Hogyan kell tanítani a gyermeket számolni?

A tartalom

Az olvasás, az írás, a számlálás az alapkészségek, amelyek a gyermek ismereteinek megszerzéséhez szükségesek, így már korai életkorból kell dolgozniuk, és nem várniuk kell, amíg a gyerek iskolába jár. Miután megtanult egy morzsát olvasni, írni és számolni, akkor nagyban megkönnyíti az életét egy oktatási intézményben. Az egyik legnehezebb feladat lehet a számla megtanulása, de ne félj és lemondj a kudarcról: a legfontosabb a türelem és a munka.

A képzés jellemzői

Egy kisgyermek figyelmét nehéz valami komolyra összpontosítani. A képzés kezdete egy játék, amely a morzsákat érdekli. Nem kell az asztalnál ülni a csecsemővel, mintha iskolai asztalnál lennének. Különböző módon tanulhatsz: mozoghatsz, ülsz a padlón, még a helyszínen ugrálsz.

Az óvodáskorú gyerekekkel kezdve komolyabbá válhat, koncentrációs gyakorlatokat igényel. A számlán töltött idő is növekedhet. Például ajánlatos 10 percig, naponta háromszor, csecsemőkkel foglalkozni. Óvodai gyerekekkel - 20 (a legjobb 30 perc).

A gyerekek számának megismerése könnyebb lesz, ha néhány egyszerű szabályra támaszkodik:

 • Legyen kedvező légkör. A sikolyokkal nem fogsz semmit elérni, csak elrettented a gyereket a tanulástól. Ebben az esetben a türelem és a béke fontos tényezők.
 • Csatlakozzon a környező tárgyak tanulásához, mutasd meg a gyermekednek, hogy a számlálási képesség létfontosságú. Számíthatod az asztalon levő lemezeket, a parkban repülő madarakat, a játszótéren élő gyerekeket, gyümölcsöket, autókat, játékokat, lépcsőket a lépcsőházban és még sok minden mást.
 • Ne kérjen több kisgyermektől, mint amennyit tud. Minden gyermek egyéni a fejlődésben, minden új készség a saját idejében jön.

Ha a baba nem működik, ne idegesítsen. Várjon, egy idő után térjen vissza a feladathoz (például egy hét, hónap).

 • A tanulás során próbáljon meg három lépést követni. Először is, hagyja, hogy a baba hozzászokjon a nevekhez, kifejezésekhez, a folyamathoz. Ezután győződjön meg róla, hogy megérti a téma lényegét. Az egyszerű memorizálás irracionális, szükséges, hogy a gyermek megtanulja megérteni, megvalósítani az egyes jelenségek lényegét. Amikor az információt a gyermek megérti, visszahívhatja és elmagyarázhatja, majd folytathatja a memorizálást.
 • Ne felejtsük el, hogy amikor megismerkedsz a matematikával, érdemes odafigyelni nem csak a számlára. Azt is megtaníthatja a morzsát, hogy felismerje a geometriai alakzatokat, tájékozódjon a térben, hogy megmutassa, hol vannak a „felső”, „alsó”, „jobb” és „bal”. Körülbelül három éves korában a baba képesnek kell lennie arra, hogy meghatározza, hogy melyik tárgy rövidebb, hosszabb, magasabb, alacsonyabb, milyen irányban megy.

Figyelembe véve az életkorot

A gyerekek sokkal könnyebben tanulnak, mint felnőttek. Az új ismeretek megszerzésének szükségessége a gyerekeknél kétéves korig merül fel. Friss információkat adnak a gyerekeknek erőfeszítés nélkül, így gyorsan megtanulhatnak valamilyen cselekedetet. A fiók képzésénél azonban figyelembe kell venni a gyermek életkorát:

 • Kezdje tanítani 2 év alatt. Ebben az időszakban a gyerekek képesek 0-tól 3-ig elsajátítani a pontszámot. A 2,5-3 éves korig 10 pontot tudnak edzeni. Mindezt vizuális segédeszközökkel, tárgyakkal, improvizált eszközökkel (például kockákkal, botokkal) kell elvégezni.
 • 3-4 év alatt a gyermek megtanulhatja, hogy számoljon 20-ra. Ebben a szakaszban még mindig szükség van a láthatóságra: érdemes számokkal, objektumokkal számolni, amelyeket számolni kell.
 • Ha egy gyerek matematikai gondolkodással rendelkezik, 4-5 év alatt megtanul 100-ra számolni.A legfőbb dolog az, hogy megmagyarázzuk a számok számbavételének elvét. Ne essen kétségbe, ha ebben a korban a gyermeke nem kap tucatnyi fiókot. 6 év múlva folytathatja a képzést.
 • A. \ T 5-6 év az átláthatóságtól a mentális aritmetikához kell mennie. Ebben az időszakban a gyermeknek megtanulnia kell számolni anélkül, hogy botok, ujjak, kártyák segítenek. A visszaszámlálást kell képeznie, valamint a számokat kaotikus módon hívnia.

Kiegészítés és kivonás

A hozzáadás és kivonás képessége általában öt évvel történik. Először is, különböző tételek segítségével kell elvégezni, majd a legegyszerűbb példák megoldására vonat- kozni. A számla képzésénél fokozatosan szükség van egyszerű hozzáadásra és kivonásra. Még korai lenne megoldani a példákat egy oszlopmal, de teljesen lehetséges egyértelmű számokat tanítani.

A gyerekekkel végzett matematika elvégzése azért szükséges, hogy ne veszítse el érdeklődését. Ezért a „3 + 5 =? "Nem lehet. Tanulunk, csábító, egyértelműen. A képregény formában lehetséges.

Egy egyszerűvel kell kezdeni. Például adjon hozzá egy egységet minden ismert számjegyhez, és vonja le azt. Érdemes a gyermek számára érdekes vagy a számára fontos tárgyakat használni. Jobb példa erre egy kérdés formájában: „Két cookie-kat használsz. Az egyiket megosztod az anyáddal. Mennyi lesz? - És minden ugyanabban a szellemben.

A kivonás folytatásához győződjön meg róla, hogy a baba jól elsajátította a kiegészítést. Használja a hozzáadás és kivonás példáit nem csak az osztályteremben, hanem egy séta, a boltban, ebéd közben, a szoba tisztításakor. Hadd mondja el a gyermek a feladat állapotát. Speciális segédeszközöket és didaktikus anyagokat használjon egyszerű gyakorlatokkal. Ügyeljen az élénk illusztrációk jelenlétére. Ne felejtsük el - meg kell csalogatni a gyermeket.

A csecsemőnek egyszerűen hozzá kell adnia és kivonni a szám összetételét. Meg kell tanulnia, hogy az 5 a 2-es és 3-as, 1-es és 4-es, 10-es számokból áll - az 1. és 9., 2. és 8. számból stb. Mielőtt megtanulná, hogyan kell helyesen számolni az elmédben, a gyermeknek vizuális anyagokkal vagy ujjaival kell megoldania a problémákat. Jobb, ha 4 éves korától kezdve elkezdjük tanulni a számlavezetést, nem korábban. Ebből a korból a hozzáadásra és kivonásra szánt idő befolyásolja az általános fejlődést.

Fontos, hogy megtanuljuk a „több”, „kevésbé” fogalmakat. A tréningkönyvek görgetésével megkérdezheti, hogy az oldalon lévő állatok milyenek, milyen színes. Szintén meg kell tanulnia a "egyenlő" kifejezést. Meg kell magyarázni a gyermeknek, hogy az összeg nem változik a komponensek helyének megváltoztatásától.

Nem hagyhatjuk ki a lehetőséget, hogy kérje meg a babát, hogy számítjon a fejedben. Ezt bármikor, bárhol és bármit is meg lehet tenni: otthon, padokon, virágokon, székeken is számíthat.

A fejlesztésre gyakorolt ​​hatás

5-6 éves korukban a legtöbb óvodás már tudja, hogyan számolhatja el a legfeljebb 20, vagy akár 100-at is. A kifejezetten tanulás és a matematika általában hozzájárul a gyermek egészének szellemi fejlődéséhez. A mentális pontszám stimulálja az agyat, feszültséget okoz. Emlékeztető számok, azok összetétele fejlessze a memóriát.

Az egyszerű feladatok megoldása, ahol minden objektumot ki kell számítani, hozzáadni vagy kivonni, a gyerek összeköti a képzeletet, különböző képeket rajzol a fejében. Hangosan beszélve a probléma körülményeiről, a gyermek kiképzi a beszédet. Ezért fontos, hogy a felnőttek helyesen mondják ki a szöveget, mert a morzsát megismételjük.

A számok ismerete lehetővé teszi a gyermek számára, hogy bizonyos mértékig részt vegyen a felnőttek életében: képes lesz arra, hogy segítsen az asztal megalkotásában, tudva, hogy hány evőeszközre van szüksége, végezzen kis feladatokat a szülőktől, ami igazságossághoz és még sok máshoz fog szokni. Ez egy jó felkészülés az iskolára. Már az első osztályban a gyermek képes számolni, hogy hány gyermek van jelen a leckében, hogy felhívja a dátumot, tudni fogja, hogy mit jelent „két ceruzát készíteni a munkához”.

Gyors technikák

A képzést fokozatosan kell végezni. Először 0-tól 10-ig kell tanulnod a számokat. De ez a baba számára is nehéz. Ezért, például tízszeresítse meg az első tízet, és tanuljon fokozatosan.A képzéshez különböző oktatási segédeszközöket használhat, érdekes anyagokat (játékokat, meséket, jegyzeteket), tanulságokat készíthet, és meg kell kerülni az unalmas tanulást.

Otthon könnyen diverzifikálhatja a tanulási folyamatot:

 • megtanulják számolni az ujjakra;
 • a feladatok kiválasztása játékok formájában;
 • csatlakoztassa a számlálást;
 • mutasson olyan képeket, amelyek azt jelzik, hogy hány elem jelenik meg;
 • az oktatási programok megtekintése a gyermekével;
 • tanítson költészetet és meséket számokkal és sorszámokkal gyermekével;
 • folyamatosan figyelj mindent, ami az utadon van.

Az óvodai tanulás következő módszerei és szabályai. Kiválaszthatja a gyermek számára legmegfelelőbb módszert. Jobb kombinálni.

Módszertan Sergey Polyakov

E módszer szerint meg kell kezdeni a gyermek tanítását a számlára, amikor érdekli. Amint a szülők észrevennék, hogy a baba érdekli a számokat, meg kell kezdeni a tanulást. Nem később. Sergey Polyakov nem tanácsolja a számla tanításának módját, amelyen egyenként kell hozzáadnia. Ez lelassítja a tanulási folyamatot, megakadályozza a gyermek fejlődését.

Nem ajánlja a képzés indítását botokkal, ujjakkal és vonalzóval. Ez nem járul hozzá a szellemi fejlődéshez. Polyakov szerint az órák a szóbeli képzésen alapulnak. Először is, a baba felsorolja mindazt, ami a szemébe kerül (játékok, könyvek, lépcsők), majd megpróbál számolni magával, beleértve a hajtogatást és a kivonást.

Az első szakaszban a gyermek 10-es számmal dolgozik. Az egyszerű példák szem előtt tartása érdekében a gyermeknek emlékeznie kell a számok összetételére. A második szakaszban a gyermek két számjegyű példákat old meg. Ugyanakkor nem készíti elő a memóriából kész megoldásokat, ahogy az az első szakaszban történik, hanem a hozzáadás és kivonás módszereinek megértéséhez és memorizálásához.

A tanulás során a gyermeknek meg kell tanulnia a „több”, „kevesebb”, „egyenlő” fogalmakat. A Polyakov módszerrel kapcsolatos tanulságokat különböző játékok kísérik. Például az első szakaszban kockákat és játékokat használnak velük: „A számok elhelyezése a kockákra”, „Gnómok a házban”, „Félbevágás”. Használhat másokat.

Peterson technika

Georgievna Peterson Lyudmila technikája tanítja a gyerekeket, hogy logikusan gondolkodjanak. A módszer nem korlátozódik a fiók tanulására, hanem sok érdekes játékfeladatot tartalmaz, amelyek találékonyságot teremtenek. Ez a technika népszerű az óvodai és általános iskolákban. A tanulási rendszer egy olyan ciklus, amelyet „puff pie” elvnek neveznek.

A hagyományos tanítási módszerek egy lineáris fogalomhoz kapcsolódnak: az első osztályban a második - a szorzótábla, a felosztás és a szorzás, a harmadik - frakciókban, stb. Kiderül, hogy ha a gyermek hosszú ideig beteg volt a második osztályban, és elhagyták a téma főbb pontjait, nehéz lesz felzárkózni. Ezt a technikát követve minden évben ugyanazt a dolgot tanulmányozzák, de különböző mélységűek. A témákat több éven keresztül ismételjük meg, és mindegyik újra és újra megjelenik egy új szempontból.

Ez a rendszer számos játékot tartalmaz. Például a gyerekek, mint a numerikus sugár. A morzsák előtt a feladat: megtudja, mennyi lesz 3 + 2. A gyermek 3-as szinten áll, két lépést tesz előre (hozzá kell adni) és leáll az 5-ös szinten. Ha levonni kell, a gyermek két lépést tesz vissza. Így a baba fokozatosan emlékszik az egyes számjegyek összetételére.

Otthon, fejleszteni tudja a baba logikáját, játszhat. A kockák sorát helyezzük el: 2 piros-2 kék, 2 piros-2 kék. Mondja el a gyermeknek, hogy folytassa a sorozatot, hogy a sorrend ne zavarjon. Ha például egy sárga kocka helyett morzsát vesz fel, akkor azt javasoljuk, hogy a sorozat megváltozzon, de meg kell őrizni.

Egy másik érdekes játék. Rajzoljon egy nagy kék négyzetet egy papírlapra. Feladatot ad a gyermeknek - hogy rajzoljon egy számot, amely az Öntől csak egy alapon különbözik. A gyermek egy kis kék négyzetet húz.Akkor rajzoljon egy kis kék kört. Ő egy kis sárga kör. És így tovább a végtelenségig, amíg unatkozol.

Helyénvaló, hogy a feladatot egyre több elem meghatározásával használjuk. Két egymás mellett elhelyezett négyzetben meg kell rajzolni például a szíveket - 6 és 5. A babának meg kell határoznia, hogy hol van több. Természetesen azonnal rohant, hogy számolja a szíveket. De megmutathatod neki egy másik utat.

Mutassuk meg, hogy a szívek párosulnak össze: egy bal oldali négyzetből egy szívvel összekötjük a jobb oldali négyzet szívét. A téren, ahol a szív pár nélkül maradt, több van. Itt beírhatja a "több" és a "kevésbé" jeleket. Előfordul, hogy nincs elegendő idő a gyermekkel való tanulásra és a feladatok elvégzésére.

Ennek a módszernek megfelelően sok kinyomtatott notebookot olyan érdekes feladatokkal állítanak elő, amelyekkel gyermeke is bevihető.

Zaitsev képzés

Nikolai Aleksandrovich Zaitsev számos játékot és vizuális anyagkészletet fejlesztett ki, amelyek megkönnyítik a matematika tanulását. Például a "Száz pontszám" játék. Ez magában foglal egy sor kártyát a számok előtt 100. Ez a játék segít fejleszteni a gyermek.

Minden kártya egy számot mutat. A számok mellett a tíz és a számegységek számának geometriai ábrázolása is látható. Például a szám 75. A hét alatt hét téglalap sorozata van, mindegyikben tíz bot (7 tucat), és az öt - 1-nél öt bot (5 egység).

Fokozatosan be kell mutatni a gyerekeket minden kártyára, elhelyezhetjük őket a gyerekszobában. Ugyanezen kártyákon megtanulhat hozzáadni és kivonni. A Zaitsev-módszertan olyan játékokat is magában foglal, mint „közel száz” (ezer számot tanul), „platóni szilárdanyag” (geometriai készségek), „ezer plusz” stb.

Iskola Soroban

Mentális aritmetikai Soroban - a szóbeli beszámolók iskolája az elmében. Ezek olyan hivatalos intézmények, amelyek Oroszország számos városában találhatók, akik a program keretében tanítják a gyermekeket. A Soroban iskola osztályokat épít, hogy az agy mindkét félteke részt vegyen. Ugyanakkor különböző készségeket alkot:

 • beszéd;
 • képzelet;
 • ábrás gondolkodás;
 • analitikus gondolkodás;
 • memória;
 • kreativitás;
 • figyelmet;
 • intuíció.

A képzés a számlákon történik. A hangsúly a mozgásban lévő kép látásán és emlékezésén van. Ezután a gyermek maga mozgóképeket hoz létre, társulásokat hoz létre. Ez a technika megteremti a feltételeket az információk gyors felismeréséhez, megtanítja, hogyan kell szintetizálni és elemezni az információkat, hozzájárul a gyors mentális számításhoz.

E program keretében 5-11 éves gyermekek tanulhatnak.

Az iskola munkájának technikája Soroban három fő elv alapján készül:

 • rendszerességgel
 • lenyűgöző tanulási folyamat;
 • erős motiváció.

A közelmúltig a Soroban iskolai módszere csak tehetséges gyerekekkel dolgozott jól. A fejlődési osztályok átlagos szintjének srácai nem működtek, túlságosan nehéznek tűnt.

Az elmúlt években az iskola olyan programot fejlesztett ki, amely nemcsak a „geek”, hanem az átlagos képességekkel rendelkező gyerekek számára is alkalmas, ami lehetővé teszi számukra, hogy többet tanuljanak, az átlagos képességeket jó eredményekhez fejlesszék.

Bármely kiválasztott módszerrel lehetséges és szükséges a visszaszámlálás megtanítása. Először is, vizuális anyagot kell használni (ugyanazokat a kockákat, kártyákat, játékokat). Aztán fontos, hogy hangosan hozzászokjunk a számláláshoz, de az improvizált elemek nélkül. Ne felejtsd el a soros pontszámot.

Az oktatás a mese elmondásával történhet. Például a "Teremok" ("Az első egér jött, a második - a béka ..." stb.). Ezután kérdéseket kell tenned a babának (ki volt az első, második, harmadik). Megkérheti őt, hogy sorrendben adja meg a történetet.

Az iskolákban most szokás az interdiszciplináris kommunikációval kombinált leckéket építeni. Például a matematika leckéjében a történelem, az irodalom, a földrajz és más tudományos tantárgyakból származó anyagot használhat. A számla otthoni képzésénél más tudományágakat is használhat.

Egy biológiai tankönyvben, például egy idősebb testvérnél, jó lenne számolni az emberi testben lévő szerveket, a világtérképet - a kontinensek számát (kapcsolat a földrajzhoz). A számokkal (zenével való kapcsolat) dalokat énekelhet, szavakból olvashatsz szót (kapcsolat az oroszul).

Miután egy sor házi feladatot a baba, gondoskodjon róla egy kis teszt egy teszt formájában. És attól függően, hogy hogyan küzd vele, adjon ki egy kis díjat. Mindig legyen egy ösztönző elem a képzésben. Ne felejtsd el a számlát a mindennapi életben.

Melyik módszer jobb?

A leghatékonyabb módszer az, amely megfelel a gyermeknek, figyelembe véve az egyéni jellemzőit. Lehet, hogy elolvastál vagy hallottál valamilyen szupertermelő módszert, de nem ad gyümölcsöt a gyermekednek. Ne kínozz magadat és a gyereket: próbálj ki valami mást, kevésbé bonyolult. A tanulás folyamatában szembe kell néznie - nem minden gyermek gyorsan fejlődik, nem mindegyikük tehetséges, mindenkinek a feladatait erősségeiknek megfelelően kell kiválasztani.

Bármilyen módszerrel, használja a játékot a gyermek érdekeinek és a mindennapi élethez való kapcsolatának fenntartásához.

Az óvodásoknak azért kell részt venniük, hogy felkészüljenek az iskolára. És ezek nem csak számok, a pontszám 1, 2, 3, 4, hozzáadás és kivonás. Az óvodásoknak logikát, analitikus gondolkodást kell fejleszteniük. Meg kell tanulniuk gondolkodni, egyedül keresniük a megoldást a problémára, feltételezniük kell, és nem csak a memóriából készített, felkészült választ készíteni. Bár sok helyen és anélkül bárhol.

Az első osztály kezdetére a gyermeknek legalább 20-ra (lehetőleg 100-ra) tudnia kell a pontszámot, képesnek kell lennie az elmében egy- és kétjegyű számokkal dolgozni. Tudnom kell, hogy „jobb”, „bal”, „felső”, „alsó” jelentése „több”, „kevésbé”, „egyenlő”.

Az ujjakon nem lehet számla. Fontos, hogy a cselekvéseket csak az elmében végezzék. Ezért válassza ki a megfelelő módszert. A fentiek bármelyike ​​fog működni.

Annak ellenére, hogy fontos az eredmény elérése, ne menjen az osztályterembe a sírásnál, ne szidja meg és ne büntesse meg a gyermeket, ha bármilyen feladat túl van a hatalmon. A vágy, hogy ebben az esetben dolgozzon, nem fog visszatérni, és minden összeomlik.

A baba élvezheti az órákat. Hát, ha örömöt fognak okozni a várakozás előtt, és nem a közelgő kínzás horrorja.

Tudjon meg többet arról, hogyan kell tanítani a gyermeket a számláláshoz, lásd a következő videót.

Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. A betegség első tüneteihez forduljon orvoshoz.

terhesség

fejlesztés

egészség