Mikor kezdődik a gyermek feltérképezése, és milyen gyakorlatok járulnak hozzá ehhez?

A tartalom

A gyermek bejárta - és ez egy fontos esemény az életében. Ez a készség az első készség, amely lehetővé teszi, hogy önállóan mozogjon az űrben.

A csúszási szakasz szükséges ahhoz, hogy a gyermek teste kifejlessze az izom-csontrendszert, és egy függőleges terhelésre készüljön, amely felváltja a feltérképezést. Ebben az anyagban elmondjuk, hogy mikor és hogyan kezdik a gyerekek feltérképezni, és milyen hatékony gyakorlatok segítik a szülőket, hogy ösztönözzék a gyermeket arra, hogy feltérképezzék.

Szabványok és feltételek

Az újszülött nem rendelkezik izom-csontrendszeri készségekkel, kivéve a feltétel nélküli reflexeket, amelyek magukba foglalják a fogást, a test „húrjához” való igazítását, amikor a gerinc mentén fut, a tollakat oldalra dobva, és a lábakat függőleges helyzetben tolva a síktól. Csak néhány héttel a születés után a baba elkezdi az első vagy kevésbé tudatos mozdulatokat.

Először megtanulja, hogy megtartsa a fejét, hogy felemelje a test felső részét a kezével a fekvő helyzetben. Aztán megszerzi a puccsokat. Aztán jön a vágy, hogy üljön és bejárjon - néha ugyanabban az időben, néha fordulatokban és bármilyen sorrendben.

Valójában az első évben a gyermek fejlődése során gyorsított módban megismétli az evolúciós változások teljes menetét, melyet az emberiség elvégzett. A különbség az, hogy az emberiség több tízezer évig tartott a két alsó végtagra, és a természet mindössze az első 12 hónapját egy személynek - gyermekének - tartotta.

Átlagosan a gyermekgyógyászati ​​normák azt jelzik, hogy a gyermek 5-9 hónapon belül kezd bejárni. Az életkora olyan nagy, mert minden gyerek nagyon eltérő. És öt hónapon át mászik, és a testnek az űrben 8 hónapon át történő mozgatásának új módja teljesen és vitathatatlanul normális.

Még akkor is, ha a baba teljesen megtagadja a feltérképezést (ilyen ilyenek vannak), ez nem tekinthető eltérésnek a baba növekedési és érési programjában, és nem okozhat nagy riasztást az anya és az apa között.

A gyermek feltérképezéséhez először meg kell erősítenie a has, a mellkas, a nyak izmait. Egy gyerek, aki nem tanult meg magabiztosan tartani a fejét, nem tudja bejárni a csúszási folyamatért felelős izomcsoportok éretlensége miatt, emelje fel a törzset a karokon, és átfordul az oldalán, hátán és hasán. Csak akkor, ha az izmok és a szalagok készek egy új színpad kialakítására, a baba örömmel fogadja a torna, gyakorlatokat és más szülői tevékenységeket, amelyek célja a feltérképezés ösztönzése.

A normákat illetően meg kell jegyezni, hogy meglehetősen átlagosak és olyan általánosak, hogy alig alkalmazhatók az egyes csecsemőkre. Ne aggódjon, ha a gyermek előttük vagy mögötte van. Minden baba egyedi programja szerint alakul ki.

Mi befolyásolja az időzítést?

Előfordulhat, hogy a gyermek nem bizonyítja, hogy hat hónap után kíván bejárni, és ennek sok oka lehet. Ügyeljen arra, hogy vegye figyelembe az egyéni "körülményeket". És ezek a következők lehetnek:

  • a baba idő előtt született;
  • a baba neurológiai rendellenességeket állapított meg és diagnosztizált;
  • a gyerek inaktív életmódot vezet;
  • a morzsolatok veleszületett melankolikus vagy flegmatikus jellegűek (az aktív és néha még nyugtalanul sanguine és choleric emberek gyorsabban és szívesen mozognak, minden érdekes, míg a flegmatikus jobban érdekli a jó táplálkozás és az egészséges hosszabb alvás);
  • a gyermeknek túlsúlyos problémái vannak: a fiúk és lányok, akiknek testtömege meghaladja a megengedett korhatárokat, általában nehézségekkel és sokkal később, mint társaik, új motoros készségeket tanulnak;
  • a gyermeknek megfelelő „élőhely” -nek kell lennie: ha állandóan a kiságy vagy a játszótér külső oldalára korlátozódik, egyszerűen nem lesz ösztönző a bejárásra;
  • a gyermek látási problémákkal küzd: a látássérült gyermekek nem tudnak korrelálni a tárgyak közötti távolságot és látni a távoli célokat, ezért a feltérképezés nem stimulálódik.

A készségfejlesztés szakaszai

Az a képesség, hogy üljön vagy sétáljon, szinte minden csecsemő ugyanúgy néz ki. És csak a csúszás egy csodálatos „tér” az egyéni stílus kifejeződéséhez: minden gyermek, ha gondosan megfigyeled, más módon vizsgálod, ahogy akarják. A készség fokozatosan fejlődik, és minden egyes szakaszában egyértelműen kiderül ez az egyéni stílus.

A készséget saját törvényei alkotják, függetlenül attól, hogy milyen típusú baba van. Tekintsük meg a készségszerzés alapvető szakaszát.

A gyomorban

A hasi csecsemőkre mászás általában először kezdődik. Ez a módszer nem igényel nagy fizikai terhelésű babát, magában foglalja a has és a hát izmait.

A legegyszerűbb megtanulni, hogyan kell új utat tanulni, mert ebben a helyzetben a baba biztonságban érzi magát. Semmi sem veszélyezteti az egyensúlyát és helyét az űrben. K is, akkor mindig pihenhet és feküdjön le a szokásos helyzetben - a hasán, ha elfárad, hogy előre haladjon.

E szakasz kezdetei a legkorábbi időpontok. A gyerekek átlagosan 5-6 hónapon belül megtanulják a hasát. A kezdeti stádiumban a gyermeknek elég erős izomzatra van szüksége, mert a pocakját követően a páciensnek meg kell tanulnia, hogy a kezükből elhúzza a gépet.

Ebben a szakaszban a csecsemők ritkán fordulnak elő célzottan. A leggyakrabban a tották szórakoztatják a szüleiket, hogy megpróbálják az oldalra vagy hátra mozogni. Ez teljesen normálisnak tekinthető, ezért nem szabad korrekciókat végezni.

A hason, a lábakon

Körülbelül egy hónappal azután, hogy elkezdtük a mozgást a hasán, a gyermek megérti, hogy a cél elérése érdekében el kell mozdulnia az irányába, mert a hátrafelé vagy oldalra történő elmozdulás nem hozza meg a megtisztelt játékot. Aztán a gyerekek többsége elkezdi a lábak használatát - elriasztják. Kiderül, hogy a test előre mozog előre, de most a morzsát a gyomorban tartják.

Ahogy javítod a képességét, hogy egyidejűleg lecsúszjon a lábaddal, vagy meglehetősen felváltva, a gyomra előre haladó teljes körű készség alakul ki, és a gyermek elkezdi megérteni, hogy a hajlított lábak felemelik a sík fölé, és megtanulja, hogy minden négyzeten álljon. A színpad kezdetéhez szükséges alapvető (nagyon feltételes) időkeret 6-8 hónap.

Négyes

Amint a baba megtanulja, hogy a test súlyát a lábakon és a karokon hordozza, akkor minden négynél fog megállni. Ugyanakkor leesik, fájdalmas az állát és az orrát verni, ezért már ebben a szakaszban a szülőknek gondoskodniuk kell arról, hogy a házban csúszó hely legyen - puha padlóburkolattal, amely enyhíti a hátrányokat.

Lehetetlen arra kényszeríteni a gyermeket, hogy négykézlábra keressen. Az önmegőrzés ösztöne egyértelműen elmondja a kisgyermeknek, hogy az egyensúlyérzet hiányában nem szükséges bárhol mozogni. Ezért a morzsa ugyanolyan lesz négykézláb, mint a végtagok izmainak megerõsítése, mert most a legnagyobb terhet jelentik. Átlagosan az időszak 7-9 hónap. Időtartama tisztán egyedi.

Négykézlábas permutációval

Ez az utolsó szakasz, amikor a gyermek, aki megtanulta a súlyát és egyensúlyát négy támogatási ponton, megkezdi a végtagok átrendezését, ugyanakkor elosztja a súlyt a másik három vagy két végtagra. Először is, a gyerekek átrendezik a karokat, húzza a lábukat mögöttük, majd elsajátítják a karok és a lábak szinkronizált átrendeződését.

Ettől a pillanattól kezdve a gyermek hasonlít a hírhedt „elektro-seprűre”, amely itt, ott és a következő szobában szinte egyszerre jelen van. Ez az időszak különleges gondosságot igényel a szülőktől a baba biztonsága érdekében. Már eljut a korábban tiltott dobozokhoz, polcokhoz, konyhához, tűzhelyhez és szemetesbe. Légy éber.

Baba szex és csúszó

Az internetes fórumokon gyakran megtalálhatók az anyukák kijelentései, amelyeket a lányok a fiúk előtt feltérképeznek. Nem teljesen helyes a férfi babák hibáztatása a lustaság és az inaktivitás miatt. izomrendszerük és motivációjuk nem lassabb, mint a lányok.

A motoros készségek fejlesztésének sebessége a hivatalos orvoslás szerint nem függ a gyermek nemétől. Az anyák véleménye semmi más, mint a gyermekük, a gyermekük, a szomszédjuk és a barátnőjük gyermekeinek korlátozott csoportjának személyes megfigyelése. A globális statisztikák keretében nincs egyértelmű előny a lányok fizikai fejlődésében. Mindkét nemhez tartozó gyerekek egyenlő potenciállal rendelkeznek, feltéve, hogy az egészségi állapotuk, a súlyuk és a szociális körülmények, amelyekben élnek, szintén közel azonosak.

Ha a gyermek nem akar bejárni

Vannak olyan gyerekek, akiket a szüleik nagyon idegesek, hogy nem akarnak feltérképezni. Alternatív módokon mozgathatók - például egy négyzetből egy pozícióból ugrva, vagy oldalról oldalra gördülve, amíg el nem érik a célt. Először is, a szülőknek lehetnek gondolatai a lehetséges fejlődési patológiákról.

Ne essen pánikba. Figyelje szorosabban a gyermekét. Ha mozdulataiban a végtagjait a jobb és a bal oldalon egyaránt használja, ha a mozgás közben, még a csúszás nélkül is, a gyermek egyformán koordinálja a jobb és bal kéz és a két láb mozgását, akkor semmi sem aggódik.

Ha nincsenek görcsök, parézisek, az egyes végtagok puffasztása vagy teljes mozdulatlansága, nem kell aggódnia. Elég lesz ahhoz, hogy megteremtse a megfelelő feltételeket, hogy segítsen a gyermeknek, hogy érdekeljen a feltérképezésben, hogy képes legyen saját képességeire.

Meg kell tanítanom egy babát, hogy bejárjon? Ha a megfelelő készség hiánya megakadályozza a szülőknek, hogy csendes életet éljenek, akkor a napi gimnasztika során speciális gyakorlatokat használhat. A legfontosabb dolog nem az, hogy nyomást gyakoroljunk a babára, hogy ne kényszerítsük őt arra, hogy bármit tegyen erővel. A feltérképezésre irányuló kísérletek nem válhatnak megszállottsággá, végül pedig vannak olyan gyerekek, akik megkerülik a feltérképezést, leülnek, majd két lábon állnak.

A másik szélsőség az állandó kísérletek a feltérképezésre. Néhány szülő panaszkodik, hogy a baba teljesen lehetetlen ruhát cserélni, mert még egy percig sem feküdhet le, és megpróbál bejárni. Néha a gyermek furcsa viselkedést mutat - éjszaka ébred fel, és azonnal elkezd kúszni az ágy körül, amíg el nem éri a kerítést. Ez annak köszönhető az idegrendszer stimulálása. Ilyen csecsemő segíthet pihentető relaxációs masszázzsal lefekvés előtt, hideg fürdőben.

A könnyedén izgalmas gyermek torna és gyakorlásait a fizikai terhelés idejének és mértékének megfelelően kell adagolni, és az osztályokat csak a nap első felében kell tartani, hogy a baba elaludhasson és pihenjen, mielőtt alszik.

Torna és mászó gyakorlatok

A torna hasznos minden gyerek számára.Javítja a vérkeringést, serkenti a csont- és izomrendszerek fejlődését, a szalagokat, pozitív hatást gyakorol a beszédfejlődésre és az idegrendszer állapotára. Ha a gyermek nem mászik, bár az anya véleménye szerint már most is ideje, hogy ezt megtehesse, ösztönözheti a készségek megszerzését, a napi gyakorlatokhoz speciális gyakorlatokat adva.

Meg kell jegyezni, hogy Ezek a gyakorlatok aktívak, vagyis a gyermek is részt vesz azok végrehajtásában. Sőt, megfelelő motiváció nélkül, a gyermek nem fog feltérképezni, függetlenül attól, hogy mennyire keményen próbálkozik - meg kell győződnie arról, hogy érdekes és fényes tárgyak és játékok állnak rendelkezésünkre, ami az az ösztönző, amely arra kényszeríti a gyereket, hogy az új szabályok szerint mozogjon.

Hasznos és egyszerű gyakorlatokat fogunk adni, amelyek célja a karok, a lábak, a has és a hát izomzatának erősítése, valamint a vestibularis készülék fejlesztésének elősegítése, amely a feltérképezés megkezdéséhez szükséges.

"Hunter"

Ehhez a tevékenységhez szüksége lesz egy gyermek fejlődő szőnyegre, melynek íve van a játékok számára. Ha nem, tedd ki magadat a fényes anyagból. Az ív esetében használjon vastag huzalt, amely habszivacsral és ruhával van bevonva. A testmozgás a legkisebbre - 5 hónapra szól. Tegye a gyermeket a hasára, és az ívre kössön egy kis játékot, hogy az jól látható legyen a gyermek számára, de elérhetetlen.

Tartsa a gyermeket a mellkasával, miközben egy kézzel megpróbál egy játékot. Minden nap egyre kevésbé kell támogatnia. A lényeg az, hogy a játékot fel kell függeszteni úgy, hogy a gyermek nyúlik meg. A testmozgás serkenti a karok és nyak fejlődését, lehetővé teszi a baba számára, hogy érezze a súlyátadást az egyik végtagon, ami fontos a feltérképezéshez.

"Utazó a labdán"

Ehhez a gyakorlathoz egy tornaterem szükséges. Tedd először a gyereket a fitballra, hátra, hátra, balra és jobbra. Ezután fordítsa meg a gyermeket a gyomrára, és ismételje meg az uralkodást. Mielőtt a labda elhelyezne egy játékot vagy egy érdekes tárgyat a baba számára, tartsa a babát a has lábán és lábán. Eléri a játékot, átmegy a fitball felületén.

Az Ön feladata, hogy tartsa a lábakat úgy, hogy a baba nem esik le a labdával. A gyakorlat akkor fejeződik be, amikor a gyermek kivette a játékot. Ezután mozgassa tovább, és ismételje meg újra a feladatot.

„Talicska”

Ez egy népszerű és ismerős sok gyakorlat, ami igazi örömöt okoz a gyerekeknek. Az anya feladata, hogy a gyermeket a lábakon tartsa, a gyermek feladata, hogy a karjait a padlóra lépje. Előre mozgás hasonlít egy talicskára, így maga a név. A lényeg nem az, hogy éles előre mozduljon, ellenkező esetben a gyermek elveszítheti egyensúlyát, és keményen nyomja a fejét. Gyakorlat alkalmas 7-8 hónapos gyermekek számára.

"Béka utazó"

Ez a gyakorlat a híres edzés "Frog" továbbfejlesztett változata. Tegye a babát a hasára. Enyhén elterjedt a lábai, hajlítva a térdre, hasonlít egy ugró béka mozgására. Végezze el a gyakorlatot azzal, hogy saját gyermekeiből támogatást nyújt a gyermeknek. Kikapcsolva tőlük, a tehetetlenségi morzsolás képes lesz arra, hogy az első centiméterét az érdekes játék előtt feltárja. Az edzés alkalmas a legkisebbre - 5,5 hónap.

"Minden táncos tánc"

Ha a gyermeket már négykézlábúnak találta, és semmilyen módon nem tudja eldönteni a kezét, hogy feltérképezze, segítsen neki a napi gimnasztika befejezésével, szórakoztató, mobil gyakorlattal. Kapcsolja be a ritmikus zenét, emelje fel a csecsemőt a négykézlábon, és egy kicsit mozduljon el ebben a helyzetben, lehetőleg ugyanolyan ritmusban a morzsákkal. És akkor dacosan tedd el a „lépést” a kezeddel. Nem ma, így néhány óra elteltével a baba határozottan úgy dönt, hogy megismétli ezt a mozdulatot.

Sokat lehet mondani a személyes példáról. De elég lesz, ha emlékeztetünk arra, hogy egy év alatti személyes példa a legjobb tanár. Nevetségesnek és nevetségesnek tűnik, de lehetséges, hogy az anya és az apa néhány napot kell töltenie, mozogva a négyzet körül. Higgyen el nekem, miután látta, a gyermek szívesen megismétli az ilyen érthetetlen, de nagyon vicces mozgalmakat a vének mögött.

Hasznos tippek

Anya, aki elhatározta, hogy megtanítja a gyermeket, hogy bejárjon, Meg kell jegyeznünk néhány hasznos tippet, amelyeket több ezer, teljesen eltérő generáció képviselőjének teszteltek.

  • - Ez az enyém! Minden gyermek hátborzongató tulajdonos. Még akkor is, ha a gyermek készen áll arra, hogy megadja az utolsó csörgést, a baba még mindig a tulajdonos és a kapzsi. Ez minden gyermek számára közös. Használja. Kérj meg barátait egy csúszó vagy gyalogló baba, indítsd el a vendéget az óvodába, és adj jogot a játékhoz, amit lát. Először a fia vagy lánya figyelni fogja, hogy egy idegen fiú vagy lány veszi a dolgát, majd megpróbálja eljutni a behatolóhoz, és visszahúzni. Talán nem a vendégek első látogatása, nem a második. De feltérképezi, hogy felveszi a játékokat. Ez tény.
  • "Ló munka." Ez a játék segít a gyermeknek gyorsabban bejárni. Készítsük el a lapokat a lapról, vegyük fel a gyermeket a mellkas területén, és könnyítsük meg a mozgást a négy támogatási ponton, és tartsuk a fogantyúval. Ezt a játékot nem szabad veleszületett szívelégtelenséggel és mellkasi deformációval rendelkező gyerekeknek ajánlani.
  • Kényelmes ruhák. A gyermek nem zavarhatja. Nézze át a szekrényét, sértetlenül szüntesse meg mindazt, ami elméletileg akadályozhatja a varratok, a kapcsok mozgását. Néha ez az intézkedés önmagában elég ahhoz, hogy a gyermek szabadságot érezhessen, hogy jobban mozogjon.

Dr. Komarovszkij véleménye

Jevgenyij Komarovszkij neves gyermekorvos fontos és szükséges készségeket kiabál. A csecsemőnek komoly problémái lehetnek a gerinc és az izom- és izomrendszer egészségi állapotában, ha a szülők ösztönzése helyett gyaloglóba vagy átkötőbe helyezik. A gerinc és az izmok függőleges terhelése nem lehet korai.

Ha a gyermek fél csúszikKomarovszkij azt tanácsolja, hogy nézzen a világra a szemén keresztül. Ehhez az anyának le kell ülnie a padlón, és meg kell nézni mindent az alulról felfelé. Éles szögek és veszélyes tárgyak, amelyek megrémítik a gyermek nagy bútorait és belső terét, azonnal nyilvánvalóvá válnak. Ezenkívül egy ilyen kísérlet segít az anyának, milyen valós veszélyeket kell kiküszöbölni (a ragasztószalag és a köröm eltávolítása, bezárása, zárása), hogy a gyermek, amikor feltérképezi, nem sérül meg.

Ha a gyermek már elkezdett feltérképezni és ezt választotta (pl. Egy morzsolás hátrafelé), Komarovsky azt tanácsolja a szülőknek, hogy ne próbálják korrigálni ezt a stílust, arra kényszerítve a gyermeket, hogy változtassa meg a mozgás pályáját vagy a végtagok beállítását.

A szülők kívánsága, hogy gyermeküket fejlesszék, legalábbis „legalábbis mindenki másnak” érthető. De Evgeny O. nem javasolja a baba fejlődésének összehasonlítását mások fejlődésével. A szülők túl korai kísérletei arra, hogy tanítsanak egy gyermeket arra, hogy feltérképezzék, eléggé súlyos negatív következményekkel járhatnak: a testtartás és a járás károsodása, az ízületi sérülések. Minden kell időszerű, de mivel Komarovsky azt tanácsolja, hogy az osztályokat legkorábban 7 hónap elteltével kezdje el, ha a gyermek még nem próbálkozik mászni.

A túl korai indulás, bár ez a fiatal szülők büszkeségének oka, nem előnyös a baba számára. Általában a korán gyalogló gyerekek, sokkal később kezdődnek a gyaloglás - nagyon kényelmes és kényelmes számukra négy végtagon, folyamatosan és biztonságosan. A szülőknek aggódniuk kell egy új kérdéssel kapcsolatban - a gyalogsági készségek hiánya.

El kell mennie az orvoshoz a gyermekkel, ha 9 hónap után a baba továbbra is lefekszik, nem próbál bejárni, üljön le.Korábban Jevgenyij Komarovszkij nem tanácsolja a riasztást, és nehezen húzza a gyermeket a neurológusok. A neurológusok nagyobb valószínűséggel találják meg az egyik olyan betegséget, amely nem létezik, és a szülők sok ideget és pénzt költenek, hogy megpróbálják meggyógyítani a gyermeket, ami már teljesen normálisan fejlődik.

Ha meg szeretné tudni, hogyan taníthat egy babát a feltérképezésre, lásd a következő videót.

Számítsuk ki az immunizálási ütemtervet
Adja meg a gyermek születésének dátumát
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. A betegség első tüneteihez forduljon orvoshoz.

terhesség

fejlesztés

egészség