Mikor kezdi meg a baba önmagában a fejét?

A tartalom

Egy újszülött gyermek gyenge és védtelen. Szinte nem ellenőrzi a karját és a lábát, a szemgolyókat. A morzsák minden izma kis feszültségben van. Az anyám méhében eltöltött hónapoknál a baba megszokta a feszességet, ezért nagyon nehéz neki alkalmazkodni a tágas új világhoz, ahol születésnapján jött. Minden új készség, amit a gyerek „megszerez”, új lehetőségeket ad neki a világ megértéséhez.

Az egyik első készség az, hogy megtartsa a fejét. Ebben a cikkben elmondjuk, hogy mikor kezdődik a gyerekek a fejüket, és hogy a szülők befolyásolhatják-e a készség elsajátításának sebességét.

A készségről és a kifejezésekről

A gyermek fizikai fejlődésének természeténél fogva bizonyos szakaszaiban folyik. Az előző elsajátítását megelőzően nem következik be később. Mivel a veleszületett izomtónus csökken, az idegrendszer javul, az izomszövet, a csontok felnőnek, mentális fejlődésük, a gyermeknek lehetősége van új készségeket tanulni.

Az első képesség a fej függőleges felemelésének és megtartásának képessége. Nyilvánvaló, hogy egyszerre a gyermek nem fog tanulni megtartani a fejét és hosszúságát, mert a nyaki izmok bizonyos képzését igényli; de az első kísérlet arra, hogy a fejet a hason fekvő helyzetben felemeljék, a gyermek már másfél és két hónapig készíthet. Az ilyen kísérletek meglehetősen félénkek lesznek, a szülők figyelemmel kísérhetik azt a tényt, hogy a gyermek több mint néhány másodpercig nem tartja a fejét. Mivel a nyak és a nyaki csigolyák izmai erősödnek, a fej emelkedése egyre magabiztosabb lesz, és a visszatartás hosszú lesz.

Általában 2-3 hónap múlva a gyerekek már tudják, hogyan kell felemelni a fejet, és függőlegesen tartani több percig. Ha a baba elkezdett tartani a fejét, akkor hamar rájön, hogy milyen előnyei vannak neki - a felülvizsgálat bővül. A fej felfordításához jobbra vagy balra fordítva a csecsemők kicsit később kezdődnek - közelebb a 3,5-4 hónaphoz. Végül a gyerekek elkezdenek felemelni a fejüket a fekvő helyzetből. Ezt csak 5 hónappal fogják megtanulni.

Meg kell értenie, hogy a fej megtartása a baba számára rendkívül bonyolult feladat. Végül is, az újszülött feje meglehetősen nagy és nehéz, és a készség magában foglalja a fej súlyának megtartását a csigolyák és a nyak izmok segítségével. Ezért sok tényező befolyásolja a készség megjelenésének sebességét. Az első, hogy a hátsó nyak izmait, az oldalsó - az utolsó körben fejleszti.

Miért nem tartja a fejét időben a gyermek?

Ha a gyermek a menetrend szerint fejlődik, a szülők hihetetlenül büszkék. De ha eljön az idő, és a baba soha nem kezdte meg a fejét, akkor az anyák általában nagyon aggódnak, és vélekedésekkel kínozzák magukat. Tény, hogy a szülők által irányított normák meglehetősen feltételesek. Egy csecsemő egyáltalán nem köteles olyan módon fejlődni, ahogyan azt előírja, mivel jó indokokkal járhat a fizikai fejlődés egyedi jellemzőire.

Ennek fő oka a terhességi kor. Ha a baba korán született, akkor több időre van szükség a nyaki izmok erősítéséhez. Lehetséges, hogy a koraszülöttek csak közel 3 hónapig kezdenek elsajátítani ezt a képességet. Ez nem okoz izgalmat és tapasztalatot.Csak akkor kell megteremteni a gyermek számára optimális feltételeket, hogy növekedhessen és fejlődhessen.

A második fontos tényező a morzsák egészsége. A későbbiekben a méhen belüli hipoxiát szenvedő gyerekek akut hipoxiás állapotot tapasztaltak az anya nehéz születésekor, akik születési traumát kaptak, és veleszületett betegségeik voltak, majd később kezdenek tartani a fejüket. Ha a gyermek az élet első hónapjaiban megfázás vagy vírusos megbetegedés szenvedett, lassabban fog fejlődni, mint az egészséges és erős társaik.

Az a képesség, hogy felemelje a fejet és tartsa függőleges helyzetben, hatással van rá a gyermek súlya. Ha a földimogyoró nagy lett, és az első hónapban többet ért el, mint amit a gyermekgyógyász biztosan tájékoztatni fog a szülőknek az első orvosi vizsgálat során 1 hónapon belül, akkor a korábbi motoros készségek esélye alacsony. A baba valószínűleg legkorábban 3 hónapig fog tartani a fejét. De az alacsony súlyú csecsemők némi késéssel is fejlődnek - annak érdekében, hogy az izmok megtartsák a terhelést, először normális testsúlyt kell kapniuk.

Baba temperamentuma fontos tényező, amely befolyásolja a vágyát, hogy megtanulja a fejét egyenesen tartani. A lusta melankolikus morzsa valószínűleg nem törekszik korábban arra, hogy elsajátítsa a test új pozícióját, amit nem lehet kíváncsi és vidám cholerikus és szentséges emberekről mondani.

Az utolsó érintés körülmények között. Ha az anya mindent megtesz, hogy erősítse az egészségét, az izmokat és az immunitást, akkor nincs ok arra, hogy ne emelje fel a fejét. Azok a gyermekek, akiknek kevesebb fizikai fejlődésre van szükségük, később megtanulják első motoros készségeiket.

Miért tart egy gyerek egyenetlenül a fejét?

Amint már említettük, az oka lehet, hogy a nyakizmok elégtelenek. De a gyermekorvosnál ezt a problémát meg kell vitatni, legalábbis azért, mert az oka lehet a görbe.

Ebben az esetben a gyermek mindig egy bizonyos irányba dönti a fejét, és a fejnek a sérülés felé fordítása rendkívül nehéz vagy lehetetlen lesz. Természetes testtartás, ha a gyermek a fejét ferdén tartja, egyik oldalán torzításnak kell lennie, nemcsak a gyermekorvos, hanem a gyermek ortopédjának is konzultálnia kell.

Krivosheya csecsemőkben kiegyenesedik. A szülőknek ajánlott terápiás masszázs, torna a terápiás programból. De az ortopédnak és a gyermekorvosnak meg kell adnia és bemutatnia az orvosi eljárások gyakorlatait és technikáit. Függetlenül attól, hogy a szülők nehezen tudják figyelembe venni az eltérés mértékét és a fizikai hatást megfelelően tervezni.

Dr. Komarovszkij véleménye

A fej megtartásának képessége fontos diagnosztikai jel, ezért a recepción a gyermekorvos szükségszerűen tisztázza, hogy a kis ember tartja a fejét. Jevgenyij Komarovszkij neves gyermekorvos azt tanácsolja, hogy ne essen pánikba, ha a kisgyermek kissé késik a fizikai fejlődésben, de nem hagyja figyelmen kívül a lehetséges patológiákat. Ha 3 hónap elteltével a gyermek nem is próbálja felemelni a fejét, a gyomrán fekszik, Jevgenyij Komarovszkij azt tanácsolja, hogy mindig forduljon orvoshoz.

Az orvos szerint a fej tartásával kapcsolatos problémák általában sokkal kevésbé jelentkeznek, mint más, bonyolultabb motoros készségek, mint például ülések, puccsok, mászás, álló, gyaloglás. A szülők nem próbálhatják meg tartani a baba fejét saját kezükkel, próbálva segíteni neki.

A kicsiek nem tolerálják az ilyen szégyentelen bánásmódot saját fejükkel, azonnal elkezdenek kétségbeesetten ellenállni. Ez minden anya számára ismert, akik a szoptatás hajnalán próbálták a gyermek fejét a mell felé irányítani. A reakció ellentétes lesz. Ezenkívül a felnőttek téves cselekedetei károsíthatják a gyermeket és károsíthatják őt.

Komarovszkij a legoptimálisabb természeti fejlődést veszi figyelembe, amikor a baba elkezd felemelni és megtartani a fejét, kényszerítés nélkül, még némi késéssel.Amikor az izmok és a csigolyák készen állnak, a baba biztosan elkezdi tartani a fejét, és elég magabiztosan fogja csinálni. Ha a szülők szeretnének segíteni a kisfiúnak, akkor Komarovsky azt ajánlja, hogy különös figyelmet fordítson a torna, a masszázs és az úszásra, séta a friss levegőben.

Túl sok késleltetett készség megakadályozza a többi mozgás tanulmányozását, anélkül, hogy a fejét meg tudná tartani, a gyermek nem tud megtanulni az oldalra fordulni, nem ülhet le. Ezért fontos időben reagálni.

Torna és masszázs

Nincs szükség külön erőfeszítésre és tonikus masszázsra. A nyak izmainak erősítéséhez egyszerű akciókra lesz szükség, amit az anya már naponta végez. A leghatékonyabb edzés a gyomorban feküdt. Az ilyen testtartás nagyon hasznos a csecsemők számára különböző okokból: a bélgazikik gyorsabban mozognak, a csecsemő kolikát megkönnyítik, az elülső hasfal és a hátsó rész erősebbé válik. A fej megtartása meglehetősen természetes folytatása annak, hogy ebben a helyzetben van, mert egy hónap után a gyermek elkezd érdekelni a környező hangok iránt, megpróbálja megfordítani a fejét. A hajlamos helyzetből ezt csak a fej felemelésével lehet elvégezni.

A baba a hasára helyezve az anyának figyelembe kell vennie a súlyát, a koraszülés mértékét, ha a baba a szülésznők által meghatározott határidő előtt született, temperamentuma és hangulata. Ha a baba nem érzi jól magát, vagy egyszerűen csak rossz hangulatú, nem valószínű, hogy a torna és a masszázs hasznára válik. A baba hasát a köldök sebgyógyulása után lehet elhelyezni, azaz körülbelül 2,5-3 héttel az élet.

Annak érdekében, hogy a baba megtanulja, hogyan kell gyorsabban tartani a fejét, az anyának magának kell felhívnia a figyelmét. Ezért fontos, hogy kommunikáljunk a gyermekkel, miközben a hasán fekszik, valamit énekel, verseket mond, zenei játékokat használ, vagy bármilyen hangot ad (játékok, csörgők).

Hasznos lesz a fogantyúk kihúzásai, amelyeket az anya a reggeli gyakorlatok listájára is felvehet. Egy felnőtt megragadja a babát az ujjain, és fokozatosan felemeli a gyermeket a masszázságy felszínén. De - rövid távolságra, nem vertikálva! Ebben a helyzetben a nyak hátsó részének izmai tökéletesen képzettek, ami végül segít egy új készség elsajátításában.

Lehetséges, hogy a nyak izmokat egyenes helyzetben képezzük az anya karjain. Ebben az esetben az anya az egyik kezével a fenék alatt, a második pedig a nyakban és a fejben tartja. Szükséges a gyermek helyes szállítása, hogy ne sértse meg az éretlen csigolyákat.

Az általános klasszikus masszázs minden olyan technikája, amely ilyen pozíciókkal kombinálva kedvező hatást gyakorol a nyak izmainak erősítésére. Hasznos és úszni egy speciális ortopéd körben, amely a nyak körül van és rögzítve van. Egy baba egy hónapban úszhat egy ilyen körben, ha azt egy neurológus engedélyezi.

A "korai" kölykökről

Az újonnan létrehozott anya alsóbbrendűségi komplexuma más anyáktól is véleményezhet, akik nagyon büszkék gyermekeik korai fejlődésére. Ha egy nő azt állítja, hogy gyermeke egy hónap alatt magabiztosan tartotta a fejét, akkor nincs ok arra, hogy ne hinjen. De az oka az örömnek - sajnos! - is. Leggyakrabban a készség korai felépítése jelzi a nyaki izmok hypertonicitásának jelenlétét, és fokozott intracraniális nyomást is jelezhet. A korai fejemelés szintén az orvoshoz való konzultáció oka, és egyáltalán nem a gyermek „zseni” jele. Egy egészséges gyermek 1 hónap alatt nem tartja magát a fejében.

A baba első próbálkozásai a fej felemelésére azonban egy hónap múlva fordulhatnak elő. De ebben a kérdésben nagyon fontos, hogy mennyi ideig tarthatja a morzsát a fejét. Az egészséges baba fokozatosan megszerezte a készségeket, minden nap javul, jobban és jobban megérinti. Ha a baba élesen és hirtelen megkezdte a fejét, ez egy izomtónus megsértésének zavaró jele.

A következő videóban Dr. Komarovsky két fő kérdést fog megvizsgálni, amelyeket a szülők nagyrészt érdekelnek: hogy gyermekük megfelel-e a normáknak, és hogy belefér-e a meghatározott fejlesztési időbe.

Számítsa ki az immunizálási ütemtervet
Adja meg a gyermek születésének dátumát
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. A betegség első tüneteihez forduljon orvoshoz.

terhesség

fejlesztés

egészség