Miért sír vagy álmodik egy baba álmában?

A tartalom

A legtöbb szülő a baba sírását teljesen normálisnak tartja, mert ez csak egy módja annak, hogy a gyerekeknek a felnőttekre vonatkozó szükségleteiről tájékoztatást adjon. Habár a legtöbb esetben a sírás oka a felszínen van, vannak olyan helyzetek is, amikor a gyermek ilyen módon kifejezett kívánságainak feltérképezése problémás. Ha egy gyerek álmában sír, és rendszeresen csinál, néhány szülő valóban pánikba ütközik - hirtelen a kis ember komoly problémával szembesül, és orvosok segítségére van szüksége?

Éppen ezért az álom sírásának lehetséges okainak kérdése nagy érdeklődést mutat a fiatal családok számára, de igyekszünk megválaszolni, vajon érdemes-e tapasztalni ebben a helyzetben.

Az alvó baba sajátosságai

Gyakrabban, mint egy éven aluli gyerekek sírnak egy álomban, és ha hasonló problémát észlelnek az idősebb gyermekeknél, akkor gyakran kifejezhetik a szavakat, hogy mi történik. Ezért nem fogjuk figyelembe venni az óvodáskorú gyermekeket, és a gyermekekre koncentrálni.

Itt azonnal meg kell tisztázni, hogy ha egy gyermek alatti egyéves kora álmodik, nyög, rángatja a lábát, kanyarban vagy zokog, akkor semmi furcsa vagy rossz.

A tény az, hogy pihenőik többségét a gyerekek az úgynevezett „REM-alvás” fázisában töltik, ami a felnőttekre is jellemző, de csak az elalvás pillanatában és közvetlenül a fokozatos ébredés előtt.

Az ilyen különbség a felnőttkori normától a gyermek agyának gyors fejlődése miatt következik be, aminek következtében az idegrendszer soha nem nyugszik. Ez az álom ebben a fázisában álmodik, ezért nem meglepő a szülők látható reakciót figyelhetnek meg az alábbiak szerint:

 • "Futás" diákok csukott szemmel;
 • Aktív végtagmozgások;
 • A szívó reflex indítása;
 • grimaszok;
 • Különböző hangok, beleértve a sírást.

Az ilyen jelenségeket „fiziológiai éjszakai sírásnak” nevezik, és az orvosok szerint nem jelzik az inger jelenlétét.

Bizonyos esetekben az álom valóban olyan irritáló hatású lehet, amelyben a baba kényelmetlen vagy akár félelmetes körülmények között is véget érhet - még egy sokkal idősebb gyermek is álmában beszél, kiabál és sír. Általában véve a sírás a szokásos módja az érzelmi stressz eldobására, úgy, hogy a baba könnyei egy álomban, ha nem ébred fel és gyorsan megnyugszik, nem okozhat izgalmat.

A pszichológusok úgy vélik, hogy a fiziológiai sírás segítségével a gyerekek ösztönösen ellenőrzik a körülöttük lévő helyzetet - az anya készen áll arra, hogy jöjjön a mentésre, ha valami történik? Ezért, időben, miután megrázta a babát, akinek nincs ideje, hogy felébredjen, úgy lehet megtenni, hogy továbbra is aludjon.

A szakértők nem tanácsolják, hogy túlságosan aktívan nyugtassák meg a babát, mert ő maga még nem ébred fel, és egy buzgó betegség könnyen megszakíthatja az alvását; ebben az esetben elég lesz, hogy finoman megrázzuk, vagy éppen csak azért, hogy lágyuljon valamit - a kicsi tudatosan megérti, hogy minden rendben van, és újra elalszik.

Ha a gyermek nem észlel semmilyen reakciót, az agya bizonytalanságot jelez, majd a baba felébred, és sokkal hangosabban kiabál, hogy felhívja a felnőttek figyelmét.

Az első életév vége felé el kell tűnnie az ilyen „szkennelés” reflexe.

Túl sok érzelem

Az élet első hónapjaiban a csecsemőnek nincs megfelelően fejlett pszichéje, úgyhogy az, ami körül mozog, erős érzelmeket okoz - valójában csak a kényelmetlenségre reagál. 3-4 hónapos korban azonban erős érzelmi váltás következik be, ami az első komoly lépés a személyiség pszichológiai növekedése felé.

A felnőttek számára ez nem tűnik nyilvánvalónak, de ebben a szakaszban már a gyermek aktívan érzékeli a körülötte lévő világot, és megpróbál emlékezni vagy megérteni. A nap folyamán felgyülemlett érzelmek, még a pozitívak is, nem engedik, hogy a gyermek gyorsan elaludjon, izgatja és izgatja őt, ami rossz alvásminőséghez vezet, beleértve a sírást is.

Ebben a szakaszban a szülőknek el kell távolítaniuk a menetrend szigorú betartását, és nagyobb mértékben összpontosítani a gyermekek jelenlegi szükségleteire. Tehát, ha a gyermek rosszul aludt az előző időben, a következő éber időszakot csökkenteni kell. Ha ez nem történik meg, az alváshiány miatt a gyermek újra felhalmozza a stresszt, és ez további alváshiányhoz vezet, ami ördögi kört eredményez.

Emocionális okok miatt nem zavarja a gyermek alvását, és nem provokálta őt álmában, könnyeket követve, néhány egyszerű szabályt követve:

 • Elfogadhatatlan, hogy elveszítsük az alvás idejére szánt időt a csecsemő részéről. Annak érdekében, hogy időben elaludjon, kezdje el előzetesen. Ne várjon arra a pillanatra, amikor a gyermek elkezd világosan megmutatni a fáradtság jeleit - ez a túlzott fáradtság mutatója.
 • Egy éven aluli csecsemők számára nem ajánlott fényes érzelmek, még pozitívak is. Különösen ez a kijelentés releváns délután, máskülönben túl sok időt veszíthet a lullálásra.
 • A kisgyermekes TV-k nagyon károsak az érzelmek nagy száma miatt. Még a nyugodt rajzfilmek is sok más információt adnak, sok élénk színek ösztönzik őket, és általában nem tűnnek olyan egyszerűnek és hozzáférhetőnek a gyermek számára, mint egy felnőtt számára, ami rossz alvást és sírást okozhat éjszaka.

Ami a rémálmokat illeti, egy évnél rövidebb korukban nem létezik bizonyíték. Az idősebb gyermekek sírhatnak rájuk, de ez általában egyszeri, nem pedig ismétlődő jelenség. Ha egy gyermek rendszeres ijesztő álmokról panaszkodik ismétlődő cselekményekkel, érdemes kapcsolatba lépni egy pszichológussal.

Nem megfelelő mikroklíma

Mivel a csecsemők, mint mondtuk, sokkal érzékenyebben alszanak, mint a felnőttek, nem meglepő, hogy általában sokkal szigorúbbak a beltéri körülmények között. A helyzetet tovább súlyosbítja az a tény, hogy egy gyermek alatti gyermek kevéssé befolyásolja a helyzetet - végül is, nem tud fedezni magát, amikor hideg vagy forró. Lehet, hogy a gyermek nem ébred fel, de az álmában kényelmetlenséget és sírást érez, ami rontja a pihenés minőségét, és teljes ébredéshez vezethet.

Az ilyen helyzetek elkerülése érdekében a szülőknek nagy figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy valóban kényelmes körülményeket hozzanak létre az óvodában és a folyamatos támogatást. Ideális kényelem a baba megértésében:

 • A hőmérséklet 18-22 fok. Mindez mind a gyermek egyedi tulajdonságaitól, mind a pelenkák számától és vastagságától függ, amelyben csomagolva volt. A "csont pár nem fáj" értelme itt teljesen érvénytelen! Ha a baba kényelmetlen elaludni, rendszeresen fog sírni alvás közben.
 • Páratartalom - 40-60% tartományban. Túl száraz levegő miatt a felső légutak nyálkahártyái kiszáradnak és túl sok folyadékot elpárolognak a csecsemő testéből, de azt akarjuk, hogy aludni aludjon, különösen azért, mert nem tudja magát inni és sírni fog.Szélességeinkben a levegő rendszerint túlhajtott, és ez a probléma egy párásító segítségével megoldható. Túl nedves levegő hazánk számára nem jellemző.
 • Nincs por. A baba orrába való bejutás, a por eltömíti a légutakat, és zavarja a szervezet oxigénnel való normális gazdagodását, bár a gyermek agya, amely még álmában is aktívan fejlődik, nagyon szükség van rá. Mivel az ágynemű fokozatos, a por az egyik leggyakoribb oka annak, hogy álmában sírva ébred fel. A por eltávolítása érdekében szellőztesse ki a helyiséget, és végezzen rendszeres nedves tisztítást, valamint minimalizálja a könyvek, szőnyegek, kárpitozott bútorok és játékok számát a gyerekszobában.
 • Friss levegő. A növekvő testnek kritikusan szüksége van oxigénre, így a szellőztetés szinte előfeltétele az lefekvés előtt. Ha ez nem elfogadható az éghajlati vagy pollenallergiák miatt, figyeljen a kifinomult modern légkondicionáló rendszerekre, amelyek megoldhatják ezt a problémát.

Hogyan oldjuk meg az éhség és a szomjúság problémáját?

A csecsemők sokkal gyakrabban akarnak enni, mint a felnőttek, így az éjszaka közepén való enni vágy, egészen a sírásig, meglehetősen normális számukra, de bármely korú személy éjszaka iszik. Azonban az ilyen ébredés után a gyermeknek minden alkalommal újra aludni kell, ami nem teszi lehetővé az anyának vagy az alvónak alvását, ezért meg kell találnunk az ilyen emelkedések számának csökkentésére szolgáló módszereket.

Az élet első hónapjaiban az éjszakai takarmányok teljes elkerülése nem fog működni - még mindig nem kell felébrednie, de csökkentheti az éjszakai riasztások számát, ha a nap folyamán intenzívebben táplálja a babát. Ha egy felnőttnek nem ajánlott enni lefekvés előtt, akkor egy ilyen eljárás nem csak a csecsemő számára lehetséges, hanem hasznos is, mivel ez biztosítja a stabil alvást.

Már említettük, hogy az alacsony minőségű pihenés állandó éjszakai sírást okozhat este enni kell, mert egy ilyen korú gyermek még mindig nem eszik semmit, amit nehéz megemészteni.

Ugyanakkor a szakértők azt javasolják, hogy a minőségi táplálékot ne csak mennyi mennyiségben (függetlenül attól, hogy az élelmiszer tényleges súlya, akár az étkezések száma naponta) fokozzák. Azokkal a gyerekekkel, akiket kisbabát táplálnak, a helyzet világos - csak a magas kalóriatartalmú élelmiszerekre kell figyelni.

Ami az anyatejet tápláló csecsemőket illeti, nagyon fontos pont, hogy nem mindenki tudja: az a tény, hogy amikor csecsemőt csatolunk a mellhez, az úgynevezett első tej. Ez viszonylag alacsony tápértékkel rendelkezik, de a térfogat szempontjából a babának nincs szüksége sokra - úgy érzi, hogy a has tele van, és nem hajlandó tovább inni, csak az első tejből nyert tápanyagok nem elég hosszúak. Ennek eredményeképpen a baba, aki úgy tűnt, hogy elfogyott, nagyon gyorsan újra akar enni, és ezért álmában sír.

Ha a csecsemő egyszerre tejjel fogyaszt, először dekantálni kell, hogy csak a legmagasabb kalóriatartalmú terméket kapja.

Az éjszakai táplálkozás során a csecsemők vizet csak a hőségben kell felajánlani, de ha a babát mesterségesen táplálják, akkor minden egyes táplálkozási munkamenethez szükségszerűen a vizet kell kísérnie.

fogak

Nagyon gyakran az éjszakai sírás oka az összes csecsemőre jellemző jelenség, kivétel nélkül - fogazás. Tehát a csecsemőknek nagyon nehéz ideje van, mert a viszketés és a fájdalmas szájuk állandóan érzik magukat.

Természetesen, még ilyen helyzetben is, a gyermeknek még aludnia kell, így lehet, hogy elaludja, de a pillanatokban, amikor a fájdalom fokozódik, kiálthat, élesen sír, és felébred. A probléma különösen akut, ha a baba jelenleg több mint egy fogazott.

Természetesen több oka lehet az éjszakai sírásnak, de ha a gyermek állandóan próbál ruhákat, játékokat és más rendelkezésre álló tárgyakat megragadni, biztos lehet benne, hogy az egyik fogás.

Hosszú ideig ezt a problémát gyakorlatilag megoldhatatlannak tartották, de a modern orvostudomány már képes megoldást kínálni egy speciális érzéstelenítő gél formájában. Győződjön meg róla, hogy ez a gyógyszer, akárcsak minden más gyógyszer, kisgyermekek esetében csak orvosával folytatott konzultációt követően használható.

A „karcolás” a gyermek viszkető állkapcsa segíti a speciális szilikon fogakat, amelyek némileg csökkentik a zavaró érzetet, és lehetővé teszik, hogy megvédje a többi tárgyat, hogy megpróbálja megragadni őket, különösen azért, mert még veszélyes is lehet a babára.

Hibás az időjárás?

Nem titok, hogy a hirtelen időjárási változások hátrányosan befolyásolhatják néhány ember jólétét. Ha korábban már szokás feltételezni, hogy az ilyen érzékenység elsősorban az idősebb emberekre jellemző, ma sok szakértő úgy véli, hogy még néhány csecsemő is képes reagálni az éghajlati zavarokra.

Még a kockázati csoportokat is megkülönböztetik: a szülés és a császármetszés során jelentkező nehézségek, valamint a betegség, amikor a magzat vagy a megnövekedett intrakraniális nyomás állítólag növeli annak a valószínűségét, hogy a gyermek szinoptikus "ajándékot" fog megjelenni, ami viszont zavarja a pihenését és az éjszakát okozhatja. sír.

A felnőttek példáján megfigyelhető, hogy a következő jelenségek különösen erősen érezhetők:

 • A nap rendellenes aktivitása;
 • Gusting szél;
 • A légköri nyomás ugrik;
 • Időjárás változása napsütésről esőre;
 • Bármilyen csapadék.

Ugyanakkor az orvosok nem tudnak pontos választ adni arra a kérdésre, hogy miért reagálnak néhány gyermek az időjárás változásaira, míg mások nem. Továbbá nem valószínű, hogy ilyen diagnózist „meteosensitivity-nek” neveznek, ezért nem fognak konkrét kezelést javasolni.

Ha maga is lát egy bizonyos mintát a gyermek viselkedésében az időjárási változásokkal kapcsolatban, és még mindig orvosi segítséget szeretne kapni, a legjobb, ha egy neurológushoz fordul, mert ő megoldja a túlérzékenységet.

Hogyan lehet javítani a baba alvását és aludni? Dr. Komarovsky válaszol ebben a videóban.

Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. A betegség első tüneteihez forduljon orvoshoz.

terhesség

fejlesztés

egészség