Gyermekek fitball gyakorlása

A tartalom

A modern szülőknek sokkal több lehetőségük van gyermekeik fizikai és érzelmi fejlődésére, mint a saját szüleikre. Az egyik ilyen népszerű és hasznos vásárlást torna labda fitballnak tartják. A tanfolyamok érdekesek és hasznosak nemcsak az egy és fél évesnél idősebb gyermekek, hanem az újszülöttek számára is. Ebben a cikkben arról fogunk beszélni, hogy hogyan lehet a csecsemőknek fitball-gyakorlatokat szervezni, milyen gyakorlatokat lehet elvégezni a labda életkorától függően.

Hasznos vagy káros?

A fitball előnyei és veszélyei a csecsemők fejlődéséhez nem rendelkeznek határozott választ. A legtöbb gyermekorvos úgy véli, hogy a kár akkor lehetséges, ha a szülők nem követik a gimnasztikai gyakorlatot, ha túl korán kezdenek használni egy torna labdát egy földimogyoróhoz. Az optimális életkor, amikor megkezdheti az ilyen tanulmányokat, másfél hónapos kor. Ebbe a korig jobb, ha a manipulációktól és a gyakorlatoktól való tartózkodást meg kell tartani annak érdekében, hogy ne sértse meg a csecsemő gerincét és a köldök sebét.

Az edzőteremben végzett edzés előnyei azonban lényegesen meghaladják a néhány hátrányt:

 • segít enyhíteni az izom hypertonia tüneteit, amelyek szinte minden gyermekre jellemzőek születésüktől 5-6 hónapig;
 • megerősített csont- és izomrendszerek;
 • a csecsemő gyenge hasfal erősödik, ami segít megelőzni vagy csökkenteni a csecsemő kolikumok megjelenését;
 • a vestibularis készülék fejlődik, a gyermek jobban koordinálja a mozgásokat;
 • a gyermek a lábak helyes kijelentését, a helyes testhelyzetet alkotja;
 • javítja az idegrendszer állapotát.

Annak érdekében, hogy a baba a fitball gyakorlatokból maximálisan kihasználhassa az előnyöket, fontos, hogy magának a golyónak a választása legyen.

A 2-3 hónapos gyermekek számára csak sima golyók alkalmasak. 4-5 hónapon belül lehetőség van arra, hogy a bébi számára feltöltő vagy torna texturált flippereket, bordákat kínáljon - ez további masszázshatás lesz.

A labda mérete is számít - ha nemcsak babára, hanem magára is megvásárolja, hogy a szülés után gyorsan jó fizikai formába kerüljön, vegyen egy nagyobb labdát - 75 cm átmérőjű. Ha a golyót csak a morzsákra szánják, akkor 45 vagy 55 cm átmérőjű lesz.

Kerülje a kétes minőségű illeszkedést, amely erős szagú. Az anyagok nem biztonságosak - a gyermek súlyos allergiákat, kémiai égést okozhat. A csecsemők jó és jó minőségű fitball felülete csúszásmentes és egyenletes. Győződjön meg róla, hogy ABS-címkével rendelkezik. - ez azt jelenti, hogy a labda nem felrobban, és a használat idején nem tört ki - a tesztek elhaladtak, és ez az, amit ez a jelölés valójában mond.

Van már biztonsági labdája? Ezután egy év alatti gyerekek technológiai osztályainak tanulmányozására fordulunk.

Általános szabályok és ajánlások

Először is, a szülőknek meg kell tanulniuk, hogyan kell kiválasztani a megfelelő időt a gyermekkel való gyakorláshoz - a gimnasztika idején a baba aludni, pihenni, egészséges és jól táplált. Azonban nem szükséges az edzés után azonnal elvégezni egy sor gyakorlatot, várjon egy-másfél órát az adagolás után, és csak akkor kezdje el a gyakorlatot.

Az izmok stimulálására, a gyermek élénkítésére, élénkítésére, a nap első felében jobb helyreállítási gyakorlatokra van szükség, és optimális a nyugtató relaxációs komplexum elvégzése este, röviddel a fürdés és lefekvés előtt. Ha nem veszi figyelembe az edzéskomplexek tájolását, akkor megzavarhatja a gyermek napjának rutinját, ronthatja az alvását, aminek következtében az osztályok nem részesülnek előnyben. A baba nem kap elég alvást, fáradtnak fog érezni.

Szükséges fokozatosan növelni az órák idejét - 3-5 percről 15-20 percre. A terhelésnek is bölcsen kell növekednie - egy vagy két gyakorlattal kezdve, fokozatosan új feladatokat kell bevezetnie, növelni kell azok végrehajtásának idejét.

Biztosan tartsa a gyermeket az osztály alatt, hogy ne essen el a gimnasztikai labda és nem sérül meg. Ha a gyermek kétségbeesetten ellenáll, a fáradtság jeleit mutatja, rossz, a tevékenységet is meg kell állítani - könnyek és szeszélyek révén a torna előnyei nem érhetők el, függetlenül attól, hogy milyen keményen próbálod.

Mindig kísérje a leckét szórakoztató és nyugodt megjegyzésekkel, olvassa el a verseket, énekeljen egy dalt, ez azért fontos, hogy a gyermek megértse, hogy nem egy furcsa szertartásnak van kitéve (ami egyébként veszélyes lehet!). Csak ezután kezdődik, hogy a baba megfelelően és pozitívan érzékeli a leckéket.

Ha meztelen bébi gyakorolsz, győződjön meg róla, hogy a fitball felületét egy pelenkával fedi le, így kellemesebb lesz a morzsák számára. Ne felejtsük el egy percre a biztonságot - ne hagyjuk a kis, támogató, támogató és figyelem nélkül maradt embert - a fitballból való leszállás nagyon fájdalmas és traumás lehet.

A lecke elvégzésének módszerei

A baba 1,5 és 3 hónap között

Ez a legfiatalabb csoport a fitballban. Ezeknek a gyerekeknek fontos, hogy a leggyengébb szelíd módban torna legyen. Ezért a szakértők az izmok pihentetésére, a tónusok csökkentésére és a bél colicák megelőzésére irányuló gyakorlati csoportokat javasolnak. A többi gyakorlat, míg a baba nem szükséges.

A gyerekek edzőcipőjében pihentető gyakorlatok nagyon egyszerűek.

 • Lovaglás a hason. Tegye a babát a fitball hasára, a fejét egy arcra kell fordítani. Tartsa a gyermeket egy kézzel a háta mögött, a második a lábakra. Kezdje óvatosan a labdát a jobb és bal oldalra felváltva. Fokozatosan bonyolítja a gyakorlatot, ha oda-vissza mozog, majd egy körben. Nézze meg a sebességet és az amplitúdót - a gyermeket nem szabad megijeszteni és rázni. Ez a gyakorlat elősegíti a bélgaziki eltávolítását, csökkenti a vastagbél intenzitását és gyakoriságát, erősíti a hasi izmokat.
 • A hátsó lovaglás. Menj a gyomorban, menj a korcsolyázáshoz. Tegye a gyereket a labdára a hátával, de úgy, hogy a morzsafej ne essen vissza. Egyik kezével tartsa a baba hasát, a második - rögzítse a lábakat. Először is meglehetősen könnyű megrázni a morzsákat oldalról a másikra, majd a gyakorlat ugyanolyan bonyolult, mint az első. A felvétel hozzájárul a testtartás kialakulásához, a hátsó izmok kialakulásához.
 • Labdarúgás gyerekeknek. A babát a padlóra kell helyezni, egy speciális szőnyegre, amely a hátsó helyzetben van. Fitball a lábakra támaszkodva és óvatosan nyomja a labdát a morzsák lábára. Reflexív módon a baba el fogja tolni a labdát, ezáltal kialakítva és erősítve a lábak izmait. Az intenzív, de lágy extensor mozgások következtében megnövekedett hangszín csökken.

Kerülje az ugráló gyakorlatokat, a labdát felfelé és lefelé. Ne üljön a babacipőre, még mindig túl korai - a gerinc nem áll készen a függőleges terhelésre.

A baba 4-6 hónap

Ebben az életkorban kombinálnia kell az izomrendszer kialakításához szükséges relaxációs gyakorlatokat a gyakorlatokkal. Ez segít a gyermeke kedvenc játékaiban, már sikerült nekik. A gyakorlatok összetettebbé válnak, és a gyerek aktív részvételét igényli.

 • - Kapj egy játékot. Ez egy bonyolultabb változat a lovagláson a hason, amelyet a csecsemők komplexumában leírtak. Miután a gyermeket görgette, körkörös mozdulatokat tett a gyomra, tegye a kedvenc játékodat a padlóra a labdarúgás előtt. A gyerek elérni fogja, szorosan fogja meg a lábát, rögzítve a hátat a második kézzel. A nyújtás fontos az oldalsó ferde izmok kialakulásához, valamint a has és az izmok, valamint a vállszalag stimulálásához. Annak érdekében, hogy a bébi erőfeszítései sikeresek legyenek, egy kicsit távolítsuk el a fitball-t, hogy a morzsák megkapják a játékot, és biztonságosan megfogják a kezével.

"Jumping". Anya a padlón ül, rögzíti a lábát, és rögzíti. Támogatja a gyereket a kar alatt, felemeli és leengedi a lábát a labdára, ezért fontos, hogy a morzsolódás lecsúszja a labdát a lábáról. Egy ilyen gyakorlat jobb, ha 5 hónapról indul, míg meg kell győződni arról, hogy a baba teljes testének terhelése nem esik a lábára.

 • "Mozgatható autó". Ez egy változata annak, amit a gyerekek szerettek a „talicska” gyakorlatban, amelyben az anya csak a baba lábát tartja kezével, és kezével „sétál” a padlón. A különbség az lesz, hogy a baba fogantyúval fogja kezelni a labdát, és előre tolja. A gyakorlat jól fejleszti a karját, a mellkasát, a nyakát és a hátát.

6 hónapos gyermekek számára

Az ilyen korosztályú csecsemők esetében az osztályok még bonyolultabbak, és a fenti két komplex mellett a motoros készségek és ügyesség fejlesztésére is gyakorlatokat adnak.

 • „Kapus”. Ha a gyermek egyedül ül, tedd előtte és tolja a labdát felé. A gyermek feladata, hogy két kezével elkapja, és ideális esetben visszahelyezze az anyjába. A gyakorlat koordinációs és logikai képességeket fejleszt.
 • "Lóverseny". Üljön a gyermekbe, aki már elkezdett ülni a labdán, és tartsa közel az axilláris üregekhez. Először is, kissé mozgassa a labdát a gyermek zsákmányába jobbra és balra, oda-vissza. Ez felmelegíti és felkészíti a fenék és a hát izmait. Ezután hajtson végre egy féknyereg mozgást a fitball-ban - a testmozgás hozzájárul a hátsó izmok kialakulásához.
 • „Hógolyó”. Ez a gyakorlat olyan csecsemőknek szól, akik önállóan kezdtek állni. Ez segít az első lépések kialakításában. Tegye a gyermeket a labdára, segítsen megragadni a labda „fülét” a karokon. Másrészt, rögzítse a labdát a lábával úgy, hogy ne mozduljon előre nagy sebességgel. Amikor a morzsát szorosan megtartja, fokozatosan mozdítsa el a labdát előre, lazítsa meg a rögzítést a lábával. A gyermek fokozatosan megtanulja, hogy a labda után lépjen a lábakra.

Hasznos tippek

Ahhoz, hogy a termék a lehető leghosszabb legyen, A szakértők a következő ajánlásokat javasolják.

 • Tartsa tisztán a fitballot. Törölje meg naponta nedves, tiszta ruhával, és hetente kétszer mossa le a szappannal.
 • Ne végezzen bonyolultabb feladatokat, ha a gyermek még nem érte el az ajánlott korhatárt, vagy nem ismeri el az előző komplexum gyakorlatait.
 • Az osztály után távolítsa el a fitballot, ahol a baba nem látja. Ha egy fényes és érdekes "dolog" jelenik meg naponta egyszer, akkor ez sokkal szórakoztatóbb lesz, mint a szokásos, szemet gyönyörködtető játék.
 • Ahhoz, hogy élénkebb eredményeket érjünk el a kisgyermekes házi feladatokból, a fitball gyakorlatok és torna kombinálhatók a masszázzsal. A masszázs után a labdát be kell vonni, amikor az izomcsoportok fel vannak melegítve és készen állnak a további terhelésre.
 • A fitball gyakorlása előtt fontos, hogy konzultáljon egy gyermekorvossal annak érdekében, hogy kizárja az ilyen manipulációk ellenjavallatait egy gyermektől.

Ellenjavallatok

A fitball gyakorlására nincs túl sok ellenjavallat, de meg kell ismerni őket. Jobb, ha megtagadja az osztályokat, ha a gyermek:

 • magas hőmérséklet, fogazás;
 • betegség utáni helyreállítási időszak, súlyos gyengeség;
 • izom-csontrendszeri betegségek, bénulás és parézis (speciális terápiás masszázst és edzőterápiás komplexet igényel);
 • hydrocephalus;
 • köldök- vagy nyaki hernia nagy méretű (a tapadás veszélye áll fenn);
 • veleszületett szívhibák (osztályok lehetségesek, de csak orvos felügyelete alatt);
 • születési sérülések (a kiképzés nem zárható ki, de csak azután, hogy egy ortopéd gyakorlati terápiájának komplexumát konzultálta és előírta).

Vélemények

Sok anya rámutat arra, hogy a gyerekek az első osztályokban a fitballot nagy csodálat nélkül érzékelik. Vannak, akik félnek tőle, vannak kis fényes és hatalmas tárgyak (és pontosan így néz ki a svájci labda egy gyereknek) a pánikra rémülnek. Lehetetlen arra kényszeríteni egy sikoltozó gyermeket, hogy feküdjön le a labdán, amit fél. Ez komoly zavarokat okozhat az idegrendszer munkájában, a gyermek pszichológiai állapotában.

Ha a gyermek nem akar semmit sem kényszeríteni. A tapasztalt anyák azt tanácsolják, hogy távolítsák el a labdát a látótól, és 2-3 héten belül kapják meg. Ha a reakció ugyanaz, rejtsd el, és néhány hét után mutasd meg a gyermeket. Majdnem minden fél fél évig már nem fél a fitballtól.

Egyes anyák azt állítják, hogy a baba nagyon hatékonyan alkalmas egy fitballra, még egy újszülöttre is. Ehhez az anya a karjaiba veszi a morzsát, és a labdára ül. A ritmikus uralkodás kifinomult, ha természetesen a szülők nem a mozgásszegénység ellenzői.

Sokan megjegyzik, hogy a gyerek, aki megszületése óta megszokta a fitball gimnasztikáját, egyre erősebb és kevésbé beteg. És a nagy labda iránti érdeklődés másfél vagy két év elteltével sem tűnik el, mert még az iskolai gyerekek is szeretnek ugrani és ülni a svájci labdán.

Számolja ki az etetés diagramját
Adja meg a gyermek születésének dátumát és az etetés módját

A következő videóban számos hasznos gyakorlatot talál a gyermek számára a fitballon.

Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. A betegség első tüneteihez forduljon orvoshoz.

terhesség

fejlesztés

egészség