Gyermekek vakcinázási tervei Oroszországban

A tartalom

Minden országban állami szinten egy naptár kerül kialakításra, amely szerint a gyermekeket beoltják. Nézzük meg az oroszországi vakcinázási ütemtervet, különösen azért, mert 2014 óta kicsit megváltozott.

Számítsa ki az immunizálási ütemtervet
Adja meg a gyermek születésének dátumát

Ellenjavallatok

Mielőtt megismerkedne a vakcinázás időzítésével, a szülőknek meg kell ismernie azokat a tényezőket, amelyek az oka annak, hogy egyáltalán nem oltanak be egy babát vagy egy bizonyos ideig.

 • Bármilyen vakcina bevezetésének akadálya az, hogy ennek a gyógyszernek a beadása kedvezőtlen hatású volt (erős mellékhatás vagy szövődmények jelentek meg).
 • A vakcinák nem adhatók be immunhiányos, rosszindulatú daganatokkal és az immunrendszer funkciójának csökkenésével a gyógyszerek hatására.
 • A BCG bevezetésének ellenjavallatai alacsony születési súly (kevesebb, mint 2 kg).
 • Az idegrendszer progresszív betegségei és a görcsös szindróma jelenléte a múltban nem adnak be DTP-oltást.
 • A kanyaró, a mumpsz és a rubeola-oltóanyag nem adható allergiás hatásúnak az aminoglikozidokra.
 • Ha a gyermek allergiás a tojásfehérjére, nem kaphat rubeola-, kanyaró-, influenza- és mumpsz-gyógyszereket.
 • Nem lehetséges hepatitisz B elleni vakcinázása, ha allergiás a pék élesztőre.
Ellenőrzés vakcinálás előtt
A vakcinázás előtt meg kell vizsgálni a gyermek állapotát, és meg kell ismerkedni az ellenjavallatokkal.

táblázat

Milyen fertőzés a vakcina

A vakcinázás feltételei

A revakcináció feltételei

Jellemzők

Hepatitis B

1 - a születést követő első 24 órában;

2 - 1 hónap alatt;

3 - 6 hónap alatt

-

Ha a gyermek kockázati csoportban van, a harmadik vakcinázást 2 hónapos korig halasztják, és a negyedik oltást 1 évvel végzik el.

tuberkulózis

1 - 3-7 napig

1 - 6-7 év alatt;

2 - 14 éves korban

Az elsődleges oltást BCG-M-tel végzik, és a BCG-vakcinát fokozott a tuberkulózis kockázata a gyermek számára (a magas morbiditású régióban, a közeli hozzátartozókban a tuberkulózis jelenléte).

torokgyík

1 - 3 hónap alatt;

2 - 4,5 hónap alatt;

3 - 6 hónap alatt

1 - 18 hónap alatt;

2 - 6-7 év alatt;

3 - 14 éves korban

A második revakcináció óta egy kisebb mennyiségű antigénnel rendelkező vakcinát alkalmazunk.

Köhögés

1 - 3 hónap alatt;

2 - 4,5 hónap alatt;

3 - 6 hónap alatt

1 - 18 hónap

A vakcinázást egy átfogó vakcinával végezzük, amely szintén véd a tetanusz és a diftéria ellen.

tetanusz

1 - 3 hónap alatt;

2 - 4,5 hónap alatt;

3 - 6 hónap alatt

1 - 18 hónap alatt;

2 - 6-7 év alatt;

3 - 14 éves korban

A második revakcináció óta egy kisebb mennyiségű antigénnel rendelkező vakcinát alkalmazunk.

Pneumococcus fertőzés

1 - 2 hónap alatt;

2 - 4,5 hónap alatt;

1 - 15 hónap múlva

Hemofil fertőzés

1 - 3 hónap alatt;

2 - 4,5 hónap alatt;

3 - 6 hónap alatt

1 - 18 hónap alatt;

A veszélyeztetett gyermekeket vakcinázzák.

gyermekbénulás

1 - 3 hónap alatt;

2 - 4,5 hónap alatt;

3 - 6 hónap alatt

1 - 18 hónap alatt;

2 - 20 hónap alatt;

3 - 14 éves korban

Az első két vakcinázás során inaktivált vakcinaváltozatot alkalmaznak, majd a gyerekeknek élő vakcinát kapnak.

rubeola

1 - 12 hónap alatt

1 - 6 év

Egy átfogó vakcinát is alkalmaznak oltásra, amely védelmet nyújt a kanyaró és a mumpsz ellen is.

kanyaró

1 - 12 hónap alatt

1 - 6 év

Egy átfogó vakcinát is alkalmaznak oltásra, amely szintén véd a rubeola és a parotitis ellen.

fültőmirigy

1 - 12 hónap alatt

1 - 6 év

A vakcinázásra egy átfogó vakcinát is alkalmaznak, amely védelmet nyújt a kanyaró és a rubeola ellen.

influenza

6 hónap

-

Az oltást évente végzik.

Ezen túlmenően 13 éves korában a gyerekeket a rubeola elleni vakcinázás és a 15-17 éves korú kanyaró, ha a gyermekeket nem fertőzték meg a fertőzések ellen, nem volt betegségük, vagy csak az első vakcinát kapták.

A vakcinázás típusai

A vakcinát a következőképpen lehet beadni a gyermeknek:

 1. Izomba. Ez az egyik leggyakoribb módszer a gyógyszer viszonylag gyors felszívódásának biztosítására. Az ilyen bevezetés utáni immunitás gyorsan alakul ki, és az allergia kockázata kisebb, mert az izmok vérellátással vannak ellátva, és eltávolítják a bőrt. Két éven aluli gyermekek intramuszkuláris vakcinázása a combon történik. Az injekciót az anterolateralis régióban végzik, és a tűt a bőrre merőlegesen irányítják. Két évnél idősebb csecsemők esetében a vakcinát a deltalizmába injektáljuk. A gluteus izomra való bevezetés nem a tű kis hossza miatt történik (az injekciót szubkután kapjuk).
 2. Szubkután. Ily módon nagyszámú gyógyszert adunk be, például rubeola, mumpsz és kanyaró vakcina. Különbségei pontosabb adagolást jelentenek, mint az orális és intradermális módszer, valamint az alacsonyabb felszívódási sebesség és az immunitás kialakulása, ami értékes a véralvadási problémák jelenlétében. Ugyanakkor a veszettség és a hepatitis B elleni vakcinák nem adhatók be a bőr alá. A szubkután vakcinálás helyszíne a váll, a comb eleje vagy a lapát alatti terület.
 3. Bőrbe. Erre a vakcinázási módszerre példa a BCG bevezetése. Az injekcióhoz vékony tűvel ellátott fecskendőt használunk. Az injekciót a vállrészen végezzük. Ugyanakkor a szövődmények megelőzéséhez fontos, hogy ne vezessük be a gyógyszert a bőr alá.
 4. A szájon keresztül. Ezt a gyógyszer-adagolási módszert orálisan is nevezik. Az ilyen módszerrel történő oltás egyik példája az orális készítményként alkalmazott polio vakcinázás. A technika nagyon egyszerű - a gyógyszer megfelelő mennyisége a gyermek szájába esik.
 5. Az orrban. Ilyen módon vizes oldat, krém vagy kenőcs (például rubeola vagy influenza) formájában előállított vakcinákat adagolunk. A módszer mínuszja az adagolás összetettségében rejlik, mivel a gyógyszer egy része belép a gyomor-bél traktusba.
oltás
A naptár szerint a legtöbb oltás a gyermek életének első évében kerül sor.

emlékeztető

A revakcinációt manipulációnak nevezzük, amely biztosítja az immunitás fenntartását olyan betegségekkel szemben, amelyekre a gyermek korábban vakcinált. A babát ismét beinjektáljuk a gyógyszerrel, úgy, hogy az antitestek ismételt előállítása fokozza az adott betegség elleni védelmet.

A vakcinázástól függően a revakcináció 1-7 alkalommal, néha nem. Például a hepatitisz B elleni revakcináció nem történik meg, és a tuberkulózis ellen csak a Mantoux negatív eredményei vannak. Az olyan betegségek ellen, mint a rubeola, a kopasz köhögés, a parotitis, a pneumococcus fertőzés és a kanyaró, a revakcinációt csak egyszer végezzük, de a tetanusz és diftéria elleni immunitás fenntartása rendszeres revakcinációt igényel az élet végéig.

A vakcina intramuszkuláris beadása a deltoid izomba
A legtöbb oltóanyagot intramuszkulárisan adják be.

Vakcinázási ütemezés kor szerint

Legfeljebb 1 év

Az első olyan vakcina, amelyet egy újszülött találkozik a szülési kórházban, egy hepatitis B elleni vakcina. A szülés utáni időszak első napján kerül sor. A harmadiktól a hetedik életnapig a baba BCG-t kap. Az injekciót az anyasági kórházban intracután, a baba vállába tesszük. A hepatitis B elleni vakcináció hónapjában megismétlődik.

Egy három hónapos baba több vakcinára vár. Ebben a korban, polio elleni vakcinázás, pneumococcus fertőzés, köhögés, tetanusz és diftéria. Ha a csecsemő veszélyben van, akkor egy hemofil fertőzés elleni vakcinát is kap. Ugyanez a vakcinázási lista a 4,5 és 6 hónapos életkorra jellemző, kivéve a pneumococcus vakcinát, amelyet csak kétszer vakcinálnak (3 hónap és 4,5 hónap).Ezen túlmenően, hat hónapos korban a B hepatitis elleni vakcinázás harmadik alkalommal.

Csecsemők oltása
A védőoltásoknak köszönhetően a csecsemők nem szenvednek ilyen halálos betegségekkel.

Legfeljebb 3 év

Egy éves bébi a parotitis, a rubeola és a kanyaró elleni védőoltásra kerül. Az ilyen fertőzésekkel szemben védő vakcina összetett, ezért csak egy injekció lesz. Egy év alatt a betegség kockázatának kitett gyermekeket hepatitisz B ellen is vakcinázzák.

15 hónapos korban a gyermek a pneumococcus fertőzésből származó revakcinációt tapasztal. 1,5 év múlva megkezdődik a tetanusz, poliomielitisz, diftéria és a köhögés revakcinációja. A polio elleni másik revakcináció húsz hónapos korban történik.

Legfeljebb 7 év

6 éves korában a mumpsz, a kanyaró és a rubeola elleni revakcináció gyermekre vár. Egy hét éves gyermek ismét BCG-vel vakcinálódik, ha erre utaló jelek vannak. Ebben a korban a gyermek megkapja az ADS vakcinát, amely támogatja a tetanusz és diftéria elleni immunitását.

14 éves kor alatt

13 éves korban a gyermekeket szelektíven vakcinázzák - ha a gyermeket még nem vakcinálták, vagy nincs információ a korábbi oltásokról. A lányok további rubeola-vakcinát kapnak.

18 év alatti

14 éves korában az idő egy újabb revakcinációra van szükség olyan fertőző betegségekkel szemben, mint a tetanusz, a poliomielit, a tuberkulózis és a diftéria. Ebben az időben is lehetséges a kanyaró és a hepatitis B elleni vakcinázás, ha korábban nem végeztek oltásokat ezen vírusfertőzések ellen.

Vakcinázás felnőtteknek
Sok vakcinázás lesz az iskolából.

A vakcinázás előkészítése

Mielőtt gyermeket vakcinálna, meg kell határoznia az egészségi állapotát. Ez segít az ellenőrző szakembereknek (akiknek gyakran szükségük van a baba neurológusának vagy allergiájának bemutatására), valamint a vizelet és a vérvizsgálatok elvégzésére. A vakcinázás előtt fontos, hogy ne változtassuk meg a baba étrendjét, és ne vegyünk bele új termékeket.

Továbbá, a szülőknek előzetesen ajánlatos lázcsillapító szereket vásárolni, mivel sok gyermeknek van hőmérséklet-reakciója a vakcinához. Ha fennáll az allergiás reakció kockázata, néhány nappal a vakcinázás előtt, és néhány nappal az injekció beadása után érdemes antihisztamint adni a gyermeknek. Egy évnél fiatalabb gyermekek vakcinálásakor érdemes egy tiszta pelenkát magával vinni, valamint egy játékot is.

tippek

A WHO és az orvosok aktívan támogatják és ajánlják az oltást, azonban a szülők beleegyezése szükséges a vakcinázáshoz. Mindig olyan szülők voltak, akik bizonyos okokból megtagadták a gyermekeiknek oltást. A gyakori meghibásodás a fertőzések, például a köhögés köhögés és a diftéria gyakoriságának növekedéséhez vezetett. Emellett a vakcina elutasítása miatt nagy a kockázata a poliészter kitörésének és más veszélyes fertőzéseknek. Természetesen a vakcinázás nem tulajdonítható teljesen biztonságos eljárásoknak, de a vakcinázások biztonsága sokkal magasabb, mint a vakcinázás megakadályozása.

A szülőknek ajánlott, hogy ne szakítsák meg a vakcinázási ütemtervet. Ez különösen fontos a diftéria elleni védőoltás esetében. Csak visszautasíthatja vagy átugorhatja a revakcinációt. Ha nem biztos benne, hogy egy vakcina károsítja-e a gyermeket, lépjen kapcsolatba egy immunológussal, aki átmeneti ellenjavallatok (például diathesis) esetén egy egyedi vakcinázási tervet dolgoz ki a baba számára.

A vakcináció utáni szövődmények valószínűsége
Az egészséges gyermeknél a vakcinázás utáni szövődmények valószínűsége majdnem nulla.
A vakcinázás előtt fontos, hogy ne csak a gyermek egészséges legyen, hanem a kontraindikációk időzítésének lejárata is. Ha a baba akut fertőzésben szenved, a vakcinát csak a visszanyerés után legalább 2 héttel lehet beadni.
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. A betegség első tüneteihez forduljon orvoshoz.

terhesség

fejlesztés

egészség