5 hónap 7 hónap

6 hónapos gyermekfejlődés

A tartalom

A hat hónapos csecsemő nagyon különbözik attól a csecsemőtől, aki épp csak fizikailag és érzelmileg született. Mit tanult a 6 hónapos kor, milyen készségek teszik boldoggá a szülőket minden nap, és hogyan tudják a felnőttek ösztönözni a csecsemők fejlődését ebben a korban?

Fiziológiai változások

 • A hát és a vállak izmait a 6 hónapos korig már annyira megerõsítették, hogy a morzsa bármilyen támogatás nélkül ülhet. Ülő, a baba egyensúlyt tart és szabadon irányítja a kezét. Emellett az izomfejlődés fontos a feltérképezés megkezdéséhez.
 • A gyermek bármilyen irányban szabadon gördül, és nagyon mozgékony, ami fokozott figyelmet igényel a felnőttek körében.
 • A 6 hónapos gyermekek látása teljesen kifejlődött, és a felnőtteknél is működik. A gyermek könnyen figyeli a mozgó dolgokat, valamint más emberek nézeteit.
 • Sok gyermek ebben a korban első foga van. Ezek az alsó állkapocson jelennek meg. Ebben a tekintetben a hat hónapos csecsemő nyáltermelése növekszik.
Baba 6 hónapig ül
A 6 hónapos bébi már maga is ülhet. Ha a baba még nem ül, ne aggódjon és végezze el a megfelelő gyakorlatokat.

Fizikai fejlődés

A hatodik élet hónapban a kisgyermek mintegy 650 grammot nyer, és a baba növekedése még 2 centiméterrel nő. Ebben a korban a morzsák súlya kétszer akkora lesz, mint a baba születése után. A hatodik hónap mellkasát 1-1,5 centiméterrel, a fej kerülete pedig 0,5-1 centiméterrel növeli.

Mindegyik gyermek saját ütemben fejlődik, hogy megértse, hogy a baba normálisan növekszik-e, meghatározták a normák korlátait, valamint egy bizonyos korú gyermekek átlagos fizikai fejlődését. Ismerve rájuk, a szülők azonosíthatják, hogy vannak-e problémák a baba növekedésével, és vajon a gyermeknek nem kell-e további gyermekgyógyászati ​​konzultációra. A 6 hónapos gyermekek főbb mutatóit a táblázat tartalmazza:

indikátor

6 hónapos átlag

Fiúk 6-7 hónapon belül

Lányok 6-7 hónap

súly

7300-7900 g

6400-9800 g

5700-9300 g

növekedés

65,7-67,6 cm

63,3-71,9 cm

61,2-70,3 cm

Fej kerülete

42,2-43,3 cm

40,9-45,8 cm

39,6-44,8 cm

Mellkas kerülete

43,7-44,5 cm

41,4-47,6 cm

41,6-45,8 cm

Mi a baba?

A hat hónapos bébi már megtanult ülni támogatás nélkül. Azonban ebben a korban sok gyermek nem tud egyedül ülni. A konyhában a baba már egy különleges székben ülhet, figyelve, hogy édesanyja készít vacsorát.

A mászás egy másik féléves kisbabának egy másik nagyon hasznos készségévé válik. Néhány csecsemő aktívan mozog a hasán a hasán, segítve magukat a lábukkal, míg mások négykézlábúak.

6 hónapos gyerekek bejárása az anyával
Ösztönözze a babát, hogy bejárjon, mivel ez jól erősíti a baba hátát.

Nem kevésbé fontos egy 6 hónapos baba képessége:

 • A baba is elkezd állni a lábán, és valamilyen szilárd hordozóra szorítja a kezét. Ha egy felnőtt mindkét kezével veszi a morzsát, és kicsit felemeli, látni fogja, hogy a baba egyenes lábakon áll. Ráadásul a kisgyermek mellkasának megtartásával láthatja, hogy a morzsák kezdik át a lábát.
 • A gyermek tökéletesen kezeli a kezét. Ha a morzsákat bármilyen tárgy érdekli, a baba eléri őt. A gyermek, aki könnyedén leesett a kezéből, felemelkedik. Az egyik kezében tartva az objektumot, a kisgyermek gyengéden elmozdíthatja azt egy másik fogantyúra.
 • A gyermek már megkötheti a cselekedeteit és eredményeit, például ha húzza a kezét, a csengőjáték fog gyűrűzni, és ha eldobja az ágyból, a padlóra esik.
 • A morzsák még mindig a tárgyakat tanulmányozzák, próbálva a "fogat". Ez egy teljesen normális módja annak, hogy megismerjük a világot féléves gyerekek számára, ami nem tekinthető rossz szokásnak.
 • A gyermek már jól ismeri a nevét, és mosollyal és animációval válaszol. Baba gondosan hallgat egy felnőtt beszédét. Ha bármilyen ismerős nagy tárgyról elmondod neki, a morzsát azonnal meg fogja találni a szemével.
 • A 6 hónapos baba beszéde változik. A morzsák a hangokat szótagokban kötik össze, de eddig nem rendelkeznek semantikus jelentéssel. Az elhangzott szótagok száma naponta növekszik. Ezt a beszédet babble-nek hívják.
 • A 6 hónapos karapuz óvatosan kezeli az idegeneket, és nagyon óvatos. Ugyanakkor a féléves gyerekek jobban támogatják a többi gyereket. Ők figyelik őket, és gyakran másolják a cselekedeteiket. A szeretett emberekkel a baba gyengédséget mutathat, például az anyjához.
 • Hat hónapos gyerekek már eltávolíthatják az ételeket egy kanállal az ajkukkal.

Hogyan értékelhetjük a baba fejlődését 6 hónap alatt, lásd a SuperMam csatornák anyukáinak videó tanácsát.

Nem kell aggódnia, ha a 6 hónapos gyermeke még nem tanult meg, hogy megcsípjen, üljön támogatás nélkül, elérje a kívánt tárgyat, álljon a lábán, megkülönböztesse az ismerős és ismeretlen embereket, vagy szilárd ételeket fogyasszon - ezek a készségek egy kicsit később megjelenhetnek.

Vannak azonban olyan készségek, amelyek hiányában figyelmeztetni kell a babát. Ezek a következők:

 • Kupák a hasról, hátról és hátról.
 • Emelje fel a felsőtestet hajlamos helyzetben.
 • A képesség, hogy támogasson.
 • A fej fordul, hogy megnézzük a körülöttünk lévő világot.
 • A goo
 • A játékok tanulmányozása a kezek segítségével (a baba megrázza őket, megrázza, megrázza).
 • Különböző tárgyak vizsgálata a száj segítségével.
Egy 6 hónapos baba húz egy játékot a szájába
Mint egy 6 hónapos csecsemő tanulmányozza a játékokat a szájával, győződjön meg róla, hogy tisztaak.

Az a tény, hogy a baba 6 hónapig képes legyen, lásd Larisa Sviridova videójában.

Fejlesztési osztályok

 • Hagyja, hogy a baba sok időt töltsön a padlón. Terjesszen el különböző játékokat a morzsák körül, hogy a baba rájuk nézzen.
 • Amikor a gyermek a padlón ül, ellenkező irányba ül, és a labdát a babára és vissza.
 • A koordináció fejlesztéséhez az apa vállára görgetheti a gyermeket, és az anya - üljön a baba lábára, és lassan és gyorsan rázza össze.
 • A baba játékainak tárolásához kis dobozokat vásárolhat. A morzsák lelkesen ásni fognak rájuk, és áthaladnak a játékokon.
 • Minden nap 2-3 percig masszírozza meg ujjait. Gyúrja az ujjait egymás után, és könnyedén kortyolja.
 • Hagyja, hogy a gyermek különböző méretű öntőformákkal vagy dobozokkal játsszon. A morzsák is olyanok lesznek, mint a játékok, amelyekben a figurák spirálban, tweeterekben, babákban mozoghatnak.
 • Tartsa a gyermeket két játék kezében, és adjon egy harmadot. Először is, a morzsát meg akarja ragadni anélkül, hogy felszabadítaná a meglévő játékokat, de aztán meg fogja érteni, hogy az egyik játékot el kell helyezni.
 • Készítsen néhány zsákot a baba számára, ahol különböző töltőanyagok lesznek - gombok, babok, köles, sima kavicsok és mások.
 • A csecsemő beszédének legjobb fejlesztése érdekében állandóan kommunikál a morzsával, amikor hangot ad. Válaszoljon a babára, ismételje meg a babble-t, és hangoljon be minden cselekedetet. Ugyanakkor beszélj magadról: "anya", hogy a baba elkezd kössön ezt a szót veled ("most az anyám egy harangot ad neked"). Hasonlóképpen, tanítsd meg a morzsát, hogy összekapcsold az apáddal az „apa” szót.
 • Bemutatja a világos könyveket. Ugyanakkor beszéljünk arról, amit festettek. Nos, ha ezekben a könyvekben rövid mondatok lesznek ismétlődő kifejezésekkel.
 • Gyaloglás a baba a parkban, mutasd meg a gyerek levelek, fák, fű. Ha egy 6 hónapos bébi megy a boltba, ne hagyja ki a lehetőséget, hogy megmutassa a gyümölcsök, zöldségek, ételek és sok más elem morzsáját, nevet adva.
 • Dobj egy léggömböt a babakocsihoz, és nézd meg, hogy a baba húzza a kötelet.
 • Még mindig érdekes a baba, mint a „ku-ku”, a „hölgyek” és a „negyven varjú”.
 • Különböző játékokkal diverzifikálja a baba fürdést. Hagyja, hogy a hajók, műanyag edények, gumi játékok úszjanak a fürdő közelében.
 • Kérje meg a gyermekes családokat, hogy látogassanak el, hogy a morzsák megtanuljanak kommunikálni egy másik gyermekkel.
6 hónapos baba kocka
Játssz együtt a babával, olyan szórakoztató és izgalmas

Játssz a gyermekeddel a "TSV" TV-műsorban bemutatott játékokban.

gondoskodás

Hat hónapig a napi babaápolási eljárások továbbra is a következők:

 • Higiéniai eljárások - mosás, mosás, körmök vágása, fésülés, fülek és orr tisztítása. A fogkefék hozzáadásra kerülnek még akkor is, ha az első fog még nem jelent meg. Ajánlatos a baba száját egy speciális gumi kefével tisztítani.
 • Karcolási eljárások. 6 hónapos korukban ezek levegő- és napfürdők, nedves törülközővel sétálva, letörölve.
 • Fürdés. A fürdő nemcsak az éjszakai alvás előtti pihenést segíti, hanem sok pozitív érzést is hoz.
 • Masszázs és torna. Simogatás, dörzsölés, passzív és aktív gyakorlatok segítenek abban, hogy egy kisgyermek teste erősebbé váljon.

Ne felejtsd el a hat hónapos gyermek biztonságát. A baba bármikor átfordulhat, ezért hagyja, hogy felügyelet nélküli magasságban maradjon elfogadhatatlan. Egy gyermek, aki elkezdett feltérképezni, eljuthat a mosó- és tisztítószerekhez, az értékesítési helyekhez és más veszélyes dolgokhoz.

A tonikus masszázs technikával ismerkedhet meg Nikolai Nikonov, az oroszországi vezető orvos és masszázs terapeuta videójával.

Napi rutin

Napi adagolás nagyon fontos a gyermek idegrendszerének kialakulása szempontjából. A 6 hónapos korú morzsákat naponta körülbelül 15-16 órányi alvásra van szükség. Körülbelül 9-10 óra, a gyermek éjszaka alszik, és a többi idő 3 nappali alvásra van osztva, amelynek időtartama 1,5-2 óra. Próbálj meg minden nap ugyanabban az időben elhelyezni a babát, és egy 6 hónapos baba felébredése nem éri meg.

A 6 hónapos korú gyaloglás naponta kétszer tart, figyelembe véve az időjárási viszonyokat. Hosszú ünnepek lehetségesek jó időjárás esetén, és ha erős szél, eső vagy levegő hőmérséklete -10-nél alacsonyabb, meg kell tartózkodnia a sétától. Séta közben a baba nemcsak alszik, hanem érdeklődéssel is tanulmányozza a világot.

A szoptatás hat hónapos korban változik. Az éjszakai szopás az ébredés előtt eltolódik az utolsó órákra. Ugyanakkor a nap első felében a morzsát ritkábban alkalmazzák a mellre, és délután a kötődés gyakoribbá válik.

Egy hat hónapos baba, aki korábban csak anyatejet kapott, kezdje be a csalitválasztotta neki zöldségeket burgonyapürével vagy zabkása formájában. A 6 hónapos morzsákat kiegészítő kiegészítő élelmiszerek gyümölcsei lesznek. Reggelente egy kis ételeket kínálnak kis adagokban, figyelve a csecsemő testének állapotát és reakcióját.

6 hónapos szoptatás
A 6 hónapos baba táplálékának alapja az anyatej.

A mesterséges táplálkozással élő gyerekek naponta 5-szer eszik. A 6 hónapos csecsemőnek a teljes táplálékmennyiségét úgy számítjuk ki, hogy a gyermek súlyát elosztjuk 8-mal. E korú gyermek átlagosan napi 1000-1100 ml ételt fogyaszt. Ezt a térfogatot elosztják a takarmányok számával, így a hat hónapos csecsemő egy étkezéséhez hozzávetőleges adag 200-220 ml lesz. A melléktermékek menüje a zöldségek, gabonafélék, gyümölcsök, vaj és növényi olaj.

Számolja ki az etetés diagramját
Adja meg a gyermek születésének dátumát és az etetés módját

Rendes nap

A hat hónapos csecsemőkkel töltött napok érdekesek és szórakoztatóak. És bár az egyes félévenkénti karapuzok módja egyéni és a csecsemő biológiai ritmusától függ, a 6 hónapos baba napi rendelésének közelítő változata:

6: 30

A szitálás és az első etetés (a baba anyatejjel vagy képlettel), higiéniai eljárások.

8: 00

Az első nap napozására.

10: 00

A szitálás és a második etetés (a csecsemők szoptatják a zabkását, és csecsemők mesterséges anyagokat adnak hozzá), az ébresztési időszak.

11: 30

Séta, amelynek során a gyermeknek általában egy második napja van a friss levegőben.

13: 30

Visszatérve haza, a harmadik etetés (a szoptatott baba növényi pürét kap, és a csecsemőnek növényi olajjal pürét kapunk).

14: 00

Az ébrenlét és az oktatási játékok ideje.

15: 30

Séta, amelynek során a friss levegőben általában a harmadik nap nap.

17: 00

Hazatérés, negyedik etetés (magában foglalja a gyümölcspürét és az anyatejet vagy a keveréket).

17: 30

Ébredés időszaka.

20: 00

Fürdés, ötödik etetés (anyatej vagy formula), éjszaka.

Éjszakai idő

A csecsemő szoptatós csecsemőket többször alkalmazzák a mellre, a mesterséges gyermekekkel rendelkező gyerekek általában nem ébrednek fel az etetésre.

Ne felejtsük el, hogy a gyermeknek elsősorban a szülők szeretetére és támogatására van szüksége.

6 hónapos baba apa
A gyereknek meg kell éreznie a szeretetet a szülőktől, ez a pszichológiai egészségének kulcsa

Gyakori problémák

 1. Kifogás a fogzásból. A csecsemőkben az íny duzzad és viszket, ami zavarja a morzsákat, és meggyengíti a baba viselkedését. Néhány karapuznál a fogak megjelenését láz, laza széklet és egyéb negatív tünetek kísérik.
 2. Gyakori ébredés éjjel. A jobb éjszakai alvást segíti a fürdés, mielőtt az éjszaka lefektetné, és később táplálkozna. Győződjön meg róla, hogy legalább 4 órával az éjszaka alvás és az alvás között.
 3. Sérülést. A hat hónapos csecsemő nagyon aktív, ezért fontos, hogy a szülők megakadályozzák a sérülések kockázatát, ami elegendő ebben a korban. Egy morzsa átfordulhat az ágyak és leesik belőle, ne tartsák a bútorokat, amikor felkelnek, bejárnak és ütköznek a bútorok éles szélére vagy a szekrény fogantyújába. Az is fontos, hogy ne felejtsük el az ujjaink összenyomásának kockázatát, kinyitva a szekrények fiókjait, kipróbálva a mosószerek ízét, belépve a szemetesbe, megfojtva a játék kis részleteit.

Töltsön tanulságokat a kisgyerekkel a "Kis Leonardo" módszerével, melyet a szellemi fejlődés szakértője, Teplyakova Olga videója mutat be.

5 hónap 7 hónap
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. A betegség első tüneteihez forduljon orvoshoz.

terhesség

fejlesztés

egészség