9 hónap 11 hónap

Gyermek fejlődés 10 hónapon belül

A tartalom

Kerek dátumával a gyerek már sokat tanult, kezdte megmutatni az egyéniségét és függetlenségét. Egy tíz hónapos tot egy csomó és sokat mozog. Mi mást is szeret a szülők e korszak morzsájának, és hogyan ösztönözhetik a 10 hónapos csecsemő fejlődését?

Fiziológiai változások

 • A súlygyarapodás és az egyéb fizikai mutatók növekedése ebben a korban már nem olyan aktív, mint az év első felében. Ennek oka a karapuz fizikai aktivitásának növekedése.
 • Javul a gyermek mozgásának összehangolása, ami lehetővé teszi, hogy a baba gyorsan bejárhasson és mozogjon a szobában. A finom motoros készségek tovább fejlődnek. A gyerek megtanulta az ujjait lerombolni, hogy egy tárgyat dobjon, és csak az ujjaival vegye be a kis tárgyakat.
 • Sok 10 hónapos csecsemő már 4 fogat bontott ki, de ha egyáltalán nincs foga, ez még nem okozza a tapasztalatot.
Gyermek fejlődés 10 hónapig
Egy gyermek nagyon gyorsan nő, szülői támogatásra van szüksége

Fizikai fejlődés

A tizedik hónapban a kisgyermek mintegy 450 grammot kap és 1-1,5 centiméterrel nő. A mellkas kerülete, valamint a fej kerülete átlagosan 0,5 cm-rel nő.

Minden gyermek saját ütemben nő, de vannak normák, ellenőrizve, hogy a szülők és az orvosok meg tudják határozni, hogy vannak-e komoly eltérések, és hogy szükség van-e a baba vizsgálatára. Mindegyik korosztály esetében mind az átlagokat, mind a határértékeket határozzák meg (figyelmeztessük őket bármely irányba történő áthaladásra). Azok a főbbek, amelyeket ebben a táblázatban bemutattunk:

indikátor

Átlagos érték 10 hónap

10-11 hónapos fiúk

10-11 hónapos lányok

súly

8500-9200 g

7400-11400 g

6700-10900 g

növekedés

71,5-73,3 cm

68,7-77,9 cm

66,5-76,4 cm

Fej kerülete

44,2-45,4 cm

42,9-47,9 cm

41,5-46,9 cm

Mellkas kerülete

47,2-47,9 cm

45,1-51,4 cm

45,2-50,1 cm

A szellemi fejlődés szakértője, Teplyakova O. N. „Kis Leonardo” technikájának tanulságai segítenek fejleszteni a gyermeket.

Mi a baba?

 • Egy tíz hónapos baba magabiztosan és ügyesen mozog. A morzsa egy álló és fekvő helyzetből képes felállni, és felállni a lábán, és kézen fogva tartani. Ezen túlmenően, ebben a korban sok gyermek támogatja a tartós bútorokat (lépcső) vagy mindkét anya kezét. Néhány csecsemő már képes segítség nélkül állni, és támogathatatlanul járni is.
 • Ritkán megtanultam a lépcsőn járni. A gyerek képes lépéseket tenni a lépcsőn felfelé és lefelé.
 • A gyermek kezeinek mozgása már jól koordinált. A gyerek különböző játékokat hajt végre, például megnyitja és bezárja a dobozokat, elrejti az objektumokat, görgős autókat, tornyokat épít több kockáról. Ezen túlmenően a gyermek sűrű lapokkal lapozhat, és kanállal próbál enni.
 • A kis tárgyak, amelyeket a gyermek nem fog megragadni, és két ujja. Ilyen tárgyak a csipeszek.
 • A gyermek beszédében különböző szótagok állnak, és egyre gyakrabban egyszerű szavak indulnak róluk. A gyermek ismerős tárgyakat nevezhet meg bizonyos szótagokban. A gyermek nagyon jól ismeri a felnőttek beszédét, kérésre ismétli a mozgást, például megfogja a kezét, vagy a test egy részét mutatja.

Arra kell fordulnia orvosával, ha a morzsát 10 hónapos korig nem tanulták meg:

 • Dobjon tárgyakat az asztalról.
 • Rázza meg a fejét, megmutatva a megállapodást vagy a megtagadást.
 • Viszlát a kezedben.
 • Ismételje meg azt a mozgást, amely egy felnőttet mutat.
Baba 10 hónap
Egy 10 hónapos gyermek megérti majdnem mindent, amit mond.

Fejlesztési osztályok

 • Minden nap szánjon időt a gimnasztikára, gyakorolja a kisbabáját, ami segít a babának, hogy bejárjon és sétáljon. Hagyja, hogy a baba felkeljen, és a támogatásával gúnyolódjon, sétáljon négykézlábokon, hajlítsa meg és hajtsa le a lábát, hátán fekszik, és sétáljon, és tartsa a kezét.
 • Mivel a 10 hónapos csecsemők sokat keresnek, adja meg a kis helyet a mozgáshoz. Fontos, hogy a ház tiszta legyen, és nincsenek veszélyes tételek az úton.
 • Tanítsd meg a babádat, hogy szálljon le a kanapén. Ehhez tegye a morzsákat a kanapéra, fordítsa a zsákmányt a szélére, és húzza le a lábakat. Hamarosan a kisgyermek meg fogja érteni, hogyan szálljon le, és magabiztosan és gyorsan képes lesz rá.
 • Folyamatosan kommunikáljon a babával, ugyanakkor rövid mondatokat mondjon, és ne beszéljen nagyon gyorsan. Az előzményeket egyelőre nevekkel kell helyettesíteni, például az „anya kocka”, „Vanya kocka”.
 • Kérj meg egy gyermeket, hogy dobjon egy adott dobozba játékokat. A 10 hónapos gyerekek nagyon szeretik.
 • Folytassa az osztályokat, fejlesztve a baba motoros készségeit. A morzsákat felajánlja egy tálcára, amelyen szétszórtak a gabonafélék vagy a liszt, valamint a babot vagy tésztát tartalmazó tálban ásni. Hagyja a gyereket gabonát és babot egy tartályból a másikba, nyissa ki a csipkéket és a szalagokat, öntsön vizet.
 • Adja meg a gyermek színes papírt, és mutassa meg, hogyan kell tépni.
 • Játsszon a ruhacsipeszekkel - rögzítse őket gyermeke nadrágjához vagy blúzjához, majd tanítsa meg őket, hogy vegye le őket.
 • Elrejti a párnázó órát a párna vagy a takaró alatt, és várja meg, amíg a gyermek megtalálja őket.
 • Modellezéssel (sós tészta használata) és rajzolásával vegye fel a kapcsolatot gyermekével (próbálja meg festeni ujjfestékkel, kis filctollal, ceruzával, ceruzával). Vakítsa össze a kolbász és a labdát, színezze meg a képet.
 • A morzsákat néhány különböző üvegből fedő fedéllel ajánljuk fel. Hagyja, hogy kinyissa őket, majd zárja be őket.
 • Naponta egy kis időt olvasni. Nos, ha a morzsáknak külön polcuk van a gyermekkönyvekkel, és a baba választani fog valamit, amit "olvasni" magának.
 • Az utcán tanítsd a gyermekednek homokkal játszani, spatulával, különböző formákkal, vödörrel és gereblyével. Télen ezeket a tárgyakat hóval játszhatjuk.
 • Minden nap kapcsolja be a zenét és a táncot a babával együtt.
Egy apa apja gyermeke
A szűkösség megérti a tiltásokat és a dicséretet

gondoskodás

Minden nap a gyereket mossuk és mossuk, fésüljük, a fogakat megtisztítjuk, ültetjük egy edénybe, és fürdjük (főleg este). Szükség esetén tisztítsa meg a füleket és az orr karapuzot, vágja le a baba körömvirágait.

Tíz hónapos gyerekek továbbra is keményednek a napozás, a leereszkedés, a légfürdő és a fürdés segítségével. Ebben a korban a baba lábát is öntheti, fokozatosan csökkentve a víz hőmérsékletét. Csak fontos, hogy ne felejtsük el, hogy minden eljárás keményedés szisztematikusnak és fokozatosnak kell lennie.

Napi rutin

Egy tíz hónapos baba alvása naponta akár 15 órát is tart. Körülbelül 10 óra egy ilyen korú gyermek alszik éjszaka, és napközben a gyermeknek két alvása van, ami 1-2 óra. Minden gyermeknek saját bioritmája van - néhány gyermek 6 órakor ébred fel, és elalszik az éjszaka elején, mások 8-9 órával emelkednek, és később elaludnak.

Javasoljuk, hogy a gyermekével naponta kétszer járjon, otthon maradjon csak nagyon rossz időjárási viszonyok között (erős eső, szeles szél, fagy). Nyáron a gyermek 5-6 órát tölthet kívül. Jó időben, adjon gyermeke számára lehetőséget, hogy aludjon a nap folyamán sétálva, miközben egy kis időt hagy az utcán, és ébren maradjon, hogy a gyermek megfigyelhesse a természetet, játszhasson más gyerekekkel, járjon a támogatásával.

A 10 hónapos étrendet 5 étkezés jellemzi, melyek közötti időközönként körülbelül 4 óra. A szoptatott csecsemők közvetlenül az ébredés után és lefekvés előtt szoptatnak.Összességében egy ilyen korú gyermek 4-6-szor alkalmazható a mellre a hosszabb táplálkozáshoz és a percig tartó szopáshoz. Éjszaka a csecsemők felébrednek 4-6 alkalommal, főleg 3-8 óráig. További információ erről a cikkben baba menü 10 hónap.

Szoptatás
Ha lehetséges, az anyatejjel való táplálás nem áll meg legalább 1,5 évig

A mesterséges gyerekek továbbra is az életkorhoz, az első etetéshez, valamint lefekvés előtt használják a keveréket. Azok a csecsemők, akik bármilyen táplálékkal rendelkeznek, 10 hónapon át ugyanolyan mennyiségben fogyasztanak kiegészítő táplálékot. Ebben a korban a halat hozzáadják a kiegészítő táplálékhoz. A második étkezéskor a gyermek általában vajjal, sárgával és gyümölcszel zabkása. Ebéd közben a gyermek kap zöldséget, növényi olajat, húst, gyümölcslé és kenyeret, és délutáni snackben (negyedik etetés) - túró, gyümölcs, sütemény és kefir vagy joghurt.

Számolja ki az etetés diagramját
Adja meg a gyermek születésének dátumát és az etetés módját

Rendes nap

Minden tíz hónapos bébi új nap tele van érdekes pillanatokkal. Egy adott napi rutin szervezése, figyelembe véve a gyermek fejlődésének és bioritmusainak jellemzőit, fontos a gyermek idegrendszerének szempontjából. Minden gyermeknek megvan a saját napi rutinja, de hogy megértsék, hogyan építsenek egy rendszert, példát adunk egy gyermeknek egy 10 hónapos napjára:

6: 30

Ébredés.

Az első etetés, beleértve az etetés típusától függően, az anyatejet vagy a keveréket is.

7: 00

Higiéniai eljárások.

Az ébrenlét ideje.

9: 00

Torna.

10: 00

A második etetés, amelyben a baba kása, gyümölcspüré, vaj és sárgája.

11: 00

Séta, melynek egy része a gyermek első alvását veszi a friss levegőben.

14: 00

A harmadik etetés, amelyben a gyermek általában zöldségeket kap burgonyapüré vagy leves formájában, húst (hetente kétszer cserélve a halat), növényi olajat, kenyeret és gyümölcslé.

14: 30

Ébredési időszak oktatási játékokkal.

16: 00

Séta, amelynek során a baba második alkalommal alszik a friss levegőben.

18: 00

A negyedik etetés, amelynek során a gyerekeknek gyümölcspürét, cookie-kat, túrót és erjesztett tejitalot kapnak.

18: 30

Ébredési időszak nyugodt játékokkal.

21: 30

Fürdés.

22: 00

Az ötödik táplálkozás, amelyben a gyermek anyatejjel vagy képlettel kap tápláléktól függően.

Felkészülés az éjszakai alvásra és a megállapításra.

Éjszakai idő

A szoptatott csecsemőket 4-6-szor álmodik az anya mellére, és a táplált csecsemők általában nem ébrednek fel az etetésre.

Gyakori problémák

 1. Allergiás reakció a kiegészítő élelmiszerekre. 10 hónap múlva megkezdték egy viszonylag allergén termék bevezetését - halat. Reakciót okozhat allergiás hajlamú csecsemőknél, ezért nagyon óvatosan próbálja meg a halakat. Ha az ilyen terméknek az étrendbe való bevezetése még mindig reakcióba lép, a terméket törlik, és legalább 1 évig nem adják be.
 2. Nyugtalan alvás. Sok 10 hónapos csecsemő rosszul tud aludni a nap folyamán bekövetkező nagy aktivitás miatt, és ébredjen fel a hangos zajok miatt, ami a norma. Ha a gyermek durva hangok nélkül álmodik, és nem ébred fel a hangulatban, mutassa meg a babát egy neurológusnak.
Baba 10 hónapos piramisot játszik
A napi adagolás segíti a gyermeket, hogy ne túllépje és csökkenti a morzsák szeszélyét

Tippek a szülőknek

 • Ha a babának már van foga, adjon neki lehetőséget, hogy megtanulja a kemény étel rágását. E korosztály gyermekei szeretik a szárítást, a sütiket, a sárgarépát. Azt is meg kell adni darab főtt zöldségek vagy friss lágy gyümölcsök (őszibarack, banán).
 • Kezdje el a morzsákat megrendelni. A nap végén vagy a játék után tedd össze a játékokat, hogy ez a folyamat érdekes legyen a kisgyermek számára. Arra is ösztönözze gyermekét, hogy segítsen a ház körül. Egy tíz hónapos baba már elterjedt a szalvétákkal, vagy törölheti a port. Ügyeljen arra, hogy dicsérje a gyermeket és ösztönözze az ilyen tevékenységeket.
 • Ne aggódj, ha a gyermek még mindig nem mászik. Egyes gyerekek nem lépnek át ilyen színpadon, de egyszerre indulnak.Ugyanakkor ne rohanjon a kisgyermek, hagyja, hogy önállóan járjon.
 • A gyaloglás során menjen a játszótérre, hogy a baba nézhesse a többi gyereket, hogy játsszon és szocializáljon.
 • Ne szidja meg a gyermeket, ha megtöri a játékokat vagy dobja őket. Így feltárja a különböző témákat, és ez a viselkedés a 10 hónapos baba normája.

A gyermek muzakalnogo fejlődésének fejlesztéséhez kövesse a morzsaosztályokat, amit a Lazarev M. L. videó mutat.

9 hónap 11 hónap
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. A betegség első tüneteihez forduljon orvoshoz.

terhesség

fejlesztés

egészség