1 hónap 3 hónap

Gyermek fejlődés 2 hónapon belül

A tartalom

A baba aktívan növekszik és tanul körülötte, és a baba minden szerve javul és fejlődik. A szűkösség már felismeri az anyát, tudatos mosolyt ad neki, és egész testének mozgásaival üdvözli őt. Nézzük meg, hogy mire képes a két hónapos tot, és hogyan segíthet a szülők egy ilyen korú csecsemő fejlődésében.

Fiziológiai változások

 • Két hónapos korig a nyálmirigyek teljesen elkezdenek dolgozni a csecsemőben. És bár működésük nem olyan aktív, hogy nagy mennyiségű nyál képződését idézze elő, a baba számára kényelmesebb lesz a mellek szopása. Ezen túlmenően, a csecsemő szája és édesanyja mellének intimebb érintkezésének köszönhetően a morzsol kevésbé lenyeli a levegőt, ami csökkenti a kolikumok megjelenését.
 • A baba emésztőrendszere aktívan fejlődik. A két hónapos bébi aktívabban termeli az emésztési gyümölcsleveket és az enzimeket, kifejlesztve a bélben hasznos mikroflórát, megváltoztatja a székletet.
 • A fiziológiai hypertonus elhalványul. Először is a felső végtagokba, és egy kicsit később a lábakba esik. A csúszó reflex is eltűnik - ha a kezed a gyomra fekvő csecsemő lábai alá helyezi, a gyermek többé nem tolja ki.
 • Két hónap múlva a magzati fejlődés során a csecsemő szívében lévő kommunikáció elkezdődik. Változások fordulnak elő a gyermek vérkészítményében.
 • A baba látása javul - a baba mindent jobban lát egy 50 centiméteres távolságban, de a gyorsan mozgó tárgyak, a baba szemei ​​nem tudják, hogyan kell még javítani.
 • A gyermeknek naponta legalább 6 vizelete van, és az etetés típusa befolyásolja a baba székletét. Az anyatejet fogadó kisbaba naponta többször 12-ször egyszerre kiszáradhat, és a mesterséges gyermekek gyermekeinek ürülékeinek gyakorisága naponta átlagosan 1-4 alkalommal.
Baba 2 hónapos alvás játékkal
A gyermek napi rutint kezd.

Fizikai fejlődés

A két hónapos baba magassága és súlya nagymértékben változhat. A gyermek az élet második hónapjában 3-5 centiméterrel nőhet, vagy csak 1 centiméter magas lehet, és ez egy standard változat.

Átlagosan a második hónapban a gyerekek körülbelül 800 gramm súlyt szereznek, de néhány tott kevesebbet nyerhet, mások pedig többet. A mellkas térfogatának átlagos növekedése 2 centiméter, a fej kerülete 1,5 centiméter.

Ha kétségei vannak és aggódnak, megtudjuk a gyermek fejlődésének főbb fizikai paramétereinek határmutatóit, amelyeket a táblázatban megjegyeztünk:

indikátor

Az átlagos érték 2 hónap

Fiúk 2-3 hónapon belül

Lányok 2-3 hónapon belül

súly

5100-5600 g

4300-7100 g

3900-6600 g

növekedés

57,1-58,4 cm

54,4-62,4 cm

53-61,1 cm

Fej kerülete

38,3-39,1 cm

36,8-41,5 cm

35,8-40,7 cm

Mellkas kerülete

37,8-38,3 cm

35,7-40,8 cm

35,6-39,9 cm

Nem megfelelő súlygyarapodásnak kell lennie (ha egy 2 hónapos fiú 4,3 kg-nál kisebb, és egy lány 3,9 g-nál kisebb), ezért gyermekorvoshoz kell fordulnia. Az aggodalomnak túl nagynak kell lennie a fej kerületeiben - ez jó ok arra, hogy morzsát mutasson egy neurológusnak, hogy kiküszöbölje a cerebrospinális folyadék kiáramlásával kapcsolatos problémákat.

Baba 2 hónap az orvos kezében
Kövesse a baba fejlődésének dinamikáját és konzultáljon egy gyermekorvossal

Mi a baba?

 • A két hónapos morzsa tudatos mosollyal találkozik az anyja szelíd beszédében és játékaiban.A bébi érzelmek köre rendkívül kiterjedt - a baba örülhet, megsértő, felháborodott, csendesen nevetni, flörtölni, vonzani a figyelmet, tiltakozni egy felnőtt cselekedeteivel szemben.
 • A szemizmok működésének javulása és a koncentrálódási képesség növekedése miatt ennek a kornak a gyermekének kinézete tanul és figyelmes lett. A baba felismeri az anya arcát, és gondosan megvizsgálja. A morzsák is különböző fényes tárgyakat vonzanak. Ő rögzíti tekintetét rájuk, amikor még vannak, és amikor lassan mozognak az űrben.
 • A baba már jobban felismeri a különböző hangokat, ugyanakkor megkülönbözteti az anya hangját, és ráfordítja a fejét.
 • A pocakban a morzsa magabiztosabban emeli a fejét, és körülbelül egy percig képes tartani. Ugyanakkor a baba vállszalagja a felszínről leszáll. Ugyanolyan hosszú ideig a baba már megtarthatja a fejét, amikor az anya függőlegesen tartja a karjában.
 • Egy 2 hónapos csecsemő sétálása egyre hangosabbá vált. A baba által készített hangok tisztábbá válnak. Ezek főként magánhangzók - „e”, „i”, „y”, „o”, „a”.
 • Ha az ujjait vagy a játékokat egy 2 hónapos csecsemő tenyerébe helyezi, akkor a morzsák visszafogják őket.
 • Az oldalán fekvő morzsa már megtanulta, hogy a hátsó pozícióba forduljon.
 • A gyermek kezdett érteni néhány ok-okozati összefüggést. Például a baba már rájött, hogy a sírja a közeli anya megjelenésének oka. Ebben a korban, a sírás segítségével, a baba elmondja a szülőknek, hogy milyen kellemetlen érzés.
Baba 2 hónapig
2 hónap elteltével a gyermek már tudatosan mosolyog

Fejlesztési osztályok

A gyermek fizikai fejlődésének ösztönzése érdekében a szülőknek a következőket kell használniuk:

 • Masszázs és könnyű torna.
 • Légfürdők. A cseresznye asztalra morzsákat kell tenni, és teljesen levetkőzni, ruhák nélkül hazudni. Kezdje az ilyen fürdő 1 percét, majd fokozatosan növelje az időtartamot 10 percre.
 • A friss levegőben 2–4 órán át sétálva (az időtartam az időjárástól függ).
 • Gyakori a hason, amit a gyermek megtanult a fej megtartására.

Tartsd a babát a karjaidban, „oszlop” -val, a környező tárgyak bemutatásával és a gyerekek megismerésével. Hagyja, hogy gyermeke felfedezze a felnőttek és más gyermekek arcát és hangjait. Adjon lehetőséget a baba számára, hogy tanulmányozza saját testét, valamint a szüleinek érintését.

Gyermek az oszlop helyzetében
Sok gyermek gyorsabban megnyugszik az oszlop helyzetében

Ahhoz, hogy egy gyermek megtanuljon tárgyakat tartani, javítsa a tapintási érzékenységet és a motoros készségeket, a különböző súlyokkal rendelkező különböző anyagokból (fa, gumi, műanyag stb.) Kis golyókat helyeznek a tollakba. Az ilyen golyók lágyak és kemények, simaak vagy dombornyomottak lehetnek. A gyermek nyitott kezébe kell helyeznie az objektumokat, és győződjön meg arról, hogy a megragadja őket. A golyókat a szalagokhoz lehet kötni, és a gyermeket leengedni, és amikor a baba megragad objektumokat, húzza őket magukra, ezáltal ösztönözve őket, hogy szorosabban fogják meg a labdákat. A golyókat helyettesíthetjük pálcika (sima vagy bordázott) és különböző szövetbéléssel.

Próbálj meg egy „Gyermeknek szóló ajándékot”, amit Tatyana Lazareva mutat be a következő videóban.

A baba meghallgatásának fejlesztése érdekében érdemes csendes klasszikus zenét, csörgőket és harangokat használni. Helyezze a babát a hátára, vegye le a harangot a kezében, és tartsa 60-70 cm-re a baba mellkasától néhány harangot. Miután megvárta a hang elhagyását, készítsen újabb két vagy három harangot. A horgászzsinórt a csengőhöz is kötheti, és mozgathatja, ösztönözve a babát, hogy keresse meg a hang forrását. A hallás ilyen képzése naponta többször is elvégezhető, de 3-4 napos képzés után érdemes egy hétig szünetet tartani.

A látás szervének serkentése érdekében viseljen apró ruhákat a gyermekének és körülvesse a babát különböző színű tárgyakkal. Akár 50 cm-re a gyermektartótól függő, világos babaágyakat helyezzen el. A szűkösség nemcsak rájuk néz, hanem megpróbálja megragadni.

Különös párbeszédet folytasson a babával, másolva a karapuz gyaloglását. A kölyök oldalról hallja magát, és utána ismételje meg, miközben a artikulációt és a beszédet egyidejűleg oktatja. A gyerekek is nagyon tetszenek, amikor az anya utánozza az állati hangokat (meows, moos).

A baba rendszeres masszázzsal történő bevezetése után próbálja meg használni azokat a tárgyakat, amelyek a baba teste körül gördülhetnek, például sima botok, kis golyók, ceruzák. Ha nagy tárgyat vett fel egy ilyen masszázshoz, akkor csak a baba hátára húzza, és kis tárgyakat lehet használni a kisgyermek egész testének lökéséhez.

Baba sarokmasszázs 2 hónap
A masszázs aktiválja az agysejteket és elősegíti a gyermek fejlődését.

Az „önmasszázs” esetében a cseresznye asztalon szétzúzhatja a szemeket (köles, rizs, hajdina, bab), és helyezze hátra a babát. Ha a morzsák morzsái még nem nagyon ügyesek, és nem tudják megragadni a szemeket, akkor morzsákat teríthet a dudorra és a hasra. Az ilyen masszázsanyagra mozgatva a gyermek tapintási érzékenységet alakít ki.

Napi rutin

Sok két hónapos gyermeknek van saját napi rutinja. Fontos, hogy a szülők figyelembe vegyék a csecsemő bioritmusait, és szabályozzák számukra a fő rezsim pillanatait (séta, fejlődési tevékenységek, fürdés).

A nap nagy részében egy két hónapos baba egy álomban tölt. A baba éjszaka körülbelül 11 óra, a nappali 4-szer pedig 1,5-2 óráig alszik. Szintén normális lesz, ha több nappali álom akár 3 óráig tart, és a többi nagyon rövid (fél óra). Az ébredési idők ebben a korban még nem tartósak. Átlagosan 4 közülük 1-1,5 óra.

A takarmányok száma 2 hónaponként 6-7, és a köztük lévő idő körülbelül 3 óra. A takarmányozásban ebben a korban nincs éjszakai szünet, míg az éjszaka alatt a baba etetése nem ébred fel teljesen.

gondoskodás

A két hónapos kisgyermeket nem szabad egyedül hagyni - hagyja, hogy a baba mindig felnőtt felügyelete alatt legyen. A baba gondozásakor naponta meg kell mosni a gyermeket a szemét, orrát, fülét és arcát dörzsölve. Minden ürülék után és több vizelet után a víz alatt folyóvizet mossuk.

A gyermek 2 hónapos napi fürdőzése 5 percig tarthat 36-37 fokos vízben.

A 2 hónapos baba fejét hetente három-háromszor mossuk.

2 hónapos fürdés
A fürdővízhez különféle gyógynövények adhatók.

élelmiszer

A legjobb táplálék a baba számára 2 hónapos korban az anyatej. Ez biztosítja a baba számára a szükséges tápanyagokat és változásokat egyidejűleg a baba növekedésével. A szoptatás legjobb módját az igény szerinti takarmányozásnak nevezzük, amikor a morzsát annyiszor alkalmazzák, amennyire szüksége van.

A csecsemőt óránként akár négyszer is fel lehet használni, hogy néhány percet szopjanak, és 40 perc és 2 és fél óra közötti időközönként teljesen elfogyják az anyatejet. A két hónapos gyermek általában ébredés és elaludás után mindig megkérdezi a mellet. Éjjel a gyereket főleg 3 és 8 óra között alkalmazzák.

Szoptatás 2 hónapig
Szoptatás - a legjobb bébiétel

De a gyermekek táplálkozása mesterségesen szigorú szabályok vannak. Ha a gyermeket a keverékkel táplálják, akkor a napi táplálékmennyiség kiszámításához a morzsák súlyát 6-tal osztjuk meg. Miután megtudta a keverék teljes térfogatát naponta, ezt a táplálékszámmal (6-8) osztják. Átlagosan, ebben a korban a gyermek 900 g-ot eszik naponta - azaz körülbelül 130 g etetésenként, ha táplálékot 7.

Gyakori problémák

 1. görcsök. Az emésztőrendszer érése ellenére sok két hónapos csecsemő még mindig szenved a vastagbélben. A kényelmetlenség és a fájdalom megelőzése érdekében a gyermekorvosok fizikai módszerek használatát javasolják - a morzsákat takarmányozás után tartsák, az étkezés előtt a gyermeket a gyomra tesszük, szüneteket szopjanak, lehetőséget adva a levegő eltörlésére.
 2. Szájüreg. Ez a probléma előfordulhat a csecsemőknél, mert Candida fertőzés következik be az anyától vagy csökkent immunitással.Miután észrevett egy fehér virágot a baba szájában, a babát be kell mutatni az orvosnak.
 3. Szúrós hő. A gyermek túlmelegedése annak előfordulásához vezet, és az időjárás megfelelő higiéniája és ruházata megakadályozza ezt a problémát. Ahhoz, hogy gyorsan kiküszöböljük a megjelenő tüskés hőt, add hozzá a kamilla kivonatot, vagy töltsük le a tölgyfa kéregét.
 4. Pelenkás kiütés. A megjelenésük egy ritka pelenkázás, a gyenge kioldódás és a ritka levegőfürdők.
 5. Kiütés az arcán. Két hónapos korban gyakran kapcsolódik az anyai hormonok eltávolításához a csecsemő testéből a tejből. Egy ilyen bőrkiütés 3 hónap múlva önmagában eltűnik, és nem szükséges kezelni, csak fürdőzésre van szükség a gyógynövények főzetében.

Annak érdekében, hogy csökkentse a karjaiban tapasztalt izomtónust, javasoljuk, hogy 2 hónapos masszázst ajánljon, amit Nikolay Nikonov - az orosz vezető orvos és masszázs terapeuta - következő videójában mutat.

1 hónap 3 hónap
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. A betegség első tüneteihez forduljon orvoshoz.

terhesség

fejlesztés

egészség