2 hónap 4 hónap

3 hónapos gyermekfejlődés

A tartalom

Az első évben a baba gyors ütemben fejlődik, és minden hónapban örömmel fogadja az új készségekkel rendelkező szülőket. A három hónaposok érzelmileg és külsőleg megváltoznak. Nézzük meg, hogy milyen új készségek vannak a morzsában ebben a korban, és hogy a szülők hogyan segíthetik a kisgyermek fejlődését.

Lány 3 hónapja
Egy gyermeknél érdekesebbé válik, tudatosan reagál a cselekedeteire.

Fiziológiai változások

 • A gyermek szubkután zsírszövete fejlődik, ezért három hónapos korig a baba duzzadt arccal és hajtogatással rendelkezik a lábakon.
 • Az izmok rendszere a karapuz a felső részről alakul ki. A szűkösség már elsajátította a fej megtartását, és elkezdte a kezüket birtokolni. A fogantyúk hypertonusza már teljesen eltűnt, ami lehetővé teszi a baba számára, hogy aktívabban megvizsgálja testét és játékát, megérintve mindent a kezével.
 • Az újszülöttek sok reflexe már meghal. Például a három hónapos gyermeknél nem lehet jelen a keresési reflex (a száj sarkánál simogató fejjel), a próbafény reflex (az ajkak nyúlik). Ugyanazok a reflexek, mint a feltérképezés, a szopás vagy a Moreau, 3 hónapon keresztül még mindig nagyon kifejezettek.
 • A baba emésztőrendszere fejlődik. A gyomor növeli a kapacitását, és már több tejet is tartalmazhat, de a gyermek nem áll készen arra, hogy elfogadjon más, az anyatejtől vagy az adaptált keveréktől eltérő élelmiszereket. A csecsemő étrendjének egyetlen kiegészítése a kiegészítő D-vitamin lehet, amelyet gyakran 3 hónapos gyermekeknek írnak fel a ricket elleni megelőzésre.
 • A három hónapos baba elnöke egységesebb és szabályosabb. Csak szoptatás esetén a széklet gyakorisága 2-5 nap alatt 1-ről naponta 5-ször. Ha a csecsemőnek nem volt szoptatása kizárólag szoptatásra néhány napig, a gyermek rendesen viselkedik, és a széklet egy ilyen hosszú szünet után puha, a gyermeknek széklethez nem szükséges további ingerlése.

A három hónapos csecsemővel való játékról az O. N. Teplyakova, a szellemi fejlődés szakértője.

Fizikai fejlődés

Átlagosan a harmadik hónapban a csecsemő súlya 750-800 grammtal nő, és növekedése 2,5 centiméterrel nagyobb, mint 2 hónap alatt. A fej kerületének növekedése kb. 1 cm-rel, a mellkas kerülete pedig 1-1,5 cm-rel (négy hónapos korukkal megegyezik).

A gyermek fizikai fejlődésének magasságát, testtömegét és egyéb mutatóit számos tényező határozza meg: öröklődés, betegségek jelenléte, táplálkozás típusa és mások.

Gyönyörű lány 3 hónap
Ahhoz, hogy biztosak legyünk a gyermek normális fejlődésében, nézd meg a dinamikáját

Az orvosok meghatározzák az átlagokat, valamint a normák korlátait, amellyel a szülők meghatározhatják, hogy a három hónapos baba normálisan fejlődik-e. Ezeket a táblázat tartalmazza:

indikátor

Az átlagos 3 hónapos érték

Fiúk 3-4 hónap alatt

Lányok 3-4 hónap alatt

súly

5800-6400 g

5000-8000 g

4500-7500 g

növekedés

59,8-61,4 cm

57,3-65,5 cm

55,6-64 cm

Fej kerülete

39,5-40,5 cm

38,1-42,9 cm

37,1-42 cm

Mellkas kerülete

38,9-39,5 cm

36,5-41,6 cm

37,3-41,4 cm

Mi a baba?

 • A gyomrán fekvő és függőleges helyzetben a baba már megtanulta a fejét tartani. Ha a babát függőleges helyzetben tartja a karok alatt, és szilárd felületre helyezi, a gyermek lábaival támaszkodik. Emellett a hátán fekvő morzsa már megtanulta bekapcsolni a szárnyat.
 • A látás morzsái aktívan fejlődnek. A gyerek hosszú ideig megvizsgálja a tárgyakat, figyelve mind a helyhez kötött, mind a gyorsan mozgó tárgyakat. Ahhoz, hogy jobban láthassunk mindent a pocakban fekvő pózban, a morzsát felemelik az alkarokra.
 • Egy három hónapos baba hangjai változatosabbá váltak. Konsonánsokat adnak a magánhangzókhoz. Jó hangulatban, bébi hosszú járás.
 • A 3 hónapos gyermek nagyon érzelmi. A baba nagyon izgatott az anyja megjelenéséről és a vele való kommunikációról. Az újjászületés komplexuma akkor is felmerül, amikor egy felnőtt énekel, hangszerek hangja és egy játékforma. Ha a morzsa elégedetlen valamivel, hangos kiáltást hall. Negatív érzelmek merülnek fel egy 3 hónapos gyermekben, amikor az anyával való kommunikáció megáll, a játék hirtelen eltűnik, a környező hőmérséklet változik, mozgás vagy fájdalom korlátozása van.
 • Három hónapig a baba kezd aktívabban felfedezni a világot, szopogathat mindent, ami tollakat tud venni. Először is, a baba szar az öklét vagy az ujját.
Fiú 3 hónap
Hozzájárulás a baba fejlődéséhez különböző játékokon keresztül, amelyeket Ön és a baba élvez.

Fejlesztési osztályok

Most a baba ébren ébred, mint az élet első két hónapjában, és az az idő, amikor a baba készen áll az új információk elfogadására és kommunikációjára, gondosan kell használnia.

 • Reggel, csinálj egy kis edzést a babával. Óvatosan hajlítsa meg és szüntesse meg a lábakat és a karokat, hogy javítsa a szalagok állapotát. Gyakorolhatsz a csecsemővel a fitballon is - amikor a babát a pocakra vagy a hátsó labdára helyezi, tartsa a babát a lábakkal, és óvatosan tekerje.
 • Rendszeresen masszírozza meg a baba teljes testét, mivel ez serkenti a morzsák és más szervek izmait, valamint javítja a morzsák jólétét. Kezdjük a hátsó és a nyak pattingozásával, és a masszázs végén könnyedén gyúrjuk a térdek és könyökek ízületeit.
 • A mindennapos gimnasztikához, amelyet az anya a gyermekkel együtt végez, 3 hónapos korban érdemes olyan gyakorlatokat hozzáadni, amelyek felkészítik a babát puccsokra. Fordítsa a baba jobb lábát a hátán fekvő, úgy, hogy a test fölé nyúlik. Ez a mozgalom a gyerekeknek a legnehezebb, és ez lendületet ad a puccsnak.
 • Ahhoz, hogy ösztönözze a fej és a vállak hajlamos emelését a gyomorban (amikor a baba az alkarra támaszkodik), gyakrabban terjessze a gyermeket a gyomra, miközben egyidejűleg ragyogó játékokat helyez el a baba körül. Erre a célra speciális célokat is alkalmaznak. oktatási szőnyegek.
 • Tegye a csörgőket a gyermek kezébe, hogy a baba megtanulja, hogy a játékokat egyedül tartja és tanulmányozza őket. Szintén lóg a puha játékok a baba kiságya fölé, hogy a baba a kezükkel elérhesse őket. Nagyszerű lenne, ha az ilyen játékok belsejében harangok lennének, és miután megütötte őket, a földimogyoró csengőhangokat hall.
 • Énekelj a dalokat a morzsákra, és gyakrabban beszélj a babával. Ugyanakkor egy beszélgetés során érdemes kis szünetet tenni, hogy a kisgyermeknek lehetősége legyen „válaszolni” a hangjával. Gyakran nevét nevezik a babának, és mellékelnek minden magyarázatot.
 • Mutassa meg gyermekének a tükröződését a tükörben. Érdemes bemutatni a babát az állatok és a különböző tárgyak képeivel.
 • A tapintási érzékenység ösztönzése érdekében hagyja, hogy a baba más szerkezetű elemeket érezzen, például egy szálgolyót, egy konyhai tapadást, egy mackót, egy puha kockát egy harangban.
 • Tartalmazza a gyermek különböző zenéit. Amikor a baba ébren van, kapcsoljon be valamit ritmikus és szórakoztató, és mielőtt lefeküdne, meg kell hallgatnia néhány nyugodt dallamot a babával. Hallgassa meg a ritmikus zenét morzsával, ragadja meg a kezét a verte felé.
 • Ha van egy kisállatod, nézd meg a babáddal. Is mutatnak kis állatok járás közben.
 • Úszás közben dobjon néhány fényes golyót vagy gumi játékot a vízbe. Hagyja, hogy a morzsa megpróbálja elkapni őket a vízben.

A gyűrűk szórakoztatóbbá teszik a masszázst.

Tekintse meg Tatjana Lazareva következő edzését, bármikor megteheti.

gondoskodás

Kezdje a baba reggelit higiénikus eljárásokkal, dörzsölje a baba arcát és szemét, és ha szükséges, az orrát és a fülét. A bélmozgás és a több vizelet után mossa meg a babát folyó víz alatt. Ha a morzsák bőre rendben van, nem szabad visszaélni a bébi kozmetikumok használatával.

A körömvirág morzsákat naponta ellenőrizni kell, és az úszás után a legjobban vágni kell, amikor a körömlemez lágyabb. Ha a csecsemő tiltakozik egy ilyen eljárás ellen, akkor az alvó gyermek körmét is kivághatja. Erre a célra használjon speciális ollót a csecsemőknek, és győződjön meg róla, hogy a vágás után ellenőrizze a körmét (futtassa az ujját rajta), hogy ne legyen éles él.

mert keményedés a morzsák levegőfürdőket használnak (időtartama legfeljebb 10 perc), séták, amelyek alatt a baba szabadban alszik, mosás és leütés. Fürdessék a babát minden nap, legjobb lefekvés előtt, de egy másik, az Ön számára megfelelő időpontban. Például, ha a fürdés izgatja a babát, azt egy korábbi időpontra kell halasztani.

Baba 3 hónapos mosolyogva - lány ruha
Állítsa be a nap módját: könnyebb lesz az Ön számára, és a morzsa nyugodtabb lesz

Napi rutin

Három hónapos korig a legtöbb csecsemőnek saját napi rutinja van. A csecsemők minden nap ugyanabban az időben ébren maradnak és alszanak, ami lehetővé teszi, hogy az anya megtervezze ügyeit. Mint korábban, a gyermek legtöbb napja alvásra és etetésre van fenntartva. Egy három hónapos gyermek körülbelül 17 órát alszik. Körülbelül 10 órát vesz egy éjszakai alvás, és a többi idő három vagy négy alvásra van osztva napközben. Általában egy vagy két nappali alvás hosszabb (1-2 óra), a többi pedig rövidebb (legfeljebb 40 perc).

A 3 hónapos gyermekkel történő gyaloglás naponta kétszer ajánlott. A legmegfelelőbb időt a gyalogláshoz reggel (10-11 óra) és az ebéd után (16-17 óra) kell tekinteni. A járás időtartamát a külső és egyéb időjárási viszonyok határozzák meg. Nyáron egy 3 hónapos baba lehet az utcán akár 6 óráig. Ne menjen ki sétára csak súlyos fagyban, szeles szélben vagy esőben.

Az anyatejjel, mint korábban, táplálkozási csecsemőket kérnek. A legtöbb csecsemő édesanyja mellé kér, mielőtt és közvetlenül lefekvés után. Ebben az életkorban a szoptatás átlagos száma 10-12, éjszaka 2-4. Ebben az esetben a morzsát gyakran elveszik az anyja melléből az etetés során. A hosszú adagolás közötti átlagos idő 2,5 és 3,5 óra között van.

Ha a baba képletet kap, akkor szigorúbb táplálkozási módja lesz, amely 3,5 órás időközönként hat étkezést biztosít. A keverék napi mennyiségének meghatározásához a gyermek súlyát meg kell osztani 6-tal. Továbbá ezt a számot osztja a napi adagolás számával. Átlagosan egy 3 hónapos baba 800-900 ml-t fogyaszt naponta és 180 ml-et etetésenként. Még mindig túl korai ahhoz, hogy még a mesterséges gyermekeket is bevezessék ebben a korban.

Változtassa meg a napot a következő edzéssel: Tatiana Lazareva.

Rendes nap

Egyre érdekesebbé válik a három hónapos földimogyoróval való kommunikáció, és sok anya anyja egy bájos mosollyal kezdődik. A 3 hónapos gyermekével töltött napja így nézhet ki:

6: 00

Ébredés az első táplálkozáshoz, reggel WC.

7: 30

Az alvás első napja.

9: 30

Ébredés a második etetés, ébrenléti időszak.

11: 00

Séta és aludni a friss levegőben.

13: 00

Hazatérve, felébredve a harmadik etetésre, ébredési időszakra.

14: 30

A harmadik nap nap.

15: 30

Ébredés, oktatási játékok.

16: 30

A negyedik etetés, majd egy séta és alvás a friss levegőben.

17: 30

Visszatérő otthon, ébredés és ébredés.

19: 00

Fürdés, ötödik etetés, éjszaka.

23: 30

A hatodik etetés ébredése és azonnal elalszik.

Meg kell jegyezni, hogy a különböző gyerekek temperamentuma más, így a rendszerre vonatkozó összes ajánlás csak hozzávetőleges. A szülőknek mindenekelőtt figyelembe kell venniük gyermekük sajátosságait, és módosítaniuk kell a gyermekorvos által kínált sémákat a baba igényeihez, azaz kövessük az adott gyermek bioritmusához igazodó kezelési rendet.

Gyönyörű lány 3 hónap alatt mosolyog
A fejlesztésre vonatkozó ajánlások csak iránymutatásként szolgálnak, azokat csak akkor kell elvégezni, ha gyermeke és öröme van tőlük

Gyakori problémák

 1. Elégtelen súlygyarapodás. Általában a szoptató baba havonta 500-2000 grammot ad. Ha a növekedés alakja kisebb, felmerül a kérdés a kiegészítéssel az adaptált keverékkel kapcsolatban. Sok anya gyanítja, hogy kis mennyiségű tej van a mellek morzsái nyugtalanabb viselkedése és a tejáramlás érzéseinek csökkenése miatt, de ezek a jelek egyáltalán nem jelzik a hypogalactia-t. A 3 hónapos csecsemők valóban nagyobb valószínűséggel zavarják a táplálkozást, mert azt akarják, hogy folyamatosan felfedezzék a körülötte lévő világot, és a tejfutás érzése eltűnhet, mivel a szoptatás már megtörtént, és a tej a megfelelő mennyiségű baba a táplálkozás során jön. A gyermek takarmányozásának objektív okai 2 hét alatt kis súlygyarapodás és csökkent mennyiségű vizelet naponta.
 2. Nyugtalan nappali alvás. A három hónapos csecsemők idegrendszere még mindig nem elég stabil és gyorsan elfárad. Ez rossz alvást okoz, ami a nap folyamán 20-30 percig tart vagy még kevesebb. A csecsemő idegrendszerének működésének javítása segíti a napi rendszer megfelelő megszervezését - alvás és ébrenlét. A szülőknek meg kell győződniük arról, hogy a morzsák nem ébren maradtak több mint 1,5-2 órán keresztül, és lehetőségük volt aludni.
 3. Az oltásokkal kapcsolatos mellékhatások. 3 hónapos korban az első DPT vakcinát adják a gyermeknek, ami gyakran a gyermek testére gyakorolt ​​mellékhatással rendelkezik. A vakcina bevezetését követő első napon minden negyedik csecsemő hőmérséklete emelkedik, és helyi változások következnek be (bőrpír, duzzanat, fájdalom, indukció). A csecsemők 10% -a lehet mellékhatás, mint például étvágycsökkenés, hasmenés, álmosság, hányás és mások. Magasabb hőmérsékleten a gyermeknek vérnyomáscsökkentő gyógyszert adnak be, és a vakcina injekció helyén bekövetkező változások nem igényelnek kezelést. Ha a gyermek állapota jelentősen romlott, a helyi reakció nagyon kifejezett vagy más figyelmeztető jelek jelennek meg, a csecsemőt azonnal be kell mutatni az orvosnak.

Amire 3 hónap alatt kell figyelni, nézze meg Larisa Sviridova videóját. Ha bármilyen problémát észlel a gyermekkel kapcsolatban, értesítse orvosát.

Számolja ki az etetés diagramját
Adja meg a gyermek születésének dátumát és az etetés módját
2 hónap 4 hónap
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. A betegség első tüneteihez forduljon orvoshoz.

terhesség

fejlesztés

egészség