A gyermek éjszaka nyugtalanul alszik: a pszichológusok tanácsai

A tartalom

A gyermek nyugtalan alvása gyakori oka annak, hogy a szülők aggódnak. Az egész éjszaka szűkös pörgetések egy ideig elalszanak, de az alvása gyenge és zavaró, minden zűrzavar megzavarhatja őt. Mi történik a babával? Tapasztalt tapasztalattal rendelkező szülők általában tisztában vannak a gyermekeik szükségleteivel, de még néha a gyerek nyugtalan alvásával kapcsolatos kérdések is vannak.

okok

Több ok is lehet. Mind fizikai, mind pszichológiai.

 • A gyermek éjszaka nyugtalanul alszik, ha megbetegszik. A betegség még nem jelentkezett a fizikai szinten, és nyilvánvalóan a baba elég egészséges. De már jól érzi magát, és elkezd aggódni előre. Ha a baba már 5 hónapos vagy idősebb, akkor a zavaró alvás oka lehet a fogak vágása. Mindenesetre van értelme megmutatni a kisgyermeknek a gyermekorvosnak, hogy ne hagyja ki a betegség kezdetét.
 • A rossz alvást a megnövekedett intrakraniális nyomás okozza. Csak egy orvos észlelheti ezt a problémát és előírhatja a kezelést. A kisgyermek nyugtalan alvása súlyos betegségek következménye lehet - encephalopathia, görcsök vagy agydaganat. Otitis, dysbacteriosis és különböző fertőző betegségek nem adnak normális alvást. Ezért a szorongásos alvás oka keresésének meg kell kezdődnie az orvoshoz, hogy megszüntesse a betegséget.
 • A 3-5 hónapos újszülötteknél a bél colik gyakori oka a baba nyugtalan alvásának. A kisgyermek belek mikroflórája még nincs megfelelően kialakítva, és teste még mindig csak az önálló élethez alkalmazkodik. Ezek a folyamatok fokozott gáztermeléssel járnak. A baba puffadt pocakkal rendelkezik, különösen erősen - este és éjszaka. Alig elaludt, a baba felébred, sikoltozik, lila lesz, megnyomja a lábát a hasba. A kényelmetlenség enyhítésére különböző cseppek és szimetikon alapú szirupok, kapor víz, a légtelenítő cső segítségével lehet.
 • A baba nem jól alszik, ha hideg vagy meleg. Sok fiatal szülő, miután meghallgatta a „jó” tanácsot, nem hajlandó elrontani a babát, így ismét megpróbálják nem venni a fegyverbe, és sok anya és apa negatív hozzáállást mutat az alvás megosztására az egyik ágyban a gyermekkel. És hiába. Mert a morzsa aggódhat, mert úgy érzi, "levágta" az anyát. És fizikai kapcsolatra van szüksége vele. Ráadásul éjjel a testhőmérséklet enyhén csökken, és a gyermeknek szüksége van az anyja kezére, hogy melegítse. A másik szélsőség az, hogy a baba forró vagy fáradt. Az anyukák félnek, hogy elkapják a hideget, így szorosan bezárják az ablakot a szobában, elpusztítják a babát.

A helyiséget, ahol a baba alszik, kell levegőztetni. A hőmérsékletet ideális esetben kb. 19-20 fok, 50-70% -os páratartalommal. Ez egy legkényelmesebb feltétel egy kis ember számára.

 • A nyugtalan alvás másik oka az éhség. Talán a baba nem elfogyott az előző etetéssel, és ebben a helyzetben nem kell lemondania az éjszakai táplálkozásról. A gyermeknek akár 6 hónapig is szüksége lehet éjszakai étkezésre. E kor után a gyermek orvosai szerint az éjszaka közepén a gyermeknek nincs fiziológiai szükséglete.

A szoptató csecsemők éhesek lehetnek, ha anyukájuk nem tápláló. Tekintse át diétáját.És forduljon a gyermekorvoshoz egy kéréssel, hogy az étkezés előtt és után mérő gyermekkel végezzen tesztet, hogy meghatározza, hogy a kisgyermek mennyit eszik. Ha nem rendelkezik elegendő mennyiségű tejével, az orvos engedélyezheti a "csalit".

 • "Mesterséges" gyakran táplálkozáskor, sok levegőt nyel, ez hamis érzetet teremt. Az éhség visszatér, amikor a gyerek ellazul és megpróbál aludni. Ezért az adaptált keverékeket fogyasztó csecsemőknek az evés után feltétlenül adnak levegőt. A kis regurgitáció ebben az esetben a normának egy változata. A palackban lévő mellbimbónak olyannak kell lennie, mint egy csomagtartó, kényelmes legyen. Néhány morzsát inkább a latex, mások - szilikon mellbimbók. Válassza ki a gyermek számára a legjobb opciót.

A nyugtalan alvás oka lehet, hogy megsérti a napi kezelést. Például, a baba jól aludt a nap folyamán, vagy akár éjjel-nappal keveredett. Szükséges, hogy a csecsemő módját életkorának megfelelően hozza.

A híres gyermekorvos Komarovsky azt ajánlja, hogy tartsa be az alábbi normákat:

 • Egy 1-3 hónapos gyermeknek naponta 17-20 órát kell aludnia.
 • A 6 hónapos gyermekek - napi 14 óra - alvásigénye.
 • Egy év alatt a gyermeknek naponta legalább 13 órát kell aludnia.
 • 2 év alatt a napi alvásigény 12,5 óra.
 • 4 éves korában a babának naponta legalább 11 órát kell aludnia.
 • 6 év alatt az alvásigény 9 óra.
 • 12 éves korban a kamasz naponta 8,5 órányi alvást igényel.

Tippek egy népszerű gyermekorvostól, hogy javítsa a csecsemők alvás minőségét a következő videóban.

A vitaminok hiánya is alvászavarokhoz vezet a gyermekeknél. És a gyerekek is nagyon meteoszenzitívek - reagálnak a légköri nyomáscsökkenésre, a csapadékra, és gyakran „előrejelzik” őket.

A pszichológusok azt mondják, hogy a baba nyugtalan alvása az életkori jellemzőknek köszönhető. Az a tény, hogy az alvás szerkezete a gyermekeknél 2 hónap és 2 év között más. A születés és legfeljebb 1 éves kor között a mély fázis felett felületi alvás uralkodik, ezért a babák gyakran felébrednek. Csak egyszer ismét önállóan elalszik, míg mások a szülők segítségét igénylik.

Előfordul, hogy egy csendes baba elkezd felébredni és nyugtalanul dobog, és 7-9 hónapos életre fordul. Ebben a korban a babának van az első pszichológiai problémája, ami általában zavarja az alvást - a félelem attól, hogy távol legyen az anyától. Ha a szülők ugyanabban a szobában alszanak a babával, akkor a gyermek nem érzi a tehetetlenség érzéseit, és az ilyen éjszakai ébredés felébredések fokozatosan eltűnnek.

2-3 év alatt az alvás zavaróvá és nyugtalanná válhat a baba képzeletének fejlődése miatt. Már tudja, hogyan kell fantáziálni, ebben a korban a rémálmok, a sötétség félelme jelenik meg. Egy barátságos éjszakai fény a baba kiságyában, egy kedvenc puha játék, amivel aludni tud, ezzel segít megbirkózni ezzel.

Egy másik „kritikus” életkor 6-7 év. Ebben az időben a gyermek alvása zavart okozhat az iskolával kapcsolatos tapasztalatok miatt.

Bármely korban, a gyerekek nagyon érzékenyek az otthoni pszichológiai klímára. Ha gyakran veszekednek, idegesek, aggódnak, ez minden bizonnyal befolyásolja a gyermek alvás minőségét, és nem a legjobb kezével.

Hozzon létre egy nyugodt, békés otthonos légkört a baba számára.

A nyugtalan alvás lehet a kisbabának, a temperamentumnak a veleszületett jellemzőinek visszhangja. Ismeretes, hogy a kolerikus gyerekek rosszabbul alszanak, mint a flegmatikus gyerekek, és a sanguine gyerekek nehezebben ébrednek fel reggel. Minden gyermeknek egyéni utazásra van szüksége, figyelembe véve az összes személyes jellemzőjét és az alvás minőségét befolyásoló közös tényezőket.

Az alváshiány hatása a gyermekekre

Ha figyelmen kívül hagyja a nyugtalan éjszakai alvás problémáját, a baba hamarosan alváshiányban szenved. Az alvás hiánya befolyásolja testének minden funkcióját. Először is vannak idegrendszeri rendellenességek. Ezután a hormonok meghiúsulnak.Az a tény, hogy a GH növekedési hormon (szomatotropin) jobban termelődik a gyermekek alvás közben. Ha egy gyermek nem kap elég alvást, hiányzik a növekedési hormonja, és ezért lassabban nő és nem csak fizikailag, hanem intellektuálisan is fejlődik.

Egy másik "éjszakai" hormon - kortizol segíti a testet a stressz kezelésében. Ha a gyermek nem alszik sokáig, a kortizol szintje csökken, ami azt jelenti, hogy a gyermek pszichéje sebezhetővé válik.

A krónikus alváshiány csökkenti a gyermek mentális és intellektuális képességeit, így a kisek számára kevés a tanulás, a memóriával kapcsolatban komoly problémák vannak.

Győződjön meg róla, hogy beállítja a baba alvását, hogy elkerülje a gyermek jövőbeli fejlődésével kapcsolatos problémákat

Hogyan állítsuk be a gyermek álmát?

Ha a gyermek nyugtalan éjszakai alvása nem kivétel, hanem inkább szabály, akkor forduljon a gyermekorvosához. Azt tanácsolja, hogyan javíthatja a baba alvását, figyelembe véve az életkori jellemzőket.

Ha az ok betegség, a kezelés előnyös lesz, és a baba normálisan elkezd aludni.

Ha a gyermek egészséges, akkor „egyedülálló” az alvása.

 • Hát segíti a fürdést lefekvés előtt, egy könnyű nyugtató masszázs. A vízben, amelyben a baba fürdik, hozzáadhat néhány csepp valerianát vagy anyajegyet.
 • Este jobb, ha elkerüljük a fokozott aktivitást, próbáljuk meg a zajos játékokat és a fejlődési tevékenységeket a gyermekeddel napközben elhelyezni. Egy agitált kisgyermek definíciója szerint nem tud nyugodtan aludni.
 • Ne felejtsük el, hogy a séták fontosak a gyerek számára. Azok a gyermekek, akik egy kicsit járnak, gyakrabban, mint mások, alvászavarokat szenvednek. Ha az időjárás és a szezon megengedi, vegye be a kis esti sétákat.
 • Az ágyneműnek a kiságy kiságyában csak természetes anyagból kell lennie, a matracnak egyenletesnek és mérsékelten puhanak kell lennie (a legjobb megoldás az ortopéd matrac), és a pelenkát ellenőrizni kell, jó minőségű és megbízható. A 2 év alatti gyermekek nem igényelnek párnát.

Különleges rituálék segítenek az éjszakai alvás kialakításában. Mindegyik anya megtalálhatja őket, figyelembe véve gyermeke igényeit. Családomban ez egy kötelező mese elolvasása a fürdés előtt lefekvés előtt. Készítsd el a rituálist. Bármi is történjen, azt szigorúan be kell tartani. Ez lehetővé teszi, hogy a baba gyorsan megértse, mit akar a szüleitől, és egy bizonyos sorrendben várja az eseményeket. Ez csökkenti a stresszszintet, az ágyasabb időt szelídebbé és simábbá teszi.

 • Jobb, ha nem kísérletezünk a mai aromás lámpákkal, mert a babák nagyon érzékenyek a szagokra, és a baba feje fáj.
 • Az orvosok gyakran ajánlják a nyugtalan csecsemők glicint. Ez az aminosav védi az ideges túlterhelést, telített a vér oxigénnel. Kumulatív hatása van, azaz szisztematikusan kell bevennie. A glicin nem okoz kárt, ezért csecsemőknek és idősebb gyermekeknek adják be.
 • Ne "tolja" a gyermeket. A mondat, mint az "Alvás gyorsan, mondtam!" A szókincsben nem lehet. Ellenkező esetben a baba hamarosan észleli az éjszakai pihenést szolgáltatásként.
 • Általában a gyermekek alvási rendellenességeit nem okozza egyetlen ok, hanem tényezők kombinációja. Telepítse őket, javítsa meg őket, és segítsen a babának, hogy megbirkózzon az álmatlansággal. Ebben a nehéz feladatban a legfőbb dolog a türelem és a szülői szeretet. Ők a fő "orvos".

Fontos a gyermek és a szülők alvási mintája. A szakértők régóta észrevették, hogy azokban a családokban, ahol az anya és apa alig tud aludni, nem kapnak elég alvást, éjszaka dolgoznak, a gyerekek alvászavarok is szenvednek. A gyermek alvásának normalizálása nem olyan nehéz, mint amilyennek látszik. Elég, hogy meghallgassa a babát. Higgy nekem, készen áll arra, hogy együttműködjön veled, mert magának szüksége van jó pihenésre. És a kisgyermeked alvása erős és nyugodt legyen!

A következő videóból 10 egészséges gyermekkori alvási szabályt kaphat Dr. Komarovsky.

Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. A betegség első tüneteihez forduljon orvoshoz.

terhesség

fejlesztés

egészség