11 hónap 1,5 év

Gyermek fejlődés 1 év

A tartalom

Egy kisgyermekes idő nagyon gyorsan repül. Az utóbbi időben a baba apró kis labda volt, nem tudta felemelni a fejét, és nem hallott semmilyen hangot, sem a szemét. Az első évben a baba drámaian megváltozott, sokat kezdett megérteni, beszélt az első szavakkal, megtette az első lépéseket, és továbbra is megtanulja a világot. Tanuljuk meg, hogyan állapíthatjuk meg, hogy egy gyermek normálisan fejlődik-e, és hogyan ösztönözheti az egyéves gyermek további fejlődését.

1 éves fiú

Fiziológiai változások

 • Gyermek általában 12 hónap megháromszorozza a született súlyát. A súlygyarapodás üteme és a növekedés növekedése az élet első feléhez képest jelentősen lelassult.
 • Az egy éves gyermek lábai még mindig laposak, és nincsenek ívük. Ha a baba épp most kezdett járni, még mindig van a lábánál kövér párna. Miközben a gyaloglásra mesterek, eltűnnek, és egy kanyar jelenik meg a lábán.
 • Az egy éves csecsemők átlagos fogak száma 8. Ebben az esetben néhány gyermeknek már 12 foga van, míg mások - csak az első fogak 1-2. Ezek a normák mindegyik változata, amely nem igényel orvoshoz való látogatást. A gyermekorvosgal való konzultáció csak a fogak hiányában szükséges 1 év alatt.

Fizikai fejlődés

A tizenkettedik élet hónapban a baba körülbelül 350 gramm súlyt kap, és növekedését további 1-1,5 centiméterrel bővítik. Mind a fej kerülete, mind a mellkasi kerület ebben a korban átlagosan 0,5 centiméterrel nő.

A különböző gyerekek fizikailag különböző sebességgel fejlődnek, de egy adott korosztályú nagyszámú csecsemő mutatói alapján a szakemberek korlátozzák az ilyen mutatók normáit. Ezek a határok, valamint az egy éves gyerekek átlagértékei, a táblázatban megjelentek:

indikátor

1 éves átlag

Fiúk 1 év alatt

Lányok 1 év

súly

8900-9600 g

7700-12000 g

7000-11500 g

növekedés

74-75,7 cm

71-80,5 cm

68,9-79,2 cm

Fej kerülete

44,9-46,1 cm

43,5-48,6 cm

42,2-47,6 cm

Mellkas kerülete

48,3-48,7 cm

46,1-52,5 cm

46,3-51,4 cm

Amikor bútorokat ütött, néhány szülő tanítja a gyermeket, hogy „változást” adjon. Ha ezt megtenném, nézze meg Larisa Sviridova következő videóját.

Számítsuk ki az immunizálási ütemtervet
Adja meg a gyermek születésének dátumát

Mi a baba?

 • Egy 12 hónapos gyermek nagyon aktívan és sokat mozog. A karapuz egy éves kora óta már tudja, hogyan kell önállóan járni, és folyamatosan fejleszteni ezt a készséget. Ennek ellenére, néhány gyermek 1 év alatt még anyja támogatására is szüksége van járás közben, vagy nem siet, hogy elindítsa a gyalogtúrást, előnyben részesítve a gyors mozdulatokat.
 • Egy éves korú gyermek már zömök és függetlenül emelkedik ebből a pozícióból. Ritkán magabiztosan mászik a lépcsőn, és felmászik a kanapéra.
 • Egyik kezével az egyéves baba képes 2 kis elemet venni. A gyermek a gombokat és az apró tárgyakat index és hüvelykujjával veszi.
 • Egy éves gyermek kiderül, hogy piramisot gyűjt és építsünk kocka tornyokat.
 • A gyermek beszéde körülbelül 10-15 egyszerű szót tartalmaz 1-2 szótagból. Egy karapuz szónak több jelentése is lehet. A szűkösség még mindig nem mond ki minden levelet, és egyes helyeken összekeverheti a szótagokat.
 • Az 1 éves gyermek megérti a szülők beszédét. Ismeri a „can”, „not”, „give”, „take”, „come” és sok más szavak jelentését. Ismeri az emberek nevét, akikkel gyakran beszél. A gyerek már válaszol egy egyszerű kérdésre.
 • A morzsákat egyszerű feladatok elvégezhetik Például, mossa meg a zöldségeket, helyezzen evőeszközöket, törölje le a port.
 • A baba szereti a játékokat elrejteni és keresni dobja a játékokat, építsen épületeket kockákból és tönkretegye őket, töltse ki a dobozokat és a dobozokat, majd ürítse ki őket.
 • A tizenkét hónapos csecsemő érdeklődik a telekjátékok iránt és tudja, hogyan kell játszani őket. Egy morzsa egy játékot aludhat vagy táplálhat.
 • A zenét hallgatva a baba táncol és próbáld meg énekelni.
 • Baba sok állatot ismer és megmutathatja nekik mind a séta, mind a képeken.
 • Baba tudja különböző elemek használatának módja.
 • Hosszú távú memória gyermek fejlődik - a baba már képes emlékezni néhány nappal ezelőtt történt eseményekre.
 • baba egyre függetlenebbé válik minden nap. Az asztalnál már egy kanállal irányított, és maga egy pohárból iszik. A kisgyermeknek már van bizonyos preferenciái az élelmiszerben - a morzsák egyáltalán nem tetszenek az ételtől, míg mások ellenkezőleg, nagyon örülnek a gyermeknek.
Egy gyermek 1 év alatt a tükörben

Annak ellenőrzésére, hogy a gyermek normális ütemben fejlődik-e, meg kell:

 • Értékelje, hogy egy morzsás-e bejárhat, állhat, tarthatja a kezét, és néhány lépést megtesz a támogatásával.
 • Győződjön meg róla, hogy a baba legalább egy gesztust használ, például a fejét negatívan fordítja, vagy pedig a kezét rázza.
 • Ellenőrizze, hogy a gyermek megérti-e az egyszerű kéréseit, például vegyen fel egy játékot, vagy adja meg neked.
 • Győződjön meg arról, hogy a gyermek beszéde legalább egy értelmes szót tartalmaz.
 • Ellenőrizze, hogy a csecsemőnek legalább egy foga van-e, vagy a közeljövőben megjelennek a megjelenése.

Ha egy ilyen ellenőrzés során valamit figyelmeztet, tájékoztassa róla a gyermekorvosot rutin vizsgálat során évente.

Gyermek 1 év alatt

Fejlesztési osztályok

 • A fő készség, hogy egy egyéves gyermek "működik" séta. Ha a baba továbbra is bejár, és nem siet, hogy megtegye az első lépéseket, akkor a kedvenc játékával vonzhatja a morzsákat. Néhány gyerek fél attól, hogy elveszíti az egyensúlyát, így segíthet neki, hogy elkezdjen egy játékot a kezében.
 • Ha van lehetőség, adj egy morzsát járj mezítláb a földön, a homokban vagy a fűben.
 • A nagy motoros készségek ösztönzése érdekében ajánljuk fel a gyermeket nagy autókkal játszani golyók és más nagy játékok.
 • Folytassa a babát finom motoros készségek fejlesztése. Például a kávécsapokat csatolhatja a kávé széléhez, és meghívhatja gyermekét, hogy vegye le őket. Még mindig érdekes és hasznos a gyerekek a bab, kukorica, homok, víz.
 • Továbbra is folytassa beszédfejlesztés kisgyermek. Sokat beszéljen a gyermekével, hogy a baba sok új szót tanuljon. Ismertesse mindazt, amit csinál, és az elemeket, amelyeket a baba lát.
 • Játssz együtt a tot, ugyanakkor lehetővé teszi a baba számára, hogy önállóan tegye meg, amit tud. Játssz együtt különböző játékterületekkel játékokkal, például, hogy egy nyúl megosztja a cookie-kat egy medve-kölyökkel, egy baba fürdő kádban, egy kis egér meghív egy medve-kölyköt.
 • Tartalmazza a különböző műfajok gyermekzenéjét, valamint a különböző tárgyak hangjai. Így ösztönözni fogja a hallás fejlődését.
 • Foglalkozz a babával rajzolással lehetővé teszi, hogy a kisgyermek felhívja az első firkákat ujjfestékekkel, ceruzával vagy filctollal. A baba agyagból és sózott tésztából is szeretne létrehozni.
 • Séta a babával a homokozóban felajánlja, hogy gombóccal, öntőformákkal, szitával, gereblyével játszik.
 • Egy napsütéses napon figyelje meg a morzsákat az árnyékokat. Ajánlat, hogy lépjen az árnyékba.
 • Adjon lehetőséget a gyermeknek játszani más gyerekekkel. Ha a csecsemőnek nincs testvére vagy testvére, hívja meg az ismerős családokat, akik óvodáskorúak.
 • Készíts a baba számára fotóalbum ahol minden közeli hozzátartozóról, valamint állatokról készült képek lesznek. A földimogyoró sokáig fog tartani.
 • Vegyünk egy kis időt minden nap. olvasás együtt a baba. Gyűjtsd össze a morzsákat a gyerekek könyveit világos illusztrációkkal. Hagyja, hogy a gyermek válassza ki, milyen könyvet olvas majd ma.
 • A fürdés közben a kádban kis játékok, amelyek úszhatnak, majd adjunk egy morzsa szitát vagy lapátot, ami arra utal, hogy egy vödörben lebegő tárgyakat gyűjt.
Fürdés babajátékokkal 1 év

A „Kis Leonardo” módszert alkalmazva O. Teplyakovával, a szellemi fejlődés szakértőjével diverzifikálhatja a napot.

Mentális fejlődés

Az egy éves baba mentális szférájának fejlődése továbbra is nagyon intenzív. A gyermek ébren tart, és több percig képes egy érdekes játékra koncentrálni az anyával. Ezért minden fejlesztési tevékenységet csak játék formájában kell végrehajtani.

Az anyával folytatott kommunikáció alapján a morzsákon az első születésnapjáig bizalom vagy bizalmatlanság alakult ki a körülötte lévő világgal. Ha ez a tapasztalat pozitív, akkor a baba biztonságban érezheti magát, és pozitív érzelmeket is tervez a világ körül.

A második életévben a gyermek aktívan folytatja az érzékszervi és kognitív fejlődést. A gyerek megtanulja az objektumok tulajdonságait, alakját, színét. A játékokban a szülőknek folyamatosan egy éves karapuzot kell küldeniük, mert a segítség nélkül és a külső tippek nélkül a morzsák monoton maradnak. Egyszerû leckéket tartva az 1 éves csecsemõkkel, a szülõk segítenek a kisgyermeknek az objektumok összehasonlításában, megkülönböztetésében, a memória fejlesztésében és a mindennapi készségek elsajátításában.

A gyermek mentális fejlődésének 1 év alatt történő értékeléséhez a következő teszteket használhatja:

 • Adja meg a gyereknek 2 kockát, és mutassa meg, hogyan kell építeni egy tornyot. A gyermek nem dobja a kockákat, és nem húzza őket a szájába, és egymásba helyezi. 18 hónapig a csecsemő már 3-4 kockát használhat torony építéséhez.
 • Kínálj egy morzsajátékot, amelyben a geometriai alakzatokat (keretbetét vagy sorter) beágyazhatja. Egy éves gyermeknek körbe kell helyeznie a lyukba.
 • Adj karapuzu piramisot, felajánlva, hogy gyűjtsd össze. Egy 1-1,5 éves gyerek megpróbálja megragadni a gyűrűket, ugyanakkor nem veszi figyelembe a méretüket. Helyesen hajtsa a piramisot, figyelembe véve a gyűrűk méretét, a gyerekek csak 2 éves korig tanulnak.
 • Értékelje a háztartási cikkek használatához szükséges készségek rendelkezésre állását. Földimogyoró 12-15 hónap már tudja, hogyan kell megfelelően használni egy kanál és csésze. 1,5 éves korában a gyermek képes levenni a zoknit, egy kalapot és ujjatlanot.
A gyermek tornyot épít
Játssz együtt a babával és építsd tornyokat a különböző számokból, mondd el, miért esik a torony

mozgékonyság

A baba nagy mozgékonyságának felmérése érdekében megtudhatja, hogy a baba sokáig sétálhat-e, megtanulhat hajlítani és zömölni, és fel tud lépni a térdéről, és mászni a kanapéra. A nagyobb motoros készségeket fejlesztő gyakorlatok a következők:

 • Jumping. Tartsa a kisgyermeket a karok alatt, vagy a karok alatt, és hagyja, hogy a morzsás a helyére ugorjon.
 • Eljutni a kanapéra, és visszahelyezzük a padlóra. Ebből a célból vonzhatja a kisgyermek kedvenc játékát.
 • Hegymászás. Találj egy morzsolást a szék alatt, mászni egy nagy dobozba, és menj ki belőle.
 • Lépj át Miután lefektette a dolgokat a padlón, sétáljon körül a szobában egy földimogyoróval, amely a gyereket tartja a kezében. Amikor a morzsa közeledik az akadályhoz, mutassa meg, hogy először meg kell emelnie az egyik lábát, és lépnie kell az objektum felett, majd ugyanazt a lépést a második lábával.
 • Labdajátékok. Tanítsd meg a gyerekednek, hogy dobja a labdát a padlóra, először adja meg a labdát a kezedben lévő morzsákhoz, majd helyezze őket a közelébe, hogy a gyermek elvegye a labdát. Ezután megtanulják elkapni a labdát. A szem fejlesztése érdekében dobja a labdát a dobozba.
Egy 1 éves gyermek játszik a labdát

Egy éves gyermek finom motoros készségeinek fejlesztése érdekében:

 • Rajzolj ceruzával.Először tartsa a penny ceruzát, és csak hagyja a jeleket a papírra. Próbáld meg a baba érdekelni a festést.
 • Festék színek. Adja meg a gyermeknek egy száraz kefét, és mutassa meg, hogyan hagyja el az ecsetvonásokat, majd folytassa a festés festésével.
 • Szokni a gyurmából. Roll a labdát, és mutasd meg a babának, hogyan tudsz tőle egy tortát, majd kérd meg a kisgyermeket, hogy ismételje meg.
 • Kövesse a köveket, gombokat, tubulusokat a gyurmába.
 • A só tésztából faragni.
 • Öntapadjon matricákat magadra vagy egy papírra.
 • Festék ujjfestékekkel.
 • Játssz a kötéssel.
 • Varrj egy labdát.
 • Játsszon vízzel, kukoricával vagy homokkal szitával és kanállal.
 • Csavarja ki és csavarja ki a kupakot.
 • Játssz soros és keretbetétekkel.
 • Ismerje meg, hogyan kell megbirkózni a horgokkal, ragasztókkal, gombokkal, gombokkal.
 • Játssz a clothespins-szel.
 • Érintse meg az érintőmezőt.
Gyermek 1 évvel az ujjfestékkel

Beszédfejlesztés

A második életévben a baba beszéde fejlődik, és gyors fejlődése is. Először is, a morzsa megkezdi a beszéd megértését, majd nagy ütemben feltölti a szókincset, és kezdődik az aktív beszéd. Ugyanakkor gazdagodik a kisgyermek mimikriája és a gesztus beszéde. Egy év alatt a baba egy szója egész kifejezést jelenthet.

Egy egyéves gyermek beszédfejlesztésének ösztönzése érdekében:

 • Fontolja meg a képeket a könyvekben, hangolja ki a képeket, és kérdezze meg a gyereket a rajzról, például: „hol van a kutya?”.
 • Elolvasni egy számláló ember morzsáját, a maradékokat, rövid meséket és rímeket, valamint énekelni.
 • Végezze el a artikulációs gimnasztikát.
 • Torna és ujjmasszázs.
 • Ahhoz, hogy elmondja a babának mindent, amit a kicsi tud érdekelni - a természetről, az állatokról, az évszakról, a házakról és még sok másról.

Az ujjjátékok segítenek a morzsák fejlődésében. Nézd meg a videót Tatiana Lazareva-ról, ahol megmutatja, hogyan lehet játszani egy 1 éves gyermekkel.

Heti terv tervezése egy éves gyermek fejlesztésére

Annak érdekében, hogy az osztályok ne idegesítsék meg a morzsákat, ne ismételjék meg és ne tartalmazzanak minden fontos fejlődési irányt, előzetesen meg kell tervezni őket legalább egy hétig. Ez lehetővé teszi az anya számára, hogy a karapuz-fejlesztés minden területét lefedje, és előkészítse az oktatási játékokat.

Egy 1-1,5 éves gyermekre vonatkozó heti fejlesztési menetrendet mutatunk be:

hétfő

kedd

szerda

csütörtök

péntek

szombat

vasárnap

Fizikai fejlődés

Labdajátékok

Torna a zenével

Fitball gyakorlat

ugró

Akadályt járás

Torna a videóórán

tánc

Kognitív fejlődés

Összegyűjtünk egy puzzle-t

Keresse meg az egész részt

Kockajátékok

Gyümölcsöket tanulunk

Az elemek szín szerinti rendezése

Piramis játékok

Hiányzó játékot keresünk

Érzéki és zenei fejlődés

Meghallgatjuk a hangszerek hangjait

Tanulunk szagokat

Az anyagokat érintéssel tanulmányozzuk

Gyermek dalokat hallgatunk

Tanuljuk az ízeket

Játssz egy érintőmezővel

Klasszikus zenét hallgatunk

Finom motoros készségek

Ujj torna

Játékok sorozattal

Játékok csipkével

Ujj torna

Játékok clothespins

Matrica Játékok

Homokjátékok

Beszédfejlesztés

Egy mese olvasása

Artikulációs torna

Story Picture Talk

Költészet olvasása

Artikulációs torna

Képek áttekintése és megvitatása

Podshek olvasása

Kreatív fejlődés

Rajz ujjfestékekkel

rátét

Ceruza rajz

Só tészta

Rajzfestékek

Játssz a tervezővel

Gyurma szobrászat

Ez csak egy hozzávetőleges terv, amelyet minden egyes gyermek esetében meg kell változtatni. Győződjön meg róla, hogy a heti menetrendbe foglalja azokat a tevékenységeket, amelyeket a gyermek szeret. Végezzük el a hét végén egy elemzést arról, hogy mi történt, és ennek alapján bármikor hozzáadhatsz egy osztályt, vagy rövidítheted a játékok listáját naponta.

Játékok 1 és 2 év között

A játékok segítik a morzsákat a fizikai és érzelmi szférában. Segítségükkel a gyermek megtanulja a világot, tanulmányozza a környezetet, fejleszti a képzeletet, proaktívvá válik, és megtanulja az ok-okozati összefüggéseket.

Az, hogy milyen játékokat kell vásárolni egy baba számára 1-2 évig, lásd Gapchenko Anna videóját.

Az 1 és 2 év közötti gyermek játékok közé tartozik:

 • Kockákra.
 • Válogató több egyszerű lyukkal.
 • Piramis 3-4 gyűrűvel.
 • Csésze négyzet és kerek.
 • Különböző méretű dobozok.
 • Az utcai játékok - egy lapát, penészgombák, egy test testével, vödör.
 • Játékok, amelyek húzzák vagy nyomják.
 • Töltött játékok, amiket a baba aludhat, takarmány.
 • Játékok vízzel játszani.
 • Műanyag edények.
 • Játék telefon.
 • Játékok, amelyek utánozzák a háztartási cikkeket.
 • Zenei játékok.
 • Karton vagy ruhadarabok.

És még néhány tipp a játékokra egy éves gyermek számára:

 • Ne nyújtson azonnal gyermeke számára rengeteg tárgyat a játékhoz. Gyorsan unatkoznak a kisgyermekek és fáradtságot okoznak. A távoli dobozban elhelyezett vagy elrejtett játékok egy része, és egy idő elteltével a hiányzó játékokkal helyettesíti azokat, amelyek már enyhén fáradtak a gyermekről.
 • Látogasson el barátokkal a gyerekekkel, figyeljen arra, hogy milyen játékok a leginkább érdekeltek. Ez lehetőséget ad arra, hogy feltöltse a játékkészleteit olyan tárgyakkal, amelyeket valószínűleg egy morzsa fog játszani.
 • Sok gyermek szeret játszani a mindennapi életből származó tárgyakkal (serpenyők, lapok, tükör és mások). Ne tiltsa meg, de győződjön meg róla, hogy az ilyen játékok biztonságosak.
Egy gyermek egy szövetkönyvre néz.

A gabonafélékkel játszott játékok a morzsák legkedveltebbek közé tartoznak. Az ilyen osztályok lebonyolítása, lásd a következő videót.

gondoskodás

A higiéniai eljárások az egyéves kisgyermek életében a napi rutin fontos eleme. Reggel a gyermeket megmossák és elmosják. Az is fontos, hogy a baba tisztítsa meg a fogakat, és győződjön meg róla, hogy az étkezés előtt és a gyaloglás után mossa meg a kezét. Az alváskor a babát hagyományosan fürdik, amely ötvözi ezt a vízkezelést szórakoztató játékokkal a vízben.

Napi rutin

Évig minden gyermeknek van egy bizonyos napi rutinja, amely az élet 12 hónapja alatt többször változott. A gyermek megtartása fontos a baba jóléte szempontjából. A 12 hónapos gyerekek napi kezelésének fő pontjai az alvás és ébrenlét, valamint a táplálkozás megszervezése.

Egy gyermek egy évig játszik

álom

Az 1 éves gyermekek jobban ébrednek, de naponta 14-15 órát alszanak. Egy átlagos éjszakai pihenés 10-11 órát vesz igénybe, és a nappali időszakban egy 12 hónapos baba kétszer alszik. Ebben az esetben az első nappali alvás általában hosszabb (2-2,5 óra), a második pedig kevésbé hosszú (1,5 óra). Egy nappali alváshoz a gyerekek körülbelül 18 hónapon át mozognak.

ébred

A 12 hónapos kisgyermekek nappali módjában aktív és csendes játékok, torna gyakorlatok, könyvek olvasása, séták, látogató látogatások és még sok más. A nap első felében csak aktív játékok várhatók, este pedig kerülni kell őket. A gyermeket egy órával az étkezés előtt kell elvégezni.

Gyermek autós játékokkal

gyalogló

Az egyéves korú gyaloglás naponta kétszer ajánlott, és jó idő esetén a nappali álmok közül legalább az egyiket séta közben kell megszervezni. Javasoljuk, hogy az utcán egy csecsemővel induljon reggel 10-11 órakor, délután pedig 16-17 órakor. A séták időtartama 2 óra és több. Az időjárási viszonyok befolyásolják, például meleg nyári napokon, a csecsemő 5-6 órás gyaloglásra is képes. Ha a fagy kevesebb, mint -10 ° C, erős eső vagy nagyon szeles, tartózkodnia kell a sétától.

élelmiszer

Egy 1 éves gyermek még naponta 5-ször eszik szünetet az étkezések között 3,5-4 óra. Javasoljuk, hogy tartsa be az étrendhez, és a baba ételét egyidejűleg kínálja, és elkerülje a hosszú szüneteket is. Az egyéves gyerekek napi étkezésének összmennyiségét úgy határozhatja meg, hogy a morzsák testtömegét 9-el osztja. Átlagosan ennek a kornak a gyermekei napi 1000-1300 ml ételt fogyasztanak. Az ilyen mennyiséget az adagolások számával osztva 200-260 ml-es átlagos adagot kap.

PA baba etetése a szoptatás során egyre több táplálékot tartalmaz. A babát a mellkasra főleg az álmok körül alkalmazzák, a nap folyamán (például ha leesett) és étkezés után (inni a primit).Éjszaka aktív báránytápokat tartanak fenn, ami 4-8 órakor történik.

szoptatás 1 év alatt

A mesterséges csecsemőket továbbra is adaptálják a megfelelő képlettel, két adagban (először és lefekvés előtt) kínálják. Szükség esetén a keveréket már megszüntetheti a reggeli gabonafélékkel és az elszállásolás előtti keveréssel egy erjesztett tejitalral.

Fűszerek, zöldek, só, bizonyos típusú édességek (mályvacukrot, mályvacukrot) egy éves gyermek étrendjében jelennek meg. Még mindig korai, hogy az ilyen gyerekek megismerjék a sült ételeket, kolbász és kolbász, füstölt húsok, zsíros húsok, egzotikus gyümölcsök, gombák és csokoládé.

A legjobb, ha a kisgyermek házi készítésű friss ételeket táplál, de a csecsemőnek és a kész babacsoportnak bizonyított gyártóktól is kínálhat. További információ erről a cikkben baba menü 1 év alatt.

A baba 1 évig eszik a magágyon
Számolja ki az etetés diagramját
Adja meg a gyermek születésének dátumát és az etetés módját

Rendes nap

Az egy éves földimogyoróval töltött napok tele vannak felfedezésekkel és számos érdekes dologgal. És úgy, hogy a morzsák idegrendszere normálisan fejlődjön, a baba jól alszik és eszik, és az anyának több ideje van, fontos olyan napi rutin megszervezése, amely minden családtagnak megfelel. Különböző lesz a baba temperamentumától és bioritmusától függően, de példaképpen egy lehetőséget biztosítunk az egyéves napra. Egy nap 1 éves korú gyermek esetén:

6: 30

Ébredés és első táplálás, amely az etetés típusától függően anyatejjel vagy képlettel is rendelkezik.

7: 00

Napi higiénia.

7: 30

Ébredés időszaka.

9: 00

Torna gyakorlatok.

10: 00

A második étkezés, amely általában zabkása (tej- és tejmentes), tojássárgája, gyümölcspüré, vaj és gyümölcslé.

11: 30

Séta, melynek során a gyermek 1-2 óráig alszik a szabadban.

14: 00

A harmadik étkezés, amely magában foglalja a zöldségleveset vagy a burgonyapürét, a hús vagy hal ételét, kenyeret, növényi olajat és italt.

14: 30

Ébredési időszak különböző oktatási játékokkal.

16: 30

Egy séta, melynek egy része (1-2 óra) a gyermek második alvását veszi a friss levegőben.

18: 00

A negyedik etetés, melynek során a gyerekeknek túrót és erjesztett tejitalot, valamint sütiket és gyümölcspürét kapnak.

18: 30

Ébredési időszak nyugodt játékokkal.

21: 30

Fürdés.

22: 00

Az ötödik étkezés, beleértve az anyatej etetését vagy a keveréket is.

22: 30

Felkészülés az éjszakai alvásra és a megállapításra.

Éjszakai idő

A szoptatott csecsemők még mindig többször is kapcsolódhatnak az anya melléhez, különösen reggel. Ebben a korban a mesterséges gyermekek általában egész éjszaka alszanak.

Gyakori problémák

 1. Az elalvás nehézsége. A nap folyamán nagy aktivitást okoznak, mert egy éves gyerek sokat sétál. Az elaludt morzsák csökkentése segít a napi ismétlődő rituálékban, amire a baba megszokja. Végrehajtásának célja a gyermek éjszakai pihenésre való felállítása.
 2. Esni. Gyakorlatilag egyetlen gyerek sem kerülheti el őket, mivel az esés fontos része a tanulásnak, hogy önállóan járjon. Amikor a gyermek elesett, ne rohanjon rá, hogy felálljon, és lehetőséget adjon arra, hogy önmagukban összeomoljon. De győződjön meg róla, hogy segíteni fogja a babát, ha nem tud felkelni, és ha a gyermek megüt és sír.
 3. Az első év válsága. 1 éves korban a gyerekek nehéz átmeneti pillanatot kapnak, amit az első év válságának neveznek. A karapuz makacs, engedetlen, megtagadja a segítséget, ellentmondásos, bosszantó, nagyon könnyes és kényes. Ez a viselkedés jelzi a gyermek függetlenségének kialakulását, saját akaratát és a hozzáállás változásait. Fontos megjegyezni, hogy ez csak egy ideiglenes változás a morzsák viselkedésében.
Gyermek 1 év alatt sértett

Tippek a szülőknek

 • Az 1 éves korban sok anya úgy ítéli meg, hogy alkalmas a szoptatás leállítására, azonban a modern gyermekorvosok azt mondják, hogy az anyatej egy év után is értékes étrend marad a fiatalabb baba számára, ezért a szoptatás leállításának legjobb kora 1,5-2,5 év (még jobb 2 év) -2,5 év). Ebben az esetben az anya tejével való búcsút könnyebb a kisgyermeknek és az anyja mellének. Ha az anya még mindig elhatározta, hogy befejezi a táplálkozást, ajánlott ez fokozatosan elvégezni, helyettesítve a mellet a tejből egy másik táplálékkal.
 • Ha egy gyermek 1 év alatt még mindig nem beszél, akkor ez még nem ok arra, hogy orvoshoz forduljon, de nagyobb figyelmet kell szentelni a szülőknek. Értékelje, hogy elegendő-e a morzsa a felnőttekkel (ha a passzív szótárát feltöltik), mert ha gyermeke nem sokat beszél, a beszédének fejlődése lelassul. Továbbá, a beszéd aktívabb fejlesztése érdekében naponta töltsön időt olyan tevékenységekre, amelyek fejlesztik a baba kezének motoros készségeit.

Hogyan lehet megünnepelni a születésnapot a gyermek javára, lásd L. Lazarev M. - a zenei fejlődés szakértője.

11 hónap 1,5 év
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. A betegség első tüneteihez forduljon orvoshoz.

terhesség

fejlesztés

egészség