10 hónap 12 hónap

11 hónapos gyermekfejlődés

A tartalom

A tizenegy hónapos gyermek önálló lépésekkel és egyszerű szavakkal tetszik a szülőknek. Az ilyen korú gyerekek mind fizikailag, mind érzelmileg aktívan fejlődnek, megerősítve a korábban szerzett készségeket és az új készségek elsajátítását. Nézzük meg, hogy a szülők hogyan tudják meghatározni, hogy a gyermek általában 11 hónapig fejlődik-e, és hogyan kell tovább ösztönözni fejlesztés ennek a kornak a gyermeke.

Fiziológiai változások

 • A gyermek 11 hónapos izomrendszere annyira erős, hogy lehetővé teszi, hogy a baba függőleges helyzetben tartsa és mozgassa a testet, vagyis támogatni és sétálni.
 • A legtöbb 11 hónapos csecsemőnek már négy foga van. Azonban valaki elkezdett megjelenni a fogak után (második metszők), és valaki még nem volt az első foga. Ezek a normák változatai, és nem kell aggódnia egy életkor miatt.
Gyermek 11 hónap alatt
11 hónapon belül a baba boldoggá teheti az első szót, vagy akár el is indulhat.

Fizikai fejlődés

A tizenegyedik hónapban a gyermek súlygyarapodása átlagosan 400 gramm, a magassága pedig 1,5 centiméter. A mellkas és a fej kerülete körülbelül 0,5 cm-rel nő.

Természetesen a különböző gyerekek növekedési üteme eltér, de annak megállapítására, hogy a gyermek normálisan fejlődik-e, a normák és a fizikai fejlődési mutatók átlagértékei korlátozottak. Ezeknek a mutatóknak a fő része ebben a táblázatban található:

indikátor

11 hónap átlaga

Fiúk 11 hónap alatt

11 hónapos lányok

súly

8700-9400 g

7600-11700 g

6900-11200 g

növekedés

72,8-74,5 cm

69,9-79,2 cm

67,7-77,8 cm

Fej kerülete

44,6-45,8 cm

43,2-48,3 cm

41,9-47,3 cm

Mellkas kerülete

47,8-48,4 cm

45,6-52 cm

45,8-50,8 cm

A gyermek viselkedési osztályainak zenei fejlődéséhez a "Tsvetonik" Lazarev M. L. módszerével.

Mi a baba?

 • Tizenegy hónapos baba aktívan és nagyon mozog. Az új kisgyermek készsége az a képesség, hogy egy felnőtt segítsége nélkül álljon meg, vagy tartsa a támogatást. Ráadásul a kisgyermek már jól jár, nem anyja két kezére, hanem csak egyre. Ahhoz, hogy a kedvenc játékszer a padlóról jusson, a gyermek már nem esik le, de leáll vagy leül. Néhány gyerek már elkezdett sétálni támogatás nélkül.
 • A játékokkal egy 11 hónapos baba manipulál ügyesen és nagyon ügyesen. Egy elem megragadása esetén a baba az elem méretének megfelelően megnyitja a kezét. A Karapuznak már sikerült egy kis toronyba helyeznie a kockákat, összegyűjteni egy piramisot, nyitott dobozokat, kis tárgyakat venni a padlóról vagy az asztalról két ujjal.
 • A gyermek szereti a zenét, így szereti a különböző zenei játékokat. A ritmikus dallamot hallva a baba elkezd táncolni a vereségre.
 • A szűkös érdeklődés a könyvek iránt érdeklődik, és sokáig rájuk néz.
 • Anyja kérésére a gyermek megmutatja a testrészeket, és számos olyan cselekedetet és mozdulatot hajthat végre, amelyet korábban tanult és látott. Például egy baba megráz egy babát, búcsúzik a kezét, „hölgyeket”, eltávolít a zoknit, kinyitja a kabátot, egy takaró alatt rejtett játékot, vagy egy dobozban talál.
 • A baba beszéde egyre inkább érzelmi és változatos. Ebben az esetben 1-2 szótagból álló szavak jelennek meg.
 • A gyermek megérti, mit mond az anyja. Örömmel örül, amikor dicsérik, és azonnal reagál a szigorú hangra.
 • A baba 11 hónap alatt egyre függetlenebbé válik. A baba fokozatosan megtanulja az arcot, a fogkefét és a kanálot.Ha a babának szüksége van valamire, akkor már nem csak sír, hanem az ujjával egy tárgyra mutat, megrázza a fejét (pozitívan vagy negatívan), és egyszerű szavakat is mond.
Gyermek 11 hónap alatt
11 hónap alatt a punci az első szavakat mondja.

Annak ellenőrzésére, hogy egy 11 hónapos baba normálisan fejlődik-e, meg kell:

 1. Értékelje, hogy a gyermek jól ül-e, bejárja-e az összes négyzetet, és a támogatás mellett áll.
 2. Mutassa meg a gyermeknek a záródobozot, amelyben a morzsák előtt elrejti a játékot. A gyermeknek észre kell vennie, hogy az elem eltűnt, és megpróbálja megtalálni.
 3. Ellenőrizze, hogy a gyermek képes-e utánozni a felnőttek mozgását, akik korábban megmutatták őt. Például, egy baba próbálja meg enni egy kanállal, fésűvel, mossa arcát.
 4. Annak érdekében, hogy a morzsákat a kocka tornyának készítsék. A gyereknek már képesnek kell lennie 2-3 kockát helyezni egymásra.
Baba 11 hónapon át sétál
Néhány gyermek már 11 hónapos.

Fejlesztési osztályok

 • Serkenti a gyermeket a gyaloglás és a gyaloglás között. Tegyen egy szalagot a padlóra, és felajánlja a babának, hogy lépjen át rajta (tartsa a gyereket egy kézzel). Hagyja, hogy a baba sétáljon a babakocsi mögött, a labda mögött, és mozogjon a kerekesszékes játékkal.
 • Ne hagyja ki a lehetőséget, hogy sétáljon a babával a lépcsőn. Sok gyerek könnyen megmászik a lépcsőn, de lehet, hogy még nem tudnak lemenni.
 • Nagy figyelmet kell fordítani a karapuz motoros készségek és gyakorlatok fejlesztésére a kis ujjak számára. Hagyja a morzsát a gabonát egy csészéből a másikba, és vedd fel egy kanállal. Hagyja, hogy gyermeke egy lisztes tálcára támaszkodjon, javasolja, hogy gyűrűket helyezzen az ujjaira és az ujjaira, és gyűjtsön egy piramisot.
 • Úszás közben adjon egy kisgyermeknek egy kanál vagy egy szitát, és felajánlja, hogy elkapjon úszó kis játékokat a vízben.
 • Adja meg a gyermeknek egy papírtálcába vagy fóliába csomagolt játékot, majd felajánlja, hogy kinyitja azt. A csecsemőnek lehetősége van arra is, hogy dobozokat és dobozokat nyissa ki csavaros kapcsokkal.
 • Játssz a gyerekkel a telekjátékokban, például a medve táplálkozhat, egy inget vagy sapkát helyezhetsz a babára. Ilyen játékokban megmutathatod a kicsit különböző helyzeteket, például a nyuszi megkérdezte a medvét a kockaért, és a medve megosztotta a játékot, a baba esett és sírt, fáj.
 • Rajzolj és szobrászj fel a baba. Adja meg ennek a gyermeknek a vékony ceruzákat, ceruzákat vagy filctollakat, valamint a sós tésztát és a biztonságos lágy gyurmát.
 • Támogassa a gyermek beszédének folyamatos kommunikációját a gyermekkel. Hívd fel a játékokat, melyeket adsz vagy mutasd a morzsákat, mutasd meg a Doman kártyákat, kommentáld a saját akcióidat.
 • Hagyjon egy kis időt, hogy minden nap együtt olvasson együtt. Ideális esetben a gyermeknek saját könyvespolccal kell rendelkeznie, amelyhez egy morzsát el lehet érni egy könyv kiválasztásához. Gyakran hangosan olvassa el a gyereket, és történeteket mesél el a képekről.
 • Ha 11 hónapos bébi bevásárlással jártál, mutasd meg a babádat más termékekkel, és adj a kisbabának is lehetőséget arra, hogy több tárgyat helyezzen egy kosárba vagy kocsiba.
 • Ne hagyja ki a lehetőséget, hogy beszéljen más gyerekekkel. Jöjjön el egy séta a helyszínre, hívja meg a gyermekes családokat, hogy látogasson el új ismerősökre.
A baba 11 hónapig játszik
Élvezze a gyermekével játszott játékot és tanítsa gyermekének természetes érzelmeit.

gondoskodás

 • Minden reggel a 11 hónapos kisgyermek mosással, fogmosással, fésüléssel kezdődik.
 • Az alvás után rendszeresen ültesse el a potot a potra, hozzászokva ehhez a szokáshoz, de ne ragaszkodjon ahhoz, hogy a gyermek figyelmen kívül hagyja a potot, vagy még attól is fél.
 • A WC után győződjön meg róla, hogy mossa meg a babát.
 • Szükség esetén vágja le a hajat és a körmöket, tisztítsa meg a füleket.
 • Ebben a korban nem lehet fürdeni egy gyermeket minden nap, de a napi fürdés az esti szertartás fontos eleme lehet, akkor nem szabad elhagyni.
 • mert keményedés használja a szobát lefekvés előtt lefekvés előtt, légfürdők, napi séták, törlés, fürdés, dusing és egyéb eljárások, amelyeket a morzsás korábban találkozott.
 • Ne utasítsa el a masszázst és a gimnasztikai gyakorlatokat. 11 hónapig a csecsemőknek naponta szükségük van rájuk.

Napi rutin

11 hónapnál a gyerekeknek napi 14-15 órás alvás szükségesek. Körülbelül 10 órán át egy ilyen korú gyermek éjszaka alszik, és a nap folyamán megmarad két, 1-2 órán át tartó alvás. Naponta kétszer, egy 11 hónapos gyerekkel, sétálnak, úgy szervezik meg, hogy a gyaloglás egy része az utcán aludjon (legalább egy nap alvás), és egy része aktívan töltik. Javasoljuk, hogy sétáljon a babával reggel 10-11 órakor és délután 16-17 órakor.

Baba 11 hónapos ül a fűben, sütőtökkel kívül
Séta közben mondja el a gyereknek, amit lát. Így hozzá fog járulni a fejlődéséhez.

Egy ilyen korú gyermek ébrenlétének megszervezésében vegye figyelembe a napszakot. Reggel gimnasztikát, aktív játékokat, oktatási tevékenységeket töltenek, és ebéd után nyugodtabbnak kell lennie a baba játékának. Javasoljuk, hogy tartsák be a tojás éjszakai rituáléját, amely megkönnyíti a kisgyermek alvását. Ilyen szertartás magában foglalhatja a fürdést, az olvasást és az egyéb olyan tevékenységeket, amelyeket naponta ugyanabban a sorrendben ismételnek meg.

Egy 11 hónapos baba étkezése naponta öt alkalommal. Az étkezések között általában 3 és 4 óra közötti idő áll rendelkezésre, miközben meg kell próbálnia a baba etetését minden nap körülbelül ugyanabban az időben (az eltérések legfeljebb 30 percig elfogadhatók), és nem engedhetik meg a 4,5 órás szüneteket.

Annak meghatározásához, hogy az adott korú gyerekeknek naponta kell adniuk a táplálékot, a morzsákat 9-gyel osztjuk. Átlagosan, 11 hónapos csecsemők naponta 1000-1200 ml ételt fogyasztanak. Ezt a térfogatot elosztjuk az adagolások számára, átlagosan 200-240 ml-es adagot kapva.

A 11 hónapnál idősebb szoptatású szoptatott csecsemők és csecsemők menüje majdnem azonos, azzal a különbséggel, hogy a baba első és utolsó etetése keverék vagy anyatej. Emellett az anyatejbe jutó csecsemőket gyakran az anyja mellére alkalmazzák éjjel, és a gyerekek - mesterségesek általában éjszaka etetés nélkül alszanak.

A szoptatás ebben a korban kissé eltér a fogyasztott bébiételek mennyiségének növekedése miatt. A mogyorót az egész nap alatt az anyja mellére alkalmazzák néhány percig, és az anyatejjel is fogyaszthat. Éjszaka a gyermek reggel aktívan szar az alvásban.

körülbelül baba menü 11 hónap olvass tovább egy másik cikkben.

A baba anyja szoptat 11 hónapja
Próbálja meg legalább 1,5 évig tartani a szoptatást
Számolja ki az etetés diagramját
Adja meg a gyermek születésének dátumát és az etetés módját

Rendes nap

Ahogy a gyermek az élet első évében felnő, a gyerekekkel töltött napok egyre érdekesebbé válnak. A napi rendszervezetnek köszönhetően a baba idegrendszere normálisan fejlődik, és az anya sikerül többet tartani, rendszeresen részt vesz a babával, és gondoskodik arról, hogy a baba jó alvást és jó étvágyat érjen el. Természetesen a rendszer minden egyes kisgyermek számára eltérő lesz, de például egy 11 hónapos gyermeknél kínálunk a napi rutin egyik lehetőségét:

7: 00

Ébredés.

Az első étkezés, beleértve az etetés típusától függően, akár keverék, akár anyatej.

7: 30

Higiéniai eljárások.

Wake és gimnasztikai gyakorlatok.

10: 30

A második étkezés, amelyben a gyermek általában kása, sárgája, gyümölcspüré, gyümölcslé és vaj.

11: 30

Séta, amelynek során a gyermek a friss levegőben alszik.

14: 30

A harmadik étkezés, melynek során a gyermek levele vagy burgonyapüré, zöldségfélék (hetente kétszer, halételekkel helyettesítve), növényi olaj, kenyér és gyümölcslé kapható.

15: 00

Ébredési időszak oktatási játékokkal.

16: 00

Séta, melynek része a második álom a friss levegőben.

18: 30

A negyedik étkezés, melynek során a gyerekek egy erjesztett tej italt, gyümölcspürét, süteményt és túrót kapnak.

19: 00

Ébredési időszak nyugodt játékokkal.

21: 30

Fürdés.

22: 30

Az ötödik étkezés, beleértve az anyatej etetését vagy a keveréket is.

Felkészülés az éjszakai alvásra és a megállapításra.

Éjszakai idő

A szoptatott csecsemőket többször alkalmazzák az álom álmában, és a mesterséges csecsemők általában nem ébrednek fel az etetésre.

További információ arról, hogyan kell tanítani a babát, hogy sétáljon, és hogy használjon-e gyaloglót, olvassa el a „Élő egészséges!”

Gyakori problémák

 1. Sérülés és félelem az esés után. Morzsák, gyakran az első lépések, amelyek veszélyesek, nem csak a sérülések megjelenése, hanem a félelem miatt járó kísérletek megszakítása is. Maradjon közel a gyermekhez, és soha ne hagyja a babát egyedül a szobában, és nyugodt és elterelje a kidőlt kisgyermekét. Ha a gyermek sérüléskor sérül, győződjön meg róla, hogy megfigyeli a baba állapotát, és súlyos megnyilvánulások esetén mutassa meg a gyermeket az orvosnak.
 2. Élelmiszer megtagadása darabokban. Sok csecsemő hozzászokott az aprított és aprított ételekhez, amelyek szó szerint megfojtják az inhomogén ételeket. Egy darabig dobja ki az ételt darabokkal, és vágja fel az összes ételt a gyermeknek, majd fokozatosan kezdje el a morzsás szilárd ételeket, mint például a szárítást, a hámozott sárgarépát, a főtt burgonyát, az alma szeletet, a baba cookie-kat. Ne aggódj, ha a baba még mindig megtagadja a darabokat, mert csak megtanulja, hogy rágja. Talán a fogak vagy más egészségügyi problémák okozta morzsák meghibásodása, ezért ha a csecsemő használata csak apróra vágott termékeket zavar, akkor konzultáljon orvosával.
 3. Bármely termék kizárása. 11 hónap elteltével a gyermek már létrehozta saját étkezési preferenciáit, ezért ne ragaszkodjon hozzá, ha valamelyik termék nem tetszik a morzsáknak. A legjobb megoldás az lenne, ha egy ilyen terméket egy ideig kizárnánk a menüből, majd újra ajánljuk a gyermeknek.
Gyerekek 11 hónapos székek etetésre
A gyermek "igen" vagy "nem" válaszol, reagál a "enni", "ad" és a "fog" szavakra.

Tippek a szülőknek

 • Sok gyermek, aki gyorsan bejár, nem siet, hogy az első független lépéseket tegye, mert könnyebben mozoghat négy végtagon. Nem kell aggódnia, és ragaszkodnia kell ahhoz, hogy a morzsás gyorsabban járjon. Ezenkívül a tanulmányok azt mutatták, hogy a régóta bejáró csecsemők már korábban beszélnek, és a testtartása jobb.
 • A gyermek első lépéseinek gondoskodniuk kell a kényelmes és jó minőségű cipőkről. Szilárd sarkú és szilárd, csúszásmentes hajlító talppal kell rendelkeznie. Nyáron ajánlja a babának mezítlábot a füvön, homokon és más egyenetlen felületeken.
 • Betegesen tanítsa meg a morzsát a függetlenségre. Hagyja, hogy a gyerek megtanuljon öltözködni, enni egy kanállal, gyűjtsön játékokat, mossa meg magát, segítsen anyjának a konyhában.
 • 11 hónapon át kell gondolni a baba első születésnapjának megszervezésére. Még mindig van elég ideje, hogy a nyaralás érdekes és ne legyen túl fárasztó a kisgyermek számára.

Változtassa meg napját O. Teplyakova, a szellemi fejlődés szakértőjének a „Kis Leonardo” módszerével.

10 hónap 12 hónap
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon.A betegség első tüneteihez forduljon orvoshoz.

terhesség

fejlesztés

egészség