Intrauterin fertőzések: az okoktól a hatásokig

A tartalom

Gyakran előfordul, hogy a szülők a méhen belüli fertőzésről hallják, hogy pontosan mit jelent. Ha egy terhes nőnek van influenza, ez fertőzés vagy sem? És ha van egy rohadék - lehet-e fertőzött a baba? Ez a cikk a magzat méhen belüli fertőzéseire és azok elkerülésére összpontosít.

Mi az?

Az intrauterin fertőzést a magzat és az újonnan született morzsák elégtelen csoportjának nevezik. Az ilyen fertőzések a gyermek terhesség alatt történő megfertőzése (intrauterin tartózkodása alatt), valamint a szülés során válnak lehetővé. Az ilyen fertőzés a gyermek születését megelőző halálát okozhatja, valamint a baba fejlődése során bekövetkező lemaradás. Az intrauterin fertőzés jelenléte a nőknél növeli a vetélés és a koraszülés valószínűségét. Nagy kockázatok a gyermek kialakulásának rendellenességei és rendellenességei, szerveinek és rendszereinek károsodása, különösen idegesek.

A vírusok, patogén baktériumok, gombák és néha néhány paraziták magzati betegséget okozhatnak a méhben és a születéskor. Az átviteli útvonal mindig függőleges, azaz a betegség anyától a babaig terjed. Nehéz megmondani, hogy az ilyen fertőzések milyen gyakran fordulnak elő, nincs többé-kevésbé megbízható statisztika, azonban az Egészségügyi Világszervezet szerint minden tizedik újszülött ki van téve az intrauterin fertőzésnek.

A csecsemőhalálok negyedében Oroszországban az intrauterin fertőzések „bűnösek”. Az eltérésekkel született zsetonok mintegy 80% -ában az anomáliák és a bruttó hibák okai. A gyermekek életkora előtt elhunyt gyermekek körében a veleszületett fejlődési rendellenességek, az esetek mintegy 30% -ában a tragédia fő oka az intrauterin fertőzés.

Milyen fertőzésekről beszélünk? Általában TORCH fertőzésekben (TORCH) van. Ezt a csökkentést 1971-ben vezették be az Egészségügyi Világszervezet szakértői:

 • T - toxoplazmózis;
 • O - mycoplasma, szifilisz, hepatitis, streptococcus fertőzés (streptococcusok), candida és más vírusos és bakteriális fertőzések;
 • R - rubeola;
 • C, citomegalovírus;
 • H - herpesz.

Továbbá minden fertőző kórokozót külön csoportokba sorolnak:

 • vírusok: rubeola (rubeola), citomegalovírus, herpesz vírusok, vírusos hepatitis;
 • baktériumok: szifilisz, listeriosis, tuberkulózis, szexuális úton terjedő betegségek, szepszis;
 • paraziták: toxoplazmózis és mások;
 • gombák: Candida és mások;
 • társ-fertőzés, több különböző kórokozó okozta.

Az átvitel okai, módjai és mechanizmusai

Ezek a fertőző betegségek a magzatban alakulnak ki az anyától a születés előtt vagy közvetlenül a születéskor bekövetkező fertőzés esetén. Szinte mindig a fertőzés forrása egy nő. Születés előtt a baba fertőzött magzatvízen keresztül az anya-placenta-magzat rendszerben keringő véren keresztül fertőzhet. A szülés során - kapcsolattartással és törekvéssel. A fertőző fertőzés is befolyásolhatja a babát, ha invazív prenatális diagnózist írnak elő: cordocentesisben, amniocentesisben, chorionic villus biopsziában, valamint olyan eljárásokban, amelyek a vérplazma és más gyógyszerek bejuttatásához kapcsolódnak a baba köldökzsinórjába.

A születési folyamatban a fertőzés az anya születési csatornájában bekövetkező fertőzés miatt következik be.A placentát nemcsak az étel, hanem a vírusok, baktériumok, gombák védelme érdekében is termeli. És a legtöbb kórokozó esetében a placenta valóban egy megkerülhetetlen akadály. De csak akkor, ha a „gyermekhely” nem sérült, akkor rendesen működik.

Ha egy nőben diagnosztizálnak fetoplacentális elégtelenséget, a gyermek fertőzése egyáltalán nem zárható ki.

A kockázatok közé tartoznak a nők egészségével kapcsolatos problémákkal küzdő terhes nők, például a colpitis, endocervicitis vagy szexuális úton terjedő betegségek. Ha a nő diagnosztizált vetélési fenyegetéssel, preeclampsziával, ha már érdekes helyzetben szenved, akinek akut formában szenvedett a fenti fertőzésekben, akkor nő a fertőzés valószínűsége az intrauterin fertőzéssel. A koraszülöttek nagyobb kockázatot jelentenek az intrauterin fertőzésre.

Ha a gyermek a szervogenezis stádiumában a terhesség első 2-3 hónapjában fertőződik meg, a terhesség rendszerint vetélés véget ér, mivel sok rendellenesség összeegyeztethetetlen az élet és a további fejlődéssel. Ha a fertőzés a 12. hét előtt következik be, akkor gyakran elhullott csecsemő vagy súlyos hibás baba születik. Ha a fertőzés a terhességi időszak közepén vagy az utolsó harmadik trimeszterben történik, akkor általában a sérülés egyetlen szervre korlátozódik, vagy a fertőzés általánosul.

Ha egy terhes nő súlyos betegséggel vagy kórokozó baktériumok által okozott betegséggel küzd, ez nem jelenti azt, hogy a baba is súlyos betegségben van, és éppen ellenkezőleg, a várandós anya enyhe betegsége nem garantálja, hogy gyermeke intrauterin fertőzést szenved. A szivárgás súlyossága esetleg nem egyezik meg.

Tünetek és tünetek

A morzsákban az intrauterin fertőzés esetleges jelenlétéről az orvosi dolgozók már a szülés során is kitalálhatnak. Az átlátszatlan, zavaros magzatvíz, meconium-szennyeződésekkel, egy ilyen ötlethez vezet. Általában a sötétzöld színű eredeti széklet a születés belsejéből jön ki, de ha a fertőzés során a székletürítés gyakran önkéntelenül történik, még a méhben, ezért a vizek sötét színűek és nagyon kifejezett szagú szaggal rendelkeznek.

Az a tény, hogy a fertőzés kockázata magas, a szülészek és a „gyermekhely” jellemzői jelzik. A méhen belüli fertőzésben szenvedő placenta pletális jelei vannak, vannak mikrotrombi, nekrotikus területek.

Sok méhen belüli fertőzésben szenvedő csecsemő asphyxiával születik, kisebb súlyuk van, mint amennyire szükséges, hipotróf fizikum alakul ki. Enyhén megnagyobbodott májuk van, némi fejlődési rendellenesség figyelhető meg, néha a születéskor mikrocefáliát vagy hidrokefáliát figyeltek meg.

Az első életóráktól kezdve ezek a babák sárgasággal rendelkeznek, a bőrön lehet pustulusok, különböző kitörések, rózsa vagy hólyagok, láz és láz, görcsök, légzési problémák. Az első napokból tüdőgyulladás, omphalitis, szívizomgyulladás alakulhat ki, a gyermek vérében a hemoglobin mennyisége csökken, a szemeket gyakran kötőhártya-gyulladás vagy keratokonjunktivitás érinti, többszörös vérzés léphet fel a bőrön - vérzéses szindróma. A szülési kórházban végzett vizsgálatban veleszületett glaukóma, szürkehályog, szív- és érrendszeri hibák, az agyi problémák jelentkezhetnek.

Az intrauterin fertőzésekkel rendelkező újszülöttek rendszeresen megrepednek, ez bőséges, az izmok gyengülnek, a központi idegrendszer depressziójának jelei vannak, a bőr szürkés árnyalatú. Ezek gyakori jelek az összes intrauterin fertőzésben szenvedő gyermeknek. De minden egyes specifikus fertőzésnek saját, megkülönböztető klinikai tünetei lehetnek.

Toxoplazmózis - veleszületett forma

Ha egy gyermek a méhben egysejtű parazita - Toxoplasma - hatással van, akkor ez súlyos következményekkel jár, amelyek jelentős fejlődési késleltetésben, az agyi rendellenességekben, a látásszervekben, a szív és a csontvázakban jelentkeznek.

Miután megszületett a veleszületett toxoplazmózis, a láz, súlyos sárgaság, ödéma, bőrpír exantema, vérzéses kiütések, laza széklet, görcsök és a szívizom, a vesék, a tüdő gyulladása. Sokat függ a fertőzés időpontjától. Ha ez a közelmúltban történt, és a gyermek betegsége szubakutos, akkor általában meningitis vagy encephalitis jelentkezik.

Ha a csecsemő viszonylag hosszú ideig fertőzött, és a betegség krónikus lett, akkor a leggyakrabban megfigyelhető a hidrofefalusz, az agymennyiség csökkenése. Gyakran előfordul, hogy a gyerekek a látóideg nyaki, teljes vagy részleges atrófiájával születnek.

A veleszületett toxoplazmózis következményei lehetnek az oligofrénia, az epilepszia és a vakság kialakulása.

rubeola

Ezzel a fertőző betegséggel gyermek születhet, amikor anyja megbetegedett a rubeola alatt a terhesség ideje alatt. Tudnia kell, hogy a gyermek által fertőzött kockázatok közvetlenül függnek az adott időszaktól:

 • kezdeti feltételekkel - a kockázat a becslések szerint 85% vagy annál nagyobb;
 • második trimeszterben - a valószínűség körülbelül 20%;
 • a harmadik - körülbelül 10%.

Bármely szülői szakaszban a rubeola abortuszhoz vezethet a baba halála miatt.

Azok a csecsemők, akiknek szerencséjük van ahhoz, hogy túléljenek a méhben, veleszületett rubeola születik, alacsony testtömegűek, a szülés általában koraszülött. Az első órákban bőséges vérzéses bőrkiütés van a testen, sárgaság a vörösvértestek lebomlásával, hosszú ideig tart. Általában a társinfekciókat triádnak nevezzük, mert általában valamilyen mértékben vagy másképp mutatják be őket.

Ezek lehetnek:

 • a látásszervek rendellenességei: szürkehályog, glaukóma vagy mikro-naftalia;
 • szívkárosodás: különféle hibák, például a nyitott artériás csatorna vagy a pulmonalis artéria stenózisa;
 • halláskárosodások: a hallóidegek és a hajsejtek veleszületett rendellenességei, veleszületett hallásvesztés vagy süketség.

Ha egy nő már régóta megbetegedett a rubeola, nem lehet veleszületett szívbetegség, és a tünetek halmaza csak a látás- és hallásszervek károsodására korlátozódik.

Ezek a jelek alapvetőek. Az újszülöttek többsége veleszületett formája van. De vannak más tünetek is, amelyek megfigyelhetők - például az agy térfogatának csökkenése, agyi ödéma, szájpadlás, csontrendszeri rendellenességek, húgyúti szervek rendellenes fejlődése és a reproduktív rendszer.

Egy ilyen veleszületett betegségben szenvedő gyermek jelentősen elmarad a társaitól, miközben fizikailag és mentálisan lemarad.

CMV-fertőzés (citomegalia)

A gyermek méhen belüli betegsége a születés utáni citomegalovírussal a legtöbb szerv egyetlen vagy kiterjedt rendellenességének károsodása. Ez a vírus az immunitás, a gennyes és a szeptikus hatás patológiás csökkenéséhez vezet.

A citomegalovírus gyakran a gyermek agyának térfogatának csökkenése, a retinopátia és a szürkehályog kialakulásának fő oka. Az első trimeszterben a fertőzés általában azt a tényt eredményezi, hogy a gyermekek szívelégtelensége és az érrendszer. A születés után általában kétoldalú tüdőgyulladás és vesekárosodás alakul ki. Ez a vírus és idegek: látás és hallás. Ezért a vakság, a süketség előfordulása nem zárható ki.

A veleszületett herpeszfertőzés

A herpeszvírusok különböző módon befolyásolhatják a gyermek testét: az esetek körülbelül fele általánosított fertőzés alakul ki, az idegrendszer minden ötödik esetben szenved,a bőr és a nyálkahártyák az esetek 20% -ában érintettek.

Egy gyermek, aki a világon a herpeszfertőzés általános formájával született, általában spontán légzéssel járó jelentős problémákat tapasztal - az úgynevezett szorongásos szindróma fejlődik. Állapotát tüdőgyulladás, megnagyobbodott máj és thrombocytopenia okozza. Idegvégződések esetén leggyakrabban encefalitist és meningoencephalitist alakítanak ki. Amikor a gyermek bőrformája születik a vezikulák típusának bőséges kiütésével, az érintett bőrkiütés nem csak a bőr, hanem a nyálkahártyák és a belső szervek. Ha bakteriális fertőzést adnak ehhez a formához, akkor a szepszis általában kialakul.

A herpeszvírusok csökkenthetik az agy térfogatát, a vakságot, a végtagok hipoplazmát, valamint a mentális és pszichomotoros retardációt.

Chlamydia - veleszületett forma

A chlamydia-fertőzött anyák az esetek körülbelül 45-50% -ában adják át gyermekeiket. Minden ötödik gyermek, aki chlamydiával született, tüdőgyulladást alakít ki, szinte mindegyiknek klamidia szemkárosodása van. A csecsemőket elsősorban a születési csatornán keresztül történő szülés során fertőzik meg. És a fertőzés első tünetei a szállítás után 1-2 héten belül jelentkeznek.

Minden negyedik gyermek, az orvosok meggyőződnek a nazofaringitisről, minden harmadik - kötőhártya-gyulladás, amely nem alkalmazható bármely antibiotikummal, csak kis tetraciklint eredményez. Az esetek 15% -ában a tüdőgyulladás erős köhögéssel alakul ki. Kevésbé a betegség gasztroenteritiszben jelentkezik. A gyermek urogenitális szervei is az esetek 15% -ában találkoznak - a lányok mindkét nemnél gyermekeiben vulvitis és urethritis.

mycoplasmosis

A gyermek a szülés során a mikoplazmával fertőzött. Ha a mikoplazmat terhes nőben észlelik, a kezelést szükségszerűen 16 hét után kell elvégezni, ami segít csökkenteni a fertőzés gyakoriságát a gyermekeknél.

Az újszülöttekben a mikoplazmózis tüdőgyulladást érez, ami nagyon lassan alakul ki. A gyermek halvány, légszomj jelenik meg és fokozatosan növekszik. Az ilyen tüdőgyulladás első hónapjaiban a gyermekek körülbelül 15% -a meghal.

Kandidázis - veleszületett forma

A veleszületett kandidózis felismerése a legnehezebb, mert gyakran elrejtik, és a diagnózist későn lehet elvégezni. Leggyakrabban a csecsemőkben olyan gombák találhatók, akik sietnek, hogy idő előtt születnek, valamint olyan csecsemőkben, akiknek a terhességi időszak alatt cukorbetegek szenvedtek., a jövő anyjának elemzésében kandidázis jelenlétében.

A gombák sokféle elváltozáshoz vezethetnek: a bőr, a nyálkahártya-elváltozások, és általánosított kandidális fertőzés figyelhető meg. A Candida fertőzés visceralis lehet, a szívizom, a máj és a vesék gombás fertőzéseivel. A betegség könnyen és keményen áramlik.

Veleszületett szifilisz

Az újonnan született gyermekben a betegség oka az anyában hasonló betegség, miközben a baba vár. Éppen ezért minden várandós anyának háromszor meg kell vizsgálnia az RV-t a baba hordozása során.

A kisgyermekben a veleszületett szifilisz jelei nem jelennek meg azonnal, hanem az első két életévben. Jellemzően a betegség szifilitikus rhinitis, pemphigus, csontritkulás és májbővülés érzését okozza.

Ha a terhesség alatt a jövő anyját szifiliszt diagnosztizálták, akkor a babát a köldökzsinórvér elemzésére közvetlenül a születés után veszik. A veleszületett szifilisz egy placentával jelezhető, amely a szerkezetében kórosan kiterjesztett és módosított.

diagnosztika

Tekintettel az ilyen fertőzések esetleges következményeinek súlyosságára a baba számára, az egészségügyi dolgozók a fertőző betegségek azonosításában vesznek részt, amint a „helyzetben lévő” nő jön a kórházba, hogy regisztráljon. A TORCH-komplex tesztek, a mikroflóra a hüvelyből származó kenet, a gyermek várakozási ideje alatt többször végzett bakposev, az első trimesztertől kezdve.

Az orvos bármikor gyanítható egy gyermeken belüli fertőzést. Ebben az esetben az asszony kap egy utalást az invazív diagnosztikai eljárásra. A magzat vagy a magzatvíz mintájának in vitro vizsgálata (in vitro - in vitro) után a vérvezeték pontos választ adhat arra a kérdésre, hogy vajon fertőzés van-e vagy sem.

Vannak markerek, amelyek láthatóak az ultrahangon. Nagyon gyakran a morzsa intrauterin fertőzése a magzatvízmennyiség nagyobb vagy kisebb mértékű megváltozásával jár, ezért az esetleges fertőzés kérdése szükségszerűen alacsony víz vagy polihidramnionok esetében merül fel. Az ultrahang vizein gyakran úgynevezett felfüggesztést találnak.

A placenta korai érése, valamint a magzat magzatának ödémája, amely a fetometriás mérések eredményéből nyilvánvalóvá válik, egy gyermek fertőzését jelzi.

Az ultrahang-diagnosztika tapasztalt orvosának minden bizonnyal figyelembe kell vennie a baba belső szerveinek fejlődési rendellenességeit, a köldökzsinórban, a placentában a véráramlás csökkenését. A terhesség 29-30 hetes CTG-jén a magzat esetleges fertőző betegségei a PSP szabványoktól való eltérést és eltérést jelezhetnek.

Miután a baba megszületett, az egészségügyi dolgozók rendelkezésére fognak állni a diagnosztika több lehetősége - ez a bakteriológiai és virológiai laboratóriumi tesztek teljes skálája. Egy nagyon informatív módszer a placenta szöveteinek szövettana.

Az újszülött első napján, akinek gyanúja az intrauterin fertőzés, egy neurológust, kardiológust, szemészet kell hallani egy hallófunkcióval a harmadik napon az újszülött többi részével együtt.

kezelés

Minden intrauterin fertőzéssel született csecsemő azonnal kezdi a kezelést. Ha a károsodás regisztrált vírus, az interferonokkal, immunoglobulinokkal történő kezelést írnak elő, a gyermek immunmodulátorokat kap. A herpetikus vírusok egy speciális, az ellenük kifejlesztett gyógyszer használatát igénylik - "Acyclovir". Ha a gyermek fertőzése bakteriális, antibiotikum-kezelést írnak elő.

Mindezen intézkedések célja, hogy megszüntesse és semlegesítse a szervezetet, amely felelős a fertőzésért és minden kóros folyamatért. A fő gyógyszer mellett az előírt és tüneti kezelés. És attól függ, hogy a kisgyermek konkrét tünetei fertőzéssel járnak.

Meg kell értenünk, hogy bizonyos következmények sebészeti beavatkozást igényelnek, például veleszületett szívhibák. A süketséggel rendelkező gyermekek esetében a cochlearis implantációt és a halláskárosodás korrekciójára szolgáló egyéb módszereket is jelezzük.

Egyetlen orvos sem tudja magabiztosan válaszolni a kérdésre, milyen előrejelzések adódnak az intrauterin fertőzéssel született gyermekre.- mindez a betegség természetétől, egy kis organizmus károsodásának mértékétől, saját immunitásától és a gyermek túlélési vágyától függ. A statisztikák azonban azt mutatják, hogy az általánosított veleszületett fertőzés eseteinek 80% -ában a baba halála függetlenül attól, hogy a szülési kórház és a gyermekosztály milyen mértékben van felszerelve.

Az orvostudomány könnyen megbirkózik az egyes szervek sérüléseivel, de a központi idegrendszeri elváltozások lényeges korrekciója gyakorlatilag nem létezik. És akkor az előrejelzések attól függnek, hogy az agy működése mennyire zavarja, mennyire sérültek az agyi struktúrák.

megelőzés

A magzat méhen belüli fertőzésének elkerülésének fő módja a nő terhesség előtti részletes vizsgálata. Meg kell határozni, hogy időben azonosítani kell az összes lehetséges fertőzést egy nő és szexuális partnere, sok betegség könnyen és meglehetősen gyorsan kezelhető, a legfontosabb dolog az, hogy ezt meg kell tenni, mielőtt két csík megjelenik a teszten, jelezve, hogy egy új időszak a pár életében - a várakozási idő gyermek.

A terhességet tervező asszonynak, valamint a gyermeke alatt lévő gyermeknek kizárnia kell a kommunikációt és a fertőző betegekkel való érintkezést. A szervezetben a fertőzések többsége visszanyert olyan antitesteket, amelyek megvédik az újrafertőzést, mint a rubeola és bárányhimlő esetében. És ha egy nő, aki az anyákké akar válni, mielőtt az ilyen betegségek nem sérültek meg, 3-4 hónappal a terhesség előtt kell megtenni megfelelő vakcinázást. Ez segít elkerülni a fertőzést, amíg vár a baba.

Az első trimeszterben szenvedő fertőző betegség után az orvos orvosi okokból abortuszt tehet. Ez egyben az intrauterin fertőző betegségek megelőzésének egyik módszere is.

Ha nyilvánvalóvá válik, hogy a gyermek fertőzése megtörtént, amit a vizsgálatok és az invazív diagnosztika is megerősített, akkor a nőnek és családjának el kell döntenie, hogy megszünteti-e a terhességet. Mindenkinek joga van mind egyetérteni, mind elutasítani.

Az intrauterin fertőzéseknek a nőkre és a jövőbeli babára nézve veszélyes információkért lásd a következő videót.

Ismerje meg, mi történik az anyával és a babával minden terhességi héten.
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. A betegség első tüneteihez forduljon orvoshoz.

terhesség

fejlesztés

egészség