az etetés diagramját
Adja meg a gyermek születésének dátumát és az etetés módját

Rendes nap

Nagyon érdekes, hogy kommunikáljunk egy 5 hónapos földimogyoróval, mert minden nap új készségek és sok pozitív pillanat hozhat ilyen gyermeket.Minden gyermeknek egyéni napi rendje lesz, és elsősorban a karapuz bioritmusok határozzák meg, azonban annak megértése érdekében, hogy miként néz ki az 5 hónapos morzsolás napja, az alábbi korú gyerekeknek a következő módot ajánljuk:

6: 30

Ébredés az első etetéshez (anyatej vagy formula), higiéniai eljárások.

8: 00

Az alvás első napja.

10: 00

A második etetés ébredése (a mesterséges gyerekeknek zabkása van), az ébrenlét ideje.

11: 30

Séta és második délutáni nap a friss levegőben.

13: 30

Hazatérve, felébredve a harmadik etetésre (a baba mesterségesen növényi olajjal növényi pürét kap).

14: 00

Ébredési időszak, oktatási játékok.

15: 30

Séta és harmadik napos nap a friss levegőben.

17: 00

Visszatérve haza, felébredve a negyedik etetésre (a mesterséges gyerekekben gyümölcspürét és egy keveréket).

17: 30

Az ébrenlét ideje.

20: 00

Fürdés, ötödik etetés (anyatej vagy formula), éjszaka.

Éjszakai idő

A szoptatott csecsemőket többször alkalmazzák a mellre, és a mesterséges gyerekek a keverék egy részét is 00:00 óra után kaphatják meg.

Milyen gyakorlatokkal járul hozzá a baba a feltérképezéshez, lásd a következő videót.

Gyakori problémák

 1. Esni. A megnövekedett mobilitás miatt egy öt hónapos baba nem tud egy percre. A morzsák bármikor forradalmat hozhatnak, és a padlóra kerülhetnek. Ha ez megtörténik, nyugtassa meg a babát és figyelje a baba viselkedését. Figyelmeztető jelek esetén azonnal forduljon orvoshoz.
 2. Kapaszkodó viselkedés a fogzás kezdete miatt. Sok 5 hónapos csecsemő kezdi meg az első fogak megjelenését, ami komoly kényelmetlenséget okoz. A kisgyermekeknek különleges fogak megragadását ajánljuk, és az anesztetikus és hűtő hatású géleket is használhatja.
 3. Problémák a széklet után a kiegészítő élelmiszerek bevezetésének megkezdése után. Számos csecsemő esetében a kiegészítő élelmiszerek első mintái változásokat okoznak a székletben - mind a folyadék, mind a tömörítés. Leggyakrabban a morzsákat, akik megpróbálták a csalit, megjelennek székrekedés, különösen akkor, ha az ételeket túl korán beviszik a gyerekek étrendjébe. A székrekedés megjelenéséhez gyakran vezet a korai ismertség a fehérjék és tejtermékek kiegészítő táplálékaihoz, valamint a folyadék elégtelensége. Ha székrekedés következik be, az ételeket kizárják a gyermek menüből, és figyelik a székletben bekövetkező változásokat. A székrekedést kiváltó edények visszatérése nagyon lassan és kis adagokban történik, és ha a szék újra tömörül, a morzsák menüjébe való bevitelét több hónapra elhalasztják. További információ erről a cikkben székrekedés a kiegészítő élelmiszerek bevezetésével.
 4. Elégtelen súlygyarapodás. A szoptatott csecsemőnek havonta legalább 500 grammot kell hozzáadnia. Ha a baba súlya kevesebb, mint 0,5 kg-ra változott a 4 hónaphoz képest, akkor ez a kiegészítők vagy a kiegészítő élelmiszerek bevezetésének megalapozottságaként szolgálhat.
 5. Az újszülöttek hypertonicitása vagy reflexjei. 5 hónapos korukban az ilyen jelek neurológiai patológiát mutatnak, és neurológus vizsgálata és konzultációja szükséges.
Anya és a baba 5 hónap együtt vannak
Először a gyermeknek szüksége van a mamák és apukák szeretetére
4 hónap 6 hónap
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. A betegség első tüneteihez forduljon orvoshoz.

terhesség

fejlesztés

egészség