A haj csecsemőkben esik ki: az okok és azok megszűnése

A tartalom

Szinte minden szülő egy vagy másik módon szembesül a csecsemő hajhullás problémájával. Ebben a tekintetben sok kérdés merül fel, mert minden anya azt akarja, hogy a baba egészséges legyen.

Miért történik ez?

Egy újszülöttben a haj nagyon vékony szerkezetű. Ők inkább olyanok, mint a bolyhok, és természetes, hogy ez a pelyhek elkezd utat adni a normál sűrű hajhoz. Körülbelül 3 hónap. Hajhullás ebben a korban nem lehet kínos, helyükön hamarosan erős és erős valódi haj jelenik meg.

Fontos, hogy pontosan megvizsgáljuk, hol fordul elő a hajhullás. A fej hátulján sok évig a kopasz foltot orvosok minősítették a csecsemők ricketjének jeleként. De a közelmúltban végzett tanulmányok nem találtak szoros kapcsolatot a nyaki görcsök és a kopaszodás között. Kopasz nyálkás lehet és nélkülözhetetlen. És a legtöbb esetben pontosan ez történik. Az oka abban rejlik, hogy a banális törlődik a hajában egy pelenkán, egy párnán, mert a baba az élet nagy részén fekszik.

A gyermekegészségügyi szakemberek ezt mondják A természetes hajváltozás mellett a gyermek szőrszálak elvesztése is befolyásolja az érzelmi hátteret - A születés nagy stressz a gyermek számára, és sok időt vesz igénybe, hogy alkalmazkodjon az új életkörülményekhez, a szokásos intrauterin környezetétől eltérően.

A hajhullás oka túlzott gondosság lehet - a baba feje túlságosan gyakori mosása mosószerekkel. Még a gyakori használatú ártalmatlan babaszappan is elpusztítja a haj természetes lipidrétegét, ami szükséges a haj védéséhez a környezeti tényezők hatásától, ami végül elvékonyodáshoz és sérüléshez vezet a hajszáron.

Úgy véljük, hogy a babahaj szerkezete 4-5 évig alakul ki. És mivel a mérsékelt hajhullás az első életévben nem szabad megijesztenie a szülőket. De van is kóros alopecia, nem figyelni, amelyre lehetetlen.

Mikor tekinthető normálisnak a kopaszság?

Amint már említettük, a hajhullás akár három hónapos korig fiziológiai jellegű, változása szinte észrevétlenül történik. Egy újszülöttnél a karcolások, a sapka cseréje, a fürdés után a vékony szőrszálak a fejre eshetnek. Ezután megjelenhet a fent leírt fej hátoldalán lévő kopasz folt.

Annak érdekében, hogy ne aggódjon a ricket miatt, a szülőknek egy gyermekorvoshoz kell fordulniuk.

Nem kell elrejtenie az orvosától a gyermek hajának állapotával kapcsolatos félelmeit és kétségeit. A csecsemők esetében az esetek közel 95% -ában a haj fiziológiai okok miatt kiesik, és ezzel semmi baj nincs. A változó haj mellett a természetes okok között a hormonszint változása is lehet. A méhben a baba nagy mennyiségű anyai nemi hormonot kapott, a születés után kizárólag a saját hormonális tartalmának köszönhető, ami részben a hajszálvonal gyengeségének felel meg. Ez a helyzet nem igényel kezelést. Amikor a baba organizmusa alkalmazkodik az új létfeltételekhez, a haj növekedése és természetes változása egy bizonyos ritmusba lép, a veszteség megáll.

A baba hajhullásának másik nagyon természetes oka a fej túlmelegedése. A csecsemőknek az egyik első izzadtsága van, ezért a szőrszálakkal kapcsolatos problémák leggyakrabban olyan gyermekeknél kezdődnek, akiknek a szülők állandóan meleg sapkában és sapkában próbálják tartani a gyermeket.

Ha a sapkát eltávolítják, és a fej szabadon lélegzik, általában a leesés leáll, és a fiziológiai hajváltozás határaira korlátozódik.

Mikor kell aggódnia?

Nem kell semmilyen körülmények között aggódnia. Még a hajhullás patológiás okait is korrigálni kell, és az anyának nem kell pánikba esnie, hanem az orvossal kell kezelnie.

A hajhullás nagy kopasz foltokkal és csomókkal lehet a csecsemő alopeciájának jele. Ebben az esetben a haj erőteljesen, fókuszon vagy teljesen, gyakran a fej teljes területén, csak az oldalakon, sőt még kis mennyiségben is kiesik. A kopasz foltok sima, sima, nem süllyednek. Ebben az esetben nem lehet orvosi segítség nélkül, mert az alopecia sokféle oka lehet:

  • autoimmun betegségek, amelyekben a csecsemő szőrtüszőit ellenségesnek és az immunrendszer sejtjei elpusztítják;
  • hormonális egyensúlyhiány, a pajzsmirigy rendellenességei;
  • a fejbőr gombás betegségei;
  • antibiotikumok vagy vitaminok hosszú távú használata nagy mennyiségben.

A hajhagymák mechanikusan megsérülhetnek. Legfeljebb 3 hónapos gyermekben helyezkednek el, nagyon közel az epidermiszhez, és még a szőrszálak túlságosan szorgalmas fésülése is okozhat hajhullást.

Lehetetlen, hogy figyelembe vesszük, és a görcsöket, amelyekben a nyak kopaszsága csak egyike a klinikai tüneteknek. Az anyáknak világosan meg kell érteniük, hogy a kopasz folt alapján senki sem jogosult ilyen diagnózisra. A csikókat a csontok röntgenvizsgálatával kell igazolni.

Nagyon fontos, hogy gondosan értékeljük a kapcsolódó tüneteket. Ha a haj csak kiesik, és a gyermek erőteljesen viselkedik, életkor szerint fejlődik, jól eszik, alszik, akkor nem kell keresni olyan betegségeket, ahol nincs.

Ugyanezekkel a ricketekkel például egy 4 hónapos és egy 6 hónapos gyermek túlzott izzadás, rossz étvágy és székrekedés. Az orvoshoz való hivatkozáskor pontosan jelezze, hogy milyen további tüneteket észlelt. Ez segít gyorsan és helyesen diagnosztizálni, ha igen.

kezelés

A fent leírt fiziológiai okok nem igényelnek kezelést. A haj növekedése önmagában folytatódik. A patológiás okok miatt rendkívül fontos, hogy miért következik be. A gombás elváltozásokat gombaellenes szerekkel kezeljük, és a fókuszos alopeciára hormonális szerek helyileg, kenőcs és fizioterápia formájában jelezhetők.

Ezt meg kell érteni a kóros kopaszságot hosszú ideig kezelik. A szülői terápia szorgalmat, figyelmet és nagy türelmet igényel. Az orvosok eldöntenék, hogy a baba vitaminhiányban van-e. Ezután multivitamin készítményt ajánlunk a hasznos anyagok hiányának megszüntetése érdekében.

Hormonális jogorvoslatok csak azoknak a gyerekeknek ajánlott, akik teljes kopaszsággal rendelkeznek.

Fontos megérteni az emésztőrendszer állapotát. Nagyon gyakran a hasnyálmirigy vagy a gyomor betegsége, amely hajhullást okoz. Ebben az esetben a gyermek gasztroenterológusa megvizsgálja és kezeli a gyermeket.

A népi jogorvoslatok közül a szülők gyermekgyógyász engedélyével is felhasználhatók hagyma és fokhagyma. Készítsen egy kendőt az izzóból, amelyet 10 percig a fejbőrre helyeznek, néha fokhagymát adnak a sütőbe. Ez helyi bőrirritációt okoz, növeli a vérszövetek áramlását.

A gyermek hajára megengedett a farok, a görgő és az olívaolaj használata. A csecsemő haját öblítse le a farokgyökérrel, és nyers csirke sárgáját is használhatja a fej mosásához.

De meg kell érteni, hogy bármely otthoni jogorvoslat használata kötelező előzetes konzultációt igényel egy gyermekorvossal.A nem hagyományos receptekből származó egyes növényi összetevők súlyos allergiákat okozhatnak egy csecsemőnél.

Ha a gyermek felírt gyógyszert, nem hagyhatja abba a népi gyógyszert, nem helyettesítheti a hagyományos terápiát, de kiegészítheti azt, ha orvosa nem bánja.

A legtöbb esetben a korai gyermekkori alopecia problémája biztonságosan megoldódik. A csecsemők kopaszságának esetei a tüszők gyógyszereinek teljes elvesztésével nem annyira. Általában örökletes, genetikai alopecia, amelyben a kezelés valójában tehetetlen. Amikor a baba felnő, akkor lehetőség nyílik a hajátültetés kérdésének megvitatására a trichológussal.

Minden más esetben a hajhullás problémája szinte mindig lehetséges akár 1,5 évig. Ugyanakkor a legtöbb gyermeknek nincs szüksége semmilyen kezelésre, mindent saját maguk végeznek, és az új szőrszálak gyorsan nőnek.

Mindig sokkal könnyebb megelőzni a hajhullást a csecsemőknél, mint később kezelni. Ehhez azonnal, a kórházból való kilépést követően kellő figyelmet kell fordítani a megelőzési kérdésekre.

Nem lehet megakadályozni a csecsemő szőrszálak fiziológiai veszteségét, mivel ez természetes és szükséges. De a szülők kóros okai annak, hogy teljesen elkerüljék.

Ha a gyermeknek problémája van a gyomorral, a pajzsmirigygel, az élet első hónapjaiban, gondosan kövesse az orvos minden ajánlását, hogy a babát időben megvizsgálja a szakemberhez.

A szoptatást a legjobb tápláléknak tekintik, amely lehetővé teszi a baba számára a szükséges vitaminok és ásványi anyagok növekedését és fejlődését. A statisztikák szerint az alopecia gyakran alakul ki a szoptatott gyermekeknél.

Ne mossa túl gyakran a baba hajait speciális mosószerekkel, még akkor is, ha gyerekek, hipoallergének, és az élet első hónapjaiban csecsemőknek alkalmazhatók. Természetesen minden nap fürdeni kell, de szappannal és samponnal kell mosni legfeljebb hetente egyszer. A gyermektermékek kiválasztásakor gondosan olvassa el a termék összetételét - a lehető legtermészetesebb legyen. Szigorúan tilos mosni a hajat az első életévi gyermekekkel felnőtt mosószerekkel.

Ha a baba hajlamos a székrekedésre, fontos, hogy időben biztosítson neki megfelelő segítséget. Ha észreveszed, hogy a babának kopasz foltja van, a haj erősen mászik, csomókban, fontos, hogy ne halasszuk el az orvos látogatását. A teljes alopecia korai életkorban nem a legkedvezőbb prognózis, ezért fontos a kezelést a lehető leghamarabb megkezdeni.

Számolja ki az etetés diagramját
Adja meg a gyermek születésének dátumát és az etetés módját

Az okokról hajhullás Gyermekeknél Dr. Komarovsky az alábbi videóban szól.

Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. A betegség első tüneteihez forduljon orvoshoz.

terhesség

fejlesztés

egészség