Oktatási tevékenységek a gyermekek számára

A tartalom

A gyermekek oktatási tevékenysége nemcsak hasznos, hanem nagyon érdekes is. Általában olyan játék formájában tartják őket, amelyben a srácok nagy örömmel csatlakoznak. A szülők számára ez nem csak egy közös időtöltés a gyermekkel, hanem segít abban is, hogy új dolgokat fejlesszen és tanuljon meg.

A tevékenységek fejlesztésének fontossága

Gyakorlatilag minden szülő tudja, mennyire fontos a gyermek fejlesztése a korai életkorból. Végtére is, annak megfelelő fejlődése sikeres kezdete a későbbi életben.

Ebben a nehéz ügyben nem szabad csak óvodára remélni, a felnőtteknek otthon kell lenniük a babával.

Az anya és apa megpróbál mindent megtesz annak érdekében, hogy gyermekük intelligens, sikeres és célorientált személyként nőjön fel, aki tudja, hogyan kell elérni céljait. És nagyon jól csinálnak, mert az új agy elnyelésének legnagyobb képessége a születés pillanatától 6 évig terjed. Ebben a korban a baba képes lesz arra, hogy emlékezzen rá a legfrissebb információkra.

ház

A gyermekkel otthon végzett munka előnye sok:

 • A menetrend személyre szabható a baba számára, arra az időre összpontosítva, amelyen részt vehet. Könnyedén figyelembe veheted a gyermeked temperamentumát, érdekeit, módját.
 • Otthon a csecsemővel foglalkozva használhatja saját verseit, énekeit vagy más rituáléit, amelyek érzelmileg hangolják a gyereket az osztályra.
 • Általában otthon, minden, amit tennie kell, mindig kéznél van, mert nemcsak papírra és ceruzára van szükségük. Használhatja a játékokat és a bútorokat, hasznosíthatja a hulladékanyagokat. A baba képes lesz arra, hogy elmondja, hogyan kell használni, ami a legérdekesebb neki.
 • Osztályok az apró házzal - ez egy költségvetési lehetőség. Nem kell sok pénzt költeni a fejlesztési központok látogatására.
 • A gyermekével együtt eltöltött idő felbecsülhetetlen. Minden sikere, új ismerete és készsége - ez lesz a kemény munka eredménye.

Mindezek az otthoni munkavégzés előnyei kétségtelenül nagyon fontosak. A gyermekekkel kapcsolatos oktatási tevékenységek azonban óvodában is tartanak.

A kertben

A kertek osztályainak célja az, hogy a tanárok átadják ismereteiket, készségeiket és képességeiket a gyerekeknek. Három feladatot kell ellátniuk: oktatási, oktatási és fejlesztési feladatokat.

Valamennyi osztály a DOW program alapján épül fel, amelyet a menedzsment határoz meg, és egy meghatározott struktúrával rendelkezik. Ez különbözik az otthoni osztálytól, ahol szabad formában töltötte az idejét, és figyelembe veszi a gyermek egy adott pillanatban való tanulási vágyát.

A kertek osztályainak szervezésében fontos szempont szakembereit.

A tanár figyelembe veszi egy bizonyos korú gyermek összes pszichológiai és életkori jellemzőjét, és képes lesz arra, hogy olyan formában adjon neki információt, amellyel a gyermek képes elfogadni.

Az osztályokat úgy építik, hogy figyelembe veszik, hogy egy bizonyos korú gyermeknek tudnia kell és képesnek kell lennie. A tanárok igyekeznek a lehető legjobban kidolgozni a szükséges anyagokat a csoport minden gyermeke meg tudta tanulni.

Az óvodában a gyerekek olyan készségeket kaphatnak, amelyeket a szüleik nem mindig otthon dolgoznak ki. Például a független kutatás készségei. A srácok egy csapatban dolgoznak, ami szinte lehetetlen otthon.

Egy évnél fiatalabb gyermekes osztályok

A gyermekek korai fejlődése most már nagyon népszerűvé vált. Már az elsőben kezdődik hónap az élet. Számos különböző módszer létezik, amellyel a gyermekekkel a születéstől kezdve el tudsz járni. A szülőknek meg kell ismerniük őket, de egyáltalán nem szükséges szigorúan követni őket. Kiválaszthatja közülük csak azt, amit szeret, és illik a gyermekéhez.

Az egy éven aluli gyermekek általában az érzésekre irányulnak, de lehetséges, hogy valamit gyakoroljanak és tanítsanak. Ebben a korban az osztályok hozzájárulnak a pszichomotoros fejlődéshez. Segít a gyermeknek a fizikai és szellemi fejlődésben.

Annak érdekében, hogy a leckék előnyösek legyenek, ne terhelje meg őket a babával. Ne végezzen hosszú távú osztályokat, és ne követelje meg a folytatást, ha a morzsát elutasítja.

A fanatikus vágy, hogy mélyreható ismereteket adjon a gyerekeknek, veszélyes lehet számukra. Ne felejtsd el róla. Vegyük figyelembe a baba tanításait. legfeljebb egy évig.

Betűk és számok tanulása

A textúrázott és világos anyagból (filc, bársony, frottír) varrni kell, amely nagy számokat és betűket tartalmaz, amelyek mérete megközelítőleg egy felnőtt tenyéréből áll. Különböző töltőanyagokkal ellátott párnák formájában kell lenniük: gabonafélék (búzadara, rizs, bab), gyapjú, papír, fűrészpor, habgolyó.

Ajánlatot adjon gyermekének egy betűvel vagy számmal, amely folyamatosan világossá teszi a nevét. A gyerek megismeri a pontszámot és az ábécét, a kezek finom motoros készségeit és a különböző színek érzékelését (amikor ezek a betűk).

Elkezdhetik az élet első hónapjaiban való részvételt. Először a nap folyamán többször is elhelyezheti a morzsákat tartalmazó oktatási anyagokat. Amikor a baba felnő, felhelyezheti azt a szőnyegre, majd helyezze el a párnákat. Ez a morzsák fizikai fejlődésének ösztönzője lesz. Ahhoz, hogy megkapja azt a levelet, amit szeret, szükség lesz arra, hogy elérje - vagy akár azt is bejárja.

Játszott a búzadara

Nem kell semmit kifejezetten erre a tevékenységre főzni. Csak egy morzsát kell tennie a padlóra, és elhelyezni egy tálcát előtte, vagy elterelni egy olajszövet. Most simán töltse ki a búzadarát, és hagyja, hogy a gyerek ujjaival húzza. Rajzolhat, megragadhatja, kiöntheti a tálcából a tollból, sőt megkóstolja.

Kártya technika Glenn Doman

A kártyával rendelkező osztályoknak nem kell a születéstől kezdődni, érdemes 9 vagy 10 hónapot várni. A módszer lényege, hogy a gyermek különböző képekkel rendelkező kártyákat mutat (jobb, mint egy csoport - például háziállatok, vadon élő állatok, edények, bútorok, stb.), Betűket, számokat, amelyek mindegyikét egyértelműen kimondják.

Egy kártya bemutatása néhány másodpercet vesz igénybe. Amikor megmutatja a gyermekének minden kártyát, kérje meg, hogy játsszon szabadtéri játékokat, figyeljen a fizikai fejlődésre. A nap folyamán többször is megteheti.

Maria Gmoshinskaya rajzolása

Az osztályok indításához ehhez a módszerhez meg kell adni a gyermek képességét, hogy jól üljön. Egy remekmű létrehozásához használhatja az ujjait, tenyerét és a morzsákat. Szükséged lesz egy nagy rajzpapírra vagy egy régi tapéta tekercsre, valamint fényes, biztonságos festékekre (jobb, ha megvásárolhatod azokat, amelyek nem kell vízzel hígítani), konténereket nekik és olajszövetet. Szét kell terjednie, hogy ne foltolja a padlót.

Ülj a babára egy padlón elterjedt olajszőnyegre, tedd egy rajzolt papírt előtte, és tedd a tartályokat festékekkel. Meg kell mutatnod neki, mit kell tennie. Adjon neki egy példát az ujját a festékbe merítve és valamit festve.A következő morzsák önállóan fognak működni.

Ne próbálja megtanítani gyermekét, hogy rajzoljon, ne kérje meg, hogy ismételje meg utána. Adjon neki lehetőséget, hogy reprodukálja azt, amit akar.

Hadd használja a test azon részeit, amit akar, választja ki a legjobban kedvelő színeket. Az ilyen rajzolás hozzájárul a morzsák és a finom kézmozdulatok kreatív, érzékszervi és pszicho-érzelmi fejlődéséhez.

Fitball gyakorlat

Pozitív hatást gyakorolnak a baba fizikai fejlődésére, javítják a vestibuláris készülék működését, és elősegítik a térbeli orientáció kialakulását. Az osztályok három hónapig tarthatók.

Az induláshoz próbálja meg a labdát lengő fényt, és a gyermére helyezi a gyermeket. Ugyanezt a lengést hajthatja végre, a morzsát a hátára helyezve. A következő gyakorlatban a gyermeket a labdára kell helyezni, és óvatosan nyomni a kezét a seggére vagy a hasára - attól függően, hogy mi a helyzet. A labda tavasszal kezdődik.

A "Stuffers" edzést úgy kell végrehajtani, hogy a labdát a lábak között tartja. Tedd a gyereket a labdára, és a hátán tartva tanítsd meg neki, hogy ugorjon rá. Az ilyen osztályok általában nagyon szórakoztatóak és olyanok, mint a babák. Sok más feladatot is elvégezhet.

Gyakorlatok különböző golyókkal

A hallható illeszkedésű golyók fejlesztése különböző harangokkal. A tüskékkel rendelkező golyók ösztönzik a kéz finom motoros készségeinek fejlődését, valamint segítségükkel könnyed masszázst hozhatnak létre a baba lábainál. A golyócsapok segítenek megragadni a készségeket.

Játékok palackokkal

Egy ilyen játék végrehajtásához töltsön fel egy palackot vízzel félig, a második pedig néhány gabonával. Használhatja rizs, borsó vagy hajdina. Most szorosan zárja be a dugókat és adja meg őket a babának. Hadd rázza meg őket, fordítsa meg őket, csináljon semmit. Az ilyen játékok hozzájárulnak a hallás, a látás, az ellátás fejlesztéséhez.

Használjon ruhákat, zenei játékokat, piramisokat, kockákat, csörgőket a gyerekek játékában egészen az évig. Mindegyikük pozitív hatással van a gyermek fejlődésére.

Oktatási tevékenységek a gyermekek számára

A gyermek 1-es évfordulójától kezdve már meg is kezdhetjük bonyolítani a feladatokat. Az oktatási tevékenységeknek a beszéd, a hallás, a látás és a fejlõdés fejlesztésére kell irányulniuk a memória bébi, logikus gondolkodási képessége, nagyon figyelmes, a külvilág megismerése, finom motoros készségek fejlesztése. Elősegítheti a morzsák fizikai és szellemi fejlődését.

1-2 év

Megkülönböztetjük az alábbi lehetőségeket.

Rajz ujjak segítségével

Ez a rajzolás még nagyon kisgyermekek számára is alkalmas. Segít a finom motoros készségek, érzékszervi érzékenység, művészi gondolkodás, szereti a vizuális művészetet. Egy éves baba felhívja a lap rövid sorait, curlicues, pontokat tesz. Már teljesen lehetséges, hogy igazi képeket rajzoljunk a gyermekével. Például, ha fehér pöttyöket rajzolunk egy kék kartonlapra, akkor este egy havazást kap.

Ugyanígy rajzolhat esőcseppeket is, amelyek a földön lévő felhőből esnek, a zöld mezőn lévő virágok, az égbolt csillagai. A baba rajzai fokozatosan nehezebbé válnak, házak, nap, növények, állatok, családi portrék jelennek meg. Fontos szabály: csak festéket használjon ujjfestéshez, mivel nem károsítják a babát, még akkor is, ha úgy dönt, hogy megkóstolja őket.

Kinetikus és élénk homok

Jelenleg az ilyen játékok egyre népszerűbbek. A kinetikus és élénk homok nagyon érzékeny a tapintási érzékelésben, de színe és összetétele eltérő. Mindkét típusú homok biztonságos és nem mérgező.

A kinetikát homoknak nevezzük, amely a természetes homok 98% -át teszi ki, és 2% szilikon a kötőanyag. Az ilyen homok nedvesség ellenálló, szinte mindenhol mosható és tárolható.

Az élő homok különbözik a kinetikus összetételétől és tulajdonságaitól.Héjkőből, illóolajokból és kis mennyiségű kötőanyagból áll. Meg kell védeni a nedvességtől és a közvetlen napfénytől. A vízbe engedve feloldódik. Győződjön meg róla, hogy a tartályt a fedél bezárása nélkül tárolja. Meg kell adni neki a lehetőséget, hogy "lélegezzen".

A gyerekek szeretik a homokkal megköszörülni, süteményeket és süteményeket készítenek tőlük, építenek erődöket és különböző figurákat. Homokozóként használjon kényelmes tárolót a gyermek számára. Elég szélesnek kell lennie, és meglehetősen magasnak kell lennie, hogy ne kelljen nagy mennyiségben eltávolítani a padlóról.

Az alagutak

Fejlesztési tevékenységekre és hulladékanyagokra van szükség. Ehhez a játékhoz papírtekercsek szükségesek, a golyók szabadon átjuthatnak ezekbe a csövekbe, és egy vastag kartonlap.

Rögzítsük össze a tubulusokat, és készítsünk egy hosszú alagútot - fordulókkal és cikcakkokkal. Készítsen stabil állványt a vastag karton két lapjáról, az alagútját hozzá kell csatolni. És most kérje meg a gyermeket, hogy a labdát felülről lefelé engedje az alagútba. Hadd figyelje meg, hogyan jelenik meg a labda alulról. Egy ilyen játék hosszú ideig egy éves morzsát vesz igénybe.

Clothespins Játékok

Az ilyen osztályok kiválóan fejleszthetik a kéz finom motoros készségeit. Számos játékot gondolhatsz velük. Először meg kell magyaráznod és bemutatnod a baba számára, hogyan kell tartani, hogyan kell valamit kötni. Ezután elkezdheti a játékot.

A gyermeknek sokféle kartonlapot kínálhat, és kérje meg, hogy befejezze a képet a clothespins segítségével. Például egy sündisznó sziluettje lehet, amelyhez a gyermek tűket csatol. Ugyanígy készíthet egy karácsonyfát, a napot és sok más érdekes mesterséget.

Könnyű masszázst készíthet a baba ujjaira, az ujjain a clothespinsre. Legyen óvatos, hogy a clothespins ne sértse meg a gyermekeket.

Ön kínálhat, hogy ruhacsipesz minden olyan állatot, amely valóban akar enni. Amikor megnyílik a ruhacsipesz, az állat kinyitja a száját. Táplálja a kutyáját, tigrisét vagy halát. Élelmiszerként száraz babot, tésztát, gombokat vagy egyéb apró elemeket használjon. Gondosan ügyeljen arra, hogy a baba ne húzza a szájába.

Bélyegek rajzolása

Egy-két évesen már megmutathatja gyermekének, hogyan lehet egy remekművet létrehozni bélyegek segítségével. A gyártásukhoz számos terméket, zöldséget és gyümölcsöt használhat.

Ezeket a célokat használhatja burgonya, félbevágás, sárgarépa, szál orsók, göndör sapkák az edényből - a képzeleted segít abban, hogy kiválaszthassuk a kívántat. A festéket vízzel kell hígítani - a tejföl konzisztenciájához. Mutassa meg gyermekének, hogyan kell egy pecsétet a festékbe meríteni, és bélyegzőt tegyen egy papírlapra. A gyerekek sokáig részt vesznek egy ilyen érdekes tevékenységben.

alkalmazások

Egy éves korban elkezdheti a legegyszerűbb alkalmazásokat a gyermekével. Mutassa meg a gyermekének, hogyan kell szétszedni a kis darabokat egy szalvétáról, és ragasztóval szennyezett kartonlapra helyezni őket. A kartonon előzetesen bármilyen tárgyat vagy állatot rajzolhat. Ragaszkodjon a szalvétákra.

Homokfestés és játékok

Ehhez a játékhoz keverjük össze a homokot és a gabonaféléket, rizs vagy hajdina. Helyezzünk egy olajszövetet a padlóra, és vigyünk rá egy babát. Helyezzen el egy tálcát egy keverékkel előtte, és mutassa meg, hogyan kell rajta.

A jövőben a morzsáknak teljes cselekvési szabadsággal kell rendelkezniük. Rajzolhat, önthet, öntsön öntőformába, csepegtet egy kis vizet. Az ilyen játékok jól fejleszthetik az érzékszervi érzékenységet és segítenek a finom motoros készségek fejlesztésében.

Bizibord

Egy játék, amit a gyerekek szeretnek. Segít a finom motoros készségek fejlesztésében.

Dalok és játékok Zheleznov módszerével

Ezekkel a zenei játékokkal zenei fület alakíthat ki gyermeke számára, ritmusérzetet.Ezek a dalok jó segítséget nyújtanak a gyermek érzelmi és szellemi fejlődésében, hozzájárulnak a beszéd fejlődéséhez. Segítenek az önbizalom kialakításában, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a készség azonnal reagáljon a helyzetre és a felnőtt szavakra.

A gyakorlatban 3-4 napot választva minden nap megrendelheti és felvidíthatja gyermekét, miközben sikeresen fejleszti azt.

2-3 év

2-3 évesen nagy figyelmet kell fordítani nemcsak a baba intelligenciájának fejlesztésére, hanem fizikai fejlődésére is. A kisgyermekes osztályok nemcsak otthon, hanem gyalog is elvégezhetők. Ne felejtsük el, hogy a morzsákat bemutató összes információt játék formájában kell megadni.

Nem kényszerítheti a gyermeket, ha nem akarja Jobb elgondolkodni arról, hogy miként lehet egy fejlődő tevékenységet játszani, ami érdekes lesz számára.

A kisgyermekekkel folytatott tevékenységeinek diverzifikálása érdekében már megkezdhetjük az átfogó osztályok folytatását, amelyek tevékenységváltást jelentenek.

Finom motoros készségek és érzékszervi érzékenység fejlesztése

Nagyon hasznos ez a játék különböző elemekkel. Lehet gombok, gyöngyök, gombok, cipzárak, kis kavicsok, kagylók, természetes anyagok. A gyerek megérintheti őket, megtanulhatja, hogy egy szálon húroljon, cipzárral és kicsomagoljon egy kis korsóba. A gyermek maga is megtalálhatja a játék sok különböző változatát mindezen kincsekkel. Ez segít neki:

 • Betétek és válogatók.
 • Játékok tészta és gabonafélékkel. Szortírozzuk, öntjük a tartályból a tartályba, használjuk kézműves használatra, kanállal öntjük egy edénybe.
 • Homokozó kinetikus vagy élő homokkal.
 • Játékok különböző kivitelezőkkel, rejtvényekkel, mozaikokkal.
 • Megtanuljuk, hogyan készítsünk egyszerű ételeket édesanyánkkal - saláták, szendvicsek, sütemények.
 • Ujjjátékok és színház.

A képzelet fejlődése a kreativitás révén

Lehet ajánlani gyermekének:

 • Rajz - ujj, akvarellek, gouache, színes ceruzák, viaszkréták, filctollak és tollak. Használjon nem szabványos módszereket: blotokat, szálakat, bélyegeket, festékcseppeket stb.
 • Agyagból vagy tésztából készült kézművesség.
 • Természetes vagy hulladékanyagból készült kézműves termékek (gabonafélék, tészta, kúp, herbárium, karton dobozok, újságok, tojássejtek és még sok más).
 • A már kivágott figurák, színes papír darabjai. A gabonafélék, a tészta és a gyapjú mennyisége.
 • Már megkezdhetjük a morzsákat, hogy ollóval vágjuk egy egyenes vonalban, sima görbülettel, hagyjuk, hogy a gyermek összetett alakzatokat hozzon létre. Ezt egy felnőtt szigorú felügyelete alatt kell végezni. Győződjön meg róla, hogy az ollóval való munkavégzés során gyermeke megtanulja a biztonságot.
 • Használja a rajz sablonokat. Kényelmes eszközök is használhatók, mint például - például egy üveg segítségével rajzolhat egy kört.

Fizikai fejlődés, mozgékonyság

Javasoljuk a következő gyakorlatokat:

 • Séta az akadályokkal görbe út, naplók, felemelkedés és leereszkedés formájában, különböző hummockokból.
 • Futás - akadályokkal, a megállapodás szerinti útvonalon. Salki, farok, felzárkózik.
 • Különböző labda játékok, dobás, dobás egy célba, gördülő.
 • Ugrás a különböző játékokban (akadályok felett).
 • Hegymászás a falrudakon, lépcsőkön, utcai platformokon, a kanapén, az alagutakon.
 • Táncórák táncok.
 • Elrejteni és keresni, elrejteni és keresni.
 • Szórakoztató töltés a játékban, költői forma.
 • Kerékpár, futó kerékpár, robogó.

Beszédfejlesztés, olvasási tanulás, számolás

Ez magában foglalja a következő osztályokat:

 • Tanulunk betűket és számokat, keressük őket a környezetben, séta.
 • Az objektumokat, létrákat a leereszkedés és a felemelés során figyelembe vesszük, lépéseket. A szám és a szám összekapcsolása.
 • Tanulni a gyermekek verseit.
 • Javasoljuk, hogy a gyermek hallgassa meg azt a történetet, amelyben hibák vannak.Az ő feladata - a vezető kérdésekkel kapcsolatban, hogy rámutasson rá, és folytassa a történetet.
 • Találós kérdések. Keressen olyan elemeket, amelyek megfelelnek az adott leírásnak.
 • Illusztrációk megtekintése, történetek és versek olvasása, zenei mesék hallgatása, filmszalagok megtekintése.

Szerepjátékok

Ezek a következők:

 • A "Lányok-anyák" játék, amelyben a gyermek megtanulja, hogy valaki gondoskodjon. A játék tárgyai lehetnek babák, puha játékok és fiúk - még autók is.
 • Egyes foglalkozásokhoz kapcsolódó játékok. Lehet „Store”, „Doctor”, “Fireman”, “Hairdresser”, “Policeman” és mások.
 • Játékok különböző típusú közlekedéssel: "Busz", "Verseny", áruszállítás, "Különleges autók", "Garázs" és így tovább.

A memória, a logika, a figyelem fejlesztése

Ezek olyan játékok, amelyek célja az elsődleges színek, formák, kötetek tárolása:

 • Didaktikus játékok kártyákkal: találni egy extra elemet, a különbségeket, a hiányzóakat, a megváltozottakat, akiknek van házuk, találnak egy párot, találnak egy hasonló elemet, aki mit eszik.
 • Folytatjuk egyszerű kockák, gyöngyök sorozatait.
 • Kockákat színben, formában forgalmazunk.
 • Elkezdjük tanítani a gyereknek, hogy dominó, lottó játsszon.
 • Rejtvények és képek vágása.
 • Keresse meg a házat bizonyos formájú vagy színes tárgyak esetén.

Ismerje meg a világot

Az anyukáknak az alábbi osztályokat kell tartalmazniuk az arzenálban:

 • Családom: családi kapcsolatok, keresés és elismerés a képen, történetek az egyes családtagokról, különböző kommunikációs típusok - közvetlen kapcsolat, telefon, videohívások.
 • Állatok és fiatalok, ahol élnek, amit eszik, hangos hangok, megjelenés. Különböző információforrások felhasználásával - illusztrációk, előadások, filmek, mesék.
 • Megismerkedünk a naptárral, az évszakokkal és azok jelzéseivel, különböző időjárási jelenségekről beszélünk, kérjük a gyerektől, hogy mondja el, hogy milyen időjárás van.

Elkezdjük bemutatni az „év”, a „hónap” és a „hét”, a „hét napjai” fogalmát. Beszélj az ünnepekről.

 • A növényeket - beltéri és kültéri (ház, kert) gondoskodunk.
 • Készíts egy madáretetőt a gyermekeddel, és rendszeresen táplálja őket. Hívja fel a takarmányba érkező csecsemőmadárokat, valamint azokat, akiket gyaloglás közben találsz.
 • Mondja el gyermekének a fényt és az árnyékot, mutassa meg neki az igazi „árnyékszínházat”.
 • Ismertesse a morzsákat különböző fogalmakkal, tanítsa meg, hogyan kell mérni a magasságot, a súlyt, a szélességet, a hosszúságot.
 • Játssz a színházat. Tegyen egy bábot, asztalt vagy ujjbemutatót a gyermekével együtt, majd mutassa be a közeli személyeknek.
 • Mondd el a gyerekednek a különböző városokról, országokról, helyről, bolygókról.
 • Játssz az ellenkezője: ehető és nem fogyasztható, nehéz és könnyű, hosszú és rövid, hideg és meleg - és így tovább.
 • Tanítsa meg a gyermekét, hogy segítsen felnőtteknek: mossuk le a padlót, edényeket, söpörjük, töröljük le a port. Hadd legyen erre a szükséges felszerelés: rongy, seprű, szivacs, kis vödör víz.
 • Készíts egy szórakoztató laboratóriumot otthon, bemutatva a gyermek egyszerű kísérleteit és kísérleteit. Figyelje meg, hogy a cukor és a só vízben oldódik, festék, mondja el, hogy nem minden anyag oldódhat. Vizsgálatok különböző vízállapotokkal: szilárd, folyékony, gázhalmazállapotúak. Tedd jéggel a kisbabáddal, fordítsd vissza vízbe, majd gőzbe.
 • Beszélj a különböző dolgokról otthon és az utcán, magyarázd el, hogy mit csinálnak.

Ne feledje, hogy a gyermek csak ismeri a világot. Neki most minden olyan jelenség, amely felnőttnek a felnőttnek tűnik, valódi felfedezés.

3-4 év

A 3-4 éves gyerekek érdeklődése korlátlan. Mindent érdekel, ami körülveszi őket. Arra törekszenek, hogy megtanulják, hogyan és mi történik, tanulmányozzák a különböző tárgyak tulajdonságait, hasonlítsák össze másokkal, megtalálják a közös és a különbséget. A szülők legfontosabb feladata ebben az időszakban a baba támogatása az ő törekvéseiben. Szükséges, hogy ne hagyjuk ki a lehetőséget a pozitív tanulási hozzáállás kialakítására, a morzsák kognitív aktivitásának ösztönzésére.

Ebben a korban a srácok már teljesen függetlenek, sokat tanultak és elegendő tudásraktárt szereztek. Most aktívan fejlesztik a logikai gondolkodást, fejlesztve az ok-okozati kapcsolatok kialakításának képességét. Ebben a korban megalapítják a gyermek identitásának kialakulását.Ezért szükség van a teljes körű fejlesztésre.

A szülőknek jó segítség lehet a könyv L. Paramonova szerkesztése alatt „Fejlesztési tevékenységek gyerekeknek 3-4 éves”. Ebben megtalálható egy csomó kész kivonat a baba sikeres fejlődéséhez különböző irányokban.

Az ilyen korú gyermekekkel való foglalkozás során figyelni kell a beszéd, a finom motoros készségek, a logikai gondolkodás, a kreatív képességek, az elemi matematikai fogalmak, a külvilág, a zenei fejlődés ismereteire. Ügyeljen az alábbiakra.

Beszéd fejlesztése

Az osztályok listája a következő:

 • Udvarias szavakkal ismerjük meg a gyerekeket: hello, köszönöm, kérem, és így tovább. Egy felnőtt felnőtt példája nagyon fontos szerepet játszik.
 • A telek képek segítségével apró történeteket készíthet.
 • Tanítsd meg a gyermekednek, hogy írja le a képeket.
 • Csoportos tételek bizonyos jellemzők és célok szerint. Különböző didaktikai játékok segítenek ebben.
 • Tájékozódás az űrben - be, alatt, alatt, felett, alatt és így tovább.
 • Tanulmányozza a morzsákat az objektumok különböző tulajdonságait, tulajdonságait és jeleit - illusztrációk és a valóság segítségével.
 • Kérd meg a gyermekedet, hogy visszajátszd a meseidet, amiket neki olvasott; Hadd próbálja meg írni egy rövid mese saját maga.
 • Nézze meg, hogy a gyermek helyesen használja-e a szavakat, igék, névmások.
 • Csináld a gimnasztikát.

A finom motoros készségek fejlesztése

Az alább felsorolt ​​szabadidős tevékenységek diverzifikálása:

 • Torna az ujjak számára.
 • Szobrászat és rajzolás.
 • Alkalmazás.
 • Tanulj meg ollóval vágni.
 • Fűzés.
 • Konstruktőrök.
 • Keltetés, minták rajzolása a pontokon, labirintusok elhaladása, ösvények vezetése.

Logikai gondolkodás

Ennek a készségnek a fejlesztésében segít:

 • Rejtvények és képek vágása.
 • Keresse meg a különbségeket a képeken.
 • További elemek keresése.
 • Az elemek csoportosítása (edények, bútorok, cipők stb.).
 • A főbb jellemzők összehasonlítása - szín, forma, méret.
 • Két objektum összehasonlítása egymás között - hasonlóságok és különbségek keresése.

kreativitás

Ügyeljen arra, hogy:

 • Rajzoljon a pontokra.
 • A javasolt modell alapján.
 • Színezés.
 • A kelési.
 • Rajzolás nem hagyományos technikákkal.
 • Sablon rajz.

Elemi matematikai ábrázolások

Az anyának ajánlott, hogy a következőket egy gyermekkel kezelje:

 • A pontszám 5-ig közvetlen és fordított sorrendben.
 • Az objektumok számának korrelációja.
 • Bizonyos tételek szelektív számlája (például a napok között megtalálható a képek között, és számíthatja őket).
 • Ismerje meg a „nagy”, „közép”, „kicsi”, „felső”, „alsó”, „jobb”, „bal” fogalmakat.
 • Az egyszerű geometriai alakzatok (kör, négyzet, háromszög) felismerése, azok megjelenítésének képessége, olyan tárgyak megtalálása, amelyek hasonlóak a számukra.

Ismerje meg a világot

Ez magában foglalja:

 • Ismerkedés az évszakokkal (tél, tavasz, nyár, ősz), alternatív változásuk és főbb jellemzőik.
 • Ismerje meg a napszakokat (reggel, délután, este, éjszaka).
 • Ismerje meg a különböző közlekedési típusokat (víz, levegő, vasút, közúti, speciális autók, autós asszisztensek, közforgalmú szállítás és személyes használatra stb.).
 • Ismerje meg a szakmákat.
 • Háziállatok ismerete - azok, akik a faluban és az erdőben élnek. Tanítsd meg a babát, hogy írd le őket, hogy hívjunk, mint mondják, hogy megkülönböztessék egy személy és egy állat testének részeit (nem lábak, hanem mancsok, nem arc, hanem pofa és hasonlók).
 • Megtanulják megkülönböztetni a fákat és a leveleket, találkoznak különböző virágokkal, szobanövényekkel.
 • A gyermeknek meg kell tanulnia megkülönböztetni a zöldségeket és gyümölcsöket, hogyan különböznek egymástól (zöldségek - nőnek a kertben, gyümölcsök - a kertben, a fákban).
 • A gyermeknek meg kell tudnia nevezni az állatokat és a fiatalokat.
 • Megismerkedünk udvarias szavakkal.

Adjon gyermekeknek személyes, pozitív példát arra, hogyan kell őket használni.

Zenei fejlődés

Az ilyen tevékenységek szükségesek ahhoz, hogy gyermeke teljes mértékben és teljes mértékben fejlődjön. Segítségükkel a gyerekek megtanulják hallani a ritmust, tájékozódnak az űrben, fejleszti a hallást és a figyelmet.

A gyerekek megpróbálják az arckifejezéseket és mozgásokat használni a zenei alkotás jellegének kifejtésére, a műanyag, az izom-csontrendszeri berendezés fejlődik, a mozgások összehangolása javul. A tánc segítségével a gyerekek saját hangulatú képet alkotnak, tekintettel a hangzás jellegére.

A hároméves zenei osztályokban biztosan be kell vonni a következő lépéseket:

 • beszédfejlesztési gyakorlatok;
 • egyszerű táncmozgások tanulása;
 • dalok és versek tanulása;
 • artikulációs, ujj- és légzési gyakorlatok;
 • zenei alkotások és táncok, amelyekben ritmikus mintázatot követnek;
 • ismerkedés a különböző hangszerekkel és hangjuk elismerésével;
 • szabadtéri játék.

5-6 év

Öt évesen már fontos, hogy elkezdjük az osztályokat a gyermek iskolába való felkészítésében. Végtére is, ebben az időszakban megalapították a jövőbeni első osztályosok sikeres képzését. A fejlesztési tevékenységek segítségével Ön képes lesz arra, hogy minőségi szempontból előkészítse gyermekét erre a nehéz szakaszra, nem csak az óvodára támaszkodva. A legfontosabb dolog az, hogy megszervezd a leckéket oly módon, hogy azok minőségi és érdekes módon történjenek a gyermekek számára.

Ebben az életkorban az osztályokat még mindig játékosan végzik, de már magukban kell foglalniuk a tanulás elemeit - a megállapított szabályokkal, konkrét követelményekkel és az eredmény értékelésével. Az óvodás tanulóknak már meg kell tanulniuk meghallgatni a felnőtt utasításait, és követniük kell őket.

A vezetői óvodás osztályok programjában fejlesztési feladatokat kell tartalmaznia:

 • finom motoros készségek;
 • beszéd;
 • kognitív érdeklődés;
 • alapvető mentális folyamatok;
 • kreativitás;
 • intelligencia;
 • fizikai.

Szükséges, hogy a tevékenysége során egy előrelépési ciklusra kerüljön sor az óvodáskorú gyermekekkel egy sétára. Egy ilyen közös időtöltés hozzájárul a személyiség harmonikus fejlődéséhez, nem kevesebb, mint az otthoni tanulságok.

Az ilyen foglalkozások minden ciklusát egy adott témára fordítsák (házak tanulmányozása, közlekedési szabályok, lakóhelyi infrastruktúra, szakma, magatartási szabályok a nyilvános helyeken, élő természet tárgyainak megfigyelése stb.). Ez a formája az új tudás megszerzésének egy adott témában a legkényelmesebb. Lehetőség van egy bizonyos tantárgy kombinálására egy séta során ugyanazon a témakörrel kapcsolatos feladatokkal otthon - a megszerzett tudás konszolidálására.

Kezdje az iskolába főzni, az ismeretek, készségek és képességek fejlesztése, amelyek hasznosak lesznek az első osztályba lépéskor. Ezek a tevékenységek magukban foglalják a kézírás olvasását és előkészítését az írásba, számlálásba, a betűk és a számok ismeretébe.

Fejleszteni kell a képességet, hogy a számot és a számot, a hangot és a betűket összekapcsolják, képesek megírni őket. Taníts egy óvodást, hogy navigáljon egy papírdarabon, hogy kikelje, nyomon kövesse a pontokat, gondosan díszítse, vágja, vázolja a sablonokat. Tartalmazza a modellezésbe és rajzokba, amelyek diverzifikálhatják a nem hagyományos technikákat.

Hozzon létre különböző érdekes mesterségeket és alkalmazásokat. Támogassa a természet és az állatok tiszteletét, készítsen rejtvényeket és rejtvényeket a gyermekek számára.

Az általános iskolás korú gyermekek számára

A korai iskolás években intenzív fejlesztés van az intelligenciában. Ebben a korszakban alapvető mentális funkciók alakulnak ki. Ez például a figyelem, a logikai gondolkodás, a memória, az észlelés, a képzelet. Készítette tudatosságukat. Ezt a fontos tényezőt figyelembe kell venni a diák fejlődési osztályának előkészítésekor.

Szükséges segíteni a gyermeket az alapfokú oktatási tárgyak elsajátításában, felkészülésükre, pozitív hozzáállás kialakítása a tanulási folyamathoz. Ügyeljen arra, hogy bővítse a gyermek látóhatárát, fejlessze beszédét.

Az általános iskolai korban a vezető tevékenység a játékról iskolára változik, de még mindig nagy figyelmet kell fordítania a játékra játékosan. Így asszimilálják a fiúk az információkat legjobban.

Az általános iskolás korú gyerekek szeretni fogják, ha a számítógépet gyakorolja. Most már számos online oktatási játékot találhatsz. A legfontosabb dolog - ne felejtsük el a számítógépes játékokban eltöltött időt.

Felelősségteljesen közelíti meg az általános iskolai tanulók játékválasztékát. Próbálja meg elkerülni az ijesztő szörnyek, mutánsok, robotok vásárlását. Ehelyett nagyon hasznos lesz a tervezők, a rejtvények, a mozaikok, a gyerekek kreativitásának készítése.

Jó választás lesz társasjátékok, amelyet az egész család játszhat: dáma, sakk. Hozzájárulnak a gyermek intellektusának fejlődéséhez, a logikához, megtanulják megérteni és következtetéseket levonni, előrejelezve tevékenységük eredményét. Ezek a játékok segítik a memória fejlesztését, megtanulják összegezni és elvégezni a számításokat. Segítségükkel a gyerekek megnövelik munkaképességüket, kitartást, kitartást, önfegyelmet, az elme cselekvési képességét, valamint a győzelemre való képességet fogják kialakítani.

Egy gyermekpszichológus oktatási tevékenysége

A pszichológus nagy segítséget nyújthat a szülőknek gyermekeik nevelésében és fejlődésében. Vannak osztályok, amelyek egy csoportban vannak. A szülők általában egy pszichológus egyéni munkáját választják a gyermekkel.

A baba fejlődése átfogó diagnózissal és részletes beszélgetéssel kezdődik az anyával. Ennek a tanárnak a segítségével tájékoztatást kap a gyermek fejlődésének szintjéről egy adott időpontban, építi munkáját, figyelembe véve egy adott gyermek jellemzőit, egyéni programot készít.

A pszichológus segíti a gyermekek alapvető kognitív mentális folyamatainak kialakítását. Ez például a memória, a gondolkodás, a figyelem, az észlelés és a képzelet. Magas szintű fejlesztés járul hozzá a gyermek sikeres tanulásához. Osztályaikban a pszichológusok figyelmet fordítanak a gyermekek érzelmi fejlődésére, ami jelenleg nagyon releváns.

A pszichológusok megtanítják a gyermeket az érzelmek kezelésére és a velük való megbirkózásra, korrigálják az agresszió és a harag megnyilvánulásait. Segítenek a gyerekek kommunikációs készségeinek fejlesztésében, amelyek nélkül a felnőttek és társaik közötti kölcsönhatás lehetetlen.

A szakértők segíthetnek a szülőknek abban, hogy megtalálják a helyes utat a nehéz helyzetből, javasolják, hogyan kell megfelelően reagálni a gyermek cselekvéseire egy adott helyzetben.

Munkájukban a pszichológusok a munka különböző módszereit és technikáit használhatják. Néha nagyon váratlanok a szülők számára. Tekintsünk néhányat közülük:

 • Nagyon gyakori módszer játékterápiaahol a gyermek elveszíti a valós élethelyzeteket játékokkal vagy felnőttekkel.
 • Mese terápia - a munka fogadása, amely lehetővé teszi, hogy szavakban kifejezze ugyanazokat a helyzeteket és pillanatokat, mint a játékban. Eltér az előzőtől, hogy van egy mese hős vagy egy bölcs asszisztens-tanácsadó, aki elmondja a gyereknek, hogy kiutat a jelenlegi nehéz helyzetből.
 • Művészeti terápia - ezek rajzok. Leggyakrabban a gyerekeket felajánlják, hogy egy nem létező állatot rajzoljanak, és erről beszéljenek. A szülők nem próbálhatják önmagukban értelmezni ezeket a rajzokat, mivel csak egy pszichológus tudja pontosan meghatározni, hogy hol a gyerek csak fantáziál, és hol vannak valós problémák.

Minden felsorolt ​​munkamódszert kisgyermekekkel lehet használni.Az iskolások számára más technikákat is alkalmaznak, amelyek leggyakrabban a gyerekek személyes kapcsolataiban a barátokkal, osztálytársakkal, szülőkkel, tanárokkal és más emberekkel kapcsolatos problémák jellemzésére és azonosítására szolgálnak. Ebben a korban a munkamódszerek és technikák megválasztása nagyon széles.

Tippek a szülőknek

A következő hasznos ajánlásokat kell figyelembe venni:

 • Ne feledje, hogy a gyermek fejlődik a játékban. Próbálj meg minden osztályt csak játékformában végrehajtani. Építsd meg a te dolgodat, figyelembe véve a baba érdekeit.
 • Szükséges, hogy rendszeresen, naponta vegyen részt.
 • Próbálkozzon a gyermekkel való interakció bármely pillanatában, hogy adjon neki új ismereteket. Ha elkezdi az étel elkészítését - kérje meg a gyermeket, hogy segítsen neked, ugyanakkor mondja el a zöldségeket és gyümölcsöket arról, hogyan különböznek egymástól.
 • Sétánál láthatjuk a növényeket és az állatokat, megfigyelheti a közlekedést, megtanulhatja az út szabályait és így tovább. Ha elkezdte rendezni a ruháit a szekrényben, kérje meg a morzsákat, hogy segítsen rendezni őket.

A gyermekklinikához való utazás során elmondhatja a gyermeknek az ott dolgozó orvosokat. Mutassa meg képzeletét és fejlessze a gyermeket bármikor és bárhol.

 • Nézd meg a babát. A fáradtság első megnyilvánulása esetén abba kell hagynia a gyakorlást.
 • Próbálja meg megteremteni a morzsák fejlődéséhez szükséges feltételeket. Semmi sem zavarhatja el a gyereket.
 • Csak jó hangulatban kezdj el gyakorolni.
 • Ne rohanjon a gyermeket.
 • Soha ne hasonlítsa össze a babát senkivel, ne rágja őt, ne kiabáljon. Próbáld meg dicsérni a lehető leggyakrabban, de csak akkor, ha valami jól kiderült neki. Nyújtsa meg jóváhagyását, ha ma jobb, mint tegnap.
 • Szeressétek a kisbabádat - nem számít. Vedd meg, hogy mi az, minden sikerével és kudarcával. Ne próbálja meg rávenni gyermekkori álmait.

 • Adjon neki lehetőséget, hogy önálló személyré váljon és döntéseket hozzon. Taníts meg, hogy felelős legyen a döntéseidért és cselekedeteidért.

A következő videóban a Montessori módszer szerint a gyermekek számára kínálnak oktatási tevékenységeket.

Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. A betegség első tüneteihez forduljon orvoshoz.

terhesség

fejlesztés

egészség