Miért alszik a baba a szájával?

A tartalom

A gyermek teste egyáltalán nem olyan, mint egy felnőtt. Elég gyakran a szülők észreveszik, hogy a baba nem lélegzik az orron, hanem a szájon keresztül. Ez a norma vagy a patológia segít megérteni ezt a cikket.

A légzés okai a csecsemőkben a szájban

Általában egy személy lélegzi az orrát. Az oropharynx is részt vehet a légzésben, de ez nem nagyon fiziológiai folyamat. Így van a felnőtt test. A gyermeknek valami más lehet, különösen a nagyon kisgyermekek esetében.

Nazális légzés szükséges. A levegő a környezetben valamivel alacsonyabb hőmérsékleten van, mint a testnek. Az orrjáratok egész rendszerén áthaladva jól felmelegedett, továbbá megnedvesített.

Az orr nyálkahártyái epitélsejtekkel vannak bélelve, amelynek külső felületén nagyon kevés apró cirok van. Ezek a képződmények megtartják a legkisebb porszemcséket, megakadályozva a test belsejébe kerülését.

Ha a baba a szájon keresztül lélegzik a levegőnek nincs ideje, hogy teljesen felmelegedjen, és azonnal belépjen az alsó légutakba. Ez a helyzet hozzájárul a felső légutak különböző betegségeinek fejlődéséhez a gyermekben. A csecsemők, akik gyakran szájukkal lélegzik, nagyobb valószínűséggel kapnak faringitist és laringitist, és meglehetősen magas a bronchitis kialakulásának kockázata.

Az ilyen tünetek megjelenése két évnél idősebb gyermeknél jelezni kell a szülőknek, hogy a baba valamilyen patológiával járhat, ami ennek a tünetnek a kialakulásához vezethet.

A figyelmes apák és anyák úgy döntenek, hogy megmutatják a gyerek orvosát. Ebben az esetben igazuk van. Számos betegség fordul elő gyermekeknél több klinikai tünet megnyilvánulása nélkül. A szájon át lélegzés lehet az első "harang", amit a gyermek testének szüksége van.

Ha a baba elkezd lélegezni az utcán a szájon keresztül, akkor a fertőzés kockázata a különböző fertőzésekkel, valamint a megfázásokkal többször is nő. A statisztikák szerint a nagy ipari városokban élő gyermekek nagyobb valószínűséggel fognak megbetegedni a légutak különböző patológiáival. A levegő hűtése a tüdőbe a tüdőgyulladás kialakulásával hozzájárulhat a gyulladásos folyamat kialakulásához.

Figyelembe kell venni a gyermek életkorát, amelyben a szülők észrevették, hogy a babát a szájon keresztül állandóan lélegzik.

Ha a 3 évnél idősebb csecsemő állandóan lélegzik a szájban, akkor ez azt jelezheti, hogy a paranasalis sinusok bármely betegségére utal. Ez a tünet megnyilvánulhat a krónikus sinusitis vagy sinusitis hosszan tartó lefolyása alatt szenvedő gyermekeknél. Ezeket a betegségeket súlyos orr-torlódások kialakulása is kíséri.

Ha a baba alvás közben ezt a tünetet észleli, akkor a szülőknek biztosan figyelniük kell alvás közben. A kisgyermekek, akik erősen dobják a fejüket a párnából, gyakran lélegzik a nyitott szájban. E kedvezőtlen tünetek kiküszöbölése ebben a helyzetben meglehetősen egyszerű. Csak kell vegye fel egy másik párnát, aludjon, amely a lehető legkényelmesebb lesz a baba számára.

Az iskolás gyerekeknek lehetnek orr-légzése és a szájon keresztül történő légzés. adenoidok megnyilvánulása. Ezt a kóros állapotot az adenoidszövet aktív növekedése kíséri, amely túlságosan nő az orrnyálkahártyában. Időbe telik az adenoidok kialakulása. Általában ez a folyamat egy gyermeknél több év alatt alakul ki. A légzőszervi betegségek ebben az esetben progresszívek.

A tünetek megnyilvánulásának azonosítása a gyermekeknél a legkorábbi szakaszokban szinte lehetetlen. Csak néhány évvel később, a gyermek kezd aktívan lélegezni a szájában. Ez a tünet napközben és éjszaka egyaránt megjelenik a babában.

Sajnos nagyon nehéz gyógyítani a kifejezett adenoidokat az orrnyálkahártyában egyedül a gyógyszerek segítségével. Bizonyos esetekben a terápia sebészeti módszerei.

Bővített Palatine Tonsils - A gyermekeknél is meglehetősen gyakori a patológia. Számos oka lehet ennek a kóros állapotnak a kialakulásában a gyermekeknél. Gyakran előfordul, hogy a súlyos bakteriális torokfájást szenvedő gyermekeknél megnagyobbodott mandulát regisztrálnak.

Krónikus mandulagyulladás szintén hozzájárul a mandulák hipertrófiájához (növekedéséhez). Ezeknek a képződményeknek a szaporodása a légutak lumenének mechanikus szűküléséhez vezet. Ez a helyzet veszélyes, nem csak azért, mert a baba elkezd lélegezni a szájával, hanem azért is, mert nagyon veszélyes szövődmények kialakulására képes.

Ennek a kóros állapotnak az elhúzódó lefolyása hozzájárulhat a gyermek légúti elégtelenségének tüneteinek kialakulásához, mivel a baba oxigén éhezés (hipoxia) jeleit mutatta ki.

A csökkent légzés kialakulását nemcsak az adenoidok aktív növekedése, hanem az is okozhatja polipok. Ezek a képződmények jelentősen megzavarhatják az orrvégzést. A csecsemőkben a polipok száma nagyon eltérő lehet. Aktív növekedést figyeltek meg a csökkent immunitású vagy a felső légutak együttes betegségében szenvedő gyermekeknél.

A statisztikák szerint a nasopharynxban növekvő polipok gyakrabban fordulnak elő 7-12 éves gyermekeknél. Az orvosok megjegyzik, hogy az örökletes tényező fontos szerepet játszik ezen kóros állapot kialakulásában.

Ha az egyik szülő nasopharyngealis polipózis volt, akkor a patológia kialakulásának kockázata egy gyermekben többször nő. Ennek a kóros állapotnak a kezelése általában hosszú, és a betegek gyermekei számára külön-külön választja ki a gyermek otolaringológusa.

Légzőszervi betegségekkülönböző vírusok által okozott nagyon gyakori patológiák, amelyek az orr légzésének megsértéséhez vezetnek.

Az adenovírus-fertőzés, amelyhez rossz beteg fejfájás jön létre, gyakran azt a tényt eredményezi, hogy a baba a szájon keresztül kezd lélegezni. Ez a kedvezőtlen tünet előfordulhat influenza vagy ARVI betegségben szenvedő gyermekek esetében is.

Allergiás betegségekA rhinitis (orrfolyás) kialakulásával az orron keresztül is okozhat légzési problémákat. Az ilyen megnyilvánulások megnyilvánulása meglehetősen eltérő szezonális jellegű.

Tavasszal és nyár elején a légúti allergia eseteinek száma jelentősen megnő. Ez azt eredményezi, hogy a nasopharynxban a növények vagy cserjék pollenét lenyelik. Az ilyen megnyilvánulásokat főként olyan csecsemőknél figyelték meg, akiknek egyéni érzékenységük van.

Orr sérülések szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyermek nem tud teljesen lélegezni az orron keresztül. Ebben az esetben láthatjuk, hogy a baba a száján keresztül lélegzik. Leggyakrabban az ilyen helyzetek a fiúk serdülőkorában fordulnak elő. A traumás sérülés alkalmazása során nagyon veszélyes a légzés feltétele - az orr-septum törése. Ebben az esetben a baba kezd aktívan lélegezni a szájban.

Ennek a kedvezőtlen megnyilvánulásnak a kiküszöbölésére gyermeknél sebészeti beavatkozás szükséges. A sérült orr-szeptummal rendelkező csecsemőket teljesen helyreállítják. Ilyen kezelés nélkül, sajnos lehetetlen helyreállítani a megfelelő orr légzést.

Meg kell jegyezni, hogy a diákok megfigyelhetők a légzés fiziológiai lehetőségei a szájon keresztül. Ez a helyzet az intenzív fizikai edzés után vagy után is lehetséges.

A megnövekedett terhelés hozzájárul ahhoz, hogy a gyermek teste több oxigént igényel. Annak érdekében, hogy gyorsan megszüntesse az ilyen felmerült állapotot, a gyermek gyakran kezd intenzíven lélegezni a száján keresztül.

Miért lélegzik a baba a szája nyitva?

Gyakran az anyák megjegyzik, hogy újszülöttük a szájukkal lélegzik. Általában ez a feltétel leginkább egy álomban nyilvánul meg. Az első hónapok gyerekei szinte egész idő alatt alszanak. Az újszülötteknek az aktív növekedéshez és fejlődéshez szükségesek. Az újszülött sokat alszik, nem csak éjszaka, hanem a nap folyamán.

A kis porszemcsék károsíthatják az orr és a száj kényes nyálkahártyáit. Olyan gyengédek, hogy mechanikai hatásuknak kitéve könnyen megsérülhetnek. Az immunrendszer éretlensége szintén hozzájárul ahhoz, hogy a baba elég könnyen fertőzött legyen.

Az újszülötteknél a száj légzés oka nagyon változatos lehet.

Ha a gyermek kényelmetlen helyzetben alszik, akkor a száján keresztül kell lélegeznie. A szülők ebben az esetben figyelnie kell a kiságyra, amelyben az újszülött a legtöbb időt tölt. Kellemesnek és kényelmesnek kell lennie a baba alváshoz.

Az orrvér, amelyet gyermekekben fiziológiásnak neveznek, szintén az orr légzésének megsértéséhez vezet. Szinte minden újszülött gyermeknél fordul elő.

Ha a baba a vártnál valamivel korábban született, vagy az ENT szervek szerkezetének valamilyen veleszületett rendellenessége van, akkor a gyermek hosszan tartó orrfolyásának kialakulásának kockázata jelentősen nő.

A mikroklimatikus mutatók nagyon fontosak a jó orr-légzés fenntartásához. Túl száraz levegő hozzájárul az orrnyálkahártya nyálkahártyáinak kiszáradásához. Az optimális páratartalom a gyermekszobában nem eshet 50% alá.

Ha ez a mutató folyamatosan csökken, akkor ebben az esetben speciális eszközök - párásítók használata szükséges. Segítenek normalizálni a páratartalmat az optimális értékekhez.

Az újszülöttek különféle megfázást és fertőzést is kaphatnak. A szülők is fertőzhetnek. Az anyáknak és apukáknak mindig emlékezniük kell arra, hogy SARS vagy influenza akut periódusában korlátozza a gyermekkel való érintkezést.

A fertőzés megelőzése érdekében fontos a mérsékelt emberekkel való kölcsönhatások elkerülése is. Elég gyakran csecsemők fertőződnek rokonoktól, akik meglátogatják az újszülöttet.

A gyermek életének első napjaiban a nyak hátsó részének izmait még nem fejezték ki teljesen. Egyes csecsemőknek lehetnek ezeknek az izomcsoportoknak a hypotoniaja is. Ez abban nyilvánul meg, hogy a gyermek egy kicsit visszahúzza a fejét. Az emberek azt mondják, hogy a gyermek "még mindig nem tartja a fejét." Bizonyos idő szükséges a nyaki gerinc stabilizálásához.

A nyak és a felső vállszíj izmainak hipotonusa hozzájárul ahhoz, hogy a baba aktívan lélegezzen a szájban. Általában ez az állapot több hónapos élet után is önmagában halad. Ebben az időben győződjön meg róla, hogy a baba lélegzik.

Ha évente a gyermeknek ez a kedvezőtlen tünete van, akkor kötelező a gyermekorvosgal való konzultáció.

Mit lehet tenni?

A csecsemők nazális légzésének normalizálása érdekében nagyon fontos, hogy a gyermek elaludjon. A testtartásnak kényelmesnek kell lennie, és nem kell kellemetlenséget okoznia a gyereknek.

Nagyon fontos az ágy és a párna, amelyben a gyermek alszik. Jelenleg a piacon rengeteg különböző, ortopédiai hatású termék található. Az ilyen ágyakban alvás nem csak normalizálja a baba légzését, hanem segít a gerinc stabilizálásában.

A nazális légzés normalizálása szükségszerűen szükséges törölje az orrjáratokat a titokból. Erre a célra speciális aspirátorokat is használhat.A kifolyót sóoldattal vagy gyógyszerkészítményekkel lehet mosni. Ezek az alapok teljesen ártalmatlanok, tisztítják a nyálka orrjáratait.

Ha az ENT szerveinek különböző betegségei miatt a baba légzési elégtelensége merült fel, akkor kötelező az orvoshoz való látogatás. Az orvos elvégzi a szükséges kezelési rendet. Általában vazokonstriktor orrcseppeket vagy spray-ket tartalmaz. Ezek a gyógyszerek segítenek a súlyos duzzanat enyhítésében, ami az orr légzésének javulásához vezet.

A bakteriális fertőzések okozta tüneteket csak antibakteriális szerek alkalmazásával lehet megszüntetni. Ehhez általában helyi terápiát alkalmaznak.

Az orrcseppeket általában 7-10 napig írják elő. Ha az előírt kezelés alatt a baba nem érzi jobban, akkor ebben az esetben az előírt kezelési rendet korrigáljuk.

Az allergiás megbetegedések, amelyek a babát lélegzik a szájjal, kötelező kezelést igényelnek a kezelésben antihisztamin gyógyszerek. Ezek a gyógyszerek segítenek az orr légzésének normalizálásában, valamint az orrnyálkahártyában az allergiás gyulladás következtében fellépő torlódások és duzzanatok enyhítésében.

A káros tünetek kiküszöbölésére mind a helyi terápiás szereket, mind a tablettákat használják. Ezeket a gyógyszereket általában 1-2 hétig írják elő.

A csecsemő elválasztása a szájjal való légzéshez meglehetősen nehéz feladat. Ehhez győződjön meg róla, hogy követi a viselkedését. A kisgyermekek számára, akiknek még mindig nehéz megmagyarázni, hogy ez a lélegzet miért vezethet, szórakoztató játékgá kell válnia.

Sok gyerek gyermekkorában, mint bizonyos fajta állatok. Ha a gyermek örömmel fogadja a macskákat, akkor elmondhatja neki, hogy minden cica lélegzik az orrát, nem pedig a száját. Jellemzően ez a pszichológiai technika jól működik a 3-4 év alatti gyerekek számára.

Az idősebb gyermekekkel már megpróbálhat konstruktív párbeszédet kialakítani. Meg kell mondania a gyermeknek, hogy lélegezze az orrát, nem a száját. Beszélgetés közben hangsúlyozzuk, hogy pontosan ez a papa és a mama lélegzik.

A tinédzserek és az iskolás gyerekek már elmondhatják, mi vezethet a szájon keresztül gyors légzéshez. Ez a pszichológiai módszer csak akkor alkalmazható, ha a baba légzőszervi funkciója megmarad.

Azért, hogy miért veszélyes a gyermek számára, hogy nyitott szájjal aludjon, nézze meg az alábbi videót.

Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. A betegség első tüneteihez forduljon orvoshoz.

terhesség

fejlesztés

egészség