Mikor kezdődik a baba a fellendülés?

A tartalom

Az első mosoly után a felnőttek semmit sem érzékelnek olyan lelkesedéssel, mint a baba gyalog. Ez az első nyelve, egyedülálló a saját útján, és a beszéd kialakításához szükséges. Ebben az anyagban elmondjuk a folyamat időzítését és jellemzőit.

Mi az?

A hagyományos orvosi források a folyamatot a verbális fejlődés előtti szakaszának tekintik. Vagyis eddig ez nem beszéd, de már nem egy sikoly, amellyel az újszülött bármilyen okból kommunikál az anyával és más rokonokkal, legyen az a kommunikációs vágy vagy a nedves pelenka. Átlagosan 2-3 hónapon belül a gyerekek elkezdenek ordítani, és ez azt jelenti, hogy a sírás szükségessége nem olyan nagy. A gyermek kiabálása most már konkrét alkalmakkor lesz, amikor egy felnőtt jelenléte és részvétele akut létfontosságú (éhség, hideg, fájdalom). Más esetekben a baba fojtogatja, és ez nem csak érzelmeket okozhat.

A gyaloglás körülbelül hat hónapig tart. Ezután a gyermek zökkenőmentesen mozog a babbling színpadára, és még közelebb lép az emberi beszédhez.

A gyermek nem szar, mert akarja. Csak a természet működik, és maga a képesség is spontánnak tekinthető. Általában a baba pihenéskor „gurging”, amikor jól, kényelmes, amikor teljes, gyakran - csak felnőttek jelenlétében, de néha a gyerekek maguk is csinálják.

A gyaloglás kezdetén a gyermek rövid hangokat ad, általában magánhangzókkal („y”, „a”, „s”) kezdve, és fokozatosan mozog, hogy egyesítsék őket egyhangúval („gu”, „ha”, „ma”). 4 hónapon keresztül a csecsemők olyan hangos készségeket érnek el, hogy nemcsak az egyes hangokat és szótagokat, hanem a hangok egész kaszkádját is mondják. A járás előtti verbális fejlődés szakaszát babblingnak nevezik.

Érdemes megjegyezni, hogy a különböző gyerekek majdnem egyformán járnak. Ebben a gyönyörű pályán nincsenek nemzetiségek, nyelvi akadályok. De már fél év múlva a morzsák elkezdnek hangokat adni, amelyek egyre inkább hasonlítanak anyanyelvük hangjaira, ahogy a szülőktől és más felnőttektől hallják és érzékelik. A kísérletek azt mutatták, hogy egy felnőtt francia, japán vagy amerikai személy képes azonosítani egy azonos nemzetiségű gyermeket, csak hallgatva a 6–7 hónapos gyermekkori gyaloglás hangfelvételét.

Még ha a gyermek megfosztja a hallás képességét, még mindig sétál. Néhány halláskárosodást okozó fazék még a babbling kezdeti szakaszain is átmegy. De akkor szükségük van orvosi segítségre és segíti a beszédfelismerést, különben nem fognak megtanulni beszélni.

Lehetséges problémák

Amikor elérik egy bizonyos korukat, a szülők kezdik várni a válaszhangok morzsáit, de lehet, hogy nem. Vannak olyan gyerekek, akik csak rövid távú képzési időszakra korlátozódnak. Úgy tűnik, hogy megpróbálják a hangokat „ízlés szerint”, mondani a magánhangzókat és megijeszteni magukat. Ilyen csecsemők 5 és 6 hónapig csendesek lehetnek, mint partizánok.

Félelmetes vagy negatív tapasztalatokkal, valamint hirtelen megbetegedéssel párhuzamosan hirtelen elveszett képességek szólhatnak a hangokról. A gyermek 2 hónapos korában üvölt, és 4 hónapig megállt, és hallgatott. A félelem, a stressz vagy akár a leggyakoribb hideg hatása alatt, amit a baba szenvedett, átmenetileg elfelejtett egy új készséget.

A gyermek fejlődésének vagy eltűnésének késedelmének oka lehet a gyermek gyenge érzelmi fejlődése: kicsit vele kommunikálnak, alig beszélnek, nem fordítanak elég figyelmet rá. A csecsemővel való kapcsolatfelvétel nem könnyű, de semmi lehetetlen.A mentális és érzelmi fejlődés késleltetését nemcsak a gullálás hiánya jelzi, hanem a monoton „éneklés” és a 4-5 hónapos és idősebb korosztályozás is. Általában ez az életkor érzelmileg felborul: a gyermek mind örömmel, mind bosszúsággal, gyengéden és gyengéden mondhatja meg a „aga” -ját. A psziché késleltetett fejlődésével és az érzelmek kialakulásával járó gyermekeknél a hangok érzelmi színe szinte hiányzik.

A gyaloglás hiányzik vagy nagyon szűkös, az autizmussal élő gyerekek szinte nem fejlődnek ki. Hasonlóan viselkednek a Down-szindrómás babák, veleszületett demenciával, súlyos fejsérülésekkel küzdő gyermekek, agyi vérzés a születéskor. A beszéd középpontjának vereségével sem a guleniya, sem a babbling nem egyáltalán lehet, valamint a későbbi beszédkészség.

Később a koraszülött csecsemők kezdik ordítani, valamint a kisgyermekek, akik gyakran betegek és ezért gyengék. A gyerekek természetéből adódóan a lusta is kicsit később elkezdhet üvölteni az aktív és kíváncsi társaikat. Ritkán az udvarlás, az agukunya és a babbling hiánya az énekhangok és énekhangszerkezetek szerkezetének anomáliái, mivel ezek az anomáliák viszonylag ritkák.

A hallási problémák gyanúja csak a babbling szakaszban lehetséges. Azok a gyermekek, akik nem hallgathatnak meg és nem hallhatnak magukat, nem folytatják az egyes szótagok specifikus csatolását, megállva a vokális (énekelő) énekhangosítás színpadán.

Hogyan kell tanítani?

A szülők a legközvetlenebb módon járulhatnak hozzá a gyaloglás fejlődéséhez. Ehhez nem kell semmilyen beszédterápiás technikát elsajátítani - csak a csecsemővel kell kommunikálnia. Gyakran sok. Bármilyen okból és ilyen nélkül. Bármelyik anya is elfoglalt (főzés, takarítás, vasalás ruházat), hangosan kommentálhatja tevékenységét. A baba figyelmesen meghallgatja intonációit, hangjait, és előbb-utóbb meg akarja ismételni őket.

A beszédterapeuták és a logopédusok azt mondják, hogy ahhoz, hogy egy gyermek jobban megértse a felnőtt beszédét, nem csendesen, hanem hangosan kell beszélned mert a legjobban rögzíti az emberi beszéd memóriájában és észlelt átlagos gyakoriságában.

Ha a csecsemő gyakran szemtanúvá válik a családi veszekedésekre, az anya gyakran irritált hangon beszél, emeli a hangját, akkor van esély arra, hogy nem gyengéd, óvatos, köhögő hangokkal kezd el tanulni, hanem kiabálással és robbantással. Ezért ajánlott, hogy a gyermek mindig barátságos és egyenletes hangon beszéljen. Két és három hónapos korától kezdve beszélgetés közben meg kell kezdeni a szemmel való érintkezést.

Ilyen esetekben a hagyományos „On” játékkal húzva az anyának meg kell próbálnia a babát a szemébe nézni, és meg kell felelnie a visszatérési pillantásra. Ha a gyermek nyüzsög, és nem gulit, az anyának nem szabad utánozni a hangjait. Minden más esetben jó lesz, ha az anya elkezdi utánozni a baba hangjait. Az ilyen kapcsolat a gyermek teljes körű beszédfejlesztésének kezdete lesz.

Próbálj meg beszélni a percekkel, amikor a ház csendes. Zajos környezetben nehéz megtenni: a gyereket zavarja egy működő televízió, hangos zene vagy hangok, és egyszerűen leáll. Éppen ezért a nagycsaládos gyerekek gyakran szenvednek késedelmes beszédfejlődéstől.

Olyan helyzetekben, ahol a gyermek csak egy felnőttet hallgat, és egyáltalán nem próbálja utánozni, akkor az úgynevezett passzív utánzási technikákat alkalmazzák. Az anya a tipikus gu-gu-ha-ha-t fejezi ki, és egyidejűleg a hüvelykujjával megnyitja az alsó szivacsot a gyermeknek, megismételve saját artikulációját. Fokozatosan a baba megértette az arckifejezések és a kimenő hang közötti kapcsolatot. Van egy speciális beszédterápiás masszázs csecsemőknek. A gyermek mellkasára ható kézmozdulatok rezgéséből áll, enyhén megérintve a gége és a szubmandibuláris tér ujjhegyeit.

Még akkor is, ha a baba tartósan megtagadja a pimpantást, ne hagyja el az osztályokat és kísérleteket. Előfordul, hogy a gyaloglás szakaszának eltelte után a baba 5–6 hónap múlva megkezd, és meglehetősen gyorsan halad. A beszéd- és beszédkészség megszerzéséhez fontos a felnőtt beszéd felismerésének képessége is. Ezért az anyának gyakran fel kell kérdeznie a gyermek kérdéseit és válaszolnia kell magára, minden interakciós műveletet meg kell kommentálni: „adj”, „be”, „így”, „nem így”, „ez”. A rövid hangok kombinációi segítenek a gyermeknek, hogy gyorsan elsajátítsa a passzív (belső) beszédet.

Sajnos a szülők gyakran várják az első „anyát” vagy „apát”, és nem tulajdonítanak nagy jelentőséget más hangoknak és azok kombinációinak, amelyeket a baba mond. És a baba vár jóváhagyásra és reakcióra, amikor ismét megmondja a „gu”, „bu”, stb. Az érzelmileg és figyelmesen a szülők reagálnak a hűtésre, annál gyorsabban mozog a baba az emberi beszéd megtanulásának megfelelő irányába.

A legnehezebb a kétnyelvű gyermekek lehűlésének és megcsonkításának szakaszai, akik egyszerre két nyelvet hallanak. Fél év múlva általában maguk is „határozzák meg”: a lebegésük során az őket érintő nyelv hangjai erősebbek lesznek. De két nyelv keveréke is lehet. Ilyen srácokkal egy nyelven kell tanulni, csak fokozatosan (egy év után) egy másik nyelv hangjainak és szótagainak hozzáadásával. A kezek finom motoros készségeinek fejlesztése szintén fontos a beszéd előtti készségek fejlesztése szempontjából. A kézmozgások és a beszédközpont egymáshoz kapcsolódnak. Ezért a két és három hónapos gyermekeknek kellőképpen eltérőnek kell lenniük az érintő tárgyakkal (játékok, rongyok), amelyek az ujjak tapintható érzéseit fogják kifejleszteni. Az év első felében hasznosak lesznek a piramisok és a gyermekkockák, biztonságos apróválaszték nélkül.

Egy nagyon hatékony mód a gyerekeknek, akik gobbled, de hirtelen elhallgattak bizonyos tényezők befolyása alatt kívülről, lehetnek a „magad imitációja” technika: a gyermek magában foglalja a korábban leírt saját hangolásának hangfelvételét. A hallgatás arra ösztönzi a babát, hogy emlékezzen a készségre és folytassa fejlődését.

Dr. Komarovszkij véleménye

Jevgenyij Komarovszkij, a gyermekorvos és a televíziós műsorvezető, akinek véleménye nagyon fontos a világ több millió anyjának, azt állítja, hogy a 3,4, 5 vagy 6 hónapos gyaloglás hiánya még nem okozza a pánik és a gyermek átfogó orvosi vizsgálatát. Ha a csecsemő minden más képessége megfelelő, akkor, ha kiváló étvágy, egészséges alvás, mosolyog, és tisztán felismeri a rokonokat, akkor nem kell gondolni a rosszokra. A baba csak időre van szüksége.

Komarovszkij határozottan figyelmeztet a babacsevegés veszélyére. Anya csak fél évig imitálhatja a nyalogatását vagy sétálását. Ezután meg kell kezdeni a gyermekkel való kommunikációt, mint egy felnőtt.Ellenkező esetben a ropogás sokáig „megragadhat”, majd a szülőknek új problémájuk van - hogyan taníthatjuk meg neki, hogy 1,5-2 év alatt beszéljen emberként.

A fő "tanárok" a beszédfejlődés ügyeiben Komarovszkij szerint a felnőttek szeretete és jóindulatai, valamint az állandó ismétlés, amely segít az első szótagok és szavak emlékezetében.

A következő videóban Dr. Komarovsky két fő kérdést fog megvizsgálni, amelyeket a szülők nagyrészt érdekelnek: érdemes-e a riasztást hallani, ha a gyermek az ő fejlesztés egy kicsit nem illeszkedik az elfogadott normákhoz, és mi lehetne jelentős eltérés ezen normáktól.

Számítsuk ki az immunizálási ütemtervet
Adja meg a gyermek születésének dátumát
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. A betegség első tüneteihez forduljon orvoshoz.

terhesség

fejlesztés

egészség