Hogyan tanítsunk egy gyermekszámot?

A tartalom

Gyermek számok tanítására nem szabad megvédenie őket, és hagyja, hogy érdekeljen az ő kora miatt, mindig válaszoljon a kérdéseire.

Alapok: hogyan kell tanítani egy gyermekszámot?

Minden gyermek egyéniség, ezért nem lehet minden gyermeket egy méréssel mérni. Mindig helyesebb egy személy cselekedeteit és cselekedeteit értékelni. Nem lehet egymással összehasonlítani a gyermekeket, össze kell hasonlítanod vele a gyermeket: mi volt tegnap és hogyan lett ma.

Hány éves legyen a gyermeknek a számok?

A válasz erre a kérdésre a személyes tapasztalat és az egyedülálló szerző program a gyermek fejlesztésére, Masaru Ibuka, a jól ismert japán üzletember, a Sony Corporation alapítója és főmérnöke. Kiadványának neve önmagában nagyon kategorikusan szól: „Három év elteltével túl késő”.

Minden pszichológus és pedagógus egyetért vele: legfeljebb három évig a gyermek agya olyan műanyag, szabad, hajlékony, kíváncsi és hatékony, hogy a képességei ebben az időszakban nem egyszerűen bűncselekmény.

Érdekes tény: legfeljebb hét évig a gyermeknek van ideje, hogy elsajátítsa egy ilyen mennyiségű információt, amely csak az élet hátralévő részében szerzett ismeretek méretéhez hasonlítható.

Ha a morzsáknak nincs problémája a jelrendszerrel, és érdekes, ha a szülők tudják, hogyan és hogyan élnek a gyermekük, akkor akár három vagy akár két év múlva elsajátíthatja a számokat és még a gyermek betűit is.

Megtanuljuk a legkisebbeket

A gyerekekkel minden egyszerű: világos, vicces, a mobil mindig vonzza őket:

 • Ezért lágy játékokat, figurákat, verseket és a pontszámot használunk, és a gyermek akaratlanul érdeklődni fog rajta, aki ismeretlen.
 • Ebben az összefüggésben jól működik az óvoda háttérképe (számozott autóval rendelkező vonat, az erdei utcai állatok háza).
 • A gyerekek szeretnek szobrászni, ami azt jelenti, hogy agyaggal és tésztával játszunk, és digitális jeleket készítünk. A tésztából akár sütiket is süthet.

A számok tanulmányozása egy kis "Einstein" - egy nagyon érdekes tevékenység. A gyermekeket bármely korban könnyen elő lehet mozdítani fejlődési órákra, ha ez a folyamat nem sérti a gyermek pszichéjét. A gyerekek leginkább a karakterek iránt érdeklődnek, és ha a felnőttek a leginkább közömbösek, akkor fájdalmas lesz a gyerekekkel való ismeret a számokkal, amíg öt vagy hat éves lesz. A felnőtteknek emlékezniük kell erre tanítson a gyermeknek, amire szüksége van az időben: a kanál vacsorára.

Oktatás 4 év alatt

A 4 éves korú gyerek már a legfiatalabb óvodáskor, így sokkal több követelmény van a mentális fejlődésére, mint korábban.

Eljött az ideje, hogy aktívan dolgozzunk a kéz finom motoros képességeivel. Ennek legegyszerűbb módja az, hogy minden gyermek kedvenc tevékenységét rajzolja meg.

A gyermek megtanulja megkülönböztetni a számokat, és egy adott (konkrét) számmal korrelálni, valamint önállóan felhívni őket.

A rajz lehetővé teszi, hogy optimálisan előkészítse a gyereket a levélnek köszönhetően:

 • a kézi kis izmok kialakulása;
 • az egyes ábrák vizuális és motoros képeinek aktív képződése.

A rajzok szakaszai:

 1. a punci többször nagy számot rajzol;
 2. kisebb képeket rajzol.

A gyerekeknek képesnek kell lenniük arra, hogy különböző színű anyagokat rajzoljanak ki, majd a gyakorlatok örömet fognak adni.

A vizuális-motoros koordináció fejlesztését megkönnyíti az olyan feladatok, mint a "pályák":

 • Színes ceruzákkal a gyermek egy papírpályán húzott versenypályát halad át, kusza és kanyargós. A fordulóban nem kell repülni az útról.
 • Vágja ki az összetett alakú utakat kartonból vagy vastag papírból, és rendezze meg a Formula 1 versenyeket kis játékkocsik futtatásával.

Ez a játék megkönnyíti a gyerek számára a levél megismerését is.

Célszerű olyan feladatokat választani, amelyek úgy vannak kialakítva, hogy biztosítsák a figyelem kialakulását és a logikai gondolkodás kezdetét, és a nem szabványos megoldásokra is provokálják:

 • A kisbabával nézzük az alakot, és próbáljuk meg körülnézni az objektumokat, legalábbis valamilyen módon a megjelenéssel (formában).
 • Egy sótészta alakját faragtuk, gyurmából, makarézekkel, meccsekkel, aszfaltra, homokra, hóra írunk.
 • O. Ya-t olvassuk Marshak „Ismerjünk meg”, próbálva megtanulni azt, amit szerettünk.

A felnőtteknek ebben a gyermek tevékenységében figyelniük kell a következőkre:

 • hogy a gyermek helyesen ül (vigyáz a testtartására és a látás megtartására);
 • kefe, ceruza, viaszkréta, filctoll;
 • a gyereknek mindig kellő mennyiségű anyaga van a szeretett munkájához: albumok, ceruzák, ceruzák, kifestőkönyvek, stencilek;
 • Minden osztályt csak játék formájában és csak a gyermek kívánsága szerint kell lefolytatni.

Osztályok 5-6 éves korban

Miután megismerkedtünk a gyermekkel az egyes számok oktatási folyamatával, elkezdhetjük szorosan kommunikálni a gyermekkel a számokkal.

Ismerni fogja azt a nyomtatott verziót, amelyet egy újságban, magazinban, könyvben és a családban lévő idősebb gyermekek jegyzetfüzetében kézírással lát.

Az 5-6 éves korú gyermekeket óvatosabban és célirányosabban lehet oktatni, mert ez az átlagos óvodáskor. és a felnőttek gondosabb hozzáállását igényli a morzsák ismereteihez és készségeihez:

 • Ha a gyermeknek nincs problémája a jelrendszerrel, akkor nyugodtan emlékszik rá, és gyorsan megtanulja felismerni és felismerni a tíz számjegy grafikus képét, és ha van ilyen, nehéz néhány számot megjegyezni és összezavarni.
 • A beszédterápiás gyerekeknél a számok tükrözik, és ez gyakrabban történik a számokkal: 1, 3, 4, 5, 6, 7.

Néhány numerikus karakter külön figyelmet igényel:

 • 3 - hasonló a "Z" betűhöz az óvodások számára, akik már megértették az orosz ábécét.
 • 4 - a nyomtatott kép kétféleképpen érzékelhető a nyomtatott változatosság miatt, és az írott szöveg hasonló a „H” betűhöz.
 • 6-os és 9-es évek - nehéz a srácoknak, hogy ne keverjék össze őket, mert ezeknek a számoknak a grafikus képei csak a saját tengelyük körüli elfordulástól 180 ° -kal különböznek.

Számok és számok helyes tanulása

Mielőtt elmagyarázna valamit a számokról és a számokról a gyermeknek, a felnőtteknek egyértelműen megérteni a két fogalom közötti különbséget:

 • Fontos, hogy ne tévesszen össze: egy szám egy szám, amelyet egy szám kijelölésére használnak, a szám pedig az a szám, amelyen egy számlát készítenek.
 • A hangokkal és betűkkel párhuzamosan rajzolhatunk: a hangok az, amit hallunk és mondunk, és a betűk szimbólumok (ikonok) jelzik a betűk hangjait.
 • Így a betűk alkotják az ábécét, és így a számokat is - ez egyfajta "ábécé" is, amelynek szimbólumai segítségével bármilyen számot írhatunk.

A számok (nyilvántartásuk) számokból állnak, ugyanúgy, mint a rekordban lévő szavak betűkből állnak.

Mindössze 33 betű van az orosz ábécében, és végtelen számú szavát tudhatsz belőlük.

Csak tíz számunk van: 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9, de lehet számukra végtelen sok számot készíteni. Minden alkalommal, amikor hozzáadjuk az 1-es számot, megkapjuk a következő számot.

A különálló (minden egyes) számjegy egy számjegyet jelez a rekordban. A kétjegyű számok - két ikon (szám) és a háromjegyű számok jegyében - három karakter (szám) és így tovább.

Azokat a számokat, amelyekben egynél több számjegyet használunk, többértékűnek nevezzük.

A zavarok elkerülése érdekében a gyerekeknek meg kell magyarázniuk:

 • Az 1 és 20 közötti számok közül két csoport van: egyjegyű és kétjegyű.
 • A 10-et követő számok így alakulnak ki: „húsz” -ra (tízre) tegyünk egyet, és 11-et kapunk, kettőt a „húsz” -ra, és 12-et kapunk, és így tovább.
 • A 2,3,7,6,10-et az egyjegyű és a kétjegyű számok közötti különbség bizonyítékaként vizsgáljuk, hangsúlyozva, hogy a 10 a legkisebb kétjegyű szám, a 9 pedig a legnagyobb egyjegyű szám.
 • Az 1-től 100-ig terjedő számok alkotják az első "száz" -t, de 100 a legkisebb háromjegyű szám.

A színek segítenek

Az élénk színek és árnyalatok használata kedvező hatással van a gyermek pszichére és egyfajta színkezelésként szolgál:

 • az élénk színek mindig növelik a hangulatot és a vitalitást;
 • egy 18 vagy 24 színes ceruzával ellátott doboz lehetővé teszi, hogy a gyermek jobban érezze magát - sok színes segítője lesz;
 • az élénk színek pozitív hatással vannak a nem formált gyermek pszichéjére, eltűnik a gyermek új és ismeretlen félelme.

Hogyan jelenik meg a példákban a színkülönbség:

 • Egy gyermek örömmel fog kinevezni mind a nagy számot, mind a rajzot. Például a „hét” - egy festett szivárvány, a „három” - a medvék fantasztikus családja.
 • Miután megvizsgálta az új ábrát, színes ceruzákkal próbáljuk színezni a gyerekek színezésében a karakterek ruháit, „digitális nyomtatással”.

Számolóanyagok

Attól függően, hogy melyik analizátort (vizuális vagy audió) az adott személy, jobban fejlett, a bemutatott információ formája és módja függ.

Ez egy jól ismert tény: a legtöbb ember számára (és a kisebbek számára is) a vizuális elemző természetesen jobb. Nem csoda, hogy azt mondják, hogy jobb, ha 1 alkalommal látunk, mint 100-szor hallani.

A gyermekek különleges közönség, élénk benyomásokat, szokatlan technikákat, emlékezetes tárgyakat igényelnek. Minden mentális folyamatuk gyakran akaratlan. Felnőtteket igényel alapos felkészülés a gyerekek osztályaira.

Hogyan lehet segíteni gyermekét?

A csecsemőnek nyugodtan elmagyarázni nem könnyű feladat. Ebben a folyamatban fontos, hogy ne süllyedjünk a gyermek szintjére, hanem megpróbáljuk a morzsákat egy lépéssel magasabbra emelni, mint az előző pozíciójukat, és közelebb hozzák magukat.

A megismerés módja

Az új figurával és a testmozgással való megismerkedés után meg kell próbálnunk megszilárdítani a megszerzett ismereteket: a gyermekkel a környező objektumokon ismerős számokat találni - a kedvenc könyvek oldalain, a házszámokon, az apartmanok ajtóin, de a postafiókokon, számokon autók és így tovább.

Ha a gyermek nem ismeri fel teljesen a vizsgált anyagot, akkor hasonló feladatokat kell elvégeznie vele, és egy idő után vissza kell térnie az egyszerű témához, és meg kell ismételnie. Az anyagot egyszerűtől komplexig tanulmányozzák. Nem tudsz előrelépni anélkül, hogy megtanultad volna az előző anyagot, mert ez az alapja, az alapja a későbbi témák tanulmányozásának.

Játék űrlapok

Az óvodáskorú gyermekek tanítása folyamatos játékot igényel:

 • "Keresse meg a megfelelő képeket." A hallgatót arra kérjük, hogy egy ceruzával hozza létre az összes képet a megfelelő számú tantárgyral.
 • "Minden kép." Minden egyes kép kiválasztásához válasszon egy számot, amely megfelel az egyes elemek számának.
 • - Vedd fel a kártyát. A népszerű könyvek fedőlapjaihoz egy számot tartalmazó kártyát. Például: "Három medve", "Virág-hét virág".
 • "A művész figurái" - folyamatos "nyolcas" láncot rajzolunk ki - kiderül, hogy a babák kerek tánca, véletlenszerűen szétszórt "hármasok" - lebegő madarak, egy sor "egységek" - egy kerítés.
 • "Rajzoljon a számok portréját." A felnőttek olvassák el a sorszámot a versben, és a gyermeknek meg kell rajzolnia.
 • "Titkos titok." A következő kódszámmal rendelkező pontok (például „hat”) összekapcsolásával a gyermek rajzot kap (például egy baba elefánt).
 • - Vicces számok. A gyerek szokatlan rajzokon találja meg a számokat, ahol egy vicces cselekményben rejtve vannak.
 • "Beszédszámok". A történet szerint a magadból származó szemcsékről kitalálni kell, hogy ki az. Például milyen számot fogok mondani a közlekedési lámpának. Vagy én - az összes diák kedvenc értékelése. Vagy minden féltetõ fél engem.

Gyorsan tanulni

Miután gyorsan megtanulta, hogy 1-9-re számoljon, a gyermek képes lesz vizuálisan emlékezni a számsorozatok sorrendjére, ami segít neki irányítani magát, amikor emlékeztet arra, hogy egy számjegy grafikus képe hogyan jelenik meg.

A vizsgált anyag konszolidációja

Annak érdekében, hogy a gyermek megtanulta a számokat és képeiket, „matematikai diktálást” írhat:

 • jelölje meg a legnagyobb egyjegyű számot;
 • milyen számot jelent "üres" és "semmi";
 • írja le a számokat, hogy a számok sorában 4 és 6 között „él”;
 • Válasz száma: háromszor 2.

Jobb, ha a számokat egy notebookba írjuk egy nagy cellába, vagy egy speciális „Recept” -be.

A konszolidáció szakaszában geometriai alakzatokat használhat: három háromszög, három négyzet és három ovális, amelyek mindegyike három színben ismétlődik: sárga, piros és kék.

Háromszögeken 1-et írunk a négyzetek-2-en, ovális-3-on. Felkérjük a gyermeket, hogy csoportosítsa a számokat bármely ismert módszer szerint. A választást maga határozza meg: színben, formában, írásos számmal.

A gyermekszámok tanításának módját a következő videó tartalmazza.

Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. A betegség első tüneteihez forduljon orvoshoz.

terhesség

fejlesztés

egészség