Újszülöttek konjugációs sárgasága

A tartalom

Minden második újszülött bőr sárgára változik, a bilirubin szintjének emelkedése miatt a baba vérében. Az ilyen növekedés okától függően különböző típusú sárgaságokat bocsátanak ki, amelyek közül az egyik a konjugációs sárgaság.

A diagnózisban nagyon fontos megkülönböztetni a sárgaság konjugációs formáját.

Mi az?

A bilirubin metabolizmusának problémájával kapcsolatos sárgaság ún. Konjugált sárgaság esetén a közvetett bilirubin nem alakul át a pigment közvetlen részévé.

okok

A legtöbb gyermek konjugációs sárgasága fiziológiai. Előfordulása a magzati hemoglobin lebomlásával (a normál hemoglobinnal helyettesítve), az albumin elégtelen mennyiségével és a máj enzimrendszerének éretlenségével függ össze.

A koraszülésnél a sárgaság gyakrabban jelentkezik a máj még nagyobb éretlensége miatt, ezért ez a feltétel nem csak hosszabb ideig tart, hanem a fiatalok közvetett agyi bilirubinnal történő fertőzésének nagy kockázata is. Ezért gyakran kezelik az ilyen sárgaságot.

A szoptatás különálló sárgasága, amelynek oka az, hogy a tejben olyan anyagok vannak jelen, amelyek zavarják a bilirubin konjugálását. Ha egy-három napig abbahagyja a szoptatást, az ilyen sárgaságú bilirubin szintje azonnal csökken.

További információ az újszülöttek sárgaságáról a következő videóban.

A konjugációs sárgaság kóros formájának oka:

  • A Gilbert-szindróma olyan genetikai betegség, amelynél hiányzik a májenzim. Ilyen veleszületett patológiával az agy nem érinti.
  • Crigler-Nayar betegség - sárgaság, melyet a bilirubin kötődéséért felelős, nem megfelelően aktív vagy hiányzó májenzimek okoznak. A patológiát bonyolíthatja az encephalopathia.
  • Lucy-Driscoll-szindróma a máj enzimek átmeneti hiánya, amelyben a sárgaság gyakran nehéz és befolyásolhatja az agyat. Ha egy gyermek ebből az állapotból szenved, az ilyen sárgaság nem zavarja őt jobban élete során.
  • Hiperbilirubinémia társult asphyxiated szülés alatt. A gyermek késleltetett fejlődést mutat a máj enzimrendszerében, és fennáll a nukleáris sárgaság veszélye.
  • Az endokrin rendszer néhány betegsége, például a hypothyreosis. Ezek hiányosak a bilirubin konjugálásáért felelős enzimben.
  • Kezelése az újszülött bizonyos gyógyszerek, például K-vitamin nagy adagban, kloramfenikol, szalicilsav szerek.
A konjugációs sárgaság nagyon veszélyes lehet a koraszülöttek számára.

tünetek

A konjugációs sárgaságban a gyermek bőrét és sklerát sárga színt kap. A vizelet és a széklet színe természetes marad (fiziológiai formában) vagy változhat. Az a tény, hogy a baba nukleáris sárgaságot alakíthat ki, a baba álmosságát, a fej leereszkedését, a sárga tej hányás vagy görcsök előfordulását fogja mondani.

diagnosztika

Fontos, hogy megkülönböztessük a konjugációs sárgaságot az ilyen típusú patológiás sárgaságoktól, mint a hemolitikus (a vörösvérsejtek megnövekedett lebomlása okozta), a parenchimális (annak előfordulása a májsejtek károsodásához kapcsolódik) és obstruktív (az epe mechanikai akadályát okozza). Ehhez a gyermek vérvizsgálatokat, máj- és epebetegeket végez.

Annak érdekében, hogy pontosan meghatározzuk, milyen formában van a sárgaság egy gyermekben, végezzen vérvizsgálatokat, máj- és epeutakat

Norm bilirubin

Az újszülöttben lévő bilirubint közvetlenül a születés után 51-60 µmol / l koncentrációban határozzuk meg.Általában a harmadik életnapig emelkedik, de nem nagyobb, mint 205 µmol / l. A bőr sárgulását 85 µmol / l feletti gyakorisággal figyelték meg a koraszülötteknél és a 120 µmol / l-nél hosszabb ideig született gyermekeknél. Ha a bilirubin szintje 172 µmol / l fölé emelkedett a koraszülötteknél és több mint 256 µmol / l csecsemőknél, akik teljes időtartamú születésűek voltak, akkor patológiás sárgaságról beszélnek.

kezelés

A konjugációs sárgaság okától függően a kezelés változik, és az orvosok határozzák meg. Baba hozzárendelhet:

  • Fényterápia. A csecsemőket ultraibolya lámpák alatt tartják, aminek következtében a bilirubin ártalmatlan lesz és könnyen elhagyja a morzsákat.
  • Infúziós terápia. A gyermek intravénás sóoldatot és glükózt kap.
  • A barbiturátok. Az ilyen gyógyszerek befolyásolják a bilirubin konjugációját.
  • Vérátömlesztés A gyermek súlyos állapotára van felírva.
A többi sárgaságtól eltérően a konjugációt nemcsak fototerápiával kezelik

Mikor történik?

A fiziológiai okok okozta konjugációs sárgaság általában 10-14 napig tart, és nem jár következményekkel a gyermekre. Az ilyen sárgaság időtartama a koraszülött csecsemőknél akár 21 napig is megnőhet.

tippek

Anya nem hagyja abba a szoptatást, és a lehető leggyakrabban tegye a csecsemőt az emlőbe, mivel a szoptatás naponta legalább 7-szer hozzájárul a bilirubin ürülékkel való gyorsabb eltávolításához.

Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. A betegség első tüneteihez forduljon orvoshoz.

terhesség

fejlesztés

egészség